Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διπλάσια παραγωγή ηλεκτρ. ενέργειας σε σταθερό πάνελ.....!!!!!


Recommended Posts

εκει που σερφαρα στο ιντερνετ, επεσα πανω στα παρακατω βιντεακια που δειχνουν ενα τροπο διπλασιασμου της παραγωγης απο ενα πανελ...

 

 

αυτα εδω τα δυο ομως δεν δινουν λυση στο προβλημα της πιθανον πολυ αυξημενης θερμοκρασιας:

 

www.youtube.com/watch?v=erWA-6-V278&feature=related

 

www.youtube.com/watch?v=L9LFHNoM5Ik

 

 

αυτο εδω ομως λυνει κατα καποιο τροπο το προβλημα της θερμοκρασιας (τα παιδια χρησιμοποιουν την ιδια πατεντα με το συστημα της TenKsolar. με μια ειδικη ταινια της 3Μ πανω σε καθρεπτη, ο οποιος ριχνει εξτρα φως πανω στο πανελ)

 

www.youtube.com/watch?v=YePxR5SbbGA

 

 

ριξτε μια ματια και να κανουμε συζητηση για την περιπτωση αυτη.

 

ΥΓ: τα αμερικανακια του συγκεκριμενου Πανεπιστημιου εχουν ηδη φτιαξει πανελ με μισα cells σε σχεση με τα κανονικα και στη θεση των cells που αφαιρεσαν, τοποθετησαν καθρεφτες. εχουν πετυχει δηλαδη σχεδον ιδια αποδοση στο πανελ, αλλα με μισα cells και ετσι ριχνουν το κοστος σχεδον κατα 40%!!!)

Link to comment
Share on other sites

Για τα πρωτα δυο βιντεακια...απλα να το πουμε δεν υπαρχει περιπτωση να διπλασιασεις την παραγωμενη ενεργεια σε φωτοβολταικα βαζοντας μονο καθρεφτες ωστε να αξιοποιησεις την ανακλωμενη κ διαχεομενη ακρινοβολια, χωρις ταυτοχρονα να μην αυξησεις την θερμοκρασια λειτουργιας που ουσιαστικα αυτο ειναι που σου ριχνει την παραγωγη στα Φ/Β..χωρις λοιπον περαιτερω αναλυση ειναι ανθρακας ο χρυσος

 

Οσο αφορα το τριτο βιντεακι ειναι ουσιαστικα το CPV που ουσιαστικα προσπαθει να χρησιμοποιησει την διαχεομενη ακτινοβολια, ομως οπως λενε στο βιντεακι αλλα κ οπως φαινεται χρησιμοποιειται μια διαμορφωση χωρου ωστε το πανελ να εχει ενα ειδος μικρης ψυξης. Στην περιπτωση αυτη ενα CPV μπορει να βελτιωσει την παραγωμενη ενεργεια αλλα σε βαθος χρονου το πιο πιθανον ειναι να οδηγηθουμε σε αστοχια του πανελ λογω συνεχων υψηλων θερμοκρασιων στις κυψελες.

 

Το να διπλασιασεις ενα Φ/Β συμβατικο, ειναι απο απιθανο εως αδυνατο, αυτο θα γινει μονο εαν μιλαμε για PV/T ή για φ/β κατασκευασμενα με αλλα υλικα που εχουν μια καλυτερη συμπεριφορα στην θερμοκρασια, αλλα ακομα αυτα ειναι τα περισσοτερα σε πειραματικο σταδιο κ το κοστος ειναι απαγορευτικο

Link to comment
Share on other sites

οχι απλα τη διαχυτη ακτινοβολια... απλα χρησιμοποιουν καθρεφτες με επιστρωση ενος ειδικου φιλμ και ριχνουν διπλασια ποσοτητα ηλιακης ακτινοβολιας πανω στο πανελ.

 

η διαφορα ειναι οτι το φιλμ αυτο αφηνει την υπερυθρη ακτινοβολια (που ειναι υπευθυνη για τη θερμικη ενεργεια του φωτος) να περασει μεσα απο τον καθρεφτη και ολο το υπολοιπο τμημα της ηλιακης ακτινοβολιας που μπορει να μετατραπει σε ηλεκτρικη ενεργεια απο τις κυψελες (χωρις να ανεβαζει τη θερμοκρασια εντος..) το ανακλα πανω στο πανελ!!!

 

ετσι επιτυγχανεται σχεδον διπλασια προσπτωση θετικης ηλιακης ακτινοβολιας πανω στο πανελ, με ελαχιστη αυξηση της θερμοκρασιας εντος.

 

θεωρω οτι το μονο θεμα σ αυτη την περιπτωση ειναι αν πεφτει ομοιομορφα κ καλυπτει ολη την επιφανεια ενος πανελ η εξτρα ακτινοβολια απο τον καθρεφτη. κι αυτο γιατι αν δεν καλυπτει ομοιομορφα ολο το πανελ, τοτε μπορει το πανελ να λειτουργει σαν να ειναι σκιασμενες μερικες κυψελες του.

 

ΥΓ: αγαπητε ΑλεξιςΠαπ, καλα κανεις κ ειρωνευεσαι, αλλα θα ηταν καλυτερα αν ξοδευες τη φαια ουσια που σπαταλας, βαζοντας τον εγκεφαλο σου να σκεφτεται δημιουργικα...

 

 

Παρατήρηση: Προσπαθήστε να είστε πιο κόσμιοι και προσεκτικοί στην επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Θεσσαλος συγνωμη αλλα αν καταλαβα καλα σου εξηγησαν το οτι ενα Α συστημα ειναι σχεδιασμενο να αξιοποιει μια ''Α'' ποσοτητα ενεργειας, αλλιως υπερφορτωνεται ανεβαζει αντιστασεις περαν του οριου του και θα καταληξεις σε δωρον αδωρον κ ισως και σε ζημια.. Αυτα που λες με το υποτιθεμενα θαυματρουργο φιλμ τι σχεση εχουν με αυτο που σου λενε? Ισως βεβαια αυτα να εχουν ανοχες να τα τσιτωσεις αλλα τις ξερεις ποιες ειναι?

Link to comment
Share on other sites

οσο αυξανεται η προσπιπτωμενη ακτινοβολια σε ενα φ/β αυξανεται η θερμοκρασια αυτο ειναι νομοτελειακο, αυτο που αλλαζει ειναι η συμπεριφορα του υλικου που αποτελει την κυψελη. Το να διαχωρισεις την ακτινοβολια οπως λες δεν ειναι κατι που θα διπλασιασει την ενεργεια που παραγεται αφου για να παραγεις στα φ/β θελεις μεγαλες ποσοτητες φωτονιων να προσπιπτουν και να διεγειρουν τους ημιαγωγους p-n

 

Στα βιντεο που παραθετεις δεν αναφερερεις δεν λενε για καποιο μαγικο υλικο αλλα αντιθετως χρησιμοποιουν απλους καθρεφτες ως ανακλαστηρες κ φυλλα αλουμινιου, απλα για να πολλαπλασιασουν την ακτινοβολια που προσπιπτει.

Link to comment
Share on other sites

δεν χρησιμοποιουν απλους καθρεφτες αγαπητε Γιωργο. αλλα καθρεφτες με επικαλυψη απο το ειδικο φιλμ της 3Μ (δεν διαβασες την περιγραφη κατω απο το βιντεο), το οποιο δεν ειναι "θαυματουργο".

μιλαμε για ενα προιον, αποτελεσμα ερευνας και οχι θαυματος, φιλε Στελιο. το θεμα ειναι (οπως σωστα ανεφερες) ποιες ειναι οι ανοχες των κυψελων σε εξτρα ηλιακη (μη θερμικη) ακτινοβολια.

 

εχω κ περισσοτερα στοιχεια απο το πανεπιστημιο που εκανε το πειραμα.

 

εδω το ειδικο φιλμ...

http://solutions.3m.com/wps/portal/3M/en_US/Renewable/Energy/Product/Films/Cool_Mirror/

Link to comment
Share on other sites

Τώρα μάλιστα, μιλάμε για πραγματική φλέβα χρυσού... :smile:

 

Παίδες, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα...

 

Η κατασκευή ενός συστήματος με ανακλαστήρες είναι πολύπλοκη και δαπανηρή, απαιτεί επίπονο σχεδιασμό και συστήματα ελέγχου και ρύθμισης...

 

Γιαυτό και τα συστήματα αυτά δεν είναι γενικά ανταγωνιστικά και δεν έχουν πέραση.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Το φιλμ αυτο δεν διπλασιαζει την παραγωγη ουτε κατα διανοια λεει το link που εδωσες

 

"The films reflect only the wavelengths of light that can be absorbed by solar cells, substantially reducing the amount of solar energy that can degrade the performance of CPV systems"

 

Οποτε ειναι εντελως διαφορετικο αυτο που ισχυριζεσαι σχετικα με αυξηση παραγωγης, Στην καλυτερη των περιπτωσεων το φ/β να ειναι 10% κατω απο την ονομαστικη του ισχυ κατι που ακομα πιστευω οτι ειναι δυσκολο με ενα μονο φιλμ, κατι που φυσικα ειναι εξαιρετικα δυσκολο εαν λαβεις υποψιν οτι η θερμοκρασια μονο μειωνει την παραγωγη 20% (περιπου).

 

Οποτε καλο θα ηταν να διορθωσεις τον τιτλο σε πιθανοτητα βελτιωσης συμπεριφορας θερμοκρασιας παρα σε αυτο που το εχεις τωρα.

 

Εαν οντως ομως επιζητας καλυτερη θερμικη συμπεριφορα αρα αυξημενη παραγωγη, τοτε μπορω να σου προτεινω συστηματα τα οποια ειναι δοκιμασμενα κ προσφερουν αυτα που υποσχονται, αλλα κ παλι ποτε μα ποτε δεν θα καταφερεις να πιασεις την ονομαστικη ισχυ του πανελ. Συστηματα τα οποια ειναι δοκιμασμενα μεσα απο εκτενη ερευνητικα προγραμματα.

Προσωπικα το μελλον στα φ/β ειναι διαφορετικο κ δεν θα παραμεινει στα μονο/πολυ - κρυσταλλικα πλαισια, αλλα οδευουμαι τα τελευταια χρονια σε κατι πολυ διαφορετικο, σε ερευνητικο επιπεδο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.