Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεκμηρίωση ηλεκτρικής εγκατάστασης


gprot

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλη την κοινότητα,

 

Πρόσφατα αγόρασα ένα σπίτι από κατασκευαστή, και τις επόμενες εβδομάδες ολκληρώνονται οι εργασίες και θα παραλάβω.

Θα ήθελα να γνωρίζω, προτού παραλάβω, ποια έγγραφα-μελέτες είναι υποχρεωτικό να μου παραδώσει ο κατασκευαστής. Δεν αναφέρω σε τίτλους ιδιοκτησία κτλ, αλλά σε π.χ. αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρολογικά, θερμοδυναμικά ή άλλα.

 

Το όλο θέμα έχει ξεκινήσει από τα ηλεκτρολογικά που κατά την άποψή μου έχουν τοποθετηθεί εντελώς πρόχειρα. Σε παράλληλες εργασίες που εκτελώ μόνος μου, διαπίστωσα ότι υπάρχουν γραμμές που περνούν στους τοίχους ιδιαίτερα χαμηλά, όχι σε ευθείες οριζόντιες & κάθετες γραμμές κτλ. Οπότε κάθε εργασία (π.χ. τρύπημα τοίχου, στήριξη κάδρου) γίνεται επικίνδυνη τόσο για ατύχημα όσο και για μεγάλη ζημιά.

Ξεκινάω λοιπόν από αυτό. Τι μπορώ να ζητήσω σχετικά από τον εγκαταστάτη ηλεκτρλόγο; Εάν αρνηθεί, που μπορώ να απευθυνθώ;

 

Κάθε άποψη είναι σημαντική βοήθεια για μένα.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by gprot
Link to comment
Share on other sites

gprot

Για να μην σου λέμε εμείς τη ακριβώς έπρεπε να κάνει, κ πως έπρεπε να είχε κατασκευάσει την ΕΗΕ, ξεκίνα από εδώ είναι ο νέος κανονισμός ΕΗΕ ο οποίος αντικατέστησε τον ΚΕΗΕ.

Πάντως, οι οριζόντιες γραμμές πρέπει να είναι νοητές ευθείες κ απαγορεύονται να τοποθετούνται κάτω από τα 2,3 μέτρα, όπως επίσης, όλες οι κάθετες θα πρέπει να είναι κ αυτες νοητές ευθείες με αρχή το κουτί διακλαδώσεως κ τέλος τον ρευματοδότη ή τον διακόπτη, κάτι ανάλογο ισχύει κ με τα ‘’πλακέ’’ καλώδια .

Τα σχέδια που θα σου παραδώσει θα πρέπει να είναι λεπτομερές κ να αποτυπώνουν τις θέσεις των σταθερών ηλεκ συσκευών, τις διαδρομές των ηλεκ γραμμών , τις θέσεις των διακοπτών, ρευματοδοτών κλπ

Link to comment
Share on other sites

Κατά αρχήν, σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Όντως με βοήθησες.

Διάβασα (στα γρήγορα) τον νεο κανονισμό αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι σχετικά με το ύψος των 2,3m που με ενδιαφέρει αλλά και τα κουτιά διακλαδώσεως. Μάλλον κάτι δεν κατανοώ...

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

οι οριζόντιες γραμμές πρέπει να είναι νοητές ευθείες κ απαγορεύονται να τοποθετούνται κάτω από τα 2,3 μέτρα

Δεν αναφέρει ο κανονισμός κάτι τέτοιο.

Οι οδεύσεις μπορεί να είναι και οριζοντίως χαμηλά.

Έχω κάνει μελέτη εγκατάστασης με τα μπουάτ στους 40 πόντους από το τελικό δάπεδο,

σε σπίτι μηχανικού τηλεπικοινωνιών, επειδή δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να περπατάνε παράλληλα τα ασθενή με τα ισχυρά και δεν υπήρχε άλλος τρόπος (σπαζοκεφαλιά).

30 cm από το δάπεδο ή το ταβάνι είναι η κατάλληλη όδευση ή τοποθέτηση ρευματοδοτών.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε επειδή έχω κάποια αντίστοιχη εμπειρία σε πληροφορώ ότι όσο αναλυτικό σχέδιο και αν πάρεις ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος, που υπάρχουν καλώδια, σωλήνες νερού, freon ίσως κλπ.

Το καλύτερο είναι να πάρεις ένα καλό ανιχνευτή μετάλλων (επώνυμο κατά προτίμηση ) και να τον χρησιμοποιείς πρίν από κάθε τρύπημα.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.