Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποσοστό ανοιγμάτων για μετάδοση πυρκαγιάς εκτός κτιρίου


Kapa

Recommended Posts

Έχω περίπτωση οικοπέδου σχήματος ορθογωνίου τριγώνου όπου στη θέση της υποτείνουσας έχω ελαφρά τεθλασμένη ("σπασμένη" σε τρία τμήματα).

 

Το πρόσωπο του οικοπέδου είναι το τελευταίο τμήμα της μιας κάθετης του ορθογωνίου, προς την πλευρά της υποτείνουσας, και έχει μήκος 2,50 μ., Είναι το τέλος ενός κοινοχρήστου διαδρόμου (διαστάσεων 2,50Χ4,50) που ενώνει το οικόπεδο με την κύρια οδό.

 

Το δε συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου είναι 85,60 τετρ. μέτρα. (!!!)

 

Αν απορείτε, το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ως παρεχωρήθη (προσφυγικός οικισμός στη Ν. Ιωνία Αττικής)

 

Πάω με χαμηλά κτίρια, δηλ. αποστάσεις Δ >= 2.50 μ. (αλλιώς με κάλυψη 60% που έχει εκεί... θα φτιάχναμε σκέτο κλιμακοστάσιο και ολίγην από ωφέλιμο χώρο)

 

Το πρόβλημά μου είναι το παρακάτω.

 

Λόγω της περίεργης γεωμετρίας του και των μικρών διαστάσεων του οικοπέδου, το ποσοστό των ανοιγμάτων των εξωτερικών τοίχων ΔΕΝ μπορεί να ξεπεράσει το 15%, συν το γεγονός ότι η γωνία που σχηματίζουν οι τοίχοι του με τα όμορα και η ύπαρξη τοίχων ομόρων σε γωνία < 180 μοίρες, είναι τέτοια που η απόσταση της άκρης του ανοίγματος που πρέπει να τηρείται από το όριο του οικοπέδου είναι απαγορευτική για την ύπαρξη κάποιων ανοιγμάτων.

 

Σε κάθε προσπάθεια να βγάλω ανοίγματα τόσο προς τον ακάλυπτο αλλά και προς την κύρια όψη (των 2,50 μ.), προκειμένου να εξασφαλίσω τα απαιτούμενα περί μετάδοσης πυρκαγιάς εκτός κτιρίου, βγαίνουν ανοίγματα μικρά (που ΔΕΝ ικανοποιούν φυσικό φωτισμό) ή δεν βγαίνουν καθόλου στην περίπτωση της κύριας όψης (λόγω αλληλοεπικάλυψης των απαιτούμενων αποστάσεων ανοιγμάτων από τους τοίχους των ομόρων).

 

Για να ξεπεράσω το πρόβλημά μου έχω κάνει την παρακάτω σκέψη :

 

Όταν ο Κανονισμός Πυροπροστασίας λέει "ανοίγματα" θεωρώ ότι εννοεί κουφώματα ΧΩΡΙΣ απαίτηση Δείκτη Πυραντίστασης.

 

Αν λοιπόν τα ανοίγματα - κουφώματα ΧΩΡΙΣ απαίτηση Δείκτη Πυραντίστασης που θεωρητικά δε μπορώ να έχω (για τους λόγους που έγραψα παραπάνω), τα αντικαταστήσω με σταθερά πυράντοχα κουφώματα με ενισχυμένο τζάμι (ΜΗ ανοιγόμενα με Δείκτη πυραντίστασης 30 λεπτών, δηλ. ίσο με το απαιτούμενο του εξωτερικού τοίχου του Πυροδιαμερίσματος) θα θεωρούνται ακόμα ανοίγματα ώστε να τα συμπεριλάβω στον έλεγχο του ποσοστού ανοιγμάτων????????

 

 

Η τελική έξοδος (Θύρα εξόδου από πυροπροστατευμένο κλιμακοστάσιο) επίσης ΔΕΝ εξασφαλίζει τις αποστάσεις από τα όρια του οικοπέδου εφόσον οι τοίχοι των ομόρων σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με τον τοίχο της πρόσοψης (πλάτους 2,50 μ.).

 

Θα μπορούσε ως ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΗ πυράντοχη να ΜΗΝ υπολογίζεται ως προς τις αποστάσεις από τα όρια??? (Στην κύρια όψη τουλάχιστον δεν έχω ΚΑΙ πρόβλημα ποσοστού ανογμάτων)

 

 

Ζητώ τη γνώμη σας

 

 

 

 

 

 

 

Υ.Γ.

Όσο δουλεύεις τόσο πιο περίεργα θα δουν τα μάτια σου.......

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.