Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά τι γίνεται τελικά στην περίπτωση που το σύστημα θέρμανσης δεν καλύπτει το 100% του θερμαινόμενου χώρου. Έχω έναν πελάτη που θέλει να καλύψει το σαλόνι του με ενεργειακό τζάκι και το υπόλοιπο το σπίτι προς το παρών να το αφήσει χωρίς σύστημα θέρμανσης. Γίνεται να θεωρήσω ότι το υπόλοιπο θερμαίνεται όπως το Κ.Α.?

Δημοσιεύτηκε

την ίδια απορία έχω και εγώ, σχετικά με τους Πομάκους της περιοχής μου,

οι οποίοι χρησιμοποιούν θέρμανση με καυσόξυλα, τα οποία τους τα παρέχει δωρεά

το Δασαρχείο, επειδή πολλοί απ’ αυτούς είναι κατ’ επάγγελμα υλοτόμοι

Δημοσιεύτηκε

Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν είναι σωστό να αλλάξω το βαθμό απόδοσης του τζακιού από 50% στην τιμή που δίνει ο κατασκευαστής (78%)?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Στην μελέτη υποχρεωτικά όλοι οι χώροι κύριας χρήσης πρέπει να έχουν σύστημα θέρμανσης.

 

Δεν δεσμεύεσαι να θερμάνεις όλους τους χώρους με το ίδιο μέσο. Μπορεί κάποια δωμάτια να έχουν τζάκι, άλλα ηλεκτρικά καλοριφέρ/θερμοσυσσωρευτές, άλλα κλιματιστικά, άλλα συμβατικά καλοριφέρ, άλλα αερόθερμο.

 

Αν στην πράξη δεν τα χρησιμοποιεί είναι δικό του θέμα.

 

Τα παραπάνω ισχύουν σε μονοκατοικία. Είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, στις περισσότερες πολεοδομίες θα δεχτούν οποιοδήποτε μέσο θέρμανσης (εκτός ίσως από το τζάκι επειδή δεν υπάρχει αξιόπιστος υπολογισμός της απόδοσής του).

 

Σε πολυκατοικία επιβάλλεται η χρήση εγκαταστάσεων θέρμανσης. Είτε κεντρικής εγκατάστασης είτε αυτόνομης σε κάθε διαμέρισμα αλλά με σταθερά μέσα, όχι με φορητά καλοριφέρ.

Edited by sdim
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ωραία ευχαριστώ πολύ.. αυτό υπέθετα και εγώ, επειδή όμως τα τζάκια και τα ηλεκτρικά καλοριφερ με ρίχνουν μπορώ να πειράξω όπως είπα το βαθμό απόδοσης από το τζάκι ή στην επιθεώρηση θα μπεί με 50% ούτως ή άλλως παρά τα πιστοποιητικά?

Επίσης μπορώ να αλλάξω εγώ την αναλογία που συμμετέχει κάθε σύστημα χωρίς προβλήματα στην επιθεώρηση?

Edited by ata
Δημοσιεύτηκε

Για το βαθμό απόδοσης του τζακιού, γράφει στην 4.1.2.7. πως "Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τον κατασκευαστή για την θερμική ισχύ και απόδοση μιας εστίας καύσης, τότε για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων δύναται να χρησιμοποιούνται οι προαναφερόμενες τιμές".

Όπερ σημαίνει, πως αν έχεις πιστοποιητικό του κατασκευαστή για β.α. > 50%, ο επιθεωρητής θα τον λάβει υπόψη ως έχει. Το ίδιο και για την ισχύ του.

 

Τώρα σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής, π.χ. ενός ενεργειακού τζακιού, έχει να κάνει με το τι είδους σύστημα θα είναι και με την ισχύ του.

Άλλο ένα ενεργειακό τζάκι με μια θυρίδα παροχής ζεστού αέρα, άλλο το σύστημα με θερμαντικά σώματα και άλλο με αεραγωγούς.

  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Όταν έχω καλοριφέρ σε όλα τα δωμάτια και σε κάποια έχω και A/C τα οποία λειτουργούν και για θέρμανση μπορώ να πω στην μονάδα παραγωγής θέρμανσης ότι ο λέβητας καλύπτει π.χ. το 70% των και τα A/C το 30% βάσει των επιφανειών που καλύπτει το καθένα ?

 

Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να έχω ένα κακό λέβητα με ngm=87% και αυξάνοντας το ποσοστό κάλυψης των κλιματιστικών και μειώνοντας αυτό του λέβητα να βελτιώσω την απόδοση του κτιρίου. Είναι σωστό αυτό ?

Edited by nik
Δημοσιεύτηκε

Από τη βοήθεια του προγράμματος:

"Σε περίπτωση που στο κτίριο υπάρχουν εφεδρικά τοπικά συστήματα θέρμανσης (π.χ. τζάκι, ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ) δεν δηλώνονται. Σε περίπτωση που τα τοπικά συστήματα καλύπτουν τμήμα του κτιρίου ή όλο το κτίριο γιατί δεν υπάρχει άλλο συμβατικό σύστημα για τη θέρμανση χώρων, τότε δηλώνονται ως κανονικά συστήματα θέρμανσης".

Οπότε όχι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.