Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαναφορά μητρώου μηχανικών


erling

Recommended Posts

Την επαναφορά του μητρώου μηχανικών ζήτησε ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στην ετήσια έκθεσή τού 2006.

 

Επαναφορά μητρώου μηχανικών

Στο πλαίσιο διερεύνησης επώνυμης καταγγελίας σχετικά με τη δράση ιδιώτη ο οποίος εμφανιζόταν ψευδώς ως διπλωματούχος μηχανικός και διενεργούσε σχετικές πράξεις σε πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας, προέκυψε ότι μετά την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης μητρώων μηχανικών στις Πολεοδομικές Υπηρεσίες (Ν.3212/03, άρθρο 23 παρ. 11, 12) έχει ατονήσει ο έλεγχος από πλευράς των υπηρεσιών των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φερομένων ως κατόχων του δικαιώματος υπογραφής μελετών και επίβλεψης εργασιών για την ανέγερση οικοδομών. Σαν αποτέλεσμα αυτού διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσει κάποιος μια σφραγίδα ιδιαίτερα όμοια με αυτή των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και να προχωρήσει στην έκδοση άδειών οικοδομής ως μελετητής και την επίβλεψη εργασιών χωρίς να έχει κανένα προς τούτο δικαίωμα [στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταγγελίας απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Τεχνολογικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου) παρουσιαζόταν ως ΔΟΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.Ε. και ανελάμβανε την έκδοση αδειών οικοδομής και την επίβλεψη κατασκευών].

Ο ΓΕΔΔ εκτιμώντας ότι ως ιδιαίτερα πιθανή την ύπαρξη πολλών τέτοιων περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί και την πιθανότητα να υπάρξουν πολύ περισσότερες στο μέλλον με πρότασή του προς τους Υπουργούς ΕΣΔΔΑ και ΠΕΧΩΔΕ εισηγήθηκε την επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων που προέβλεπαν την τήρησης μητρώου μηχανικών από τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες και τη ρητή πρόβλεψη του ελέγχου των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελετητών και των επιβλεπόντων πριν την τελική υπογραφή και έκδοση της άδειας οικοδομής. Όπως επεσήμανε στο έγγραφο του ο ΓΕΔΔ η συγκεκριμένη πρόταση έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την προστασία επαγγελματικών δικαιωμάτων διπλωματούχων μηχανικών και τεχνολόγων μηχανικών αλλά κυρίως των πολιτών, καθώς όταν οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες πληροφορούνται ότι έχουν εκδώσει άδειες οικοδομής με βάση μελέτες αναρμοδίως συντεταγμένες ή με επιβλέποντες που δεν κέκτηνται των σχετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων, είναι υποχρεωμένες στην καλύτερη περίπτωση να διακόπτουν τις οικοδομικές εργασίες και να ζητούν την αναθεώρηση της άδειας και στη χειρότερη να προχωρούν στην ανάκληση της άδειας οικοδομής, τη σύνταξη εκθέσεως αυτοψίας και την επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών σε βάρος του ιδιοκτήτη, ο οποίος πιθανότατα καλόπιστα έχει ενεργήσει μέχρι τότε.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα ο ΓΕΔΔ πρότεινε συγκεκριμένα την κατάργηση της παραγράφου 12 του άρθρου 23 του Ν. 3212/2003 με την οποία καταργήθηκε η προϊσχύσασα ρύθμιση περί μητρώου μηχανικών, άλλως την υιοθέτηση πρόβλεψης αυστηρού ελέγχου των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τεχνικών κατά τη διαδικασία έκδοσης αδειών οικοδομής.

 

Δεν μπορώ να βρω που έχω το άρθρο από το Ποντίκι για την συγκεκριμένη (μάλλον) περίπτωση που αναφέρει ο ΓΕΔΔ (νομίζω Ν. Ηράκλειο ήταν) , όπου επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης στον ιδιοκτήτη και ακύρωση της αδείας.

Link to comment
Share on other sites

erling είναι δύσκολο να πας στην Εθνική και να ζητήσεις να σου ανοίξουν λογαριασμό αμοιβών μηχανικών; Νομίζεις ζητάνε αποδεικτικά στοιχεία της ιδιότητάς σου οι υπάλληλοι της τράπεζας; Να ρωτούσες πώς εξέδιδε εντολή πληρωμής το ΤΕΕ το καταλαβαίνω αλλά η τράπεζα είναι μια ιδιαιτέρως εύκολη υπόθεση...

Link to comment
Share on other sites

Οταν είχα ανοίξει μου ζήτησαν είτε ταυτότητα ΤΕΕ είτε βεβαίωση ΤΕΕ

 

Ηταν παλιότερη υπόθεση από την εφαρμογή του συστήματος ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Καπου εδω μεσα εχει ενα θεμα για αυτον τον τυπο που εβγαζε αδειες χωρις να εχει σπουδασει μηχανικος....

 

ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ να φτιαξουν μια υπηρεσια online οπου να ειναι καταχωρημενοι ολοι οι μηχανικοι τε-πε και να βγει μια οδηγια που να υποχρεωνει τον υπαλληλο να ελεγχει αν εγω που παω να καταθεσω μια μελετη ειμαι οντως μηχανικος????"?????????

ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ;;;

 

Και να μην σε δεχονται για τιποτα αν δεν εχεις μαζι σου την ταυτοτητα τεε/εετεμ; (Αυτο με την προυποθεση να καταργηθει αυτη η πλαστικοποιημενη αηδια που παραποιεις στο photoshop σε 15 λεπτα και να εκδοθουν καρτες με smartchip, ιριδιζουσες ταινιες/ολογραμματα ή δεν ξερω τι)

Link to comment
Share on other sites

η καλύτερη ήταν μια τύπισσα που έβγαζε άδειες απο το σπίτι της, είχε παρει σφραγίδες και έφτιαχνε μαιμουδε οικοδομικές άδειες! Πραγματικά την παραδέχομαι.

Link to comment
Share on other sites

Σοβαρα μιλας panos;;; :shock:

Καλα δεν βρεθηκε ενας να την καταγγειλει;

Δηλαδη εγω σαν ΗΜ αν φτιαξω μια σφραγιδα που λεει

""ckiriako

αρχιτεκτων μηχανικος""

 

και αρχισω να βγαζω αδειες δεν πρεπει καποιος να με καταγγειλει??

Link to comment
Share on other sites

η καλύτερη ήταν μια τύπισσα που έβγαζε άδειες απο το σπίτι της, είχε παρει σφραγίδες και έφτιαχνε μαιμουδε οικοδομικές άδειες! Πραγματικά την παραδέχομαι.

 

Εδώ μιλάμε για πολύ προχωρημένα πράγματα. Αν κατάλαβα καλά, είχε κάνει το σπίτι της πολεοδομικό γραφείο.

"Τι θέλετε κύριε? Ουρανοξύστη στην Ομόνοια? Βεβαίως.. αμέσως...

μπλινγκ μπλονγκ χρατς χρατς γντουπ γκντουπ

έφτασε..."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.