Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιοκλιματικά σπίτια με τοίχους από οπλισμένο σκυρόδεμα.


Recommended Posts

Καλησπερα σας.

 

Διαβαζοντας για τις διαφορες τεχνικες δομησης, που αποσκοπουν στην οικονομικοτερη ενεργειακη διαχειριση, βρηκα μεταξυ αλλων και αυτα τα σπιτια τα οποια κατασκευαζοντε εξολοκληρου με οπλισμενο σκυροδεμα.

 

Το καλουπωμα γινεται με καλουπια διογκωμενης πολυστερινης, τα οποια μετα την ολοκληρωση παραμενουν προσκολημμενα στο μπετον, εξασφαλιζοντας ετσι την θερμομονωση των τοιχωματων.

 

Θα ηθελα να ρωτησω γενικα, εαν αξιζει μια τετοια λυση.

 

Ευχαριστω εκ των προτερων για την οποια απαντηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έχω συνεργαστεί με τέτοιους εργολάβους. Δεν είχα παράπονο αλλά δεν εμπορεύονται κάτι το ιδιαίτερο.

Σημασία έχει η μελέτη και αυτό πρέπει να καταλάβεις καθώς είσαι και συνάδελφος του τεχνικού κλάδου.

Τι εννοώ, αν βρεις ένα μηχανικό και του αναθέσεις ένα project για ένα σπίτι του οποίου η ενεργειακή κατανάλωση να είναι χαμηλή θέτοντας του ένα max budget σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις σου για τους λειτουργικούς χώρους θα μπορεσει να σου δώσει 2-3 εναλλακτικές προτάσεις ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής. Σκέψου το λίγο όταν συνδυάσεις τα παρακάτω:

- σωστό σχεδιασμός – προσανατολισμό του σπιτιού

- σύστημα εξαερισμού

- εξωτερική θερμομόνωση

- κουφώματα υψηλών προδιαγραφών κοκ

θα μπορέσεις να έχεις ένα κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το παραπάνω σημερινό κόστος μπορεί να γίνει απόσβεση εντός 7-10 χρόνων.

 

Μειονέκτημα της κατασκευης που αναφέρεις είναι η δυσκολία αλλαγής των Η/Μ εγκαταστάσεων (ηλεκτρολογικά/υδραυλικά κλπ) και τα αρχιτεκτονικά καθώς άλλο τα τούβλα και άλλο το Ω/Σ.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον μιλάμε για δόμηση σε οικόπεδο, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τον προσανατολισμό, τότε προσανατολίσου κι εσύ στον βιοκλιματικό σχεδιασμό... και εφόσον επιθυμείς ΚΑΙ την οικολογική δόμηση.

 

Ωστόσο, ΠΡΟΣΕΧΕ τι θεωρεί ο καθένας ως "βιοκλιματικό σχεδιασμό". Το απλό που θα σου πω είναι ότι η διαφορά είναι στην αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου και όχι στα hi-tech υλικά που προτείνουν διάφοροι, δυσφημώντας ουσιαστικά τον βιοκλιματικό σχεδιασμό.

 

Το σύστημα δόμησης που προτείνεις, έχει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ μειονέκτημα: Δεν έχεις εσωτερικά "μάζα", στην οποία θα αποθηκευτεί η θερμότητα τη χειμερινή μέρα και θα αποδοθεί στον χώρο τη χειμερινή νύχτα. Αυτό προκαλείται από την εσωτερική θερμομόνωση.

 

Αναλόγως το οικόπεδο και την περιοχή, μέσω του βιοκλιματικού σχεδιασμού (=απλά "σωστή" αρχιτεκτονική μελέτη) και χωρίς ενεργητικά συστήματα κτλ, μπορείς να πετύχεις έως 100% εξοικονόμηση ενέργειας το καλοκαίρι για ψύξη (δλδ ΟΧΙ air condition) και για το χειμώνα μπορείς και 60%... ίσως και παραπάνω!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γενικότερα οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι τόσο αόριστες που πραγματικά κατά τη γνώμη μου αυτό που απαρτίζουν είναι περισσότερο μια τέχνη, που όλοι μας πρέπει να αναπτύξουμε, παρά ένα επιστημονικό κλάδο.

Τουτέστιν, υπό προϋποθέσεις, αυτό το γνωστικό αντικείμενο οι άνθρωποι του τεχνικού κλάδου πολύ εύκολα μπορούν να κατέχουν.

Εκτός των ανωτέρω αυτό που θα 'θελα να γνωρίζω είναι αν το σκυρόδεμα εκτός των φερόντων στοιχείων έχει κάποιο οπλισμό ελαφρού τύπου και πως αυτό μελετάται κατά τη στατική επίλυση.

Πάντως σε κάθε περίπτωση εκτός της ταχύτητας και της ευκολίας δε μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο πλεονέκτημα.

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Αν ο κάθε ιδιοκτήτης άφηνε το περιθώριο "ελευθερίας μελέτης" στον μηχανικό και ο κάθε μηχανικός/αρχιτέκτονας είχε τις γνώσεις ή εν πάσει περιπτώσει ενδιαφερόταν να την αποκτήσει μπορούσαν να εφαρμόζονται πολλές και διάφορες αρχές εξοικονόμησης ενέργειας και βιωσιμότητας των κτιρίων, πράγμα που μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κάνουμε "βιοκλιματικό σχεδιασμό".

Ακόμα και οι απλές αρχές της αρχιτεκτονικής (π.χ. μεγάλα νότια ανοίγματα, κατάλληλα σκίαστρα κλπ) μπορούν να αποτελούν το πρώτο βήμα ενός αποτελεσματικού "βιοκλιματικού σχεδιασμού"....

 

Αυτά ως εισαγωγή. Για το συγκεκριμένο ερώτημα (τεχνική) δεν έχω άποψη και όπως είπε ο παραπάνω συνάδελφος μια καλή μελέτη ΚΕΝΑΚ μπορεί να αποδείξει την εξοικονόμηση ενέργειας....Δεν σημαίνει όμως ότι βάζοντας π.χ. 15εκ. θερμομόνωσης κάνουμε βιοκλιματικό σχεδιασμό..

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι πολύ περισσότερα πράγματα και υπάρχουν πολλά θέματα εδώ μέσα.

 

Προσωπικά, όποτε θέλησα να εφαρμόσω αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού (κυρίως σε εργολαβικές οικοδομές ή πολυκατοικίες παλιότερα) έβρισκα την αντίδραση του εργολάβου ο οποίος ήθελε "τετράγωνα πράγματα" ώστε να εκμεταλλευτούμε τον κάθε πόντο δόμησης, και "οιωνεί δόμησης"...(οι γνώστες καταλαβαίνουν τι εννοώ...). Οπότε ο "βιοκλιματικός σχεδιασμός" πήγαινε περίπατο....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω θερμα την συμμετοχη σας και τις αποψεις σας.

 

Την εν λογο κατασκευαστικη προταση, την μελετω αρκετο καιρο τωρα. Ειδα και εγω καποια μειονεκτηματα και καποια πλεονεκτηματα τα οποια λιγο πολυ αναφερθηκαν πριν απο τους προηγουμενους συναδελφους τεχνικους.

 

Προκειτε να κατασκευασω ενα σπιτι σε ενα αγροτεμαχιο 12.6 στρεμματων με Νοτιο-Ανατολικο προσανατολισμο (του αγροτεμαχιου). Θεωρω οτι υπαρχει αφθονος χωρος ωστε να γινουν πολλα πραγματα (δεντροφυτευση περιβαλλοντος χωρου, εκμεταλευση υψομετρικης διαφορας της εκτασης) που τελικα να δημιουργηθει αυτο που θελω.

 

Ενω λοιπον εγω ειμαι διαθετημενος να δωσω στον μηχανικο-αρχιτεκτονα ολο τον "χωρο" και "χρονο" να κανει αυτο που ξερει, δυστυχως δεν εχω βρει εναν καταλληλο, γνωστη του θεματος.

 

Οι προτασεις που εχω ειναι απο οπτικα αριστες κατασκευες, με πετρες, με μπαλκονακια, με διαφορες κεραμυδοσκεπες (μικρες, μεγαλες) σε διαφορα σημεια, ΑΛΛΑ ως κατασκευες απεχουν ΜΑΚΡΑΝ απο αυτα που οριζει κανεις ως ενα "πρασινο" καλομελετημενο σπιτι.

 

Υπαρχει καποιος Μηχανικος-Αρχιτεκτονας που να δραστηριοποιητε στην περιοχη Ναουσας-Βεροιας και να ειναι γνωστης του Βιοκλιματικου σχεδιαστικου τομεα;

 

Οσο και αν προσπαθησω εγω να μαθω καποια πραγματα, περαν απο αυτα που γνωριζω εως τωρα, δυστυχως δεν θα μπορεσω ποτε να αντικαταστησω εναν Πολιτικο Μηχανικο η εναν Αρχιτεκτονα.

Edited by Dimitris_Ga
Link to comment
Share on other sites

....

Υπαρχει καποιος Μηχανικος-Αρχιτεκτονας που να δραστηριοποιητε στην περιοχη Ναουσας-Βεροιας και να ειναι γνωστης του Βιοκλιματικου σχεδιαστικου τομεα;

...

 

Θα θελα να σε ενημερώσω ότι δεν επιτρέπεται σε αυτό το φόρουμ αυτό που ζητάς.

Συγκεκριμένα στους κανόνες γράφει

  • Απαγορεύεται η αναζήτηση μηχανικών, τεχνικών γραφείων ή εταιρειών παροχής υπηρεσιών, κατασκευαστικών προσφορών, σύνταξης μελετών, παροχής συμβουλών κ.λπ.

Φυσικά πέρα από αυτό θα ήταν και ιδιαίτερα άκομψο και υποτιμητικό για τον κάθε μηχανικό – αρχιτέκτονα να σου λέει εδώ ο καλός.

 

Πρέπει να βρεις μόνος σου τον τρόπο να επιλέξεις.

Έχεις ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Επάρκεια Γης. Σημαντικότατο, μπορείς να κάνεις ένα υπέροχο σπίτι με ελαχίστη κατανάλωση ενέργειας αφού το ξεκινάς από την αρχή.

 

Παρακαλώ λοιπόν να μη συνεχιστεί ως αναζήτηση παροχής έργου διότι θα υποχρεωθούμε να το κλειδώσουμε το θέμα.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

ποσο μαρεσουν αυτες οι συζητησεις

βιοκλιματικος σχεδιασμος μπορει να μου πει καποιος τι εννοουμε?

 

αρχιτεκτονικη μελετη?

ΜΟΝΟ????????

 

ενα βιοκληματικο σπιτι εκτος απο το ονομα πρπει να χει και την χαρη

και η χαρη επερχεται μεσα απο την μοντελλοποιηση

 

το πιο απλο

 

ο ηλιος σκαει απο τα παραθυρα του νοτου τον χειμωνα στο σαλονι

εμβαδο ανοιγματων 35%πχ του τοιχου, ας πουμε 8χ3=24τμ τοιχος

και πλατος σαλονιου καντα 4, αρα 24χ4 96κμ

 

ποιος μπορει να μου πει τον γεναρη την ημερα με την μεγαλυτερη ηλιακη ακτινοβολια

ποσα KW θερμικο κερδος εχει το δωματιο???

 

βιοκλιματισμος = σχεδιασμος + ρευστομηχανικη + .....οτι αλλο

 

γνωμη μου

Link to comment
Share on other sites

ποσο μαρεσουν αυτες οι συζητησεις

βιοκλιματικος σχεδιασμος μπορει να μου πει καποιος τι εννοουμε?

 

αρχιτεκτονικη μελετη?

ΜΟΝΟ????????

....

Ας πούμε πιο σωστά ο βιοκλιματικός σχεδιασμός έχει δυο τομείς.

Τον παθητικό και τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας (θέρμανση, δροσιά ή ότι άλλο θες) και τον ενεργητικό που αφορά μηχανήματα.

Φυσικά υπάρχουν και συνδυαστικά.

Σαφέστατα ο ενεργητικός τρόπος είναι αντικείμενο των μηχανολόγων κατά κύριο λόγο.

Ο παθητικός είναι κατά κύριο λόγο στην αρχιτεκτονική σύνθεση και υλοποίηση του δομηματος.

Υπάρχουν εκατοντάδες μη σου πω και περισσότερες τεχνικές για αυτό….

Από εποχή Τσίλερ που σε κτήριο στον Πειραιά (πρώην οικία Τσαρούχη πιο σωστά έμενε εκεί) είχε στην φέρουσα τοιχοποιία εσωτερικές οπές κάθετες που ξεκινούσαν κάτω από το πέτσωμα ξύλου του υπόγειου στα θεμέλια (περίπου 3 μετρό κάτω από το έδαφος) και έφταναν σε κάθε δωμάτιο ισόγειου, α ορόφου.

Είχε μικρές τρύπες στο περιμετρικό διάκοσμο γύψινου κάθε δωματίου. Από το δωμάτιο όπως τα κοίταζες δεν το καταλάμβανες καν ότι είναι μικρές τρύπες διότι είναι ενταγμένες στο σχέδιο του γύψινου. Μόνο όταν έγινε το ξεπετσωμα του υπογείου βρέθηκε ο συσχετισμός.

Με αυτόν τον τρόπο είχε χειμώνα καλοκαίρι μια εσωτερική κίνηση αέρα. Το καλοκαίρι ο δροσερός από το υπόγειο και τον χειμώνα ο ζεστός.

Τεχνική ανάλογη που έχουμε συναντήσει σε μερικές πλινθόκτιστες κατασκευές από παλιά στην Αφρική.

 

Στην σύγχρονη κατάσταση αν ασχοληθείς θα βρεις πίστεψε με πολλές εφαρμογές και τεχνικές για να μελετήσεις αν σε ενδιαφέρει.

Μια δεδομένη αρχή είναι η αξιοποίηση της φυσικής κίνησης του αέρα ζεστό (άνω) ψυχρό (κάτω).

Από αξιοποίηση διπλού κελύφους κτηρίου, μεχρι επαναχρησιμοποιήσει τμημάτων των υδάτων που πετιούνται. Απλά διαχωρίζοντας τα ύδατα απορροές, όσα είναι με φάρμακα όσα όχι κλπ κλπ

 

Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και ας μη το υποτιμάμε. Ο ΝΟΚ δινει σήμερα μερικά ειδικά κίνητρα για την αξιοποίηση αυτών των τεχνικών. Είναι τα σπάργανα νομίζω ακόμα, τα οποία όμως πριν δεν μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε ενώ τώρα κατά έναν τρόπο ανοίγει αυτή η δυνατότητα.

Δεν υπάρχουν δυο, τρεις πάντα μαγικές συνταγές ή πατέντες να κάνεις και να έχεις μια βέλτιστη αξιοποίηση αυτών των θεμάτων. Είναι κουστουμάκι παραγγελιά μη σου πω Αρμάνι, για τον εκάστοτε συγκεκριμένο οικόπεδο, γήπεδο, συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που θα κάνουν χρήση και των αναγκών και δυνατοτήτων που έχει και πολλά άλλα.

Συνοπτικά δεν είναι φασόν, φτιάξε ένα και κάνε το ίδιο ή παρόμοιο παντού.

 

Φυσικά με την οικονομική κρίσι χλωμό πότε θα αρχίσουν να τα αξιοποιούν.

 

 

 

Υ.Γ.

Φυσικά στο άρχικό σου ερώτημα "βιοκλιματικος σχεδιασμος μπορει να μου πει καποιος τι εννοουμε?"

Δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί η απάντηση μου πλήρη. Θα χρειαζόμαστε ένα ολόκληρο φόρουμ σαν αυτό εδώ με τα υπάρχοντα χιλιάδες θέματα, να είχε ως αντικείμενο αυτό το ερώτημα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.