zigzag12 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά. Σχετικά με τον έλεγχο του 50% σε σοφίτα, λαμβάνεται υπόψην το εξωτερικό περίγραμμα της κεκλιμένης στέγης ή το «ωφέλιμο» εσωτερικό τμήμα (πχ με ύψος 2-2,20μ);
Ευκλείδης Δημοσιεύτηκε Μάιος 17 Δημοσιεύτηκε Μάιος 17 @zigzag12 λαμβάνεται η συνολική επιφάνεια της κάτοψης του υποκείμενου ορόφου συμπεριλαμβανομένων των τοίχων.
Arche Δημοσιεύτηκε Μάιος 19 Δημοσιεύτηκε Μάιος 19 Ευκλείδη ναι λαμβάνεται η κάτοψη του υποκείμενου ορόφου υπόψη, υπολογίζεται το 50% αυτηνής, χωρίς να μετρήσει ο μηχανικός το εμβαδόν των εξωτερικών τοιχοποιίων της ιδιοκτησίας. Κατόπιν και αυστηρά πάνω στο πλαίσιο που ορίζουν οι εξωτερικοί τοίχοι της ιδιοκτησίας, να συμπληρώσω σε αυτό το σημείο ότι σαν εξωτερικούς τοίχους δεν λέμε μόνο τις εξωτερικές τοιχοποιίες της ιδιοκτησίας αλλά και τις μεσοτοιχίες που την χωρίζουν με άλλη, με άλλες ιδιοκτησίες στον ίδιο όροφο και την μεσοτοιχεία που έχει με κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο ή ακόμα και με αίθριο στον ίδιο όροφο! Ή ακόμα και με φωταγωγό/ ους. Οταν βρεθεί αυτό που λέμε το καθαρό εμβαδόν, μέχρι το 50% αυτού μπορεί να γίνει η σοφίτα, στο εμβαδόν αυτό θα μετράει και το εμβαδόν της σκάλας να ανέβεις από τον πιο κάτω όροφο, και η σοφίτα αυτή δεν μπορεί να βγαίνει έξω από το πλαίσιο που ορίζουν οι τοίχοι της πιο κάτω ιδιοκτησίας. Βέβαια ο Zig Zag εδώ έχει πέσει σε μια λάθος δυατύπωση γιατί λέει ότι αν "λαμβάνουμε υπόψη την στέγη της σοφίτας", να τον διορθώσω ότι αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά αν θέλετε πείτε το, το περίγραμμα της στέγης δύναται να εξέχει των εξωτερικών τοίχων της σοφίτας ( η στέγη μπορεί να εξέχει του περιγράμματος της σοφίτας όταν κανονισμοί εκεί δεν το απαγορεύουν).. Λαμβάνουμε υπόψη λοιπόν το καθαρό εμβαδόν της σοφίτας (χωρίς τις εξωτερικές της τοιχοποιίες ή μεσοτοιχίες αν έχει. Το εμβαδόν των τοίχων που την χωρίζουν με τον αέρα πάνω από την υποκείμενη ιδιοκτησία στην οποία βρίσκεται εγώ νομίζω πως πρέπει να το βάλουμε στον υπολογισμό του εμβαδούν της*1. Και στις περιπτώσεις τις πιο πολλές το αποτύπωμα των εξω τοίχων, και των μεσοτοιχείων της σοφίτας αν έχει, συμπίπτει με τις επιφάνειες στις οποίες βρίσκονται οι τοίχοι όρια της ιδιοκτησίας από κάτω. Ευχαριστώ Σημ. *1: αναφέρομαι μέσα στο εσωτερικό χωρό της υποκείμενης ιδιοκτησίας, στον τοίχο που έχει στην σοφίτα πάνω για να μην πέσει κάποιος στο πιο κάτω επίπεδο από την σοφίτα αυτήν. Στην συνέχεια θα ήθελα και εγώ παρακαλώ την βοήθεια σας, Πρόκειται να αγοραστεί κατάστημα ισογείου σε παλιά πολυκατοικία στον Δήμο Αθήνας. Μέσα στο κατάστημα υπάρχει μικρό πατάρι. Μπορεί ο ιδιοκτήτης με ανάθεση και πληρωμή σε μηχανικό με την τιμή που θα συμφωνήσουν, να επεκτείνει το πατάρι μέχρι το 70% της κάτοψης του καταστήματος του (εσωτερικός εξώστης) και να μην ζητούνται οι συνεναίσεις των άλλων συνιδιοκτητών στην ίδια πολ/κια? Η άδεια έχει εκδοθεί το 71.
Αλέξανδρος Δημοσιεύτηκε Μάιος 19 Δημοσιεύτηκε Μάιος 19 8 hours ago, Arche said: Βέβαια ο Zig Zag εδώ έχει πέσει σε μια λάθος δυατύπωση γιατί λέει ότι αν "λαμβάνουμε υπόψη την στέγη της σοφίτας", να τον διορθώσω ότι αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά αν θέλετε πείτε το, το περίγραμμα της στέγης δύναται να εξέχει των εξωτερικών τοίχων της σοφίτας ( η στέγη μπορεί να εξέχει του περιγράμματος της σοφίτας όταν κανονισμοί εκεί δεν το απαγορεύουν).. Αφού διορθώνουμε συναδέλφους να διορθώσω και εγώ!!! Η απάντηση είναι πως όχι η στέγη δεν μπορεί να εξέχει των περιμετρικών τοίχων. υπάρχει εγκύκλιος επί ΓΟΚ που αναφέρει πως αυτό το τμήμα είναι προεξοχή. Τώρα αυτά περί καθαρού εμβαδού του υποκείμενου ορόφου με βρίσκουν αντίθετο. ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 1/2 του χώρου του υποκείμενου ορόφου με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο. Ως υποκείμενος όροφος νοείται η συνολική επιφάνεια της κάτοψης συμπεριλαμβανομένων των τοίχων που την ορίζουν. Εφόσον κάτω από τη σοφίτα υπάρχει πατάρι ως υποκείμενος όροφος νοείται ο όροφος κάτω από το πατάρι. Στο συνολικό εμβαδόν των σοφιτών δεν προσμετράται η κλίμακα ανόδου προς αυτές με τους διαδρόμους της.
Arche Δημοσιεύτηκε Μάιος 20 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20 μερικές φορές θα ήθελα να ξέρω τον τρόπο που σκέφτονται οι νομοθέτες. Πχ γιατί στον εσωτερικό εξώστη το εμβαδόν της σκάλας να ανέβεις σε αυτόν μετράει στο εμβαδόν του εξώστη' Και γιατί όμως όταν φτιάχνουμε μια σοφίτα πάνω σε έναν όροφο το εμβαδόν της σκάλας να ανέβουμε σε αυτήν, δεν μετράει στο εμβαδόν που επιτρέπεται να έχει αυτή η σοφίτα?
BAS Δημοσιεύτηκε Μάιος 20 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20 Γιατί το πατάρι είναι στο 70 %, ενώ η σοφίτα στο 50 %.
Arche Δημοσιεύτηκε Μάιος 20 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20 21 ώρες πριν, Arche said: Στην συνέχεια θα ήθελα και εγώ παρακαλώ την βοήθεια σας', Πρόκειται να αγοραστεί κατάστημα ισογείου, σε παλιά πολυκατοικία στον Δήμο Αθήνας, μέσα στο κατάστημα μέσα υπάρχει μικρό πατάρι, μπορεί ο ιδιοκτήτης με ανάθεση σε μηχανικό να επεκτείνει το πατάρι μέχρι το 70% της κάτοψης του καταστήματος από κάτω? Να θυμίσω ότι μιλάμε για κατάστημα σε ισόγειο πολ/κιας που χτίστηκε το 72,73 ... περίπου, δηλαδή θα μπορούσε σήμερα να επεκταθεί το πατάρι ώστε να φτιαχτεί εσωτερικός εξώστης? Μήπως οι αντιδράσεις του δήμου Αθηναίων τελευταία προς τον ΝΟΚ δεν μας επιτρέπουν να ζητήσουμε άδεια για επέκταση του υπάρχοντος παταριού σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ? (Να καταλάβει εμβαδόν δηλαδή ίσο με το εμβ της ιδιοκτησίας από κάτω και ίσο με το 70% της κάτοψης του μαγαζιού τελικά? Να είσαι καλά! Αν μπορώ να ρωτήσω ξέρεις κάτι και για το ερώτημα που σου παραθέτω εδώ πιο πάνω?
NabS Δημοσιεύτηκε Μάιος 20 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις συμφωνώ και εγώ με το ότι δε επιτρέπεται ενας Η/Υ χωρος να ειναι συνεπιπεδος με σοφίτα. Θα ήθελα να κανω αλλη ερώτηση Επιτρέπεται στο χώρο της σοφίτας να κάνω χωρίσματα? δηλαδή υπνοδωμάτιο, WC? κλπ? (π.χ. 2 υπνοδωματια και ενα wc και να χωρίζονται με τοίχους) Σας ευχαριστώ
Arche Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 22 ώρες πριν, BAS said: Γιατί το πατάρι είναι στο 70 %, ενώ η σοφίτα στο 50 %. Φυσικά ξέρεις Βας ότι δεν μπορεί να με καλύψει η απάντηση Και τότε γιατί δεν είπανε οι ειδικοί ότι όσες περιοχές κτίζουν με ΣΔ=0,6 Δώρο το 25% της δόμησης Α' ορόφου δεν θα μετράει στην δόμηση, ενώ όσες έχουν πάνω από 0,8 θα μπαίνει ολόκληρος.
Arche Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 Το επόμενο το έχουμε? Βέβαια λείπουν κάποιες πληροφορίες, όμως έχει βρεθεί παλιό ισόγειο μαγαζί, το μισό περίπου λέω τώρα εγώ, μια που ακριβή καταμέτρηση δεν του έχω κάνει ακόμα. Κάτι που έχω ξαναδεί σε παλιές πολ/κιες στην Αθήνα. Δηλαδή στην πρόσοψη έχουμε δυο καταστήματα ας πούμε περίπου 30τμ το καθένα. Στο βάθος, την κάτοψη του έχω δει, το ίδιο το ακίνητο δεν το έχω δει ακόμα. Βλέπω 5 σκαλιά, μας κατεβάζουν σε επίπεδο και στο πιο κάτω επίπεδο βλέπω 2 μικρούς χώρους, ο ένας με συζήτηση με μεσίτη φαίνεται πως έχει γίνει wc, ο άλλος μάλλον είναι μια μικρή βοηθητική αποθήκη. Και επίσης, εκεί πίσω βλέπουμε ένα μεγάλο δωμάτιο, στην κάτοψη πάνω σε αυτό γράφει αποθήκη. Κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι είναι υπόγειο στο τοπογραφικό ο χώρος και το δωμάτιο αυτό βοηθητικό, τώρα μπροστά στο κατάστημα επιστρέφουμε πάλι, βλέπουμε μέσα στο κατάστημα σε ύψος υπάρχει πατάρι εμβαδού περίπου ίσου με το μισό μαγαζί. Κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι πρόκειται για πατάρι που επιτρεπόταν με ΓΟΚ 73. Η ερώτηση μου τώρα είναι ότι αφού φαίνεται πως είναι παλιά οικοδομή, του 70 κάτι, θα υπάρχουν σε αυτήν και άλλες ιδιοκτησίες, ο πελάτης μου αγοραστής που ενδιαφέρεται να αγοράσει το μαγαζί με ρωτάει αν επιτρέπεται με ΝΟΚ να επεκταθεί το πατάρι χωρίς να ζητείται οπωσδήποτε να πάρουμε συνεναίσεις άλλων ιδιοκτητών ακινήτων στην ίδια πολ/κια και δεν το ξέρω, για αυτό σας ρωτάω: Σε πολυκατοικία παλιά με άδεια να έχει εκδοθεί την δεκαετία του 70, επιτρέπεται σε ισόγειο μαγαζί με πατάρι, να επεκταθεί το πατάρι? Δηλαδή να ζητήσουμε σύμφωνα με τον ΝΟΚ- αν δεν το κόψει ο Δήμος Αθηναίων- κακώς κατά την ταπεινή μου άποψη............. Να επεκτείνουμε το πατάρι όσο το 70% της κάτοψης του καταστήματος... και να μην πάρουμε συνεναίσεις από τους άλλους ιδιοκτήτες στην ίδια πολ/κια γιατί εκεί, 12 να είναι μόνο, συνεναίσεις να παίρνουμε δεν το βλέπω.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα