Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 5/15/2024 at 12:10 AM, Latg said:



Η ίδια η σοφίτα κάτω από την κεκλιμένη στέγη μπορεί να έχει την "μορφή" ημιυπαίθριου καθώς σύμφωνα με τον ορισμό Αρ. 2 πα.ρ 81 "Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης...." αλλά θα πρέπει και το ανοιχτό/στεγασμένο/ μη θερμαινόμενο τμήμα να μετρήσει στο εμβαδόν της σοφίτας για τον έλεγχο του 50%.


ΑΗΧ μόνος του σε συνέχεια της σοφίτας καταρχάς σημαίνει ότι έχω όροφο συνεπίπεδο με σοφίτα κάτι που δεν προβλέπεται από τις διατάξεις (και θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται) ενώ ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι μπορώ να έχω όροφο συνεπίπεδο με σοφίτα το ύψος του κτιρίου θα πρέπει να το ελέγξω μέχρι την πλάκα οροφής του ΑΗΧ άρα πιθανόν να μη βγαίνει.

 

Από πού προκύπτει ότι δεν προβλέπεται (και άρα δεν επιτρέπεται) η ύπαρξη ημιυπαιθρίου σε συνέχεια σοφίτας ε[ειδή συνδέεται με ύπαρξη ορόφου στο επίπεδο αυτό; Όπως επιτρέπεται εξώστης σε συνέχεια σοφίτας, έτσι επιτρέπεται και ημιυπαίθριος. Υπάρχει κάτι στον ορισμό του ημιυπαιθρίου που να μην το επιτρέπει; Δεν αρκεί να μη προβλέπεται. Πρέπει και να απαγορεύεται ρητά ή να προκύπτει από άλλη ρητή απαγόρευση

Edited by neoklis
  • Like 1
  • Απαντήσεις 155
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Στην πολεοδομική νομοθεσία γενικά επιτρέπεται μόνο ότι προβλέπει η νομοθεσία, δεν χρειάζεται και ποτέ δεν κάθετε να ασχοληθεί να απαγορεύει και όσα δεν επιτρέπονται. Είναι θέμα "time efficiency". 
Έτσι διαβάζεται η πολεοδομική νομοθεσία.

Ταυτόχρονα βέβαια αυτοί που γράφουν την πολεοδομική νομοθεσία είναι και ψιλο άμπαλοι. Οπότε βρισκόμαστε σε αυτά τα παράλογα ποστ να λέμε ο καθένας τη γνώμη μας...
Και αυτό ακριβώς αναφέρω, τη γνώμη μου (γράφω "θεωρώ").

Τώρα ότι η σοφίτα μπορεί να είναι ανοιχτός χώρος με "μορφή ημιυπαίθριου" κάτω από τη στέγη και να μετρήσει στο εμβαδόν της σοφίτας είναι απόλυτα ξεκάθαρο, όπως και απόλυτα ξεκάθαρο είναι ότι στην πολεοδομική νομοθεσία επιτρέπεται μόνο ότι προβλέπεται (π.χ. άρθρο 19 για τις κατασκευές πάνω απο το κτίριο και άρ. 17 για τις κατασκευές στον ακάλυπτο, δεν κάθετε να πει τι απαγορεύει.... Σου λέει περιοριστικά τι επιτρέπεται. )
 

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε

αν ίσχυε αυτό που λες ότι δεν γράφουν τι απαγορεύεται γιατί θέλουν να κάνουν οικονομία χρόνου, αν ήθελαν να κάνουν αυτό τότε η νομοθεσία στην χώρα αυτή θα έπρεπε να ήτανε λιγότερη από την μισή

Δημοσιεύτηκε

Καλό είναι να διαβάσετε μερικοί περί νομικής, συντάγματος και νόμων. Στην χώρα μας όλα επιτρέπονται, εκτός αν απαγορεύεται κάτι ρητώς με νόμο. Είναι βασικές αρχές όλων των δημοκρατικών καθεστώτων. 

 

Η άποψη πως όλα απαγορεύονται εκτός αν επιτρέπονται ρητώς συνάδει με μη δημοκρατικά καθεστώτα και εκτός συνταγματικής πραγματικότητας.  

 

Με αυτό το πνεύμα λοιπόν και σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου εσωτερικών προς τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και αποφάσεις του ΣΤΕ, η ερμηνεία του νόμου γίνεται ΠΑΝΤΑ υπέρ του πολίτη, αρκεί να μην θίγεται το δημόσιο συμφέρων. Και επειδή αρκετοί κάνετε την στρουθοκάμηλο θα σας αναφέρω πως το δημόσιο συμφέρων που θίγεται πρέπει να προσδιορίζεται επ' ακριβώς από τον δημόσιο λειτουργό που διαφωνεί με αυτόν τον τρόπο ερμηνείας της νομοθεσίας. 

  • Like 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
45 λεπτά πριν, Αλέξανδρος said:

Στην χώρα μας όλα επιτρέπονται, εκτός αν απαγορεύεται κάτι ρητώς με νόμο.

Είναι το ακριβώς αντίθετο στην πολεοδομική νομοθεσία.

Μπερδεύεις ζητήματα ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πολεοδομικά ζητήματα.

Τέσπα ότι νομίζει κανείς, πάνε βάλε αντλία θερμότητας στην πρασιά και πες του δεν είμαστε δικτατορία στο αρ. 17 παρ. 8.Β δεν απαγορεύει την αντλία θερμότητας στην πρασιά.




 

Edited by Latg
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε
2 ώρες πριν, Latg said:

Τέσπα ότι νομίζει κανείς, πάνε βάλε αντλία θερμότητας στην πρασιά και πες του δεν είμαστε δικτατορία στο αρ. 17 παρ. 8.Β δεν απαγορεύει την αντλία θερμότητας στην πρασιά.

Δεν είναι θέμα δημοκρατίας ή δικτατορίας η θέση των τεχνικών συστημάτων.

Είναι θέμα Κανονισμού ο οποίος ορίζει ότι είναι αποκλειστικά εντός κελύφους ή στις θέσεις που ορίζονται στην παρ.10 του άρθρου 16. Εκεί δεν περιλαμβάνονται οι πρασιές.

Τώρα το τι γίνεται στην πραγματικότητα είναι άλλο θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει πολλάκις.

Πάντως θέμα ερμηνείας Κανονισμού δεν είναι.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Στους ακάλυπτους εκτός Δ, δ και εκτός πρασιάς πάντως επιτρέπονται. Αρ. 17 παρ. 7η:

η) Εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, αντιθορυβικών συστημάτων, κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Οπότε δε το ακούω ότι επιτρέπονται μόνο στο κέλυφος.
Και αν πάω με τη λογική των συναδέλφων τα βάζω και πρασιά καθώς στο μεν 7η του αρ. 17 τα επιτρέπει στο δε 8.Β του αρ. 17 δεν τα απαγορεύει . . .



Για να ρωτήσω και κάτι άλλο για να καταλάβω πως ακριβώς διαβάζετε οι υπόλοιποι την πολεοδομική νομοθεσία.
@Αλέξανδρος
Μπορώ να μπω σε Σοφίτα από κεντρικό κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο ?

Στέγαστρο στο δώμα μπορώ να βάλω ?

 

Μπορώ σε φλατ οικόπεδο να κάνω όλη τη διαμόρφωση με επίχωση 1,50μ ?


 

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε
1 ώρα πριν, Latg said:

Στους ακάλυπτους εκτός Δ, δ και εκτός πρασιάς πάντως επιτρέπονται. Αρ. 17 παρ. 7η:

Κατ' εξαίρεση στους ακαλύπτους με γνωμοδότηση του ΣΑ, η οποία όμως εξαίρεση δεν επαναλαμβάνεται στις πρασιές. Αν δεν πείθεσαι αλλιώς μπορείς να ζητήσεις μια εξαίρεση για την πρασιά και ενημέρωσέ μας ...

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε προφανώς και δεν επιτρέπονται στην πρασιά. . . . Μάλλον δεν έχεις καταλάβει την διαφωνία που διαπραγματευόμαστε.

Τα μόνα πράγματα που επιτρέπονται στην πρασιά είναι όσα αναφέρονται στο αρ. 17 παρ. 8.Β  και επιπλέον: Άρθ. 11 παρ 6.ιθ  Θεμρομόνωση, επενδύσεις κτλ  - Αρθ. 23 παρ. 4 κατασκευή φερόντων στοιχείων για Στατικές Ενισχύσεις  νομίμως υφιστάμενων - Άρθ. 11 παρ 6.λα κατασκευές εύρεσης αρχαίων.

Επιτρέπονται δηλαδή στην πρασιά όσα περιοριστικά επιτρέπει ο νόμος.
Αυτά επιτρέπονται στην πρασιά.
Δεν επιτρέπεται στην πρασιά ότι δεν απαγορεύεται από τον νόμο όπως ισχυρίζεται ο συνάδελφος


Και έτσι εν γένει διαβάζεται η πολεοδομική νομοθεσία.  Επιτρέπεται μόνο ότι ορίζει ο νόμος. Δεν επιτρέπεται ότι δεν απαγορεύει ο νόμος.

Ο συνάδελφος μου παραθέτει συνταγματικές ερμηνείες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα για να ισχυριστεί το αντίθετο. Ε εγώ διαφωνώ.

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε

Τη διαφωνία την έχω καταλάβει και απάντησα και στους δύο γιατί κανείς σας δεν έχει εντελώς δίκιο.

Ο Κανονισμός ερμηνεύεται με βάση επιστημονικά δεδομένα και την ειδική (όχι κοινή) πείρα μηχανικού.

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.