Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά καλησπέρα σπουδάζω μηχανολόγος μηχανικός στο Newcastle University στην Αγγλία. Μόλις τελείωσα το δεύτερο έτος και έβγαλα ένα αρκετά καλό βαθμό οπότε και μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω Μeng ή Βeng και να συνεχίσω με ΜSc μετά. Στην Αγγλία το Μeng θεωρείται ανώτερο λόγο του ότι έχεις καλύτερους βαθμούς, δεν έχεις κοπεί ποτέ σε μάθημα κτλ. Από το πανεπιστήμιο με ενημέρωσαν πώς είτε κάνω Βeng είτε κάνω ΜSc τα μαθήματα θα ναι ακριβώς τα ίδια. Επομένως εγώ τι να προτιμήσω μιας και ενδιαφέρομαι και για την αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα??

Δημοσιεύτηκε (edited)

Επικοινώνησε και με το ΣΑΕΠ αν δεν καίγεσαι για αναγνώριση και θέλεις μόνο να δουλέψεις.

Το ΣΑΕΠ είναι αυτό που στην ουσία σου επιτρέπει να δουλέψεις και χωρίς αναγνώριση.

 

Aναθεώρηση του νόμου 6422/34

 

Με το τεκμήριο ότι, κάθε πλήρως αναγνωρισμένος εργαζόμενος σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του ίδιου επαγγέλματος σε άλλο κράτος μέλος, η Ελλάδα ενσωμάτωσε στο εσωτερικό δίκαιό της την πολυσυζητημένη κοινοτική οδηγία 36/2005/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, καθώς και την οδηγία 123/2006 για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

 

Σύμφωνα με το ΠΔ, στο ΣΑΕΠ θα υποβάλλονται οι αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται το πολύ εντός 3μήνου. Μόλις το ΣΑΕΠ εκδώσει αναγνωριστική απόφαση, οι επαγγελματικές οργανώσεις θα είναι υποχρεωμένες να εγγράψουν αμέσως στις τάξεις τους τον αιτούντα, χορηγώντας του την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Το ΣΑΕΠ θα ελέγχει τους φακέλους των ενδιαφερομένων και εφόσον κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα δίνει την έγκρισή του για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Όμως σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστώσει ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα επαγγελματικά προσόντα του υποψηφίου και στην απαιτούμενη εκπαίδευση στη χώρα μας, το ΣΑΕΠ μπορεί να ζητήσει από τον υποψήφιο να αποδείξει ότι κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητες, κυρίως μέσα από δοκιμασία επάρκειας.

Σε περίπτωση που το ΣΑΕΠ έχει αμφιβολίες μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες με τις αρμόδιες αρχές ξένων κρατών, ενώ μπορεί να επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης προσαρμογής για 3 χρόνια το πολύ ή η δοκιμασία επάρκειας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις που η διάρκεια εκπαίδευσης στο εξωτερικό ήταν μικρότερη τουλάχιστον κατά 1 χρόνο από την απαιτούμενη στην Ελλάδα ή εφόσον οι τομείς γνώσεων διέφεραν ουσιωδώς από εκείνους που καλύπτει ο απαιτούμενος στη χώρα μας τίτλος εκπαίδευσης, κ.λπ. Το ΠΔ προβλέπει ότι η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση στο ίδιο επάγγελμα, για το οποίο διαθέτει τα προσόντα στο κράτος - μέλος καταγωγής και να το ασκεί υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τους Έλληνες.

Η προσεχής 3ετία θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο για να προετοιμαστούν οι επαγγελματικοί σύλλογοι να αναλάβουν τον ρόλο του ΣΑΕΠ. Σε διάφορα επαγγέλματα τη δυνατότητα αναγνώρισης μπορεί να προσφέρει η βεβαίωση ότι κάποιος εργάστηκε 2 χρόνια στη χώρα του, ενώ για τους ιατρούς, πέραν του τίτλου σπουδών, απαιτείται βεβαίωση τουλάχιστον 3ετούς εργασίας στη χώρα καταγωγής. Για μια μεγάλη σειρά επαγγελμάτων (κλωστοϋφαντουργία, υποδήματα, τυπογραφία, έπιπλα, σιδηρουργία, κατασκευή αυτοκινήτων, κομμωτική, κ.λπ.) εφόσον στη χώρα μας απαιτείται η κατοχή γενικών εμπορικών ή επαγγελματικών γνώσεων και ικανοτήτων, τότε αποτελεί επαρκή απόδειξη των γνώσεων αυτών το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος άσκησε προηγουμένως την ίδια δραστηριότητα σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Edited by Pappos
Δημοσιεύτηκε (edited)

Pappos το έχεις αναφέρει πολλές φορές, το έχω διαβάσει και εγώ αρκετές, αλλά κάπου το χάνω....

Ας το πάρουμε βήμα βήμα....

Ο άνθρωπος σπουδάζει πχ στην Αγγλία κάνει Beng και μετά MSc. Τελειώνει και αποφασίζει στο καπάκι να έρθει Ελλάδα για εργασία κτλ...Εστω ότι πάει να ανοίξει βιβλία για μηχανολόγος ελεύθερος επαγγελματίας (που είναι και το παλικάρι που ρωτά). Θα του ζητήσουν κάποια χαρτιά...Τι θα παρουσιάσει σαν άδεια άσκησης επαγγέλματος? Τον άδεια την δίνει το ΤΕΕ (για μηχανικούς Π.Ε) και η ΕΕΤΕΜ (για μηχανικούς Τ.Ε αν δεν κάνω λάθος). Ο φίλος δεν θα έχει τίποτα από αυτά έτσι δεν είναι? Στο ΤΣΜΕΔΕ πάλι δεν θα είναι καθώς δεν θα έχει άδεια από το ΤΕΕ σωστά?

 

Το ΤΕΕ με την σειρά του για την άδεια ζητάει αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ...ή άδεια άσκησης στην χώρα σπουδών (ο φίλος μας προφανώς δεν έχει, καθότι μόλις τελείωσε τις σποδές γύρισε Ελλάδα και το εργασιακό κοντέρ γράφει μηδέν). Οπότε???

Από ότι κατάλαβα λες ότι το ΣΑΕΠ παίζει ας το πούμε τον ρόλο του ΔΟΑΤΑΠ αλλά για επαγγελματική αναγνώριση. Με λίγα λόγια σε αναγνωρίζει επαγγελματικά και το ΤΕΕ έπειτα με την σειρά του πρέπει να σου δώσει την άδεια.....

 

Η ερωτήσεις μου είναι γιατί στις προκυρήξεις το ΤΕΕ για άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν αναφέρει πουθενά το ΣΑΕΠ και ζητά ΔΟΑΤΑΠ? Μήπως υπάρξει μπλέξιμο?

 

Λες επίσης ότι το ΣΑΕΠ αποφασίζει....και πράτει ανάλογα τις σπουδές...Στην Ελλάδα έχουμε 5 χρόνια σπουδών μηχανολόγου μηχανικού ΑΕΙ. Στην Αγγλία ο φίλος κάνει 3 Beng + 1MSc...Πρόβλημα?? Και αν πρόβλημα τι κάνει το ΣΑΕΠ? Εξετάσεις αλά ΔΟΑΤΑΠ στο ΕΜΠ πχ (3-5 μαθήματα)? Πρακτική άσκηση 3 χρόνων?? (αυτό δεν το καταλαβαίνω). Δηλαδή για 3 χρόνια πάπαλα....Καλύτερα ΔΟΑΤΑΠ βρε συ παίρνεις και ακαδημαική αναγνώρισει σε λιγότερο χρόνο.....

 

Τα γράφω λίγο παιδικά για να καταλάβουμε τι γίνεται και πολύ περισσότερο ο φίλος που ρωτάει...

Εγώ πχ πήγα με ΔΟΑΤΑΠ (Beng+MSc), το έψαξα και αλλιώς (κάποτε) αλλά με τρέχαν από δω και κει και δεν έβγαλα ποτέ άκρη....Εδωσα τα μαθήματα και τέλος!!

Edited by ikaros13
Δημοσιεύτηκε

Πατατε σε επικινδυνα νερα παλι..θα βγει ο καρχαριας με την λιστα του ΔΟΑΤΑΠ κ βλεπω κ αυτο να κλειδωνεται :smile:

 

@ar.par

Προσωπικα θα διαλεγα το Meng, θα παρεις μερικες παραπανω γνωσεις, αλλα εαν μετα το Βeng πας σιγουρα για MSc, τοτε επελεξε Beng+MSc για να εχεις κ full δικαιωματα αλλα κ να αποκτησεις μια παραπανω εξιδικευση στον τομεα που σε ενδιαφερει μεσα απο το master.. Καλη σου επιτυχια σε οτι κ εαν διαλεξεις

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά να τα λέμε όλα σωστά. Το MEng στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο από BSc/Beng. Ανώτερο ακαδημαϊκά θεωρείται το MSc. Με το ΣΑΕΠ όντως μπορείς να εργαστείς κανονικά στην Ελλάδα χωρίς καν MEng/MSc, όμως αφού μπορείς να διαλέξεις πήγαινε για το MSc. Εϊναι η καλύτερη επιλογη όσων αφορά την Ελλάδα. Αλλά γιατί να γυρίσεις Ελλάδα;

Δημοσιεύτηκε (edited)
Από ότι κατάλαβα λες ότι το ΣΑΕΠ παίζει ας το πούμε τον ρόλο του ΔΟΑΤΑΠ αλλά για επαγγελματική αναγνώριση. Με λίγα λόγια σε αναγνωρίζει επαγγελματικά και το ΤΕΕ έπειτα με την σειρά του πρέπει να σου δώσει την άδεια.....

 

Έτσι ακριβώς, από την στιγμή που σε αναγνωρίζει το ΣΑΕΠ εργάζεσαι κανονικά.

Αν δουλεύεις στην Γερμανία και είσαι μέλος του επιμελητηρίου των Μηχανικών (γιατί εκεί έχει και επιμελητήριο των αρχιτεκτόνων) τότε πολύ απλά το ΣΑΕΠ σε αναγνωρίζει και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εργάζεσαι κανονικά εντός ΕΕ.

 

Η ερωτήσεις μου είναι γιατί στις προκυρήξεις το ΤΕΕ για άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν αναφέρει πουθενά το ΣΑΕΠ και ζητά ΔΟΑΤΑΠ? Μήπως υπάρξει μπλέξιμο?

 

Καλά περιμένεις από το καφενείο ΤΕΕ να σου πει για ΣΑΕΠ και ευρωπαϊκή νομοθεσία ???

Δεν ενδιαφέρει τον επαγγελματία Μηχανικό το ΔΟΑΤΑΠ. Δεν έχει σκοπό να σπουδάσει στην Ελλάδα. Έρχεται να δουλέψει.

Στο ξαναλέω.

Έχω M.Sc. από το ΕΤΗ της Ελβετίας ή RWTH...πρέπει να είμαι ηλίθιος αν όχι χαζός να το εξισώσω με ελληνικό πτυχίο. Δεν με ενδιαφέρει η ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Το ΣΑΕΠ με αναγνωρίζει (αφού έχω δουλέψει στην Ελβετία ή Γερμανία κανονικά σαν Μηχανικός) και μετά σύμφωνμα με τα παραπάνω εργάζομαι και όπου θέλω εντός ΕΕ.

 

Εγώ πχ πήγα με ΔΟΑΤΑΠ (Beng+MSc)

 

Άς πρόσεχες...να πήγαινες ΣΑΕΠ.

 

Εξετάσεις αλά ΔΟΑΤΑΠ στο ΕΜΠ πχ (3-5 μαθήματα)? Πρακτική άσκηση 3 χρόνων??

 

Πρακτική άσκηση εντός χώρας ΕΕ στην περίπτωση που δεν καλύπτεσαι από το ΣΑΕΠ. Αλλιώς δεν χρειάζεται ούτε αυτό.

 

Στο ξαναλέω...δεν με ενδιαφέρει το ΔΟΑΤΑΠ. Δεν με ενδιαφέρει αν το Ελλαδιστάν δεν ξέρει τι είναι Β.Sc. και τι M.Sc.

Ο Μηχανικός που είναι γραμμένος στο επιμελητήριο και εργάζεται κανονικά μπορεί να εργαστεί εντός ΕΕ.

 

Το MEng

 

Για τελευταία φορά...το M.Sc. και το M.Eng. είναι το ίδιο.

Τουλάχιστον Γερμανία/Ελβετία/Αυστρία έχει συνολική διάρκεια 5 χρόνια (B.Sc./B.Eng. 3 έτη και τώρα το αλλάζουν σε 3.5 έτη και το M.Sc/M.Eng σε 2 έτη ή 1,5 ανάλογα το B.Sc/B.Eg.)

Edited by Pappos
Δημοσιεύτηκε

Pappos έλα τώρα που σε βρήκα...

Πες μου τι γίνεται με το ΣΑΕΠ σε περίπτωση φοιτητή-αποφοίτου που δεν έχει εργαστεί ποτέ του και έρχεται Ελλάδα μετά τις σπουδες......

Δημοσιεύτηκε (edited)
Πες μου τι γίνεται με το ΣΑΕΠ σε περίπτωση φοιτητή-αποφοίτου που δεν έχει εργαστεί ποτέ του και έρχεται Ελλάδα μετά τις σπουδες......

 

Τότε πρέπει να κάνει πρακτική άσκηση 3 χρόνια.

 

Το ΠΔ προβλέπει ότι η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση στο ίδιο επάγγελμα, για το οποίο διαθέτει τα προσόντα στο κράτος - μέλος καταγωγής και να το ασκεί υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τους Έλληνες.

 

Αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, δεν με ενδιαφέρει η αναγνώριση του τίτλου μου.

 

Σύμφωνα με το ΠΔ, στο ΣΑΕΠ θα υποβάλλονται οι αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται το πολύ εντός 3μήνου. Μόλις το ΣΑΕΠ εκδώσει αναγνωριστική απόφαση, οι επαγγελματικές οργανώσεις θα είναι υποχρεωμένες να εγγράψουν αμέσως στις τάξεις τους τον αιτούντα, χορηγώντας του την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Το ΣΑΕΠ θα ελέγχει τους φακέλους των ενδιαφερομένων και εφόσον κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα δίνει την έγκρισή του για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Όμως σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστώσει ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα επαγγελματικά προσόντα του υποψηφίου και στην απαιτούμενη εκπαίδευση στη χώρα μας, το ΣΑΕΠ μπορεί να ζητήσει από τον υποψήφιο να αποδείξει ότι κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητες, κυρίως μέσα από δοκιμασία επάρκειας.

Σε περίπτωση που το ΣΑΕΠ έχει αμφιβολίες μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες με τις αρμόδιες αρχές ξένων κρατών, ενώ μπορεί να επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης προσαρμογής για 3 χρόνια το πολύ ή η δοκιμασία επάρκειας.

Edited by Pappos
  • Upvote 1
  • Downvote 6
Δημοσιεύτηκε

Ωραίος...ευχαριστώ. Αρχίζω και το πιάνω τώρα...

 

Να λέμε την αλήθεια ένας επαγγελματίας, που δουλεύει στο εξωτερικό είναι αδιανόητο να μπαίνει στην λογική της εξίσωσης. Φαντάσου έναν Αγγλο ή ένα Γερμανό που δούλευε χρόνια στην χώρα του και για κάποιο λόγο αποφάσισε να έρθει Ελλάδα, να του ζητούν να περάσει από ΔΟΑΤΑΠ για να εργαστεί....Νταξ είπαμε.

 

Στην περίπτωση όμως του φίλου, (και της δικής μου), που μετά το πέρας σπουδών θα έρθει Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος το ΔΟΑΤΑΠ? Γιατί με την πρακτική του ΣΑΕΠ θα χάσει 3 χρόνια έτσι δεν είναι?

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.