Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιστοιχία ενέργειας με kg πετρελαίου/χρήματα


Παναγιώτης

Recommended Posts

Προσπαθώ να υπολογίσω το κόστος που απαιτείται για τη θέρμανση ενός κτιρίου. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την πραγματική κατανάλωση πετρελαίου καθότι υπάρχει μια κεντρική εγκατάσταση για ένα συγκρότημα 10 κτιρίων διαφορετικού μεγέθους και χρήσης, με αποτέλεσμα η αναγωγή 1. να είναι δύσκολη. Το μοναδικό διαθέσιμο δεδομένο είναι το πόσες είναι οι απώλειες του κτιρίου θεωρητικά.

 

Αυτό που θέλω να κάνω είναι να αντιστοιχήσω το κόστος της θέρμανσης/ψύξης του υφιστάμενου κτιρίου για να ελέγξω την οικονομική βιωσιμότητα κάποιων επεμβάσεων (payback period κτλ).

 

1. Ψάχνοντας λοιπόν για το πως μπορεί να γίνει η αντίστοιχηση ενέργειας βρήκα αναφορές όπως σχετική πυκνότητα ενέργειας, τόνος ισοδύναμου πετρελαίου κτλ. Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω αναφορές για το πως μπορεί να γίνει η αντιστοίχηση γιατί νομίζω ότι τα έχω μπερδέψει λιγάκι (έννοιες κτλ)?

 

2. Επίσης θέλω να ρωτήσω αν υπάρχουν ενδεικτικές τιμές που μπορώ να χρησιμοποιήσω? Δλδ ότι για τέτοιου τύπου καυστήρες και λέβητες η αντιστοιχία είναι τόσες kWh / kg. Ή ότι σε κτίρια γραφείων/κατοικίες/σχολεία η αναλογία είναι αυτή περίπου.

 

3. Τί άλλες πληροφορίες πιστεύετε ότι πρέπει να προσπαθήσω να συγκεντρώσω για να μπορέσω να έχω κάποια στοιχειώδη αξιοπιστία?

 

Αναφέρω ότι η χρήση του κτιρίου είναι αίθουσες διδασκαλίας (+ κάποια γραφεία). το συνολικό του εμβαδό είναι περίπου 2700m2 και ο όγκος του είναι 9200m3 (τριώροφο). Η θέρμανση γίνεται αλλού με fan-coils και αλλού με καλοριφέρ. Γενικά οι εγκαταστάσεις είναι σε κακή κατάσταση (σημεία με κατεστραμμένη μόνωση στους σωλήνες κτλ). Η απόσταση του κτιρίου από το λεβητοστάσιο είναι περίπου 50m. Συντελεστές απόδοσης δε ξέρω, αλλά ενδεχομένως να μπορώ να βρω στοιχεία για τον τύπο του καυστήρα/λέβηρα (αρκεί αυτό?).

 

Ξέρω ότι ρωτάω κάτι πολύ γενικό αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσω... Δε με ενδιαφέρει να είμαι ιδιαίτερα ακριβής. Μόνο κάτι ενδεικτικό σαν τάξη μεγέθους. Σας ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Παναγιωτη εχεις βρει απωλειες των κτιριων,ε;

Επειδη φανταζομαι για ποια κτιρια μιλας, πιστευω οτι ειναι δυσκολο να βγαλεις ενα τεκμηριωμενο συμπερασμα.

 

Αν ημουν στη θεση σου θα προσπαθουσα να αποκτησω προσβαση σε δεδομενα οπως η καταναλωση ρευματος απο το συγκροτημα και οι ποσοτητες πετρελαιου που ξοδευτηκαν. Θα εβρισκα και κλιματολογικα δεδομενα για την περιοχη. Μετα θα προσπαθουσα απο την φθινοπωρινη και την εαρινη περιοδο (κοιτωντας τις καιρικες συνθηκες) οπου δεν εχουμε μεγαλες αναγκες θερμανσης ή κλιματισμου να βγαλω καποιο συμπερασμα για την μεση καταναλωση ηλεκτρικου για αλλες χρησεις πλην θερμανσης/κλιματισμου. Οποτε θεωρωντας καποια μεση τιμη καταναλωσης ηλεκτρικου για γενικη χρηση θα το αφαιρουσα απο τις 2 περιοδους, ψυξης κ θερμανσης κ θα εβλεπα τι υπολοιπο ποσο εχω ξοδεψει. Δεν ξερω αν σου εδωσα να καταλαβεις το σκεπτικο μου.

 

Το δυσκολο παρτ ειναι να σου δωσουν τα τιμολογια ρευματος κ τα log ανεφοδιασμου με πετρελαιο...Μετα πιστευω το παλευεις...

 

Το τραγικο ξερεις ποιο ειναι; Εμεις λεμε μια χαρα οτι με τον ταδε τροπο κ επεμβασεις θα εχουμε τοσο% εξοικονομηση ενεργειας. Αν πας απο τις αιθουσες ενα τυχαιο απογευμα θα δεις ολα τα φωτα ανοιχτα κ τα φαν κοιλ να δουλευουν...Κ τους θυρωρους να καθονται στο φυλακειο με το κομπολοι στο χερι..

 

Ξεχασα να πω οτι απο την στιγμη που υπαρχει ενας λεβητας για ολα θα αναγκαστεις να κανεις παραδοχες.

Εισαι σιγουρος οτι δεν υπαρχει τροπος να μαθεις εμμεσα τι ενεργεια τραβαει καθε κτιριο; πχ ποσοτητες θερμου νερου που παει προς καθε κτιριο;;

 

Δυσκολη υποθεση.. :???:

Link to comment
Share on other sites

ckiriako καλά καταλαβες για ποια κτίρια μιλάμε... Για τα κτίρια της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης.

 

κλιματικά δεδομένα έχω βρει, ότι μπόρεσα τουλάχιστον. Δηλαδή μέσες μηνιαίες τιμές θερμοκρασίας και ακτινοβολίας. Ούτως η άλλως αν το ψάξεις θα διαπιστώσεις ότι πρακτικά μεγαλύτερη ακρίβεια στα κλιματικά δεδομένα (ημερήσια κτλ)δεν έχει και πολύ νόημα. Εκτός του ότι δε θα βρεις για τις ελληνικές πόλεις η ανάλυση που θα κάνεις δε θα σου δώσει και τόσα πολλή ακρίβεια. Πάλι θα έχεις μεγάλες αβεβαιότητες και θα πρέπει να αρχίσεις να διερευνάς σενάρια χωρίς τελειωμό... Άσε που τα εργαλεία που χρειάζεσαι για την ανάλυση αυτή είναι ένα μεταπτυχιακό μόνα τους (ESP-r, energyplus κτλ)

 

Καλό ακούγεται αυτό για την κατανάλωση ενέργειας. Προσεγγιστικό είναι αλλά ούτως η άλλως αν κάτσεις να δεις τα κτίρια είναι μια αβεβαιότητα ολόκληρα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν κάνουν τη δουλειά τους...

 

Τα δεδομένα για κατανάλωση ρεύματος και πετρελαίου υπάρχουν από την τεχνική υπηρεσία, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα όπως ανέφερα. Υπάρχει ένα λεβητοστάσιο και ένα ρολόι ηλεκτρικού για όλοκληρη την πολυτεχνική σχολή. Για τα κτίρια εντός της πόλης τουλάχιστον. Τα καινούρια κτίρια στα Κιμμέρια νομίζω ότι έχουν ξεχωριστά. Τώρα βεβαια δεδομένων των διαφορών στο μέγεθος αλλά και στη χρήση των κτιρίων (κτίρια εργαστηρίων, κτίρια γραφείων, κτίρια αιθουσών διδασκαλίας, αμφιθέατρο, υπολογιστικό κέντρο, κλιματιστικά στα γραφεία, ακανόνιστη χρήση των fan-coils και του φωτισμού) πες μου εσύ τί είδους αναγωγή θα έκανες...

 

Α!!!! για να μη μιλήσω για τα κουφώματα.... Πόσο k (U-value) εχει ο απλός υαλοπίνακας από μέταλλο? 5 kcal/m3hC ? Και όταν τα μισά δε κλείνουν καλά τί γίνεται? πόσο να βάλω? 7? και τι αλλαγές αέρα να βάλω? 30 το δεκάλεπτο?!?!??

 

Και όπως θα θυμάσαι φυσικά το πρόβλημα των κτιρίων δεν είναι η ζέστη το χειμώνα. Αυτό πες λιγότερο ή περισσότερο, οικονομικά ή ενεργοβόρα ικανοποιείται. Το καλοκαίρι όταν έδινες μετά το μεσημέρι μάθημα θυμάσαι τι γίνοταν στις πάνω αίθουσες από ζέστη?

 

ουφ! τα είπα και ξέσπασα!!! εχω και άλλα να πω βέβαια αλλά δε πειράζει. Περιμένω απαντήσεις στα αρχικά μου ερωτήματα!

 

edit:

Εισαι σιγουρος οτι δεν υπαρχει τροπος να μαθεις εμμεσα τι ενεργεια τραβαει καθε κτιριο; πχ ποσοτητες θερμου νερου που παει προς καθε κτιριο;;

Όταν είχα ρωτήσει στην τεχνική υπηρεσία μου είχαν πει ότι δεν έχουν δεδομένα. Δεν υπάρχουν θερμιδομετρητές ή κάτι τέτοιο. Φυσικά θα μπορούσα να υπολογίσω τις θεωρητικές απώλειες όλων των κτιρίων και να πάρω τα ποσοστά του καθένος προς τις ολικές και να κάνω την αναγωγή για τις πραγματκές.... Αλλά ειλικρινά δε νομίζω να κάνω κάτι τέτοιο....

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Παναγιώτη

 

Αν δεν έχεις στοιχεία για την κατανάλωση πετρελαίου, μπορείς να την εκτιμήσεις με τη μέθοδο των βαθμοημερών. Η μέθοδος αυτή είναι προσεγγιστική αλλά έχεις μια τάξη μεγέθους. Απαραίτητη προυποθεση ειναι να ξέρεις τις βαθμοημέρες θέρμανσης της περιοχής. Αν μας πεις σε ποια περιοχή είναι μπορώ να σου δώσω τα στοιχεία.

 

Το δεύτερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ο συνολικός συντελεστης θερμοπερατότητας. Αν οι υαλοπίνακες είναι μονοί μπορείς να θεωρήσεις ένα U value της τάξης του 5.4 εως 6 W/m2K. Αν είναι διπλοί θερμομονωτικοί γύρω στο 2.5-3.0 W/m2K. Για τις τοιχοποιίες αν δεν είναι μονωμένο το κτίριο, εκτιμώ ότι κάπου στο 1-1.5 W/m2K είναι κοντά στη πραγματικότητα.

 

Βέβαια εδώ αναφέρεις ότι μέρος των χώρων θερμαίνεται χρησιμοποιώντας ως κάυσιμο τόσο ηλεκτρική ενέργεια (fan coil) όσο και πετρέλαιο αν κατάλαβα καλά.

 

Πάντως για τους χώρους όπου η θέρμανση γίνεται με πετρέλαιο η ενέργεια/έτος που απαιτείται μπορεί να εκτιμηθεί ως εξής

 

Ε = HDD * (ΣUA + 0.33*n*V)* k*w*b

 

όπου n : αλλαγές αέρα ανά ώρα (περίπου 1 σε συνήθη κτίρια, αν έχεις εξαερισμό πρέπει να βάλεις και τις αλλαγές αέρα απο αυτόν)

 

HDD : βαθοημέρες θέρμανσης περιοχής

V : όγκος χώρου

 

k : συντελεστής για διακοπτόμενη λειτουργία 0.7 αν υπάρχει διακοπτόμενη

b : συντελεστής εβδομαδιαίας χρήσης (0.7 για 5 μέρες, 1 για 7 μέρες)

w : συντελεστής κατοίκισης του κτιρίου (για 8ωρη λειτουργία 1)

 

Τα παραπάνω μεταβαλλονται λίγο ανάλογα με τον τύπο κατασκευής (ελαφτά, βαριά, μεσαία, κατά τυποποίηση CIBSE).

 

Αφούς βρεις την απαιτούμενη ενέργεια, διαιρείς αυτήν με το συντελεστή απόδοσης του λεβητα (αν είναι παλιός και ασυντήρητος γύρω στο 0.6-0.7)

 

Εν συνεχεία έχε κατά νου ότι 1 lt πετρελαίου θέρμανσης έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 10.5 kWh thermal.

 

Έτσι έχεις μια πρώτη χονδρική εκτίμηση της κατανάλωσης πετρελαίου.

 

Ομοίως για το καλοκαιρι, θες τις βαθμοημέρες ψύξης. Για την Ελλάδα δεν υπαρχουν πλην περιοχών αθήνας - θεσαλονίκης. Αν ομως έχεις αναλυτικά κλιματικά στοιχεια μπορείς να την υπολογίσεις (κανονικά βέβαια θες τυπικό μετεωρολογικό έτος αλλά οκ)

 

Ολα αυτά λαμβάνοντας θερμοκρασία βάσης 18 βαθμούς. Αν π.χ. οι εργαζόμενοι θέλουν το χειμώνα 29 βαθμούς αντία για 22, τότε πρέπει να τροποποιηθούν οι βαθμοημέρες θέρμανσης για να κάνεις σωστή εκτίμηση.

 

Αντικατάσταση υαλοπινάκων από απλούς σε διπλούς σε υφιστάμενο κτίριο δεν κάνει απόσβεση σύντομα (δεν συμφέρει) αλλά αυτό εξαρτάται από την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία σε μεγάλο βαθμό και το χρόνο ζωής της επένδυσης που εξετάζεις.

 

Αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτηρες CFL ή φθορισμού (όπου μπαίνουν) απόσβεση σε λιγότερο από 1-2 χρόνια. (+ κερδος σε έξοδα συντήρησης αντικατάστασης)

 

συντήρηση καυστήρα, ρύθμιση αυτού και βελτίωση βαθμού απόδοσης προφανές.

 

μόνωση σωληνώσεων πολύ αποδοτική επίσης

 

Το πιο σημαντικό και αποδοτικό μέτρο για εξοικονόμιηση ενέργειας στη θέρμανση-ψυξη είναι η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας 21'C χειμώνα, 26' C καλοκαίρι. (σκέψου πως μεταβάλλεται το ΔΤ).

 

Η κατανάλωση ενέργεια σε τέτοιο κτίριο (γραφεία - αιθουσες) που μιλάς πρέπει να είναι από 210-280 kWh/m2

Link to comment
Share on other sites

Βασικα εγω τι θα εκανα παναγιωτη: (εκτος απο το οτι ισως αλλαζα διπλωματικη :P :P )

 

Εχοντας κλιματολογικα δεδομενα για την χρονια που περασε (μηνιαιες μεσες τιμες κ εγω πιστευω θα ηταν οκ) και στοιχεια για καταναλωση πετρελαιου+ηλεκτρικου θα εβλεπα απο τους μηνες με εξωτερικη μεση θερμοκρασια τετοια ωστε να μην χρειαζεται ουτε καλοριφερ, ουτε ψυξη και θα εκτιμουσα την ποσοτητα ηλ. ενεργειας για χρησεις εκτος ενεργειακων σκοπων. Ετσι με την παραδοχη οτι η ποσοτητα αυτη μενει σταθερη το υπολοιπο ρευμα παει σε αναγκες ψυξης(κυριως)/θερμανσης

(προυποθεση για αυτο τα στοιχεια που σου δινει η τεχνικη υπηρεσια να αφορουν μονο τα κτιρια στην πολη)

 

Μετα θα προσπαθουσα να κανω μια κατηγοριοποιηση των κτιριων ως εξης. Τα κτιρια με τις αιθουσες διδασκαλιας, το αμφιθεατρο η γραμματεια κ το αναγνωστηριο πιστευω ειναι ενεργειακα τα πιο απαιτητικα ανα ογκο απο ολα. Τα εργαστηρια πχ των ηλεκτρολογων που λειτουργουν τα περισσοτερα τις Τριτες μονο δεν ειναι απαιτητικα. Σε μια κλιμακα απο το 1 μεχρι το 10 θα προσπαθουσα να καταταξω τα κτιρια σε ενεργειακη ζητηση μετα απο μερικες αυτοψιες, με καταγραφη ποσοι χωροι ειναι εργαστηρια, ποσοι ειναι γραφεια, λαμβανοντας υποψη τους διαδρομους που εχουν πολλες απωλειες (σε αιθουσες διδασκαλιας,ανοιχτα παραθυρα συνηθως)

 

Εχεις απωλειες για το καθε κτιριο; Αν οχι, επειδη αρχιτεκτονικα ολα εχουν την ιδια μορφη θα προσπαθουσα προσεγγιστικα εστω να υπολογισω τις θεωρητικες απωλειες τους κανοντας μια προσαυξηση λογω παλαιοτητας των υλικων. Το U πρεπει να το εκτιμησεις εσυ..

 

Εφοσον εχεις το ποσο της ενεργειας, τις θεωρητικες απωλειες και μια εκτιμηση του ποσο ενεργοβορο ειναι το καθε κτιριο μετα μενει με ενα απλο μοντελο να επιμερισεις οσο ρεαλιστικα γινεται το ποσο της απαιτουμενης ενεργειας αναλογα με τον ογκο/επιφανεια κτιριων/χρηση τους.

 

Πολλη αβεβαιοτητα αλλα τι να κανεις;;; Ξεκινωντας απο τα σιγουρα δεδομενα κανε παραδοχες που στεκουν και προχωρα. Το κλειδι πιστευω ειναι η αποτυπωση της καταστασης των χωρων σε ωρα λειτουργιας.

Ελπιζω να βοηθησα λιγο..

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν γνωρίζω τις επιμέρους λεπτομέρειες, εγώ νομίζω ότι το πρώτο βήμα που πρέπει απαραιτήτως να κάνει κανείς όταν μιλάμε για εκτίμηση κατανάλωσης ενέργειας και μέτρα εξοικονόμησης είναι όπως είπε και ο ckiriako να βρεις τα στοιχεία της πραγματικής ενεργειακής κατανάλωσης.

 

Ακολούθως θα έλεγα ότι απαιτείται μια συνοπτική ενεργειακή επιθεώρηση, καταγραφή εξοπλισμού, συστημάτων, στοιχείων του κελύφους κλπ.

 

Και όπως σωστά ειπώθηκε, συνήθως σε κτίρια γραφείων η κατανάλωση στον εξοπλισμό (συσκευές, Η/Υ, εκτυπωτές, κλπ) δεν παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στη περίοδο ενός έτους. Ομοίως και ο φωτισμός. Το πραγματικά δύσκολο είναι η εκτίμηση του ποσοστού συμμετοχής στη τελική κατανάλωση των συστημάτων HVAC.

 

Εξ εμπειρίας, το προσεγγιστικά πιο ακριβές αποτέλεσμα θα έχεις για το φωτισμό, εν συνεχεία για τον εξοπλισμό και τέλος αφαιρώντας αυτά τα 2 από την τελική κατανάλωση έχεις και μια εκτίμηση για τη ψύξη-θερμανση-αερισμό.

 

Αν όμως πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου το καλοκαίρι μένει κλειστό ή το χειμώνα κάποιες μέρες δεν λειτουργεί αλλάζει τα δεδομένα.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την ανταπόκριση σας.

 

Στη συνέχεια μιας και θίχτηκαν αρκετά θέματα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα.

 

Κατ αρχάς για τη διπλωματική μου. Έχουμε (είμαστε 2 άτομα) πάρει ένα κτίριο του συγκροτήματος της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης και μελετάμε την ενεργειακή του συμπεριφορά-κατανάλωση, με σκοπό να προβούμε σε προτάσεις βελτίωσης του. Προσπαθούμε να δούμε το όλο ζήτημα από τη βιοκλιματική του σκοπιά και κυρίως αναφερόμαστε στα παθητικά ηλιακά συστήματα.

 

Μέχρι σήμερα αυτά που έχουν γίνει είναι (εκτός από άπειρο διάβασμα) μελέτη των θερμικών απωλειών του κτιρίου τόσο με το FINE της 4Μ όσο και με τη μέθοδο των βαθμοημερών + διάφορα άλλα πιο θεωρητικά. Η ακρίβεια της μέχρι τώρα ανάλυσης είναι αρκετά συζητήσιμη δεδομένης της φύσης του κτιρίου (κτισμένο από τη ΜΟΜΑ τη δεκαετία του 80) της χρήσης του της κατάστασης στην οποία βρίσκεται και της μορφολογίας του. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και γενικά δεν είναι εύκολη διαδικασία.

 

Όπως και αν έχει σήμερα αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να εκτιμήσουμε το κόστος της ενέργειας που δαπανάται για τη θέρμανση/ψύξη του κτιρίου. Το κτίριο θερμαίνεται με fan-coils (πετρέλαιο το χειμώνα – ρεύμα το καλοκαίρι) και με θερμαντικά σώματα. Επιπροσθέτως υπάρχουν και κλιματιστικά αλλά μόνο στα γραφεία όχι στις αίθουσες. Ο τελικός σκοπός είναι να γίνει σύγκριση των χρημάτων που εξοικονομούνται από τις προτάσεις που θα γίνουν σε σχέση με το κόστος τοποθέτησης και λειτουργίας τους.

 

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης της πραγματικής ενέργειας που δαπανάται για τη λειτουργία του κτιρίου. Τους λόγους τους ανέφερα σε προηγούμενα posts. H όποια αναγωγή είναι δύσκολη και όποιος δει τις εγκαταστάσεις και την κατάσταση του κτιρίου θα το καταλάβει εύκολα.

 

Ανακεφαλαιώνω: Έχουμε μόνο τις θεωρητικές απώλειες, όχι τα πραγματικά δεδομένα. Η όποια σύγκριση θα γίνει με αυτό σα δεδομένο. Θα συγκριθούν μόνο οι θεωρητικές τιμές πριν και μετά τις επεμβάσεις.. Το ζητούμενο είναι πως θα γίνει η αναγωγή της θεωρητικής ζήτησης σε ενέργεια (απώλειες) με χρήματα.

 

Αυτό που θέλω είναι κάτι πολύ προσεγγιστικό. Να πω ότι οι τόσες ΚWh κοστίζουν τόσο. Αν κάνω παρεμβάσεις στο κτίριο με κόστος (Κ) και μειωθούν οι ανάγκες σε ενέργεια κατά (Χ) σε πόσα χρόνια θα έχω απόσβεση? Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει αντιστοίχηση ενέργειας και πετρελαίου/ρεύματος (χρήματα). Αυτό που ζητάω είναι κάτι όπως αυτό που μου έδωσε ο GeorgeS παραπάνω. Αν υπάρχει και βιβλιογραφική αναφορά ακόμα καλύτερα. Θέλω ενδεικτικές και μόνο τιμές καθώς ξέρω ότι με τους πόρους που υπάρχουν διαθέσιμοι δύσκολα θα προσεγγιστεί καλύτερα το ζήτημα.

__________________________________________________________________________________

Όσον αφορά τις βαθμοημέρες:

 

Πηγή για τα δεδομένα που παραθέτεις έχεις GeorgeS? Αν ναι θα με βοηθούσε πολύ.

 

Πληροφορίες για τις βαθμοημέρες με μεγάλη διακριτότητα βάσης υπάρχουν μόνο για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσαλονίκης. Στην ελληνική βιβλιογραφία έχει δημοσιευτεί το δεύτερο αρχείο που επισυνάπτω (pdf).

 

Από όσο έχω καταλάβει οι βαθμοημέρες ψύξης έχουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα από τις βαθμοημέρες θέρμανσης. Για αυτές τις θέρμανσης υπάρχουν διάφορα μοντέλα όπως αυτό των Erbs et Al. που προτείνεται στο προαναφερθέν άρθρο. Είναι δυνατόν ο υπολογισμός των βαθμοημέρων ψύξης να γίνεται τόσο απλά, με μια απλή αλλαγή πρόσημου και αλλαγή της θερμοκρασίας βάσης? Δεν υπάρχει άλλος ακριβέστερος τρόπος?

__________________________________________________________________________________

 

Όσον αφορά τα τυπικά μετεωρολογικά έτη υπάρχει η ακόλουθη δημοσίευση για τα ελληνικά δεδομένα (1ο αρχείο - doc). Πάντως θεωρώ απαραίτητο να πω ότι η ανάλυση με εργαλεία τέτοιου είδους μου φαίνεται ότι μάλλον ξεφεύγει από τη σκοπιά ενός μηχανικού. Οι αβεβαιότητες είναι υπερβολικά πολλές και δε νομίζω ότι θα είναι οικονομικά συμφέρουσα μια τέτοια ανάλυση. Σε θεωρητικό - ακαδημαϊκό επίπεδο άλλη φάση.

__________________________________________________________________________________

 

Κατά τα άλλα, διπλωματική εγώ δεν αλλάζω. Όχι πια τουλάχιστον. Ήδη έχει πέσει πολύ δουλειά για να είναι επιλογή κάτι τέτοιο. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ο καθηγητής είναι γενικά πολύ συνεργάσιμος. Μας λέει πως ότι δε βγαίνει απλά να θεωρούμε μια τιμή και να συνεχίζουμε, αρκεί να τεκμηριώνουμε τις υποθέσεις μας.

____________938.doc

_50__ue_206.pdf

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Παναγιώτη

 

Το θέμα της αναγωγής σε χρήματα νομίζω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο εκτός αν χάνω κάτι.

 

Έχουμε λοιπόν :

 

Εκτίμηση σε απαίτηση ενέργειας με μέθοδο βαθμοημερών ή όποια άλλη. Έστω 10000 kWh/year. Διαιρούμε με βαθμό απόδοσης λέβητα-καυστήρα, εστω 0.7, άρα η αναγκαία ενέργεια που πρέπει να δώσουμε στο σύστημά μας είναι 10000/0.7 = 14285 kWh/year

 

Δεδομένης της θερμογόνου δυνάμεως του πετρελαίου θέρμανσης, περίπου 10.5 kWh/lt, προκύπτει ότι τελικά θα χρειαστούμε 14285/10.5 = 1360 lt x τιμή λίτρου και βγάζουμε το χρηματικό ποσό.

 

Ομοίως, αν κάνεις κάποια παρέμβαση, π.χ. βελτίωση-συντήρηση βαθμού απόδοσης λέβητα από 0.7 σε 0.9 επαναλαμβάνεις τη διαδικασία. Το ίδιο και για αλλαγή τζαμιών, μονώσεις κλπ, όπου εκεί αυτό που αλλάζει είναι η αρχική απαίτηση σε ενέργεια.

 

Η μέθοδος των βαθμοημερών για το καλοκαίρι είναι η ίδια με αυτή για το χειμώνα. Το μόνο που διαφοροποιείται και δεν ξέρω αν συμπεριλαμβάνεται είναι προφανώς τα ηλιακά κέρδη απο την τυχόν προσπίπτουσα ακτινοβολία. Αν έχουμε κάποια αναφορά για το πόσο περίπου συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας σε ένα χώρο (π.χ. 2-3 βαθμούς) απλά θα πρέπει να ενσωματωθούν στην αρχική θερμοκρασία βάσης. (απαιτούνται όμως αναλυτικά στοιχεία κλιματικών δεδομένων).

 

Για τη θερμογόνο δύναμη πετρελαίου, δηλ. 10.5 kWh/lt θα κοιτάξω να βρω κάποια αναφορά, κάπου έχω θυμάμαι και θα σου πω.

 

Η 4Μ δεν ξέρω πόσο αξιόπιστα αποτελέσματα βγάζει στην ενεργειακή ανάλυση. Από την άλλη, μια αναλυτική προσομοίωση π.χ. στο Energyplus εκτός ότι θέλει πολύυυυ δουλειά, θέλει και λεπτομερή δεδομένα που ίσως δεν έχεις όπως επίσης -πολύ σημαντικό- ότι τα κλιματικά στοιχεία που έχει στη βάση δεδομένων της είναι είτε από προσομοίωση είτε από σταθμούς αεροδορμίων συνήθως που συχνά διαφοροποιούνται από εκείνα που ισχύουν στο αστικό περιβάλλον.

 

Για το καλοκαίρι, η αντίστοιχη απαίτηση σε ενέργεια (ψυκτικό φορτίο) διαιρείται με το COP των κλιματιστικών ή της αντλίας θερμότητας. τυπικές τιμές COP από 2.4-3.5 αν και υπάρχουν και με μεγαλύτερο COP. Η μεταβολή το COP σε σχέση με το φορτίο και την επικρατούσα κάθε φορά εξωτερική θερμοκρασία εκτιμώ δεν είναι τόσο σημαντική και δεν χρειάζεται να την ψάξεις αφόσον θες περισσότερο προσεγγιστικά αποτελέσματα. Διαιρώντας την ενεργειακή απαίτηση με το COP βγάζεις ηλεκτρικές kWh x τιμή ηλεκτρικής ενέργειας = κόστος ενέργειας.

 

Μην ξεχνάς ότι σε μεγάλα κτίρια ο αερισμός (ventilation) μπορεί επίσης να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ενέργειας που καταναλώνεται στο σύστημα HVAC.

 

Οτι άλλο θες εδώ είμαστε. Προσωπικά έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα της ενεργειακής κατανάλωσης σε κτίρια γραφείων και αν χρειαστείς κάτι, αναφορές, papers κλπ μπορώ να σου δώσω αν και φαντάζομαι ότι ήδη θα έχεις βρει.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε GeorgeS,

 

Σε ξαναευχαριστώ όχι μόνο για την ανταπόκριση αλλά και για την αμεσότητα.

 

Λοιπόν στο ακόλουθο ενημερωτικό φυλλάδιο βρήκα ότι η θερμογόνος δύναμη του πετρελαίου είναι 10ΚWh/lt. Αν μπορείς να βρεις (εσύ ή κάποιος άλλος) κάποιο βιβλίο ή δημοσίευση που να το αναφέρει έχει καλώς. Διαφορετικά το χρησιμοποιώ έτσι απλά. Δεν είναι τόσο πρόβλημα - μη φας τον κόσμο για να το βρεις. Πάντως χαίρομαι που είναι τόσο απλό τελικά. Μάλλον ψάρωσα λιγάκι στο πως θα το κάνω...

 

http://www.carrier.gr/carriergreek/news/Enews_November06_gr2.pdf

 

Κάτι άλλο. Οι βαθμοί απόδοσης 0.9 για ένα λέβητα είναι ρεαλιστικοί? Είχα την αίσθηση ότι έχουν πιο χαμηλή απόδοση. Μπορεί να ρωτάω και κοτσάνα τώρα αλλά φταίει το background του πολιτικού μηχανικού...

 

Τα άμεσα (και έμμεσα) ηλιακά κέρδη δε νομίζω ότι έχουν σχέση με τον υπολογισμό των βαθμοημερών, με την κλασική αντιμετώπιση τουλάχιστον. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τα υπολογίσεις σα θερμικά κερδη και να τα αφαιρέσεις από τις απώλειες ουτώς ώστε να μειώσεις τις απατούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

 

Για την 4Μ τώρα, αλλά και γενικά για τα προγράμματα. Βασικά με αυτό ασχολήθηκε το άλλο παιδί και όχι εγώ, οπότε δεν εχω και τόσο εμπεριστατωμένη άποψη. Πάντως εμένα μου φαίνεται ότι είναι απλά ένα μεγάλο φύλλο excel που τις παραμέτρους αντί να τις βάζεις σα νούμερα, τις βλέπεις κιόλας. Ούτως ή άλλως η αξιοπιστία στις ενεργειακές αναλύσεις έιναι μικρή.

 

Τα προγράμματα πάντως γενικότερα χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:

 

1. Τα σοβαρά ερευνητικά (ESP-r, EnergyPlus, TRNSYS κτλ) που είναι μεν ακριβή αλλά είναι άστα να πάνε για να τα μάθεις και να κάνεις μελέτη με αυτά. Μόνο για ακαδημαϊκούς σκοπούς θα έλεγα ή για πολύ εξειδικευμένα γραφεία που παίρνουν πολύ μεγάλα έργα. Χαρακτηριστικό είναι ότι λαμβάνουν υπόψη Δυναμικά φαινόμενα όπως η κίνηση του αέρα (Computaional Fluid Dynamics - CFD).

2. Τα απλοϊκά προγράμματα που δε λαμβάνουν ύποψη τους πληθώρα παραμέτρων. Ουσιαστικά αποτελούν μετεξέλιξη των εμπειρικών κανόνων (rules of thumb) που υπήρχαν στα βιβλία ενεργειακού σχεδιασμού των προηγούμενων δεκαετιών. Σε πολύ απλές περιπτώσεις και μόνο για να εξετάζεται συγκριτικά η απόδοση εναλλακτικών συστημάτων. Περιορισμένη ακρίβεια. Χαρακτηριστικό τους ότι τα δεδομένα που απαιτούν τα έχεις δώσει σε λιγότερο από 2 λεπτά.

3. Τα υπόλοιπα προγράμματα που βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα. Σε αυτά ναι μεν στήνεις το κτίριο και ορίζεις διάφορες παραμέτρους αλλά οι μέθοδοι υπολογισμού δεν είναι και οι καλύτεροι δυνατοί. Η ακρίβεια τους είναι περιορισμένη αλλά σαφώς καλύτερη από αυτά της δεύτερης κατηγορίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα αποτελέσματα τους να χρησιμοποιούνται ως πραγματικά (face value). Χαρακτηριστικό πρόγραμμα αυτής της κατηγορίας το Ecotect (αυτό το αγοράσαμε κιόλας, αλλά δεν...).

 

Ίσως μια τέταρτη κατηγορία να είναι αυτά όπως τα προγράμματα της 4Μ που απλώς εφαρμόζουν ένα κανονισμό. Αλήθεια στο εξωτερικό τί προγράμματα χρησιμοποιούν?

 

Για την εκτίμηση της ακρίβειας των διάφορων προγραμμάτων η πλέον αξιόπιστη πηγή είναι το BESTEST. Για μια συγκριση των δυνατοτήτων των γνωστώτερων προγραμμάτων μπορείτε να δείτε εδώ : http://apps1.eere.energy.gov/buildings/tools_directory/pdfs/comparative_paper.pdf'>http://apps1.eere.energy.gov/buildings/tools_directory/pdfs/comparative_paper.pdf

 

Κατάλογο με την πλειοψηφία των προγραμμάτων μπορείτε να βρείτε εδώ : http://apps1.eere.energy.gov/buildings/tools_directory/

Link to comment
Share on other sites

Το Ecotect το έχω και εγώ. Είναι σχεδιασμένο από αρχιτέκτονες για ...αρχιτέκτονες. Εγώ το βρίσκω πολύ έξυπνο για μια 1η εκτίμηση της κατάστασης. Το έχω δουλέψει αλλά δεν έχει κλιματικά δεδομένα για Ελληνικές πόλεις πλην Αθήνας. Θυμάμαι ότι εβγαζε αρκετά χαμηλότερο το ψυκτικό φορτίο (υποδιαστασιολόγηση) αλλα μην ξεχνάς ότι δεν είναι δυναμικό και βασίζεται κυρίως στη μεθοδολογία της CIBSE.

 

Τι 10 τι 10.5 kWh/lt δεν έχει πολύ σημασία. Πάντως θα ψάξω την αναφορά γιατί πρέπει να τεκμηριώσεις που βασίστηκες.

 

Ένας παλιός λέβητας μπορεί να έχει απόδοση και 0.6 που σημαίνει κακής ποιότητας καύσης (ατελής) και απώλειες. Οι καινούργιοι γύρω στο 0.9. Επίσης, ο βαθμός απόδοσης του συστήματος θέρμασης εξαρτάται και απο το ονομαστικό φορτίο του. Δηλ. αν ο λέβητας ειναι 50.000 kcal και το φορτίο 10.000 kcal η απόδοση πέφτει σημαντικά ακόμα κι αν είναι καινούργιος ο λέβητας... anyway θα επανέλθω με νεότερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.