Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγχειρίδιο Allen Bradley και IEC 61131-3 στα ελληνικά


Recommended Posts

Γεια σας, είμαι τελειόφοιτη του τμήματος αυτοματισμού και έχω να ολοκληρώσω την πτυχιακή μου εργασία με θέμα τρία plc's των εταιριών : simatic s7300, allen bradley και του διεθνούς προτύπου iec 61131-3 να κάνω σύγκριση εντολών προγραμματισμού τόσο για statement list όσο και για instraction list.

 

Έχω κάνει καλή δουλειά όσο αφορά το θεωρητικό μέρος γενικότερα για τα plc's αλλά δεν είναι αυτό μόνο το ζητούμενο.

Το simatic s7300 αν και γραμμένο στα αγγλικά είναι αρκετά κατανοητό και καθόλου κουραστικό όμως αυτό του διεθνούς προτύπου μου έχει "παγώσει" εδώ και καιρό την εργασία μου και νοιώθω να έχω εξαντλήσει τα πάντα σε αναζήτηση.

 

Θέλησα να απευθυνθώ σε σας γιατί παρατήρησα ένα πολύ καλά στημένο site που καλύπτονται πολλά ζητούμενα!

 

Την πτυχιακή μου την βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον όμως κάθε manual που μπορεί να είναι 200++ σελίδες γραμμένο στα αγγλικά με κουράζει στην κατανόηση του.

 

Παρακαλώ πολύ όποιος γνωρίζει που μπορώ να βρω τα εγχειρίδια των allen bradley kai iec6113-1 στα ελληνκά ας μου απαντήσει.Οποιαδήποτε πληροφορία είναι καλοδεχούμενη!

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

δεν υπάρχει κάτι επίσημο στα ελληνικά για αυτά που θες αφού και η ελληνική αγορά είναι μικρή οπότε οι εταιρίες δεν μεταφράζουν τις χιλιάδες σελίδες των εγχειριδίων αλλά και όσοι ασχολούνται με τον αυτοματισμό έχουν την γνώση της αγγλικής που τους επιτρέπει να κατανοούν τα εγχειρίδια, άλλωστε και τα λογισμικά δεν είναι στα ελληνικά.

Το 61131 είναι πρότυπο οπότε είναι γραμμένο διαφορετικά από τα εγχειρίδια ίσως γιαυτό δεν το καταλαβαίνεις αλλά αυτό γενικά δεν διαβάζεται από τους χρήστες, αφού αφορά τις εταιρίες που πρέπει να γράψουν λογισμικά και να σχεδιάσουν plc που βασίζονται σε αυτό, ενώ οι χρήστες ενδιαφέρονται για τα εγχειρίδια του τελικού προϊόντος.

Δεν καταλαβαίνω πως με τα αγγλικά σου κατανοείς τα siemens και όχι τα allen bradley, σε ποιο συγκεκριμένα μοντέλο ΑΒ αναφέρεσαι;

Για την σύγκριση μεταξύ siemens-allen bradley σε επίπεδο 61131 να ξέρεις ότι η ΑΒ δεν υποστηρίζει το 61131 σε όλες τις γλώσσες του αφού έχει εξαρχής (εδώ και 40 χρόνια) την φιλοσοφία της ladder, ειδικά η IL νομίζω να υπάρχει μόνο σε προγραμματίστρια χειρός που δεν την χρησιμοποιεί κάποιος

Ίσως πρέπει να ψάξεις σε άλλες πτυχιακές/διπλωματικές εργασίες για ελληνικά ή σε αγγλική βιβλιογραφία plc από τα εγχειρίδια

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ένα αρκετά καλό και ενδιαφέρων blog είναι το http://program-plc.blogspot.gr/. Ίσως σε βοηθήσει να βρείς αυτό που ψάχνεις, αφού παρέχει την δυνατότητα μετάφρασης αρχείων μέσω της google.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση σας στο θέμα μου, με βοήθησε αρκετά η άποψη ενός εμπειρογνώμονα.

Για το allen bradley το είχα ρωτήσει για ποιό μοντέλο αναφερόταν αλλά ακόμα περιμένω απάντηση.....

Δεν θέλω πλέον να αφιερώσω άλλο χρόνο για την συγκεκριμένη πτυχιακή γιατί δεν βγάζει πουθενά.Με έχει κουράσει η αναζήτηση χωρίς αποτελέσματα! Το πιο πιθανό είναι να αλλάξω θεματολογία αλλά να παραμείνω στα plc's δεν θέλω ο κόπος μου να πάει χαμένος και εκτός αυτού μου αρέσει σαν αντικείμενο.

Έχετε κάτι υπόψιν σας σαν θέμα (θεωρητικό) πτυχιακής να του προτείνω αλλά σχετικά βατό ώστε να μπορώ να βρω πληροφορίες και να συντάξω κάτι ολοκληρωμένο και να είμαι σίγουρη πως όλα πάνε καλά στην πρόοδο μου;

Αυτό που μου ζήτησε θεωρώ πως ήταν επιπέδου μη ανταποκρίσιμου τόσο σε προσωπικό όσο και γενικότερα της σχολής μου.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να ασχοληθείς με την αυτοματοποίηση βιομηχανίας ενός προϊόντος. Να αναλύσεις τα διάφορα στάδια παραγωγής χρησιμοποιώντας τη θεωρία των ΣΑΕ (είσοδος- διεργασία -έξοδος), από τι αποτελούνται (μηχανολογικά-ηλεκτρολογικά-ηλεκτρονικά) και πως ελέγχονται χρησιμοποιώντας μια κατηγορία PLC. Επίσης μπορείς να πάρεις πληροφορίες απο το http://www.sivar.gr/gr/category/Speed-Controllers,-Automation/10.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες ΣΑΕ (Linear Control Systems, Non-Linear Control Systems, Digital Control Systems, Adaptive Control Systems, Stochastic Control Systems, Time-Delay Control Systems, Fuzzy Control Systems, κλπ.).

Τώρα τελευταία χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τα συστήματα ελέγχου fuzzy με πολύ καλά αποτελέσματα για γραμμικά και μη-γραμμικά συστήματα με ή χωρίς delay.

Edited by aiche
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να ολοκληρώσεις την πτυχιακή χωρίς να αλλάξεις θεματολογία να του προτείνεις την μετάβαση από το πρότυπο IEC 61131 στο πρότυπο IEC 61499.

 

Δες για περισσότερες θεωρητικές πληροφορίες και σχετική βιβλιογραφία το άρθρο Reengineering of IEC 61131 into IEC 61499 - Function Blocks.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.