Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμφισβήτηση κτηματολογικού τοπογραφικού από γείτονα


naszach

Recommended Posts

Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με ελιές, στις Λιβανάτες Φθιώτιδος, έχει οριστικό ΚΑΕΚ όπου δεν υπήρξε κανένα λάθος στα στοιχεία ή ένσταση από γείτονες. Σημειωτέον, οι Λιβανάτες είναι δήμος που εντάχθηκε στο κτηματολόγιο από την 1η φάση κτηματογράφησης.

 

Πριν λίγες μέρες, ένας τοπογράφος μου έδωσε να υπογράψω ένα τοπογραφικό που έκανε για έναν από τους γείτονες χρησιμοποιώντας τα ΚΑΕΚ όλων των γειτόνων. Το τοπογραφικό αυτό εμφάνιζε το κτήμα του γείτονα αυξημένο, παίρνοντας από δύο άλλους από 1,5 στρέμμα και από μένα 0,5 στρέμμα.

 

Έχει δικαίωμα να κάνει κάποιος τοπογραφικό και να ζητά νέα όρια αφού έχουν περάσει όλες οι προθεσμίες ένστασης από την 2η ανάρτηση? Αν έχει τέτοιο δικαίωμα, δεν θα πρέπει να απευθυνθεί επίσημα στο κτηματολόγιο και εγώ και οι λοιποί γείτονες να ενημερωθούμε αρμοδίως? Απ’ ότι έμαθα ο τύπος θέλει να πουλήσει το κτήμα και ανακάλυψε ότι η Κτηματολόγιο ΑΕ τον έχει αδικήσει. Εγώ έχω κανένα λόγο να πλεχτώ, αμφισβητώντας τα σύνορα μου? Ξαναλέω ότι δεν αμφισβητούν τα πραγματικά σύνορα αλλά τα εικονιζόμενα στο κτηματολογικό διάγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

καθενας έχει δικαίωμα να ζητήσει την διορθωση γεωμετρικών στοιχείων των κτηματολογικών εγγραφών, αν εχουν αποτυπωθεί λαθος, σύμφωνα με τους

όρους και την διαδικασία του αρθρ. 19 του ν2664/98

Λες οτι "δεν αμφισβητούν τα πραγματικά σύνορα αλλά τα εικονιζόμενα στο κτηματολογικό διάγραμμα"....

Αρα, αφού τα πραγματικά σύνορα είναι άλλα και του κτηματολογίου άλλα...

καθένας έχει δικαίωμα να λάβει το, πραγματικά, δικό του

Εσύ σε ποιό δικαίωμά σου προσβάλλεσαι, αν είχες άλλα "πραγματικά" σύνορα και με το κτηματολόγιο πήρες κάτι διαφορετικό?....

Εν τέλει, αυτο το 0,5 στρ. που σού "παίρνει" ειναι δικό σου ή ειναι λαθος αποτύπωση?...

Αν είναι δικό σου, θα αρνηθείς

Αν είναι λαθος αποτύπωση οφείλεις να συναινέσεις.

Αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Αν το κτηματολόγιο αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση για το δικό σας αγροτεμάχιο, δεν έχετε κανένα λόγο να συναινέσετε σε μια τροποποίηση...Συζητείστε μαζί του το θέμα και αν δεν βγάζετε άκρη ή διεκδικούν τμήμα από δικό σας αγροτεμάχιο, τότε προετοιμαστείτε για κάθε ενδεχόμενο σε συνεννόηση με τον μηχανικό και τον δικηγόρο σας.

Link to comment
Share on other sites

Από το ποστ σου προκύπτει μια αναντιστοιχεία.

Γράφεις ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος στα στοιχεία. Δε θα αμφισβητήσω τα γραφόμενα σου καθώς θεωρώ ότι έχεις ελέγξει με τη βοήθεια τοπογράφου την ακρίβεια της προηγούμενης δήλωσης.

Από την άλλη αναφέρεις ότι ο τοπογράφος του όμορου σου ανέφερε ότι υπάρχει λάθος στην κτηματογράφηση και πρέπει να διορθωθεί.

Υπάρχει τελικά σφάλμα στα κτηματολογικά διαγράμματα ή όχι?

Αν με τη βοήθεια τοπογράφου είσαι σίγουρος ότι έχει αποτυπωθεί η ιδιοκτησία σου σωστά δεν έχεις λόγο να υπογράψεις.

Προσοχή όμως το γεγονός ότι σύμφωνα με το κτηματολόγιο το εμβαδό της ιδιοκτησία σου είναι ίδιο με το εμβαδό του τίτλου σου δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχεις πρόβλημα. Πρώτον γιατί μπορεί το εμβαδό να είναι σωστό αλλά το σχήμα λάθος και δεύτερον γιατί μπορεί η υπάρχουσα κατάσταση(μαντρότοιχοι, συρματοπεριφράξεις) να μην έχει σχέση με τον τίτλο κτήσεως σου.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα σταματήσει ο γείτονας σου τις διαδικασίες. Θα προχωρήσει στην αίτηση διόρθωσης ορίων, θα σου κοινοποιήσει (με δικαστικό επιμελητή) την απαίτηση περί διόρθωσης του ορίου και αν ο προιστάμενος του κτηματολογικού γραφείου μετά και τη δική σου άρνηση "κολλήσει" τη διόρθωση μπορεί να προχωρήσει δικαστικώς εναντίον σου. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με το νόμο, δεν υπάρχει τίποτα παράτυπο.

Άποψη μου αν δεν έχεις συμβουλευθεί τοπογράφο, να το κάνεις άμεσα προκειμένου να προσδιοριστούν ακριβώς τα πραγματικά όρια του ακινήτου σου και αν πρέπει ή όχι να διορθωθεί το κοινό σας όριο (προσοχή όσον αφορά τα κτηματολογικά διαγράμματα και μόνο).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που εστίασα είναι στο αν μπορεί να γίνει αίτηση διόρθωσης στο κτηματολόγιο σήμερα.

Έχω την εντύπωση πως μόνο δικαστικά πλέον μπορεί να γίνει διόρθωση. Διότι στην ουσία διεκδικεί από τους όμορους.

Κάνω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

αίτηση για διόρθωση γίνεται και αλλαγή στα γεωμετρικά στοιχεία γίνεται, εφόσον συναινούν πρός τούτο ολοι οι ενδιαφερόμενοι...

Αν δεν συμφωνούν, τότε ο βλαπτόμενος καταφευγει στα δικαστήρια σε βάρος των ωφελούμενων....

Πάντως,

απο την ερώτηση δεν προκύπτει οτι ο ερωτών ειναι αδικηθείς....

Υποθέτω δε οτι,

με βάση τον συλλογισμό του "δεν έχει το δικαίωμα ο γείτονας....έχουν περάσει οι προθεσμίες της β' αναρτησης..." μάλλον ο γείτονας χάνει παρα ο ερωτών...

 

[οι προθεσμιες δεν εχουν κλείσει...εχουν πάρει παράταση .επι Σουφλιά [αν θυμάμαι καλά] και θα ξαναπαρουν...]

 

και δεν πρόκειται να συνεχίσω μια συζητηση, άν κάποιος προσπαθει να επωφεληθεί ενος λαθους στο κτηματολόγιο

σε βαρος περιουσίας ενος γείτονα [ τον οποίο αναφέρει σαν "ο τύπος"....]

 

καλημέρα γιάννη, αγιε, φαεθων

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα αυτό με τις διορθώσεις των λαθών του κτηματολογίου είναι τώρα σε πολύ λάιτ μορφή.Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δε γνωρίζουν αυτά τα λαθάκια.Το κλάμα θα πέσει όταν οριστικοποιηθούν τα κτηματολόγια και δοθούν οι (με πολλά λάθη) τίτλοι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

και πως να γνωριζουμε αν ειναι σωστα ή οχι?

Αντιστοιχο προβλημα ειχα και εγω με ενα γειτονα. Ο ανθρωπος ηθελε να κτισει νεο κτιριο σε ομορο οικοπεδο.

Στο τοπογραφικο που εκανε διαπιστωσε οτι η πραγματικη εκταση ειναι παραπανω απο αυτη που αναγραφοταν στο κτηματολογιο. Για να διορθωθει στο κτηματολογιο επρεπε να συναινεσουν οι ιδιοκτητες των ομορων οικοπεδων. (Ολοι αρνηθηκαν κυριως απο αγνοια). Εγω ειδα το τοπογραφικο και οντως σχηματικα η απεικονιση ηταν σωστη. Πως να γνωριζω ομως οτι και οι συντεταγμενες εχουν καταγραφει σωστα? Επρεπε να φερω δικο μου τοπογραφο και να κανει ελεγχο. Ποιος εναι ομως διαθετιμενος να πληρωσει?

Η διαδικασια ειναι παντως η εξης:

- Ο ενδιαφερομενος ζηταει απο τους ομορους ιδιοκτητες εγγραφη συνεναιση.

- Αν καποιος αρνηθει, τοτε ο ενδιαφερομενος (αν θελει να συνεχισει) κοινοποιει με διακστικο επιμελητη

- Ο ομορος ιδιοκτητης εχει δικαιωμα να κανει ενσταση στο κτηματολογικο γραφειο (επικληση αδυναμιας ελεγχου στην παρουσα φαση).

- Το κτηματολογιο απορριπτει την αιτηση του ενδιαφερομενου κατα το αναλογο μερος.

- Ο ενδιαφερομενος πλεον αν ακομα θελει να συνεχισει κανει αγωγη οποτε εκει ξεκαθαριζεται η κατασταση.

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

Ε αυτό λέμε. Οι ιδιώτες δεν έπρεπε να σνομπάρουν την κτηματογράφηση και έπρεπε να ελέγχουν τα στοιχεία με τους μηχανικούς τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.