Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σωστός, αλλά η αρχική άδεια που εκδόθηκε σε ενιαίο οικόπεδο ισχύει ???

Πρέπει να γίνει αναθεώρηση ή ενημέρωση αναλόγως του χρόνου κατάτμησης  ??? :oops:

Δημοσιεύτηκε

Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ενημέρωση φακέλου, ή ό,τι τελικά αποφασίσει η ΥΔΟΜ.

Σε ανάλογη περίπτωση, από ΥΔΟΜ μου είπαν ότι θα ενημερωθεί ο φάκελος όταν ζητηθεί οποιαδήποτε μετέπειτα άδεια, υπό την προΫπόθεση ότι θα υπάρχει και συμβόλαιο που θα περιγράφει το κατατμημένο οικόπεδο. Για τα υπάρχοντα κτίσματα επί του κατατμημένου οικοπέδου, φυσικά θα πρέπει να εξεταστεί η τυχόν ανάγκη για υπαγωγή σε 4178 (χωρίς ΟΑ)

Δημοσιεύτηκε

μια και μιλαμε για κατατμησεις 

 

εδω μια παρα πολυ καλη δουλεια, με ολα τα συναφη  θεματα..

Οντως.

ευχαριστουμε πολύ

Δημοσιεύτηκε

μια και μιλαμε για κατατμησεις 

 

εδω μια παρα πολυ καλη δουλεια, με ολα τα συναφη  θεματα..

 

πράγματι. ευχαριστούμε. τα συμπεράσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολλαπλό τρόπο με τον οποίο γίνεται η ανάγνωση της τεχνικής νομοθεσίας

Δημοσιεύτηκε (edited)

για να ειναι ολοκληρωμενο

στο παραπανω πρεπει να προστεθει και αυτο

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                 Βαθμός Ασφαλείας
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ              Θεσσαλονίκη 14-11-2006
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                Αριθ.Πρωτ.3

Ταχ.Δ/νση : Δικαστικό Μέγαρο
Ταχ.Κωδ : 546 26
Πληροφορίες :                                    ΠΡΟΣ: Το Συμβολαιογραφικό
Τηλέφωνο :                                                       Σύλλογο Εφετείου
Fax :                                                                  Θεσσαλονίκης
                                                                          Ενταύθα
                                                             ΚΟΙΝ: κ.Εισαγγελέα Εφετών
                                                                        Θεσσαλονίκης

                       ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Στο ερώτημα της συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης, Γιάννας Μπιλίση-Χρουσαλά, που διαβιβάσθηκε σ’ εμάς με το υπ’ αριθμ.πρωτ.760/10-10-2005 έγγραφό σας, για το αν είναι νόμιμη η μεταβίβαση μη άρτιου τμήματος αγροτεμαχίου προερχομένου από κατάτμηση άρτιου αγροτεμαχίου ΕΠΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ, κειμένου όμως εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου του Νομού Θεσσαλονίκης, του οποίου η αρτιότητα δε θίγεται από την άνω κατάτμηση και με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω μεταβίβαση γίνεται προς τον κύριο γειτονικού άρτιου αγροτεμαχίου ΕΠΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ, με σκοπό τη συνένωσή του μ’ αυτό, προς καλύτερη αξιοποίησή του, το οποίο θα συνεχίζει να παραμένει άρτιο, η γνώμη μας είναι η εξής:
Κατά την ισχύουσα παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Α.Ν.431/1968: «Από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος, επιφυλασσομένης της ισχύος του άρθρου 27 του Ν.Δ.2185/1972 «περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως κτημάτων προς αποκατάστασιν ακτημόνων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων», επιτρέπεται εις τους κατά την εποικιστικήν εν γένει Νομοθεσίαν κληρούχους, η δια δικαιοπραξιών εν ζωή εκποίησις ή οπωσδήποτε διάθεσις των πάσης φύσεως κλήρων των (γαιών, οικοπέδων κ.λ.π.) υπό τον περιορισμόν μόνον της μη κατατμήσεως των τεμαχίων της οριστικής διανομής, όστις ισχύει και επί πάσης περαιτέρω μεταβιβάσεως». Με τη διάταξη αυτή απαγορεύεται ευθέως και ρητώς η κατάτμηση των κληροτεμαχίων. Εξαίρεση στο παραπάνω κανόνα εισάγεται με την παράγραφο 2 του ιδίου ως άνω άρθρου όπου περιοριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις κληροτεμαχίων των οποίων επιτρέπεται η κατάτμηση.
Περαιτέρω, ο Ν.1337/1983, με το άρθρο 29, καθιέρωσε το θεσμό της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) προκειμένου να ελέγξει αποτελεσματικά τη χρήση της γης, γύρω από τους οικισμούς και κατά μήκος των ακτών, εν όψει ειδικότερου χωροταξικού σχεδιασμού, η ενεργοποίηση του οποίου γίνεται με εκδιδόμενο Προεδρικό Διάταγμα, που καθορίζει συγχρόνως τα όρια ζώνης και το κατώτατο όριο κάτω από το οποίο απαγορεύεται η κατάτμηση. Στο καθεστώς αυτό υπήχθη με το από 10-10-1985 (ΦΕΚ 689 Δ/21-11-1985) Προεδρικό Διάταγμα ολόκληρη σχεδόν η εκτός σχεδίων και οικισμών του 1923 περιοχή Νομού Θεσσαλονίκης και ορίσθηκε για το νομό αυτό ως όριο εμβαδού κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται η κατάτμηση τα 10.000 τ.μ.
Ο παραπάνω θεσμικός νόμος, ο οποίος είχε προφανώς υπόψη ότι εντός των Ζ.Ο.Ε. περιλαμβάνονται και κληροτεμάχια, εισάγει νεώτερη και ειδική ρύθμιση, με την οποία το θέμα της κατάτμησης των εντός Ζ.Ο.Ε. τεμαχίων ρυθμίζεται κατά τρόπο διαφορετικό από αυτόν του Α.Ν.431/1968 και για το λόγο αυτό υπερισχύει της σχετικής διάταξης του τελευταίου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε άλλωστε και η υπ’ αριθ.5/2001 γνωμοδότηση του τότε Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης κ.Στ.Γκρόζου, που εκδόθηκε ύστερα από σχετικό ερώτημα του Σ.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης και με την οποία ο ανωτέρω Εισαγγελέας γνωμοδότησε ότι «το ζήτημα της κατάτμησης των κληροτεμαχίων εντός
Ζ.Ο.Ε. πρέπει να ρυθμίζεται όχι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 1 παρ.1 Α.Ν.431/1968, αλλά σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 29 Ν.1337/1983, ότι δηλαδή επιτρέπεται η κατάτμηση των κληροτεμαχίων μέχρι του ελαχίστου ορίου του εμβαδού που ισχύει για κάθε Ζ.Ο.Ε., υπό την απαραίτητο προϋπόθεση ότι και το μετά την κατάτμηση υπόλοιπο τμήμα του κληροτεμαχίου έχει το ελάχιστο εμβαδόν ζώνης».
Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ.4 του Ν.1337/1983, δικαιοπραξίες που γίνονται κατά παράβαση των διατάξεων αυτών, σε περίπτωση δηλαδή κατάτμησης εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) κάτω από το ελάχιστο όριο κατάτμησης, όπως αυτό ορίζεται με το οικείο Προεδρικό Διάταγμα και στην προκειμένη περίπτωση στην εντός Ζ.Ο.Ε. περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, κάτω από τα 10.000 τ.μ., πάσχουν από απόλυτη ακυρότητα και επισύρουν τις προβλεπόμενες από το άρ.17 παρ.8 του Ν.1337/1983 ποινικές κυρώσεις στους δικαιοπρακτούντες, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες, μεσίτες κ.λ.π.
Συνακόλουθα, μη νόμιμη είναι και η περιγράφουσα στο ιστορικό που μας εκθέτετε δικαιοπραξία, που έχει ως αντικείμενο δηλαδή τη μεταβίβαση μη αρτίου τμήματος αγροτεμαχίου προερχομένου από κατάτμηση άρτιου αγροτεμαχίου ΕΠΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ, που κείται εντός Ζ.Ο.Ε., εφόσον το μεταβιβαζόμενο τμήμα έχει έκταση κάτω από το ελάχιστο όριο εμβαδού, που ορίζεται στην περιοχή αυτή, έστω και αν η εν λόγω μεταβίβαση πρόκειται να γίνει προς τον κύριο γειτονικού άρτιου αγροτεμαχίου ΕΠΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ, με σκοπό τη συνένωσή του μ’ αυτό, προς καλύτερη αξιοποίησή του και με την προϋπόθεση ότι τόσο το εναπομένον τμήμα του εποικιστικού αγροτεμαχίου από το οποίο αποσπάται, όσο και αυτό με το οποίο συνενώνεται εξακολουθούν να έχουν έκταση πάνω από το οριζόμενο κατώτατο όριο κατατμήσεως.
Και τούτο διότι η μεταβίβαση αυτή έστω και στιγμιαία, μέχρις ότου επιτευχθεί η συνένωση, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέου αυτοτελούς και αυθύπαρκτου ακινήτου του οποίου η έκταση είναι κάτω από το όριο που προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ούτε βέβαια μπορεί να γίνει λόγος για ανταλλαγή που επιτυγχάνεται την ίδια χρονική στιγμή και με το ίδιο συμβόλαιο, δεδομένου ότι η αναφερόμενη στο ερώτημά σας περίπτωση αφορά μονομερή μεταβίβαση τμήματος κληροτεμαχίου προς τον κύριο του γειτονικού κληροτεμαχίου, που γίνεται με αντάλλαγμα χρήμα και όχι αμοιβαία μεταβίβαση τμήματος του τελευταίου προς το πρώτο.
Η πρακτική αυτή της στιγμιαίας παράνομης κατάτμησης αφενός μεν αντίκειται στο γράμμα και στο πνεύμα της διάταξης του άρθρου 1 παρ.1 του Α.Ν.431/1968 που εξ’ ορισμού απαγορεύει την κατάτμηση και αφετέρου δεν μπορεί να έχει ανάλογο πεδίο εφαρμογής στα κληροτεμάχια που βρίσκονται εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, αφού αντιτίθεται στο σκοπό θέσπισης της διάταξης του άρθρου 29 του Ν.1337/1983, δεδομένου ότι δικαιολογητικός λόγος θέσπισης της παραπάνω διάταξης, που απαγορεύει την κατάτμηση κάτω του οριζομένου με το οικείο Π.Δ. ορίου, δεν είναι η αρτιότητα ή μη, αλλά ο μελλοντικός καθορισμός των ειδικών ζωνών χρήσεως γης από την Χωροταξία και κατά συνέπεια οδηγεί στην καταστρατήγηση των παραπάνω διατάξεων.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
       ΜΑΡΙΑ ΤΙΝΤΙΚΑΚΗ

 

 

με τις επισημανσεις οτι

α] μετα την καταργηση απαγορευσης των κατατμησεων σε κληρους, με τον ν. 4061,  ο 431/68 δεν ισχυει, αρα επιτρεπεται η κατατμηση σε κληρους,......

β] ομως,  όπως και η  γνωμοδοτηση αναφερει,    στις ΖΟΕ υπερτερει    [και εξακολουθει να ισχυει]   η απαγορευση κατατμησης  κατω απο τα εμβαδα που οριζει η ΖΟΕ.]

Εκεινο που παραμενει  υπό   " διερευνηση-δευκρινηση"  ειναι,  γιατι επι πωλησεως μικρου τμηματος προς μεταβιβαση σε διπλανο, η "συνενωση" δεν γινεται "αμεσως"

αρα  δεν επιτρεπεται

 

ενω επι ανταλλαγης ισχυει η "στιγμιαια=ταυτοχρονη"

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε (edited)

Οπότε η μόνη λύση είναι συνένωση των 2 αρχικών και μετά κατάτμηση σε 2 νέα άρτια....Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή!!!!!!

 

Λέγοντας συνένωση εννοώ αγορά από τον Α του αγρού του Β κι ταυτόχρονα πώληση από το Α στον Β.....Μπορεί να γίνει σε ένα συμβόλαιο αυτό;

Edited by Faethon11
Δημοσιεύτηκε

κάτι για το #37 και τροφή για σκέψη

 

Συμπληρωματικά για την κατάτμηση κληροτεμαχίων, δεν ξέρω αν μετά την κατάργηση του ΑΝ-431/68 με το Ν.4061/12 είναι δυνατή η κατάτμηση τους διότι σύμφωνα με τις παραγράφους 14α,14β και 14γ του άρθρου 36 του Ν.4061/12 όπως αυτές προσετέθησαν μα την παράγραφο 14δ του άρθρου 37 του N.4235/14 (ΦΕΚ-32/Α/11-2-14), για την έκδοση των παραχωρητηρίων εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν την δημοσίευση του Ν.4061/12

Δηλαδή για τις νέες παραχωρήσεις ισχύουν οι περιορισμοί του ΑΝ-431/68 !!!

Σε απάντηση του το Υπουργείο αναφέρει « …. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην με αριθ. πρωτ. 1204/51539/2-5-2012 εγκύκλιο …. Με την κατάργηση του αναγκαστικού νόμου 431/2968 αίρονται οι περιορισμοί στις μεταβιβάσεις κληροτεμαχίων και επιτρέπεται  η κατάτμησή τους σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις»   με την δικαιολογία οτι δεν ανταποκρίνεται στις συγχρονες ανάγκες, επιβάλλοντας περιορισμούς στην κατάτμηση που δεν προβλέπονται στο χωροταξικό ή πολεοδομικό σχεδιασμό ......

 

Νομίζω οτι κάποιος νομικός ή δικηγόρος θα βγάλει άκρη ....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.