sakistsalikis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27 , 2008 Σχεδιαζω ενα σπίτι το οποίο θα έχει 2 ορόφους + υπόγειο (μεζονετα). Εχω βαλει ενα μπανιο στο ισογειο και ενα στον οροφο. Ισόγειο-όροφος-υπόγειο επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα. Στο υπόγειο έχω φτιάξει 2 ξεχωριστούς μεγαλους χώρους αποθήκευσης, ενα χωρο 5 τ.μ. ως γκαρνταρομπα (θα τοποθετουνται εκει τα ρουχα που δε χρησιμοποιουνται συχνα), ενα λεβητοστασιο 4 τ.μ., και ενας κεντρικος χωρος-διαδρομος στον οποιο υπαρχουν οι πορτες των αποθηκων και η σκαλα και μια εσοχη για το πληντηριο ρουχων. Επισης εχω φτιαξει τουαλετα κατω απο τη σκαλα. Ερωτησεις: 1) Ως βοηθητικης χρησης χωρος το υπογειο περναει ετσι; 2) Η σκαλα που οδηγει στο υπογειο και η οποιο βεβαιως βρισκεται στον ογκο του υπογειου, μετραει στο συντελεστη δομησης; Ο διαδρομος και η τουαλετα θα μετρησουν δεδομενου οτι υπαρχουν κι αλλες τουαλετες στο σπιτι οποτε θεωρω εγω οτι δεν αποτελει αναποσπαστο κομματι της οικιας; 3) το λεβητοστασιο μπορω να το απομονωσω απο το υπολοιπο σπιτι και να του βαλω εξωτερικη σκαλα (απ τον ακαλυπτο θα κατεβαινεις 1,5 μετρα) και εξωτερικη πορτα; Ο Λογος ειναι οτι στο λεβιτοστασιο ειτε μπορει να εχεις διαρροη καυσαεριων, ειτε διαρροη πετρελαιου, ειτε φωτια που αν υπαρχει μια εσωτερικη πορτα που θα το ενωνει με το υπολοιπο σπιτι, τοτε το προβλημα θα επεκταθει και στο υπολοιπο σπιτι. Επιπλεον η εγκατασταση του λεβητα και οι τυχον συντηρησεις και επισκευες καλυτερα ειναι να γινονται απ εξω. 4) Ανεστραμενες δοκους μπορω να κανω στη μια οψη ωστε να σηκωσω τα παραθυρα του υπογειου λιγο πιο πανω, για εχουν μια αποσταση απο το εδαφος; 5) Μαγειριο μπορω να δειξω στο υπογειο ξεχωρα απ την κουζινα του ισογειου (χωρις να μετρησει στη δομηση); Ελπιζω να μην κουρασα με τις ερωτησεις.
Jimmy Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27 , 2008 1) Μια χαρά περνάει, γιατί η τουαλέτα (το μόνο ανφισβητούμενο σημείο) είναι χώρος βοηθητικής χρήσης. 2) Η σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο μετράει στο ΣΔ του ισογείου, και όχι του υπογείου. Ο διάδρομος και η τουαλέτα του υπογείου δεν μετράνε στο ΣΔ, ακριβώς επειδή η κατοικία εξυπηρετείται και από άλλες τουαλέτες, που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο ΣΔ. 3) Βεβαίως! 4) Αντεστραμμένες δοκούς και βέβαια μπορείς να κάνεις, έτσι κι αλλιώς αυτές θα ενσωματωθούν μέσα στην τοιχοποιία της όψης και δεν πρόκειται να φαίνονται. Αλλά όπως λες, θέλεις να το κάνεις για να σηκώσεις τα παράθυρα του υπογείου. Μα στο υπόγειο θα έχεις περιμετρικό τοίχωμα υπογείου, και όχι δοκούς, έτσι δεν είναι; Άρα τα παράθυρα του υπογείου τα σηκώνεις όσο ψηλά θέλεις. Δοκοί δεν υπάρχουν! 5) Χμμμ... Δεν είμαι 100% σίγουρος για αυτό, αλλά το μαγειρίο μάλλον θεωρείται χώρος κύριας χρήσης (ο κτιριοδομικός αναφέρει «κουζίνα»), οπότε μάλλον μετράει στο ΣΔ. Οπότε πιθανόν τώρα να πρέπει να μετρήσει στο ΣΔ και ο διάδρομος από το κλιμακοστάσιο προς αυτό! Αλλά ας λάβουν θέση και κάποιοι που να έχουν ασχοληθεί στην πράξη με κάτι τέτοιο...
sakistsalikis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27 , 2008 Οποτε το 5 το απορριπτουμε μαλλον για την αδεια. Στην πραξη βλεπουμε... Για το 4 νομιζα οτι ανεξαρτητα που θα ειναι ολο μπετον, θα πρεπε να υπαρχει μια ενισχυμενη ζωνη κατω απο την πλακα (δοκαρι ας πουμε). Οποτε γλιτωνουμε και τα ανεστραμμενα. Για το 2 τωρα. Η σκαλα ανοικει οπως ειπες στο ισογειο. Δηλαδη θα μου μετρησουν 3 σκαλες ή 2; Τι εννοω: Στο κτηριο θα υπαρχουν 2 σκαλες (υπογειο-ισογειο, ισογειο-οροφος) ομως αυτες καταλαμβανουν τρεις οροφους. Αν η καθε σκαλα πιανει 5 τ.μ. θα μετρησει στη δομηση 15 τ.μ. για ολες τις σκαλες ή 10τ.μ; Αν εχουμε μια μεζονετα, ισογειο-οροφος, θα φτιαξουμε μια σκαλα μονο για τον οροφο. Ομως συνηθως πανω απο τα 2-3 πρωτα σκαλια της σκαλας υπαρχει καποια αλλη κατασκευη, π.χ. δωματιο. Επισης συνηθως κατω απο τη σκαλα μπορει να υπαρχει ενα WC. Πως μετραμε τη δομηση σε μια τετοια περιπτωση; Για την περιπτωση τη δικια μου, η σκαλα θα ανοικε στο ισογειο αν ανεβαινα απ το υπογειο για να μπω στο σπιτι. Εγω ομως μπαινω στο σπιτι απ το ισογειο. Αρα η σκαλα του υπογειου υπαρχει για να κατεβω στο υπογειο. Αρα δεν ανοικει στο υπογειο; ή ειναι παγια τακτικη να θεωρουν οτι ανοικει στον απο πανω οροφο;
mariamega Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27 , 2008 Στην δική μας πολεοδομία θα μετρούσε η τρύπα της σκάλας στο Σ.Δ. όπως είναι και το σωστό. Με την διαφορά όμως ότι θα μετρούσε η σκάλα μια φορα μόνο.Την σκάλα του υπογείου δεν την μετράμε. Μπαίνει όλο μαζί στο υπόγειο (για τις αμοιβές) αφού είναι μεζονέτα.Αν ήταν πολυκατοικία θα έμπαινε στους κοινόχρηστους.
sundance Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 η σκαλα δηλαδη μετραει 2 φορες (μια για το ισογειο και μια για τον οροφο)?
anka Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 Η σκάλα υπογείου-ισογείου, δε μετρά στην δόμηση. Η σκάλα ισογείου-ορόφου μετρά στη δόμηση μια φορά (εφόσον δε συνεχίζει προς το δώμα). Αυτό ισχύει για την "τρύπα" της σκάλας όση είναι αυτή, δηλαδή αν κάτω από τη σκάλα υπάρχει wc τότε εκείνο το τμήμα μετρά σίγουρα στη δόμηση (πχ στο παράδειγμά σου, από τα 5τμ τελικά μπορεί να μη μετρούν πχ μόνο τα 4τμ και το άλλο 1τμ να μετρά)
sakistsalikis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 Πολυ μπλεξιμο αυτες οι σκαλες. Δινω ενα σκαριφιμα (πολυ προχειρο - ελπιζω κατανοητο) για να δουμε τι μετραει και τι δε μετραει.
sundance Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 αν εχουμε τρυπα στη σταθμη ισογειου (100 τ.μ ολο) 20 τ.μ και στον οροφο αλλα 20 τ.μ (ολο 100 τ.μ) και υπογειο δεν παιζει ρολο (αφου δεν μετρα στη δομηδη) τοτε η συνολικη πραγματοποιημενη δομηση ειναι: 100+100-20-20=160 ή 100+100-20=180?
sakistsalikis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28 , 2008 Χωρις να θελω να φυγουμε απ το βασικο θεμα, να ρωτησω και κατι αλλο. Συμφωνα με τον κτιροδομικο: "Για την κυκλοφορία ατόμων και μεταφορά αντικειμένων μεταξύ διαδοχικών ορόφων σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας απαιτείται σε κάθε κτίριο μια τουλάχιστον κλίμακα ελεύθερου πλάτους τουλάχιστον 1,20 μ. Κατ' εξαίρεση, το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,90 μ. σε κτίρια με χρήση κατοικίας με τρεις ή λιγότερους ορόφους (όπου προσμετράται και τυχόν pilotis), εκτός τυχόν υπογείου. Το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,60 μ. όταν είναι εσωτερική κλίμακα μιας ενιαίας κατοικίας." Δηλαδη στην περιπτωση μου μιλαμε για ελαχιστο πλατος 0,60μ. Επισης συμφωνα με το ΓΟΚ δε μετραει το τμημα της σκαλας που εχει πλατος +50% του ελαχιστου. Αρα εγω που εφτιαξα σκαλα 0,90 πλατος θα μετρησω μονο τα 0,60μ;
ss_sk Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29 , 2008 Για να ''κλείσει'' το πλάτος της σκάλας προτείνω να γίνει (καλού-κακού) και η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας - ενδέχεται να σου βγάλει σφάλμα (με πρόγραμμα την έχω κάνει όσες φορές ασχολήθηκα) και να πρέπει να διορθώσεις κάποια δεδομένα. Αν όλα είναι ΟΚ πράγματι το ελάχιστο είναι 60 και θα πρέπει να το δεχτούν.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα