Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Αναρωτιώμασταν σημερα σε μια παρεα φίλων πως μπορει κάποιος ο οποιος εργαζεται σε μια βιομηχανια να γίνει εργοδηγός?

Φυσικά εννοώ τι πτυχίο μπορεί να παρουσιάσει ή σε τι σχολή πρέπει να φοιτήσει ώστε να εχει δικαίωμα να αιτηθεί για να λαβει θέση εργοδηγού?

Ξέρω οτι παλιά υπήρχαν σχολές εργοδηγών.Υπαρχουν ακόμα?Αν ναι,αναγνωρίζονται?

Σιγουρα θα μπορει καποιος να γινει εργοδηγος ο οποιος εχει τελειώσει πολυτεχνειο,δεν χωρα αμφισβήτηση αυτό αλλά πέρα απο το προφανες του πολυτεχνείου,τι πτυχίο μπορει καποιος να προσκομίσει??

Υπαρχει τιποτα τυπου ΙΕΚ??

 

Ευχαριστω πολυ!

Δημοσιεύτηκε

Σχολές εργοδηγών δεν υπάρχουν πλέον. Λογικά οι παλαιοί που ήταν απόφοιτοι των σχολών αυτών είτε είχαν κάποια δικά τους δικαιώματα είτε θα ισοτιμήθηκαν με τα ΤΕΙ. Τώρα ακριβώς δεν ξέρω τι ισχύει.

Δημοσιεύτηκε

Λογικά οι παλαιοί που ήταν απόφοιτοι των σχολών αυτών είτε είχαν κάποια δικά τους δικαιώματα είτε θα ισοτιμήθηκαν με τα ΤΕΙ. Τώρα ακριβώς δεν ξέρω τι ισχύει.

 

Λογικά οι παλαιοί απόφοιτοι τέτοιων σχολών θα έχουν βγει στη σύνταξη τώρα πια.. Από την άλλη, υπάρχουν και τα ΙΕΚ. Τμήματα Δομικών Έργων 2 χρόνων. Αυτά περί ισοτίμησης αν μη τι άλλο φαντάζουν αστεία. Τα ΑΤΕΙ έχουν επιστημονικό υπόβαθρο όπως και τα ΑΕΙ (Batchelor of SCIENCE. Τα ΙΕΚ το πολύ να δίνουν Certificate ή κάποιο Diploma). Αλλά θα μου πες από την άλλη, στην Ελλάδα ζούμε!!

Εργοδηγός για να γίνει κάποιος θα πρέπει να έχει μεγάλη γνώση του αντικειμένου της κατασκευής. Για παράδειγμα, γνωστός μου γυψοσανιδάς με πολλά έργα στο βιογραφικό του έπειτα από χρόνια στις δουλειές τοποθετείται σαν εργοδηγός αφού κατέχει το "άθλημα" πολύ καλά. Στα καλά τα χρόνια ένας καλός εργοδηγός έπαιρνε πολύ καλά χρήματα (πολλές φορές περισσότερα από αυτά ενός Μηχανικού!!).

Δημοσιεύτηκε

Eργοδηγοί ήταν οι απόφοιτοι μέσων τεχνικών σχολών μέχρι το 1977 . Υπήρχαν καλές σχολές και μερικές όπως η Σιβιτανίδειος και η Σεβαστοπούλειος και άλλες ήταν ονομαστές .

 

Παλιά όμως υποχρεωτική εκπαίδευση ήταν μόνο κάποιες τάξεις του δημοτικού και το δημοτικό , στο οποίο σε άφηναν στην ίδια τάξη εύκολα όταν δεν ήσουν καλός , ενώ είχες κανονικές εξετάσεις στην πέμπτη και στην έκτη . Γιά να πας στο Γυμνάσιο έπρεπε να δώσεις εισαγωγικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα και όσοι δεν πέρναγαν και ήταν αρκετοί , είτε έβγαιναν στην αγορά εργασίας , είτε πήγαιναν σε κατώτερες τεχνικές σχολές , δεν ξέρω αν και εκεί είχε κάποιες εξετάσεις .

 

Οσοι τελείωναν την τρίτη γυμνασίου και την τριετή κατωτέρα τεχνική σχολή , μπορούσαν να πάνε στις μέσες τεχνικές σχολές εργοδηγών .

 

Επειδή όπως έχω πεί και παλαιότερα τότε οι εισαγωγικές εξετάσεις στις σχολές είχαν 5πλάσιο ανταγωνισμό από τον σημερινό , κάποια παιδιά που είχαν τελειώσει το λύκειο και δεν είχαν εισαχθεί σε σχολές , πήγαιναν και έκαναν 2 χρόνια στις μέσες τεχνικές σχολές και γίνονταν εργοδηγοί , ουσιαστικά κάτι σαν το σημερινό ΙΕΚ .

 

Με τον νόμο 576/77 έγινε ένα ρουσφετάκι και κάποιοι που είχαν κάνει αυτήν την διαδικασία μεταπολεμικά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 , τούς δόθηκε το δικαίωμα να παρακολουθήσουν 1 έτος σπουδών στα τότε ΚΑΤΕΕ και να πάρουν πτυχίο . Πρόκειται βέβαια γιά ανθρώπους γεννημένους πριν τον πόλεμο και σήμερα είναι ήδη άνω των 70 ετών .

 

Οι εργοδηγοί είχαν και δικαίωμα μελέτης και επίβλεψης ισογείου οικοδομής , μιά και τότε οι σχολές μηχανικών ήταν 2 και άλλες τόσες οι σχολές υπομηχανικών και δεν έφταναν γιά να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας , ιδιαίτερα της επαρχίας .

 

Αυτά γιά την ιστορία , μιά και σήμερα το θέμα δεν υφίσταται .

  • Upvote 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.