Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Κατά τη γνώμη μου, η μόνωση σε στοιχεία σκυροδέματος δεν είναι κρίσιμη ή τόσο απαραίτητη. Το να μιλάμε για θερμογέφυρες σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με συγκεκριμένο κλίμα, είναι αστείο.

 

Πολλές φορές, οι μηχανικοί ( χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν από τους γράφοντες πριν από εμένα), δεχόμαστε θεωρίες αβασάνιστα. Για θερμογέφυρες μπορούν να ανησυχούν οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Σουηδοί. Στην Ελλάδα με θερμοκρασίες 15-17 βαθμών Κελσίου τον Δεκέμβριο είναι αδιανόητο να μιλάμε για θερμογέφυρες.

 

Επίσης είναι αδιανόητο να μιλάμε για θερμογέφυρες (έστω ότι θέλουμε να είμαστε τυπικοί και να δεχθούμε τις θεωρίες) σε κτίρια -οικίες τυπικής Ελληνικής (νέο-Ελληνικής αρχιτεκτονικής) με συνήθως μεγάλες εκτεθειμένες πλάκες-εξώστες, με μεγάλα υαλοστάσια και ανοίγματα, με pilotis (σε πολλές περιπτώσεις) κλπ, κλπ.. Είναι απλά κάτι που δεν έχει εφαρμογή στο κλίμα και τον τρόπο που οικοδομούμε.

 

Βέβαια, η βιομηχανία χημικών, μονωτικών υλικών θα κάνει το παν για να πείσει καταναλωτές και μηχανικούς για το αντίθετο. Και καλά κάνει..Εμείς όμως είμαστε Μηχανικοί και οφείλουμε να κρίνουμε.

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Στην Ελλάδα με θερμοκρασίες 15-17 βαθμών Κελσίου τον Δεκέμβριο είναι αδιανόητο να μιλάμε για θερμογέφυρες.

Ισως να εχει τετοιες θερμοκρασιες σε Κρητη και Ροδο. Βορεια Ελλαδα τι γινεται;

Επισης το καλοκαιρι με 35 και 40 βαθμους τι κανουμε;;;

Δημοσιεύτηκε

στο σπίτι μου στην Αθήνα

ΒΔ-βορειοδυτικό δωμάτιο 3,5*3μ με 2 παράθυρα και από πάνω παλαιή πλάκα με αμφίβολη μόνωση > 1 καλοριφέρ είναι ΟΚ

στο ίδιο σπίτι

ΒΑ-βορειοανατολικό δωμάτιο 3,5*3μ με 2 παράθυρα και από πάνω στέγη με κεραμίδι > με 1 καλοριφέρ κρυώνεις

 

παραγματικό παράδειγμα για τη σημασία του σωστού προσανατολισμού

Δημοσιεύτηκε

Σε νεόδμητη μονοκατοικία γνωστού μου, η πρώτη (κάτω-κάτω) στρώση τούβλου σε έναν όλο κι όλο τοίχο τοποθετήθηκε κάθετα (δηλ. οι τρύπες να κοιτάνε προς τα μέσα και προς τα έξω) και χωρίς μόνωση, «για να πατήσει καλύτερα ο τοίχος επάνω» (δηλ. μία λωρίδα ύψους 9 cm στη βάση του τοίχου χωρίς μόνωση). Το αποτέλεσμα είναι μόνιμη ΜΟΥΧΛΑ σε αυτήν τη λωρίδα των 9 m.

 

Παρομοίως και σε περιπτώσεις όπου αμελήθηκε η μόνωση στα ΣΕΝΑΖ της εξωτερικής τοιχοποιίας: Συνεχής ύπαρξη σταγόνων επάνω στον τοίχο στη λωρίδα του σενάζ...

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Jimmy, με το τελευταίο μύνημα σου με κάλυψες σε αυτά που έγραψα προηγουμένως. Τις κακοτεχνίες των "μαστόρων" (σε πάρα πολλές φορές) ερχόμαστε να τις δικαιολογήσουμε (όχι εμείς απαραίτητα, αλλά σίγουρα όλοι αυτοί οι πλασιέ πωλητές δομικών, μονωτικών υλικών) με θεωρίες.

 

Έβαλε λοιπόν το τούβλο κάθετα ο τρομερός μάστορας, με τις τρύπες έξω, και μας φταίνε οι θερμογέφυρες και ξαφνικά τα σπίτια μας υποφέρουν από θερμογέφυρες!. Σε άλλες περιπτώσεις, κτίζουν τα τούβλα και σφηνώνουν την ίδια μέρα, για να τελειώνουν γρήγορα, φυσικά ρηγματώνεται ο τοίχος, εμφανίζεται υγρασία, μας φταίνε οι θερμογέφυρες..Σε επαφή τούβλου με στοιχεία σκυροδέματος (που σε ποσοστό 70-80% ρηγματώνεται η ένωση λόγω κατασκευαστικών πρακτικών) πάλι το πρόβλημα και η αιτιολόγηση είναι οι θερμογέφυρες.

 

Βάζει ο άλλος ο μάστορας Dow στο σενάζ, ενώ κτίζουμε σπίτια που "μπάζουν" από παντού (μεγάλα μπαλκόνια, μεγάλες μπαλκονόπορτες, πιλοτές, ταράτσες, τρύπες σε τοίχους για να περνάμε Air condition κλπ κλπ) και κάτι νομίζει ότι έκανε..Αυτά είναι για να μας χρεώνουν παραπάνω, και για τους αδαείς..(χωρίς διάθεση να γίνω προσβλητικός). Έχουμε σε βορεινές όψεις συρόμενα υαλοστάσια (που πάλι σε μεγάλο ποσοστό μπάζουν νερά σε κάθε βροχή επειδή ο εγκαταστάτης φατουρατζής αλουμινάς δεν σιλικονάρισε σώστά τους οδηγούς,ή το προφίλ του οδηγού δεν έχει υδροροές ή η μαρμαροποδιά δεν έχει σωστές κλίσεις στο τούνελ ή, ή, ή......) και μας φταίνε οι θερμογέφυρες..

 

Σε άλλες περιπτώσεις επίσης πολλοί συνάδελφοι αφήνουμε την χωροθέτηση των θερμαντικών σωμάτων στους υδραυλικούς ή στην κρίση του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα αυτά να μπαίνουν σε λάθος θέσεις (και λάνθασμένες διαστάσεις) στα δωμάτια, πάλι το πρόβλημα είναι οι θερμογέφυρες.

 

Συγγνώμη αν κούρασα, αλλά οι κατασκευαστικές λεπτομέρεις - παγίδες είναι τόσες πολλές και τόσο περισσότερο σημαντικές από το να βάζουμε σε μία κολώνα μπετόν 40χ30 ή 60χ30 ένα κομμάτι Dow..Πρέπει δυστυχώς να κυνηγάμε κακούς "μαστόρους", "ειδικευμένους εγκαταστάστες" από πίσω γιατί ο Έλληνας τεχνικός δεν έχει την επαγγελματική συνείδηση του Αμερικάνου ή του Γερμανού και έτσι καταλήγεις με μια κατασκευή με προβλήματα, υγρασίες και όχι διότι μας φταίνε οι θερμογέφυρες.

Δημοσιεύτηκε
Σε νεόδμητη διπλοκατοικία παρουσιάστηκε συσσώρευση υδρατμών(πιθανή εκδοχή πραγματογνώμονα) στο εσωτερικό ντουλάπας που έχει τοποθετηθεί σε βορεινό τοίχο, αλλά και εσωτερικά σε βορεινό τοίχο γωνία με κολώνα!

Ο ιδιοκτήτης έβαψε εξωτερικά σχεδόν όλο το σπίτι με σιλικονούχα χρώματα,έκλεισε τριχοειδείς ρωγμές που είχαν δημιουργηθεί εξωτερικά στους τοίχους, αποξήλωσε ντουλάπα και αντικατέστησε τα κουτιά της,ενώ ταυτόχρονα την επανατοποθέτησε στον ίδιο τοίχο σε απόσταση με ξύλινα τακάκια, αφού πρώτα πέρασε τους τοίχους εσωτερικά με αστάρι,χρώματα αντιμουχλικά για περαιτέρω μόνωση.

Τώρα ύστερα από όλα αυτά η ντουλάπα εσωτερικά εμφανίζει σημεία με νερό, ο τοίχος έχει νερό στην εσωτερική γωνία.Τι πρέπει να κάνει;

Να σημειωθεί οτι κατά την κατασκευή οι κολώνες καλύφθηκαν εξωτερικά με εξυλασμένη πολυστερήνη(μπλε ντάου), οι εξωτερική τοίχοι είναι μπατικοί με μόνωτικο(άσπρο φελιζόλ)και η ταράτσα έχει υγροθερμομονωθεί εξαρχής της κατασκευής.

Δημοσιεύτηκε

agrafiot δε νομίζω να διαφωνεί κανείς σχετικά με τις κακοτεχνίες. Πιο συγκεκριμένα οι κακοτεχνίες στη μόνωση είναι κάτι το οποίο το πληρώνεις ακριβά. Αλλά άλλο αυτό και άλλο το να υποστηρίζεις ότι δεν απαιτείται μόνωση στα στοιχεία σκυροδεματος. Το ότι ο σχεδιασμός των κτιρίων στην Ελλάδα όσον αφορά την ενεργειακή συμπεριφορά τους είναι λανθασμένος αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός. Αλλά με δεδομένο τον τρόπο σχεδιασμού (μεγάλα ανοίγματα ανεξαρτήτως προσανατολισμού, pilotis κτλ) η μόνωση αυτή είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις. Ούτως ή άλλως στις 4όροφες οικοδομές τα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος δεν αποτελούν και τόσο μικρό μέρος της πρόσοψης...

 

Άποψη μου είναι ότι η καλή μόνωση (καλύτερη από την απαιτούμενη από τον κανονισμό) είναι από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις.

 

Επίσης θα ήθελα αν μπορούσες να αιτιολογήσεις λίγο καλύτερο για πιο λόγο υποστηρίζεις ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι τέτοιες ώστε οι θερμογέφυρες δεν αποτελούν πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε

Επειδή πήρατε τα μεγάλα ανοίγματα και τα χτυπάτε κάτω ωσάν χταπόδια να υπενθυμίσω ότι η χρήση τους είναι ευρύτατη στας Σκανδιναυικάς Χώρας (δε μιλάω για τα παραδοσιακά τους) το οποίο και αποδεικνύει ότι το μέγεθος αυτό καθ' αυτό δεν είναι κακό.

 

Προς JO:

η ντουλάπα πλην των ξύλινων τακακίων που την απομακρύνουν από τον τοίχο εδράζεται στο πάτωμα ή και από εκεί έχει απόσταση? Το νερό μέσα στην ντουλάπα πού και πώς εμφανίζεται: στα τοιχώματα ή κάτω, στην ξύλινη βάση?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.