Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήσεις για αυτοψία πολεοδομίας


Dikroa

Recommended Posts

Χρόνια πολλά και συγχαρητήρια για το φόρουμ.

 

Έχω μερικές ερωτήσεις που αφορούν πελάτη μου και δεν γνωρίζω τα της πολεοδομίας.

 

Πρόκειται για ένα κατάστημα με εμβαδό 50 τ.μ. το οποιο έχει χωριστεί παράνομα από το 1965 περίπου σε 2 με τοίχο από τούβλα έχουν αλλάξει οι εξωτερικές όψεις, κάποιες κολώνες είναι μικρότερες από τα στατικά σχέδια και υπάρχει χώρος wc που δεν φαίνεται στην άδεια. Έχει γίνει καταγγελία και θα έρθει η πολεοδομία για αυτοψία τελη Σεπτεμβρίου. Τα ερωτήματα μου έχουν ως εξής:

 

1) Μετά την αυτοψία θα επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης σωστά; Ο πελάτης μου θα το πληρώνει για πάντα; Με την πληρωμή αυτή ο χώρος γίνεται πλέον νόμιμος; ή θα πρέπει να τακτοποιηθεί με κάποιον άλλο τρόπο;

 

2) Θα μπορέσει να γίνει προσφυγή κατά του προστίματος και να λυθεί δικαστικά με την αρχή της πολεοδομίας;

 

3) Αν την προηγούμενη της αυτοψίας ο πελάτης μου τακτοποιήσει το ακίνητο του με τον νόμο περί αυθαιρέτων 4014/2011 και έρθει η πολεοδομία τι θα γίνει;

 

4) Οι μισθωτές που έχει και εκμεταλλεύονται του 2 χώρους, αν μάθουν για τις μικρότερες κολώνες θα υπάρχει πρόβλημα; Θα έχουν αξιώσεις; Θα το αναφέρει η πολεοδομία στην έκθεση της ως επικίνδυνο; Τέλος διάβασα σε άλλα μηνύματα μελών ότι επειδή πρόκειται για κατάστημα θα πρέπει να γίνουν μελέτες ενίσχυσης. Αυτές πόσο κοστίζουν και σε σχέσει με τους μισθωτές τι γίνεται;

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Με βάση τα περιγραφόμενα σου τον πελάτη σου τον συμφέρει να ξεκινήσει διαδικασία ένταξης στον 4014/11

Αν θα χρειαστούν ή όχι ενισχύσεις και αν θα απαιτηθεί στατικός έλεγχος θα το κρίνει αφού το μελετήσει και κάνει αυτοψία μηχανικός.

 

Περί επικινδυνότητας.

Αν πράγματι έχει επικινδυνότητα τότε θα πρέπει να μη χρησιμοποιηθεί από κανέναν.

Είναι σοβαρός χαρακτηρισμός.

Πάλι ο μηχανικός που θα το ελέγξει και θα παραβάλει υπάρχουσα κατάσταση με υφιστάμενα σχέδια θα μπορέσει να κρίνει σωστά και να σας κατευθύνει.

 

Περί αξιώσεων δικηγόρος είσαι και γνωρίζεις καλύτερα κατά πόσο θα έχει το δικαίωμα με βάση τα όποια ελαττώματα βρεθούν.

 

Είναι απαραίτητη για το συμφέρον του πελάτη σου η συνεργασία με μηχανικό για τα της πολεοδομίας ζητήματα όπως και για τα κτιριακά και τα «τακτοποιητικά».

Εσύ θα πρέπει να φροντίσεις ζητήματα περί αξιώσεων, με βάση τα προηγούμενα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να προχωρήσει άμεσα σε τακτοποίηση! Όσο ακόμα είναι καιρός και πριν έρθει η πολεοδομία για αυτοψία!! Γιατί σε τέτοια περίπτωση νομίζω ότι το πρόστιμο είναι μεγαλύτερο και επιβάλλεται επαναφορά της αρχικής μορφής της κατασκευής (καθαιρέσεις, κτλ).. Με την τακτοποίηση διατηρείς την κατασκευή με τις αυθαιρεσίες για τα επόμενα 30 χρόνια ως έχει.

 

Ο Μηχανικός θα κρίνει την κατάσταση της κατασκευής και θα εξετάσει τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τη στατική μελέτη. Αν όντως υπάρχει διαφορά, θα απαιτηθεί μελέτη στατικής επάρκειας και ενίσχυση της υπάρχουσας κατασκευής. Τα έξοδα βαραίνουν τον ιδιοκτήτη και όχι τους μισθωτές.

 

Για προσφυγής κατά του πορίσματος δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα από τη στιγμή που έχουν γίνει ένα σορό αυθαιρεσίες...

Περί επικινδυνότητας, με κάλυψε ο συνάδελφος πιο πάνω.

 

 

Νόμος 4014/2011

"Με το νέο νόμο, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις όσων εμπλέκονται σε μια δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κλπ) επισύρουν αυστηρές ποινές και για τους μηχανικούς προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

 

Εξαιρούνται τα ακίνητα που θα ενταχθούν στον παρόντα νόμο καθώς και αυτά προ του 1955, και όσα περιγράφονται στις περιπτώσεις της παρ.2 του άρθρου 23 του νόμου. Δεν μπορούν να ρυθμιστούν με τον παρόντα νόμο οι αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις που περιγράφονται στην παρ.3 του άρθρου 23 του νόμου.

 

Συνολική χρονική διάρκεια της τακτοποίησης

Για όλα τα ρυθμιζόμενα αυθαίρετα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις, θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες αρκεί να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαίρετου κτίσματος. Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών, οι Δήμοι όλης της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό. Όσα αυθαίρετα κτίσματα δεν υπαχθούν σε περιοχές που πολεοδομούνται, μετά τα 30 χρόνια θα μπορούν να διατηρηθούν εφόσον οι ιδιοκτήτες τους:

  • Αγοράσουν και δεσμεύσουν άλλο γήπεδο ή οικόπεδο (ή τμήμα γηπέδου ή οικοπέδου) άρτιο και οικοδομήσιμο στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου του ακινήτου ώστε να συμπληρώσουν την αρτιότητα
  • ή καταβάλουν επιπλέον ειδικό πρόστιμο για τη γη που τους υπολείπεται για να συμπληρώσουν την αρτιότητα
  • ή αγοράσουν και δεσμεύσουν τμήμα μικρότερου γηπέδου ή οικοπέδου, το οποίο δεν καλύπτει την υπολειπόμενη αρτιότητα, και επίσης καταβάλουν και ειδικό πρόστιμο για την αρτιότητα που υπολείπεται. "

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=762&language=en-US

Edited by Earl
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα ,
ξέρετε που μπορω να βρω τι προθεσμίες μέσα στις οποίες είναι υποχρεωμένη η Πολεοδομία να προχωρήσει σε αυτοψία ύστερα απο καταγγελία?

Ο πελάτης μου εχει καταγγελει παράνομο μπάζωμα γηπέδου με το οποιο συνορευει και θιγεται άμεσα το δικο του. Έχουν περασει 2 εβδομάδες και η πολεοδομία δεν εχει ορίσει ακόμα αυτοψία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχουν ειδικές προθεσμίες για τις αυτοψίες.

Εμπίπτουν (και αυτές) στο άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 2690/1999 - Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, δηλαδή 50 ημέρες.

Αν όμως η  ΥΔΟΜ κάνει χρήση της παρ. 2 του ιδίου άρθρου, τότε θα πάει όποτε αυτή μπορέσει.

 

Προσοχή: Το "όποτε αυτή μπορέσει" δεν σημαίνει ότι θα πάει όποτε θέλει.

Σε κάθε περίπτωση αν βάλει την υπόθεση "στο συρτάρι" και ασχοληθεί με μεταγενέστερες υποθέσεις, τότε οι υπάλληλοι υποπίπτουν στο πειθαρχικό παράπτωμα της παρ. 1.ια του άρθρου 107 του  Ν 3528/07 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο δεύτερο του Ν. 4057/12: "καθώς και η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων"

 

Επίσης: Δεν ξέρω τι θα πράξει η αρμόδια ΥΔΟΜ αναφορικά με το μπάζωμα. Κατά την άποψή μου (#61)

http://www.michanikos.gr/topic/30454-%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%9D%CE%9F%CE%9A/page-7

ίσως και να μην αποτελεί πολεοδομική παράβαση

Edited by anton64
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.