Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Οδηγός επιβίωσης.


Earl

Recommended Posts

Εισαγωγή

Κατοικούμε σε μία χώρα η οποία περιβάλλεται από σεισμικά ρήγματα. Η σεισμικότητα της Ελλάδας κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και την πρώτη στην Ευρώπη!

 

Το ελληνικό τόξο ξεκινάει από την Κεφαλονιά όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω, και διασχίζοντας το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη, καταλήγει στη Ρόδο. Αποτελεί και το σημείο επαφής και σύγκλισης της αφρικανικής με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα. Δηλαδή το σημείο εκείνο όπου η αφρικανική βυθίζεται κάτω από την ευρασιατική. Στις περιοχές αυτές όπως όλοι γνωρίζουμε, οι σεισμικές διεγέρσεις είναι καθημερινές και φτάνουν ακόμα και τους 7.5 βαθμούς της κλίμακας Richter.

 

Αυτή η περιοχή χωρίζεται σε τρεις τομείς, οι οποίοι δίνουν τους συχνότερους και μεγαλύτερους σεισμούς (γνωστοί ως το σεισμικό «τρίγωνο του διαβόλου»).

Η πρώτη περιοχή βρίσκεται πάνω από τη Λευκάδα, η δεύτερη νοτίως της Κεφαλονιάς, και η τρίτη περιοχή μεταξύ των δύο πρώτων, στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλονιάς, από τη Ζάκυνθο ως τη Λευκάδα.

 

Ο ελληνικός χώρος όπως φαίνεται στην εικόνα 001, κατανέμεται σε τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας από το 2000 και έπειτα. Πληροφοριακά, οι τιμές των εδαφικών επιταχύνσεων σχεδιασμού είναι 0.16g για τη πρώτη, 0.24g για τη δεύτερη και 0,36g για τη τρίτη.

 

Μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), πρόγνωση είναι η γνώση του μεγέθους, του χρόνου γένεσης, και του επίκεντρου ενός σεισμού ΠΡΙΝ αυτός εκδηλωθεί. Πρόκειται για ένα θέμα με πολύ μεγάλο θεωρητικό και πρακτικό ενδιαφέρον, μία πρόκληση για τους επιστήμονες.

 

Οι σεισμικές διεγέρσεις ΔΕΝ έχουν να κάνουν με τον καιρό και με την εποχή. Έχουν να κάνουν με εσωτερικές διεργασίες της γης σε βάθος μερικών έως πολλών χιλιομέτρων. Με την καταπόνηση του λιθοσφαιρικού υλικού εξαιτίας της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών. Η έρευνα στον τομέα αυτό προχωράει συνεχώς. Δεν έχει όμως ολοκληρωθεί ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά στον κόσμο. Άρα ΔΕΝ είναι δυνατό να προβλεφθεί ένας σεισμός!

 

Κλίμακα Richter

Η κλίμακα Richter κατηγοριοποιεί τους σεισμούς στις ακόλουθες κατηγορίες:

 

Μικρός <3R: Πολλές φορές ανεπαίσθητοι μικροσεισμοί.

Ασήμαντος: 3R – 3.9R: Αισθητοί που όμως δεν προκαλούν ζημιές.

Ασθενής: 4R – 4.9R: Αισθητοί με ελαφριές συνήθως ζημιές γύρω από το επίκεντρο.

Μέτριος: 5R – 5.9R: Ζημιές συνήθως εντός 10 τετραγωνικών km.

Ισχυρός: 6R – 6.9R: Σοβαρές ζημιές εντός 100 τετραγωνικών km.

Σημαντικός: 7R – 7.9R: Σοβαρότατες ζημιές σε απόσταση > 100 τετραγωνικών km

Μεγάλος: 8R+: Αφήνω τη φαντασία σας να οργιάσει...

 

Επομένως,

ο οδηγός αυτός έχει ως στόχο την ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να προστατευτούμε σε περίπτωση σεισμού. Συμφωνώ, αχρείαστος να είναι, ναι, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε 2-3 πραγματάκια.

 

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε περιπτώσεις τέτοιων ακραίων φαινομένων δεν είναι η καλύτερη, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες μιας και στα περισσότερα σχολεία της χώρας εφαρμόζονται προσημειώσεις και ασκήσεις τέτοιων καταστάσεων. Προσωπικά δεν έχω γνώση για τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των ασκήσεων, μιας και όντας μαθητής προ 10ετίας δεν είχαμε πάρει μέρος σε κάποια τέτοια άσκηση.

 

 

Τι κάνουμε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού όταν βρισκόμαστε μέσα στο κτήριο;

 

1) Δεν πανικοβαλλόμαστε, μένουμε ψύχραιμοι, αντιδρούμε με βάση τη λογική και όχι τον πανικό!! Είναι πιθανόν οι συναγερμοί να τεθούν σε λειτουργία όπως και οι καταιωνητήρες. Δεν τρόμαξαν και αυτοί, απλά είναι η δουλειά τους να τεθούν σε λειτουργία! Επομένως, διατηρούμε την ψυχραιμία μας και προβαίνουμε στις ακόλουθες ενέργειες.

 

2) Απομακρυνόμαστε από γυάλινες επιφάνειες και παράθυρα τα οποία μπορεί να σπάσουν και τα γυαλιά να μας τραυματίσουν. Απομακρυνόμαστε από βιβλιοθήκες και ψηλές συρταριέρες που μπορεί να ανατραπούν, και από ράφια των οποίων τα αντικείμενα μπορεί να πέσουν.

 

3) Δεν πλησιάζουμε εξωτερικές τοιχοποιίες γιατί μπορεί να αστοχήσουν λόγο του σεισμού.

 

4) Δεν στεκόμαστε κάτω από δοκάρια, και κάτω από τις κάσες των ανοιγμάτων (πόρτες).

 

Εσφαλμένα υπάρχει η εντύπωση ότι οι δοκοί ενός κτηρίου θα μας προστατεύσουν. Αυτό είναι λάθος! Οι δοκοί σχεδιάζονται με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού να αστοχήσουν πρώτες με σκοπό να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια του κτηρίου, και τα υποστυλώματα να μην υποστούν βλάβες για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παραλαμβάνουν τα φορτία των πλακών μετά το πέρας της διέγερσης προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια ο πληθυσμός του κτηρίου από τις οδεύσεις διαφυγής.

 

5) Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καλυφθούμε κάτω από ένα τραπέζι στο εσωτερικό του δωματίου (κάπου κεντρικά) έτσι ώστε να προστατευθούμε από πιθανή πτώση σοβάδων και μόνο! Το τραπέζι όπως είναι λογικό δεν θα μας προστατεύσει σε περίπτωση κατάρρευσης, το αντίθετο μάλιστα.. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο τραπέζι, θα πρέπει να καλυφθούμε σε εμβρυική στάση δίπλα από κάποιο μεγαλύτερο από εμάς αντικείμενο όπως καναπές, μπαούλο, κτλ.

 

6) Μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης θα πρέπει, διατηρώντας την ψυχραιμία μας, να φορέσουμε παπούτσια, να ντυθούμε καλά ανάλογα με την εποχή, και να κλείσουμε τους γενικούς διακόπτες (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού).

 

7) Στη συνέχεια να εκκενώσουμε προσεκτικά το κτήριο από το κλιμακοστάσιο, παίρνοντας μαζί εφόδια έκτακτης ανάγκης, όπως: φακό, ραδιόφωνο με μπαταρίες (για την έκτακτη επικαιρότητα), νερό, τρόφιμα, κλειδιά, φαρμακείο κ.ά. Πόσοι άραγε από εμάς τα έχουμε όλα αυτά κάπου συγκεντρωμένα;; Δεν τρέχουμε στις σκάλες! Δεν μπαίνουμε σε ανελκυστήρες! Δεν συμβάλουμε στην υπερφόρτωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τηλεφωνώντας από το σταθερό σε όλους μας τους συγγενείς!

 

Τηλεφωνούμε στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Σκεπτόμαστε πριν ενεργήσουμε.
Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο
, υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες μας που ίσως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο.

 

8 ) Σε περίπτωση ελαφρών τραυματισμών προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες αφού απομακρυνθούμε από το κτήριο, μιας και δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει επόμενος σεισμός (μετασεισμός, ή κύριος)!

 

9) Θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά, χωρίς να τρέχουμε, μακριά από κτήρια και στύλους φωτισμού και ηλεκτρικού, μέχρι να φτάσουμε στον προεπιλεγμένο κοντινό, ανοικτό, ασφαλή χώρο καταφυγής (πλατεία, πάρκο κ.λπ.).

 

10) Στον τόπο καταφυγής προσφέρουμε όσο μπορούμε και με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτουμε! Δεν σπέρνουμε τον πανικό στους γύρω μας, δεν είμαστε παντογνώστες.

 

Συνοψίζοντας..

Διατηρούμε την ψυχραιμίας μας. Είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθούμε με ασφάλεια και δίχως τραυματισμούς, και κατά συνέπεια να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας που μπορεί να χρειάζεται τη βοήθειά μας. Εύχομαι για ακόμα μία φορά, ο οδηγός αυτός να είναι αχρείαστος. Και να μη ζήσουμε παρόμιες καταστάσεις με αυτές της Θεσσαλονίκης του ’78, της Καλαμάτας του ’86, της Αθήνας του ’99 και της Λευκάδας του 2003..

 

 

Πηγές:

http://www.earthquak...llinikotoxo.htm

ΟΑΣΠ: http://www.oasp.gr/node/1906

ΤΕΕ: http://portal.tee.gr...C7%D4%C1%D3.htm

Παρατηρητήριο Σεισμών σε πραγματικό χρόνο: http://www.zougla.gr...afous-tis-xoras

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.fireservi...ptosi+sismu.csp

post-4539-0-41099600-1345314146_thumb.jpg

post-4539-0-07673000-1345314164_thumb.gif

Edited by Earl
  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

Στα πολύ χρήσιμα που παρέθεσε ο συνάδελφος, συμπληρώνω:

 

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ο πρώτος διαδικτυακός χάρτης σεισμικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο, από το σεισμολογικό του ΑΠΘ.

 

ΙΤΣΑΚ

Επιταχυνσιογραφήματα, κατόπιν εγγραφής.

 

Shindo seismic intensity scale

Πολύ κατατοπιστική κατηγοριοποίηση, που δίνει και μία έμμεση σύνδεση αυτού που ζεις με την κλίμακα Μερκάλι.

 

 

 

Οδηγίες για το πως πρέπει να δράσουμε σε περίπτωση σεισμού έχουμε στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Αυτό που λείπει είναι η πραγματική εκπαίδευση.

Έρχεται συχνά στο νού μου η εικόνα από το εσώφυλλο του χρυσού οδηγού, με συνοπτικές οδηγίες "σε περίπτωση σεισμού":

Μία κοπέλα είναι κάτω από ένα τραπέζι και -πολύ σωστά- κρατάει με τα δύο χέρια το πόδι του, σχεδόν το έχει αγκαλιάσει...

Όλα τα φυλλάδια λένε να μπεις κάτω από τραπέζι, αλλά για το πόδι του τραπεζιού δεν λένε τίποτα...

 

Η εκπαίδευση είναι κάτι που απαιτεί συστηματική δράση, και -δυστυχώς- πολύ δύσκολα την αποκτάς χωρίς εκπαιδευτή.

Όμως μόνο η πραγματική και πλήρης εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει σε μία πραγματικά κρίσιμη κατάσταση.

 

Παρόλα αυτά, ακόμη και η εκπαίδευση έχει τα όριά της. Στην Ιαπωνία -όπου εδώ και δεκαετίες έχουν μεγάλες σεισμικές τράπεζες, κατάλληλες για μοντέλα 1:1- έχουν γίνει πειράματα για να εξεταστεί η ψυχολογία κατά την διάρκεια της δόνησης και οι δυσκολίες στην εφαρμογή των οδηγιών αντισεισμικής προστασίας. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά: Από μία ένταση σεισμού και πάνω, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ακόμη κι αν έχει εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί κατάλληλα. Κι αυτό, όχι μόνο λόγω της φυσικής αδυναμίας που προκαλεί η δόνηση, αλλά και λόγω της ψυχολογικής επίδρασης που έχει ο ισχυρός σεισμός.

 

Ίσως πιο σημαντική κι από την εκπαίδευση, είναι η προετοιμασία για τον σεισμό.

- Προετοιμασία του χώρου κατοικίας ή εργασίας.

- Προετοιμασία των εφοδίων για κατάσταση ανάγκης (πόσοι έχουμε τσάντα σεισμού; )

- Προετοιμασία της οικογένειας (όδευση διαφυγής, ασφαλείς θέσεις, θέσεις συνάντησης)

 

 

Edited by AlexisPap
  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο και στους 2.

Πολύ χρήσιμος οδηγός.

 

Παρόλα αυτά, ακόμη και η εκπαίδευση έχει τα όριά της. Στην Ιαπωνία -όπου εδώ και δεκαετίες έχουν μεγάλες σεισμικές τράπεζες, κατάλληλες για μοντέλα 1:1- έχουν γίνει πειράματα για να εξεταστεί η ψυχολογία κατά την διάρκεια της δόνησης και οι δυσκολίες στην εφαρμογή των οδηγιών αντισεισμικής προστασίας. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά: Από μία ένταση σεισμού και πάνω, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ακόμη κι αν έχει εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί κατάλληλα. Κι αυτό, όχι μόνο λόγω της φυσικής αδυναμίας που προκαλεί η δόνηση, αλλά και λόγω της ψυχολογικής επίδρασης που έχει ο ισχυρός σεισμός.

 

Το 2004 κάνοντας την διπλωματική του μεταπτυχιακού, βρισκόμουν στο εργαστήριο αντισεισμικής του ΕΜΠ.

Είχαν έρθει κάποιοι εθελοντές από ένα πρόγραμμα του ΟΑΣΠ. Θα έπαιρναν σβάρνα δημόσιους οργανισμούς για ενημέρωση κτλ.

Η εκπαίδευση τους περιελάμβανε πέρα από την ομιλία στο αμφιθέατρο και ένα κούνημα στην τράπεζα.

Για να μην τρομάξουν, έβαλαν 4 άτομα μεταξύ αυτών και εμένα πάνω στο τραπέζι για δοκιμή. Πριν από αυτούς, πριν καν έρθουν στην αίθουσα.

Παρότι ξέραμε ακριβώς πότε θα "χτυπήσει", παρότι ήμασταν σε εντελώς προστατευμένο χώρο, παρότι ξέραμε ότι είναι ένα πείραμα, αυτό που νιώσαμε ήταν ένα πάγωμα.

Ως συνέπεια, το γκρουπάκι κουνήθηκε με το 25% του σεισμού...

 

Οπότε αυτό που λέει ο AlexisPap για την προετοιμασία είναι ίσως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε.

Όχι βαριά πράγματα πάνω από τα κεφάλια μας, μια τσάντα με τα απαραίτητα κτλ.

Edited by ssouanis
Link to comment
Share on other sites

η νεα αντιληψη για την προστασια ειναι οχι κατω απο το τραπεζι αλλα διπλα απο αυτο. Γενικα το λεγομενο κενο τριγωνο.

Link to comment
Share on other sites

Εχω τυχει σε κλειστο χωρο και σε οροφο σε σεισμο κοντα στα 7 Ριχτερ.

Η αισθηση ειναι ολος ο χωρος παραμορφωνεται τρελα, χανεις λιγο την ψυχραιμια σου, αλλα και τις 2-3 φορες που βρεθηκα σε τετοια κατασταση καταφερα και ακολουθησα τη σωστη τακτικη.

 

Μανενι

Εχεις δικιο σε αυτο που λες, εχω δει και φωτο, το γραφει και ο ΟΑΣΠ, αλλα με ξενιζει λιγο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω ζήσει τρεις μεγάλους σεισμούς: Θεσσαλονίκη 1978, Αθήνα 1981 & 1999. Χώρια η Πάτρα 2008 (αυτοί δεν ήταν τίποτα, ούτε καν σηκώθηκα απ΄ το κρεββάτι)!

Δικό μου συμπέρασμα, από την πρώτη στιγμή: Συγκέντρωση λογικού, φευγιό προς την έξοδο τάχιστα, προσοχή στο τσαλαπάτημα από τους άλλους τρομοκρατημένους καθώς και στην τζαμαρία της εισόδου (είναι εν δυνάμει καρμανιόλα και δεν το αναφέρουν)

Γιατί αν πέσει το κτίριο που βρίσκεσαι, στατιστικά θα έχει πέσει και το 90% των άλλων κτιρίων της πόλης.

 

Ερώτηση επιβίωσης: Και να σωθείς κάτω ή δίπλα από το καναπέ θα ζήσεις τόσο μέχρι να σε απεγλωβίσουν;

Link to comment
Share on other sites

Είναι σωστό terry

Η μάζα ενός επίπλου δίπλα σου όταν καταρρέει ένα κτίριο θα συμπιεστεί μέχρι ένα όριο και μετά δημιουργεί κενό προστασίας δίπλα του.

Όπως ένα δοκάρι με κρέμαση πχ 70 cm καλό είναι να μη ξαπλώσεις κάτω του στον σεισμό αλλά λίγο πιο δίπλα.

Θα χρειαζόμουν να κάνω μερικά σκίτσα για να εξηγήσω καλύτερα αυτό που θέλω να πω σχετικά μ αυτό.

Φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα ακόμα όπως καλό είναι να είσαι σε σχετικά μικρό δωμάτιο αντί για μεγάλο (πάλι με την ίδια λογική) και καλό είναι να βρίσκεσαι κοντά στα εξωτερικά τμήματα του περιγράμματος του κτιρίου παρά στα εσωτερικά.

Αυτό όμως βοηθά στην περίπτωση κατάρρευσης που επιβίωσες να σε βρουν έγκαιρα πιο εύκολα.

 

Φυσικά ο σεισμός και η συμπεριφορά του κτιρίου σε κατάρρευση είναι τόσο απρόβλεπτη που ο παράγοντας τύχη είναι καθοριστικός.

Αν είχα να επιλέξω να βρίσκομαι σε κατάρρευση κτιρίου ή σε πτώση αεροπλάνου θα προτιμούσα το αεροπλάνο.

Όχι τίποτα άλλο αλλά εκεί υπάρχει και ένα πιλότος εκείνη την στιγμή.

Το βασικό όμως είναι να φροντίζουμε να μη υπάρχει κατάρρευση ή όσο είναι εφικτό να την ελαχιστοποιούμε σαν πιθανότητα.

 

Φυσικά θα έπρεπε να αναπτύξουμε μελέτες και εφαρμογές για «πάνικ ρουμ» ή κλωβό προστασίας μέσα σε κάθε ιδιοκτησία, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα προς συζήτηση με πολλούς παραμέτρους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το Α και το Ω σε μία κατασκευή (ή αλλιώς το A and Ζ, A и Я κ.ο.κ) είναι η Στατική Μελέτη. Τα αποτελέσματα σε τέτοιες καταστάσεις φαίνονται στον σωστό σχεδιασμό και συνεπώς και στη σωστή μελέτη. Είμαστε λοιπόν υποψιασμένοι όταν ένας Μηχανικός μας ζητάει για μία στατική μελέτη 150 Ευρώ, ή την προσφέρει "δώρο". Η στατική μελέτη δεν είναι πίτσα 1+1 Δώρο! Είναι μία επιστημονική εργασία κάθε φορά και διαφορετική δεδομένου ότι η κάθε κατασκευή έχει τις ιδιαιτερότητές της και το χαρακτηριστικό της μοναδικότητάς της. Αυτό ισχύει σε όλες μα όλες τις κατασκευές!! Νόμος. Επομένως, με 150 Ευρώ δεν μας κάνει ο άλλος στατική μελέτη, αλλά στατική μουντζούρα.

 

Άλλο θέμα, προσοχή στις "εισαγόμενες" μελέτες από Βαλκανικές χώρες. Ο Μελετητής μηχανικός σε γενικές γραμμές πρέπει να έχει επαφή με το έργο, να είναι κοντά, πρώτα απ' όλα στην αρχή, και καθ' όλη τη διάρκεια της κατασκευής του έργου όποτε αυτό καταστεί απαραίτητο. Η μελέτη δεν "βγαίνει" από τον υπολογιστή πατώντας ένα κουμπί. Είναι αποτέλεσμα πνευματικής εργασίας, μακροχρόνιας εμπειρίας και μπόλικου διαβάσματος (δεν αναφέρομαι στο διάβασμα που ρίξαμε οι Μηχανικοί στις σχολές, αλλά στο διάβασμα την ώρα της μελέτης!).

 

Η μελέτη ξεκινάει από την επίσκεψη στον τόπο της μελλοντικής ανέγερσης, συνεχίζει στο χαρτί, καταλήγει στον υπολογιστή όπου και μοντελοποιείται η κατασκευή, έπειτα επαληθεύεται η ορθότητα του μοντέλου πάλι στο χαρτί, γίνεται η επίλυση, γίνονται οι όποιες διορθώσεις, ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποτελέσματα, τακτοποιούνται τα σχέδια έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστα, και στη συνέχεια εκτυπώνονται.

 

Εν κατακλείδι, πιστεύετε ότι ο παραπάνω κόπος, χρόνος, και διάβασμα κοστίζει μονάχα 150-300 Ευρώ;; Μην λυπάστε τα χρήματα για μία σωστή ΜΕΛΕΤΗ!! Διαβάστε την παραπάνω ανάρτηση του terry και σκεφτείτε με βάση τη λογική! :idea:

 

Θα θέλατε να ανοίξω θέμα με φωτογραφίες κτηρίων έπειτα από σεισμό;; Έχω αρκετό υλικό για συζήτηση. Και δεν φταίει στο υλικό μου μόνο η μη τήρηση των κατασκευαστικών κανόνων!!!

Anywayz, είπαμε, ψυχραιμία και ΛΟΓΙΚΗ! :smile:

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

.......χανεις λιγο την ψυχραιμια σου, ..........

 

λιγο? :shock: :confused:

 

στην ελλαδα παντως 7 ριχτερ (με λιγη διαρκεια και καταλληλο εστιακο βαθος) μαλλον θα ισοπεδωνανε ολοκληρη πολη. Οι ΠΜ βεβαια γνωριζεται καλυτερα.

 

 

..... αλλα με ξενιζει λιγο.

 

τι ακριβως σε ξενιζει. Βαση μελετω που εχουν γινει, εχουν διαπιστωσει οτι οι περισσοτερες πιθανοτητες να σωθεις (σε περιπτωση καταρευσης) ειναι να βρισκεσαι σε εκεινο το σημειο οπου δημιουργιετε "κενο ασφαλειας". Αν εισαι κατω απο το τραπεζι πιθανοτατα να σε συνθλιψει. Αν εισαι ομως διπλα σε ενα χωρο που οριοθετειται απο συμπαγη επιπλα και δοκαρια υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα αυτα να δημιουργησουν ικανη αποσταση αναμεσα στις 2 πλακες.

ΣΕ διαφορετικη περιπτωση οι σοβαδες ειναι μηδαμινο προβλημα. Εκεινο που πρεπει να προσεχουμε ειναι τυχον αντικειμενα επι της οροφης που μπορουν να αποβουν μοιραια (πχ φωτιστικα).

 

Έχω ζήσει τρεις μεγάλους σεισμούς: Θεσσαλονίκη 1978, Αθήνα 1981 & 1999. Χώρια η Πάτρα 2008 (αυτοί δεν ήταν τίποτα, ούτε καν σηκώθηκα απ΄ το κρεββάτι)! (κυνηγος σεισμων εισαι? :P )

Δικό μου συμπέρασμα, από την πρώτη στιγμή: Συγκέντρωση λογικού, φευγιό προς την έξοδο τάχιστα, προσοχή στο τσαλαπάτημα από τους άλλους τρομοκρατημένους καθώς και στην τζαμαρία της εισόδου (είναι εν δυνάμει καρμανιόλα και δεν το αναφέρουν)

Γιατί αν πέσει το κτίριο που βρίσκεσαι, στατιστικά θα έχει πέσει και το 90% των άλλων κτιρίων της πόλης......

 

Αυτο που προτεινεις ειναι αντιθετο με τις οδηγιες που προτεινονται σε αναλογες καταστασεις. Καλο θα ηταν να ακουμε τους ειδικους....

Οταν προσπαθησεις να φυγεις απο οροφο κτιριου, σε πολυ μεγαλο σεισμο εχεις το προβλημα να ισορροπησεις στο κλιμακοστασιο και τον κινδυνο να σου ερθοιυν οι τζαμαριες στο κεφαλι. Επισης εχω διαβασει οτι το κλιμακοστασιο ειναι πολυ επιρεππες σε καταρευση (ανεξαρτητα του υπολοιπου κτιριου) λογου του τροπου στηριξης. Τελος , αν ειναι να πεσει το κτιριο μαλλον δεν θα προλαβεις να κατεβεις.

 

........

Ερώτηση επιβίωσης: Και να σωθείς κάτω ή δίπλα από το καναπέ θα ζήσεις τόσο μέχρι να σε απεγλωβίσουν;

 

εχεις πολλες περισσοτερες πιθανοτητες απο το να μην το προσπαθησεις

 

Παντως, παροτι σεισμογενης χωρα, δεν φροντιζουμε να ειμαστε προετοιμασμενοι.

Link to comment
Share on other sites

Όντως κυνηγός σεισμών! χαχα! :)

 

Οταν προσπαθησεις να φυγεις απο οροφο κτιριου, σε πολυ μεγαλο σεισμο εχεις το προβλημα να ισορροπησεις στο κλιμακοστασιο και τον κινδυνο να σου ερθοιυν οι τζαμαριες στο κεφαλι. Επισης εχω διαβασει οτι το κλιμακοστασιο ειναι πολυ επιρεππες σε καταρευση (ανεξαρτητα του υπολοιπου κτιριου) λογου του τροπου στηριξης.

 

Παντως, παροτι σεισμογενης χωρα, δεν φροντιζουμε να ειμαστε προετοιμασμενοι.

 

Από το κτήριο θα πρέπει να απομακρυνθούμε μετά το πέρας της δόνησης (κούφια η ώρα!). Πρέπει να προστατευτούμε πρώτα και έπειτα να απομακρυνθούμε! Αν αρχίσουμε να τρέχουμε από τη πρώτη στιγμή ποιος ο λόγος ύπαρξης του παρόντος οδηγού; Τι γράφω τόση ώρα;

 

Αυτό που γράφεις για το κλιμακοστάσιο δεν ισχύει. Δεν έχει να κάνει με τη στήριξη. Τα κλιμακοστάσια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να παραλαμβάνουν μεγαλύτερα φορτία από αυτά των πλακών πχ των διαμερισμάτων, και γενικότερα τα όμορα τοιχώματα και υποστυλώματα προσδίδουν πολύ μεγάλη στιβαρότητα στην περιοχή, στηρίζουν τις πλάκες (σκάλες και διαδρόμους) σε περίπτωση αστοχίας των δοκαριών (δηλαδή δύναται να παραλάβουν τουλάχιστον τα κατακόρυφα φορτία), και συνεπώς ο κίνδυνος κατάρρευσής της είναι μικρότερος.

 

Για το 2ο περί της πρόληψης και προετοιμασίας, με βρίσκεις σύμφωνο 100%

post-4539-0-50714600-1345407485_thumb.jpg

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.