Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δίχως να είμαι 100% σίγουρος νομίζω ότι το αν επιβαρύνεται η ανακουφίζεται το στοιχείο έχει να κάνει με την ποσότητα του ρευστού μέσα στη δεξαμενή.

 

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Η δεξαμενή, είναι μέσα σε έδαφος (τοιχία εντός εδάφους), ή πάνω από το έδαφος; Σε κάθε περίπτωση η φόρτιση είναι μαζική δύναμη, αν το νερό θεωρηθεί σαν τέλειο ρευστό (όπως στην περίπτωσή μας).

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει στατιστική συσχέτιση. Το τοιχείο μπορεί να δέχεται την υδροδυναμική φόρτιση είτε σε φάση, είτε εκτός φάσης, εν σχέση με την επιτάχυνση που δέχεται το ίδιο το τοιχείο.

 

Για περισσότερα δες:

 

ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑΣ ΕΝ 1998-4 – ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Μέρος 4

Σιλό, δεξαμενές και αγωγοί

Δημοσιεύτηκε

Achilleas_Gi

Δεν μου απάντησες για την θέση και το είδος της δεξαμενής (υπόγεια ή υπέργεια, υδατόπυργος).

Γενικά θα πας εφαρμόζοντας κατανομή πιέσεων κατά. Westergaard. Σε καμμιά περίπτωση δεν ανακουφίζεται η δεξαμενή από σεισμική φόρτιση. Μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί το σεισμικό φορτίο των υδατοπιέσεων, Λάβε υπόψη οτι η μεν συνισταμένη υδροστατικής πίεσης εφαρμόζεται στο Η/3, η σεσμική στο 0,4Η ( συνεπώς ροπή)

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Οι σεισμικές ωθήσεις λόγω υγρού πρέπει να υπολογιστούν σε περιπτώσεις υπέργειας δεξαμενής. Σε περιπτώσεις υπόγειων δεξαμενών, που είναι χωμένες μέσα στο έδαφος, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

 

man21, διαφωνώ ότι δεν ανακουφίζονται τα τοιχώματα της δεξαμενής, σε καμία περίπτωση.

 

Σύμφωνα με θεωρία Westergaard (περί το 1930 την ανέπτυξε ο τύπος), όταν έστω η σεισμική επιτάχυνση είναι προς τα δεξιά και βλέπουμε σε τομή την δεξαμενή με τα δυο (έστω) εξωτερικά τοιχώματά της, το δεξιά τοίχωμα δέχεται υποπιέσεις λόγω του υγρού (προφανώς λόγω αδράνειας, όπως όταν είμαστε στο αυτοκίνητο υπό σταθερή ταχύτητα και επιταχύνει ή επιβραδύνει απότομα).

 

Οι υποπιέσεις αυτές ακολουθούν παραβολική καμπύλη - Pυδροδυναμική (χ) = (7/8*kh*γw*H*sqrt(χ/H) - όπου H το ύψος του υγρού και χ η θέση που ψάχνουμε την πίεση με αφετηρία την στάθμη ηρεμίας.

Αν επαλληλίσεις τα διαγράμματα των τάσεων, υδρο-στατική και υδρο-δυναμική, προκύπτει νέο παραβολικό διάγραμμα, με μικρότερες τιμές από αυτό της υδρο-στατικής.

 

Συμφωνώ ότι σε εσωτερικό κατακόρυφο τοίχωμα δεξαμενής, και έστω για σεισμική επιτάχυνση προς τα δεξιά, αναπτύσσονται πίσω από το τοίχωμα υποπιέσεις και μπροστά από το τοίχωμα υπερπιέσεις με αποτέλεσμα η υδροδυναμική φόρτιση να διπλασιάζεται.

Edited by nikoscivil
Δημοσιεύτηκε (edited)

Με συγχωρείτε που δεν είναι του παρόντος, αλλά μια που το έφερε η κουβέντα μπορούν να γίνουν κάποιες προτάσεις για βιβλία σχετικά με δεξαμενές-σιλό. Ανάλυση και διαστασιολόγηση, πέρα από τους Ευρωκώδικες, κάτι σαν εξειδικευμένο οδηγό. Ευχαριστώ! :)

Edited by Earl

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.