Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενικές διατάξεις αρτιότητας για εκτός σχεδίου.


Recommended Posts

Ανεξάρτητα από το πότε αγοράστηκε το γήπεδο και πότε εκδόθηκε η ΟΑ, αυτό που έχει σημασία, για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητά του, είναι ο χρόνος δημιουργίας του.

Link to comment
Share on other sites

Θωμά,

η απαίτηση προσώπου 25μ σε "κοινόχρηστη οδο" αφορά σε κατατμήσεις μετά την 31-12-2003 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.3212). Σε προϋφιστάμενα γήπεδα της 31-12-2003 δεν υπάρχει απαίτηση προσώπου παρά μόνο εμβαδού 4000τμ.

Άρα εάν έχεις ενα εκτός σχεδίου "τυφλό" με εμβαδό >4000τμ και είναι προϋφιστάμενο της ανωτέρω ημερομηνίας είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (εκτός εάν αντίκειται σε διατάξεις ΖΟΕ). Το πως θα μπαίνει ο ιδιοκτήτης μέσα είναι αδιάφορο. Να πάρει ελικόπτερο!! :lol:

Εάν όμως έχεις σήμερα ένα αγροτεμάχιο πχ >8000 τμ και θες να το κατατμήσεις σε δύο άρτια και οικοδομήσιμα, τότε εκτός από την απαίτηση εμβαδού έχεις και την απαίτηση προσώπου 25μ σε αποδεδειγμένη κοινόχρηστη οδό.

Ελπίζω να σε ξέμπλεξα.

Να ρωτήσω και εγώ κάτι ; Το παραπάνω εφαρμόζεται και σε περίπτωση συννένωσης ; Αν , για παράδειγμα , έχουμε ένα γήπεδο 4050 μ2 και ένα άλλο 4100 μ2 , που και τα δύο δεν έχουν πρόσωπο καθόλου , αλλά είναι προυφιστάμενα του του '03 , τότε αν συννενωθούν (και φυσικά πάλι δεν έχουν πρόσωπο) παύουν να είναι άρτια ; Φαντάζομαι πως και στην περίπτωση συννένωσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί πρόσωπο 25 μ μετά το 2003 , έτσι δεν είναι ;

Απορώ , διότι παρότι μου φαίνεται λογικό , δεν το βλέπω πουθενά γραμμένο (ούτε στο ίδιο το ΠΔ ούτε στις εγκυκλείους του) .

Link to comment
Share on other sites

Η Εγύκλιος 4490/29-1-04 (5/04) του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι η απαίτηση προσώπου, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.3 του Ν.3212/03, δεν ισχύει για γήπεδα που έχουν κατατμηθεί πριν την 31-12-03, και έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση αρτιότητας, που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου. Έτσι σήμερα και τα δυο γήπεδα που αναφέρεις είναι άρτια και οικοδομήσιμα και οικοδομούν έκαστο περίπου 200τ.μ. (σύνολο 400τ.μ.). Αν συνενωθούν δεν θα υπάρχει όφελος για τον ιδιοκτήτη αφού το σύνολο της οικοδομικής εκμετάλλευσης θα μειωθεί σε 280τ.μ. περίπου. Επίσης νομικά μπορεί να προκύψει θέμα αφού το νέο γήπεδο θα δημιουργηθεί, όχι μεν από κατάτμηση, αλλά από συνένωση μετά την 31-12-03 οπότε απαιτείται να έχει πρόσωπο 25μ. σε κοινόχρηστη οδό. Εξάλλου ο Νόμος δεν διακρίνει περιπτώσεις κατάτμησης ή συνένωσης και θέτει συγκεκριμένα όρια αρτιότητας.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ , έτσι θεωρώ πως ισχύει και σε περίπτωση συννένωσης . Απλά , ο νόμος έχει μπει στον κόπο να μιλήσει για κατάτμηση αλλά όχι και για συννένωση , γι'αυτό με τρώει η αποροία .

Πάντως μία συννένωση μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση της επιτρεπόμενης καλυψης / δόμησης . Π.χ. σε μία βιομηχανία 30% x 4050 = 1215 , 30% x 4100 = 1230 . Αθροιστικά : 2445 μ2 . Συννεπώς το κέρδος θα ήταν μεγάλο , μιας και εδώ δεν υπάρχουν σταδιακοί συντελεστές δόμησης (π.χ. ~ 200 μ2) .

Link to comment
Share on other sites

Αδόµητα θεωρούνται και πάλι τα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια µε κλίση πάνω από 35% σε 26 µικρά νησιά του Αιγαίου - πράγµα που προκαλεί έντονες τοπικές διαµαρτυρίες. Επίσης, η µέγιστη επιτρεπόµενη δόµηση δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά µέτρα - ή τα 180 αν πρόκειται για πετρόχτιστα σπίτια.

 

Αυτό ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης µε εγκύκλιο που εστάλη στις 8 ∆εκεµβρίου στις πολεοδοµίες. Με την εγκύκλιο καθίσταται σαφές ότι οι διατάξεις των προεδρικών διαταγµάτων– που εκδόθηκαν από το 2000 – για τα νησιά του Αιγαίου από το πρώην υπουργείο Αιγαίου (µε υπογραφή Σηφουνάκη) κατισχύουν των γενικών πολεοδοµικών διατάξεων.

 

πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4610659

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ , έτσι θεωρώ πως ισχύει και σε περίπτωση συννένωσης . Απλά , ο νόμος έχει μπει στον κόπο να μιλήσει για κατάτμηση αλλά όχι και για συννένωση , γι'αυτό με τρώει η αποροία .

 

Στη συνένωση κατά παρέκκλιση αρτίου (και τα 4000τμ χωρίς πρόσωπο παρέκκλιση είναι πλέον) είτε με κατά παρέκκλιση άρτιο είτε με μη άρτιο ΔΕΝ απαιτείται πρόσωπο, δηλαδή δεν απαιτείται δημιουργία αρτίου κατά κανόνα, διότι πρόκειται για βελτίωση της παρέκκλισης. Δεν είναι ότι ο "νόμος δεν μπήκε στον κόπο" αλλά ηθελημένα δεν αναφέρεται συνέννωση.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που είπες armenopoulos το έχω και εγώ στο μυαλό μου . Και συμφωνώ απόλυτα με την αιτιολόγησή σου . Απλά θα με χαροποιούσε περισσότερο αν το έβλεπα κάπου και γραμμένο :) .

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε και γραπτά:

 

Εγγρ-31052/5908/7-6-83.

Εαν σε άρτιο κατά παρέκκλιση οικόπεδο προστεθεί

επιφάνεια άλλου παρακειμένου γηπέδου δεν χάνεται η

κατά παρέκκλιση αρτιότητά του.

 

Σας στέλνουμε αίτηση της κ. Ε.Μ. με την οποία ζητά

πληροφορίες πολεοδομικής φύσεως και παρακαλούμε για τις δικές

σας ενέργειες. Για το θέμα που αναφέρεται στην αίτηση σας

γνωρίζουμε τα εξής: Εάν σε γήπεδο το οποίο σύμφωνα με τις

ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές διατάξεις είναι άρτιο κατά

παρέκκλιση προστεθεί σήμερα επιφάνεια άλλου παρακειμένου γηπέδου

δεν χάνεται η κατά παρέκκλιση αρτιότητά του διότι με την αύξηση

αυτή της επιφάνειας βελτιώνεται η κατά παρέκκλιση ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

Σε παρακαλώ , μην με παρεγηξήσεις , δεν το κάνω εξεπίτηδες :) ! Θα χαιρόμουν αν μπορούσες να βρεις κάτι μετά το '03 ή έστω μετά το '85 .

.

Link to comment
Share on other sites

Σχετική με την βελτίωση της κατά παρέκλισης αρτιότητας είναι και η 12/86 εγκύκλιος (βεβαια αναφέρεται σε οικόπεδα, αλλά αυτό δεν παιζει ρόλο αφού η "βελτίωση κατά παρέκκλιση αρτίου" είναι γενική αρχή).

 

Εγκ-20504/2314/12/12-2-86 Εγκ-12/86

 

ΑΡΘΡΟΝ-6.

ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

......................................

Ειδικώτερα για τις αρτιότητες των οικοπέδων διευκρινίζονται

κατά περίπτωση τα εξής:

......................................

Αν σε εγκεκριμένο προ του ΓΟΚ/85 σχέδιο δημιουργείται

οικόπεδο με συνένωση αρτίων κατά την παρ.2α του Αρθ-6 οικοπέδων ή

με συνένωση άρτιου οικοπέδου και μη άρτιου τεμάχιου άλλου

οικοπέδου, δεν απαιτείται η συνθήκη της εγγραφής κτίσματος, γιατί

πρόκειται για βελτίωση ήδη άρτιου οικοπέδου.

........................................

 

Αλλά πέρα για πέρα ξεκάθαρη είναι η πρώτη παράγραφος του εγγράφου 1256/2005 της ΔΟΚΚ:

 

Εγγρ-1256/1-3-2005

Εφαρμογή του Αρθ-10 παρ.1 του Ν-3212/03...

 

Για την εφαρμογή της διάταξης του θέματος με με την οποία θεσπίζεται η απαίτηση ελάχιστου προσώπου 25μ σε κοινόχρηστο δρόμο για την εξασφάλιση της αρτιότητας των εκτός σχεδίου γηπέδων, της παρ.1α του Αρθ-1 του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85), που δημιουργούνται από κατάτμηση ή από συνένωση μη αρτίων, μετά την 31-12-2003, σας ενημερώνουμε......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.