Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Λόγω πτυχιακής ψάχνομαι για τα μέρη της εγκατάστασης, με το βασικότερο την αντλία θερμότητας. Τώρα ποιο είναι το πρόβλημα μου. Ο καθηγητής μου, μου επισήμανε ότι πρέπει να ψάξω για ψύκτη απορρόφησης. Ωστόσο παρατηρώντας το τρόπο λειτουργίας του ψύκτη απορρόφησης, βλέπω ότι είναι ίδιος, ή αν όχι ίδιος παρόμοιος με την αντλία Θερμότητας.

 

Η ερώτηση είναι: Είναι το ίδιο; Ή μπορώ να θέσω την αντλία ως ψύκτη απορρόφησης;

 

Σε περίπτωση που σας βοηθάει, το εργαζόμενο μέσο που χρησιμοποιώ είναι το μίγμα LiBr-H2Ο.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσιεύτηκε

Η αντλια θερμότητας δουλεύει με αρχή λειτουργίας τον ψυκτικό κύκλο συμπίεσης ατρμών. Είναι τελείως διαφορετικές απο τον κύκλος αναρρόφησης.ΓΙα να κατλάβεις με κύκλο αναρρόφησης δουλεύουν τα ψυγεία υγραερίου (ψυγεία φωτιάς) κ.α. Χρησιμοποιούν τη θερμότηατα για το διαχωρισμό του διαλύμματος.

Δημοσιεύτηκε

Ναι αλλά τότε, για ποιο λόγο να έχω στην ίδια εγκατάσταση και ψύκτη απορρόφησης και Ανλτία θερμότητας; Βασικά το θέμα της εργασίας είναι: Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστήματος κλιματισμού κτιρίου γραφείων με χρήση ηλιακής αντλίας θερμότητας. Το ηλιακή αντλία θερμότητας, προφανώς είναι μία αντλία θερμότητας που ως πηγή άντλησης θερμότητας έχει ηλιακούς συλλέκτες. Εκτός αν έχω μπερδευτεί τόσο....

Δημοσιεύτηκε (edited)

Όπως σου έγραψε παραπάνω ο συνάδελφος nkx, αντλία θερμότητας και ψύκτης απορρόφησης είναι τελείως διαφορετικά μηχανήματα.

Ο ψύκτης απορρόφησης είναι που χρειάζεται θερμότητα για να βγάλει ψύξη, και αυτό σου ζητείται στην εργασία σου, που προφανώς θα παίρνει θερμότητα από ηλιακούς συλλέκτες.

Edited by antloukidis
Δημοσιεύτηκε

Οκ είναι διαφορετικά δεκτό. Και κατανοητό.

 

Όμως δεν έχουν τα ίδια εξαρτήματα; Δλδ Εκτονωτική, συμπιεστή, συμπυκνωτή κτλπ; Βέβαια ο ψύκτης απορρόφησης έχει και τα αφυγραντικά που από όσο έχω δει και από τα λίγα που ξέρω δεν έχει η Αντλία. Δλδ η αντλία θερμότητας... Λαμβάνει θερμότητα από τους συλλέκτες και τη στέλνει στο ψύκτη απορρόφησης ώστε να παράγει ψύξη και λογικά αντιστρέφεται ο κύκλος στη θέρμανση σωστά; Όμως Θέρμανση γίνεται μόνο με την αντλία θερμότητας;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Στις τεχνολογίες ψυκτικών εγκαταστάσεων απορροφήσεως η συμπίεση των ατμών πραγματοποιείται μέσω χημικής διεργασίας (π.χ. διάλυμα LiBr-H2O).

Δηλαδή η διεργασία της συμπίεσης επιτυγχάνεται χωρίς δαπάνη μηχανικού (ηλεκτρικού) έργου.

Υπάρχουν ψύκτες απορροφήσεως απλής βαθμίδας ή διπλής βαθμίδας.

 

Την τεχνολογία "ψύξη χωρίς ηλεκτρισμό" χρησιμοποίησε η ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΕΒΕ για την αξιοποίηση της απόβλητης θερμότητας της μονάδας συμπαραγωγής της για την ψύξη των προϊόντων πλαστικού.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου είναι το ότι κατά τις περιόδους του καύσωνα η παραγωγή πλαστικού της ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΕΒΕ δεν επηρεάζεται από τις δυσμενείς ατμοσφαιρικές συνθήκες ή τις παρατηρούμενες διακοπές των ηλεκτρικών δικτύων.

Edited by aiche
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μάλλον το μπλέξιμο που έχεις ξεκινάει από το ότι με κάποιο τρόπο σου μπήκε η ιδέα ότι αντλία θερμότητας και ψύκτης απορρόφησης δουλεύουν μαζί ή συνεργάζονται. Αυτο δεν συμβαίνει. Η μόνη ίσως περίπτωση είναι να έχεις σε κάποιο δίκτυο εναλλακτικό τρόπο παραγωγής ψύξης με το ένα ή το άλλο.

Η αντλία θερμότητας αντλεί θερμότητα από ένα χώρο (ένα κτίριο αν πρόκειται για κλιματισμό ή ένα ψυκτικό θάλαμο ) και την απορρίπτει σε κάποιο άλλο χώρο. Επίσης αν πρόκειται για κλιματισμό τον χειμώνα αντλεί θερμότητα από το περιβάλλον και την απορρίπτει μέσα στο κτίριο.

Ο ψύκτης απορρόφησης, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες, χρησιμοποιεί συνήθως την απόβλητη θερμότητα από κάποια βιομηχανική διεργασία, ή από ηλιακούς συλλέκτες για να εξατμίσει το διάλυμα του LiBr και ακολούθως παράγει ψύξη.

Μπορεί τελείως θεωρητικά να υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, αλλά στην πράξη καμμία σχέση.

Edited by antloukidis
Δημοσιεύτηκε

Αν βαλεις στο google solar absorption chiller ή και pdf θα σου βγαλει αποτελεσματα για να δεις πως δουλευει. Κατεβασε και τιποτα manual και ψυρισε τα. Θα βγαλεις ακρη σιγουρα. Αν εχεις μια ιδεα ελα για αποριες.

 

Θα βρεις και στα ελληνικα με τον ορο Ηλιακη ψυξη ή Ηλιακος Κλιματισμος.

Δημοσιεύτηκε

Οι εγκαταστάσεις ηλιακής ψύξης στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος, για το ΖΝΧ 6.000 φοιτητών και για την θέρμανση-ψύξη της Βιβλιοθήκης (800m2), είχαν πάρει και βραβείο καινοτομίας 700.000$ το 1984 σε διεθνή διαγωνισμό των ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

Είπες οτι το θέμα της εργασίας είναι: Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστήματος κλιματισμού κτιρίου γραφείων με χρήση ηλιακής αντλίας θερμότητας.

 

Για αυτο το θεμα ψαχνεις για ηλιοβοηθουμενη αντλια θερμοτητας. Οπου περιλιπτικα θα σου πω οτι χρησιμοποιεις ηλιακους συλλεκτες αέρα (προσεχε αερα, οχι νερου) οπου ο θερμενομενος αερας η οδηγειται απευθειας στον χωρο για να καλυψει θερμικες απωλειες η οδηγειται στον εξατμιστη μιας αντλιας θερμοτητας αερα-νερου (για να αυξησει την αποδοση της αντλιας) οπου η αντλια θερμαινει το νερο του δικτυου που θα βαλεις για την θερμανση του χωρου (δικτυο fan coil, KKM κλπ..).

 

Λες: Ο καθηγητής μου, μου επισήμανε ότι πρέπει να ψάξω για ψύκτη απορρόφησης.

 

Aν ο καθηγητης για αυτο το θεμα σου ειπε να ψαξεις για ψυκτη απορροφησης απλα πες του να κανει αλλο επαγγελμα!!!!

 

Εκτος κ αν σου ειπε κατι αλλο κ εχεις μπερδευτει.

 

Αν σου ειπε Για ψυκτη απορροφησης μιλαμε για ηλιακο κλιματισμο. Αλλα σε αυτη την περιπτωση το θεμα της πτυχιακης σου ειναι λαθος!!

 

Γενικα να σου πω οτι οι ψυκτες απορροφησης χρειαζονται ζεστο νερο για να λειτουργησουν (ζεστο νερο απο συμπαραγωγη, απο ηλιακους συλλεκτες νερου, απο λεβητες βιομαζας, φυσικο αεριο κλπ..). Ο ψυκτικος τους κυκλος δεν εχει καμια σχεση με τις αντλιες θερμοτητας. Επισης, οι ψυκτες απορροφησης ειναι υδροψυκτοι δηλαδη χρειαζονται πυργο ψυξης οπου οι αντλιες θερμοτητας εννοειται δεν χρειαζονται.

 

Για ηλιακο κλιματισμο υπαρχουν απειρα αρθρα. Κατεβασε για αρχη απο το ΚΑΠΕ τον οδηγο για ηλιακο κλιματισμο οπου εχει τα βασικα και διαφορα εργα που εχουν γινει Ελλαδα.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.