Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλή χρονιά και χρόνια πολλά κατ 'αρχήν. Έχουν γίνει πολλά στο διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο μήνυμα μέχρι σήμερα (και θα γίνουν πολλά περισσότερα).

 

Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε καταλάβει ότι πλέον ο Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) είναι γεγονός και είμαστε επίσημα μέλη του. Ο νόμος που μας ενσωματώνει είναι ο 4009/2011, ο οποίος έχει υποστεί εξαιρετικά πολλές τροποποιήσεις από την ημέρα της δημοσίευσης του σε ΦΕΚ μέχρι σήμερα. Οι τρεις κύκλοι σπουδών του ΕΧΑΕ θεσμοθετούνται στα ελληνικά ΑΕΙ σύμφωνα με το άρθρο 30. Δεν έχει ξεκαθαριστεί στο νόμο ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου (μεταπτυχιακός) είναι απαραίτητη για την συνέχιση στον τρίτο κύκλο σπουδών (διδακτορικός). Μέχρι να εκδοθούν σε ΦΕΚ οι οργανισμοί των ΑΕΙ, ο νόμος 3685/2008, που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, ισχύει κανονικότατα σύμφωνα με το νόμο 4009/2011. Με τον τρόπο αυτό χρυσώνουν το χάπι στα πολυτεχνεία καθώς στο νόμο 3685/2008 αναφέρεται πως εξειδικευμένες περιπτώσεις αποφοίτων πανεπιστημίων/πολυτεχνείων απαλλάσσονται από την απαίτηση κατοχής Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής, ενώ για τους αποφοίτους ΤΕΙ δεν γίνεται καμία εξαίρεση και είναι υποχρεωμένοι να κατέχουν ΜΔΕ προκειμένου να εκπονήσουν ΔΔ. Σε λίγο καιρό η κατοχή ΜΔΕ θα είναι υποχρεωτική για ΟΛΟΥΣ προκειμένου να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή (τετραετούς, πενταετούς και εξετούς προγράμματος προπτυχιακών σπουδών).

 

Και κάτι πολύ σημαντικό που πέρασε απαρατήρητο. Το ενιαίο δίπλωμα δεν υφίσταται πια από ακαδημαϊκής πλευράς. Σύμφωνα με την παράγραφο α της παραγράφου 10 του άρθρου 7 του νόμου 4009/2011 (όπως προστέθηκε από την παράγραφο 4 του άρθρου 7 του νόμου 4142/2013), σε περίπτωση εισαγωγικών κατευθύνσεων όπως και κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου στα προγράμματα σπουδών, δηλωτικό στοιχείο του τίτλου σπουδών αποτελεί ο τίτλος της κατεύθυνσης. Επομένως το λεγόμενο ενιαίο δίπλωμα έπαψε να υφίσταται από ακαδημαϊκής πλευράς. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μετονομασία των τμημάτων των σχολών τεχνολογικών εφαρμογών των ΤΕΙ κατά τα πρότυπα των τμημάτων των πολυτεχνικών σχολών των πανεπιστημίων και των σχολών των πολυτεχνείων (με την προσθήκη ΤΕ στο τέλος), αποτελούν τα προεόρτια για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Μην ξεχνάμε την μελέτη Αυγητίδη και την παρέμβαση της τρόικας το 2013.

 

Σύμφωνα με την παράγραφο 10 του νόμου 4009/2011, ο υπουργός παιδείας έχει το δικαίωμα να ιδρύει, να καταργεί, να μετονομάζει, να συγχωνεύει ή να κατατέμνει εισαγωγικές κατευθύνσεις και κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ. Εδώ συμβαίνουν τα εξής:

 

1) Στα τμήματα των σχολών τεχνολογικών εφαρμογών των ΤΕΙ (που μετονομάστηκαν κατά τα πρότυπα των πολυτεχνικών σχολών), ιδρύθηκαν εισαγωγικές κατευθύνσεις και κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου. Οι πράξεις αυτές δημοσιεύτηκαν στα προεδρικά διατάγματα που καταρτίστηκαν μετά την υλοποίηση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.

2) Στα τμήματα των πολυτεχνικών σχολών των πανεπιστήμιων και των σχολών των πολυτεχνείων είτε υπάρχουν κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου χωρίς εισαγωγικές κατευθύνσεις (στα περισσότερα τμήματα είναι έτσι) είτε δεν υπάρχουν κατευθύνσεις ούτε εισαγωγικές ούτε προχωρημένου εξαμήνου (π.χ. σχολή ναυπηγών μηχανολόγων μηχανικών ΕΜΠ). Σε κανένα τμήμα δεν υπάρχουν εισαγωγικές κατευθύνσεις. Στα τμήματα στα οποία υπάρχουν κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου, αυτές έχουν θεσμοθετηθεί από την σύγκλητο του πανεπιστημίου/πολυτεχνείου με απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει επέμβει ο υπουργός παιδείας όπως στην προηγούμενη περίπτωση.

 

Έτσι λοιπόν υπάρχει θεσμική διαφορά στην υλοποίηση των κατευθύνσεων.

 

Μέσα στο 2014 θα αλλάξουν πάρα πολλά και το επάγγελμα του μηχανικού από 01/01/2015 δεν θα θυμίζει σε τίποτα το επάγγελμα του μηχανικού πριν το 2010. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η θεσμοθέτηση του εθνικού πλαισίου προσόντων το οποίο θα αποκτήσει τον Φεβρουάριο την τελική του μορφή.

 

Σήμερα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μελέτη αντισεισμικού σχεδιασμού έχουν δικαίωμα να υπογράφουν μόνο οι Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί (ανεξαρτήτως επιλεγόμενης κατεύθυνσης και έτους κτήσης διπλώματος) και κανένας άλλος.

Edited by geoste
  • Upvote 2
  • Downvote 1
  • 5 years later...
Δημοσιεύτηκε

Τελικά εν έτει 2019 τι γίνεται; Έχουν οι πτυχιούχοι μηχανικοί δικαίωμα να υπογράψουν στατική μελέτη σε κτίριο με μεταλλικό σκελετό;

Έχει αλλάξει τίποτα από το 2012 ή το 2014 που θα γίνονταν μεγάλες αλλαγές;

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε
On 25/6/2019 at 3:42 ΜΜ, Ctzouvelekis said:

Τελικά εν έτει 2019 τι γίνεται; Έχουν οι πτυχιούχοι μηχανικοί δικαίωμα να υπογράψουν στατική μελέτη σε κτίριο με μεταλλικό σκελετό;

Έχει αλλάξει τίποτα από το 2012 ή το 2014 που θα γίνονταν μεγάλες αλλαγές;

Ναι έχουν το δικαίωμα. 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
11 ώρες πριν, Steelman said:

Ναι έχουν το δικαίωμα. 

Αν ισχύει κάτι τέτοιο - πολύ αμφιβάλλω - χρήζει τεκμηρίωσης.

  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

Στα ισχυοντα νομοθετικα πλαισια δεν προβλεπεται κατι τετοιο. Αναμενεται(;;) η αποφαση για τα δικαιωματα των Τ.Ε .

Μεχρι τωρα εφαρμοζονται διαφορες εγκυκλιοι που δεν προβλεπουν υπογραφη μεταλλικων κατασκευων απο Τ.Ε.

Αν υπαρχει κατι αλλο (νομοθετικα τεκμηριωμενο ) καλο ειναι να το βρει και να το γραψει καποιος συναδελφος.

 

Δημοσιεύτηκε

Μην αγχώνεστε ΔΕΝ υπάρχει απολύτως τίποτα και  ούτε πρόκειται να υπάρξει - προσωπική μου εκτίμηση.

  • Downvote 3
Δημοσιεύτηκε (edited)
9 ώρες πριν, KF said:

Στα ισχυοντα νομοθετικα πλαισια δεν προβλεπεται κατι τετοιο. Αναμενεται(;;) η αποφαση για τα δικαιωματα των Τ.Ε .

Μεχρι τωρα εφαρμοζονται διαφορες εγκυκλιοι που δεν προβλεπουν υπογραφη μεταλλικων κατασκευων απο Τ.Ε.

Αν υπαρχει κατι αλλο (νομοθετικα τεκμηριωμενο ) καλο ειναι να το βρει και να το γραψει καποιος συναδελφος.

 

Kαλησπέρα συνάδελφε. Μηπως θα μπορούσες να παραθέσεις την νομοθεσία και τα λεγόμενα "ισχύοντα νομοθετικά πλαίσια" που όπως ισχυρίζεσαι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο;

Μιλάμε πάντα για Π.Δ. και όπως ισχυρίζεσαι την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Edited by Steelman
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αν διαβασεις ολα τα προηγουμενα θα δεις οτι εχουν αναφερθει. Το νεο ειναι οτι υπαρχει εδω και μηνες νεο διαταγματα για τους ΠΕ ενω για τους ΤΕ δεν εχει βγει ακομα.

Αν δε αναρωτιεσαι για την νομικη ισχυ των διαφορων πραξεων της διοικησης τοτε γνωριζεις βεβαια οτι και οι εγκυκλιοι εχουν τετοια ισχυ αρκει να μην ερχονται σε αντιθεση με Π/Δ ή Νομους.

Αυτα ομως ειναι περασμενα ξεχασμενα.Οπου ναναι θα βγει το ΠΔ και για τους ΤΕ και ολα τα πραγματα θα τακτοποιηθουν.

Επι πλεον θα πρεπει να αναρωτηθεις (εκτος βεβαια της παρουσας συζητησης) γιατι δεν επιτρεπεται στους ΤΕ να υπογραφουν μελετες επαρκειας (και οχι μονο οπως π.χ μελετες του δημοσιου φορεα κ.λ.π) ; Το εχεις αναρωτηθει;

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα συνάδελφε, 

μήπως θα μπορούσες να μας πεις ακριβώς τα Π.Δ. για τα επ. δικαιώματα των Πολ. Μηχανικών ΤΕ ή να μας υποδείξεις το άρθρο/παράγραφο που απαγορεύει στους συναδέλφους Πολ. Μηχανικούς ΤΕ να μην μπορούν να υπογράψουν μεταλλική κατασκευή;

 

Edited by Steelman
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

  H πολυσυζητημένη Εγκ-51502/67 (Περί των δικαιωμάτων διαφόρων τεχνικών επί Αρχιτεκτονικών και Στατικών μελετών και επιβλέψεως οικοδομικών έργων) που διευκρινίζει το υλικό και τις διαστάσεις του Φ.Ο.

Αν ξερεις κατι αλλο πες το .Και μην μου πεις παλι για το ΠΔ 318/94. Τα εχουμε ξαναγραψει εδω (βλ. προηγουμενα κειμενα).

Το ΠΔ για τους ΤΕ δεν εχει βγει ακομα.

 

 

 

Edited by KF
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.