Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε μάλλον δεν θα κατάλαβες τι ζητάω. Ζητώ τα επ. δικαιώματα των Πολ. Μηχανικών ΤΕ. Εσύ μου δείχνεις μια εγκύκλιο του 1957 που αναφέρεται για Πολ. Υπομηχανικούς, Εργοδηγούς, Αρχιτέκτονες κ.τ.λ.

Εννοείται ότι το 1957 δεν υπήρχαν Πολ. Μηχανικοί ΤΕ. Λοιπόν, υπάρχει Π.Δ. ή θα κάνουμε εικασίες; 

Για τους συναδέλφους που ρώτησαν αν μπορούν να υπογράψουν στατική μελέτη σε κτίριο με μεταλλικό σκελετό η απάντηση είναι ναι.

 

Edited by Steelman
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Δημοσιεύτηκε

Ούτε για το φιλόλογο υπάρχει νόμος που να του απαγορεύει να υπογράψει. Άρα υπογράφει κι αυτός!

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε
11 ώρες πριν, Steelman said:

Συνάδελφε μάλλον δεν θα κατάλαβες τι ζητάω. Ζητώ τα επ. δικαιώματα των Πολ. Μηχανικών ΤΕ. Εσύ μου δείχνεις μια εγκύκλιο του 1957 που αναφέρεται για Πολ. Υπομηχανικούς, Εργοδηγούς, Αρχιτέκτονες κ.τ.λ.

Εννοείται ότι το 1957 δεν υπήρχαν Πολ. Μηχανικοί ΤΕ. Λοιπόν, υπάρχει Π.Δ. ή θα κάνουμε εικασίες; 

Για τους συναδέλφους που ρώτησαν αν μπορούν να υπογράψουν στατική μελέτη σε κτίριο με μεταλλικό σκελετό η απάντηση είναι ναι.

 

Βάσει ποιας νομοθεσίας;  Παράθεσε συγκεκριμένα ΠΔ ή Νόμο.

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Δημοσιεύτηκε

Απόψεις λέμε στο φόρουμ ή μιλάμε σα μηχανικοί; Όπερ σημαίνει με δεδομένα.

Σημείωση: Το "Δεν ξέρω" είναι αποδεκτή απάντηση. Το έχω πει σε πελάτη και το εκτίμησε.

Δημοσιεύτηκε

Δυο ειναι και μονο τα δεδομενα

1) Το προσφατο Π.Δ για τα δικαιωματα των μηχανικων πανεπιστημιακης εκπαιδευσης (Πολυτεχνεια) .Πριν απ αυτο οι εγκυκλιοι που προαναφερθηκαν

2) Για τους Τ.Ε (παλαιοτερα ΚΑΤΕΕ μετα ΤΕΙ  χωρις πουθενα να ξεχωριζουν μεταξυ τους  τα επαγγελματικα τους δικαιωματα)) μονο οι εγκυκλιοι (και αναμενεται το Π.Δ)

Απο εκει και περα μιλαμε στον αερα.

Και ας κανω μια ερωτηση στον steelman. Γεφυρες-Βαρεια προκατασκευη -πολυοροφα κτιρια -ειδικες θεμελιωσεις-κ.λ.π κ.λ.π εχουν δικαιωμα να υπογραφουν οι ΤΕ (για ιδιωτικα εργα παντα ); Αν ναι που το στηριζεις ;Αν οχι παλι που το στηριζεις ;Μιλαμε βεβαια για δικαιωματα  υπογραφων  και οχι για ικανοτητες ..

Και για να μην σου μενει απορια δεν ειναι καθολου εκτος θεματος η ερωτηση μου ουτε ρητορικη.

 

Δημοσιεύτηκε

Οπότε οι μεγάλες αλλαγές που αναμένονταν όπως ανέφεραν οι συνάδελφοι για το 2012 και 2014 δεν έγιναν ποτέ.

Άρα εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε ως ΤΕ από την απάντηση του εκάστοτε υπαλλήλου για να δεχθεί ή όχι μία μελέτη μας, ή αν πάμε με Κατηγορία 3 ανεβάζουμε τη μελέτη "ερήμην" στο eadeies, το σταυρώνουμε τρεις φορές και περιμένουμε να μη δούμε δικαστικό επιμελητή στην πόρτα μας.

Κατανοητό.

  • Upvote 1
  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 24/9/2019 at 1:32 ΜΜ, KF said:

Και ας κανω μια ερωτηση στον steelman. Γεφυρες-Βαρεια προκατασκευη -πολυοροφα κτιρια -ειδικες θεμελιωσεις-κ.λ.π κ.λ.π εχουν δικαιωμα να υπογραφουν οι ΤΕ (για ιδιωτικα εργα παντα ); Αν ναι που το στηριζεις ;Αν οχι παλι που το στηριζεις ;Μιλαμε βεβαια για δικαιωματα  υπογραφων  και οχι για ικανοτητες ..

Συνάδεφε και συνάδελφοι, ρωτώ για τελευταία φορά να μου υποδείξετε τα επ. δικιαώματα των Μηχανικών Τ.Ε. 
Είναι μια πολύ απλή πρόταση.

Δεν θέλω εικασίες, δεν θέλω να ακούσω για Υπομηχανικούς, δεν θέλω να ακούσω για εγκυκλίους, θέλω από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα Επ. Δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.
Σας ευχαριστώ.

Edited by Steelman
  • Upvote 1
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν συνάδελφοι έκανα αρκετό ψάξιμο χωρίς να παίρνω όρκο ότι δε μου έχει ξεφύγει κάτι. Παραθέτω τα εξής τα οποία αναφέρονται εκτενώς από τον Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό – Πολεοδόμο Ε.Μ.Π.  Γεώργιο Βαρελίδη στον οδηγό σπουδών του 2012 για το ΑΤΕΙ Πειραιά:

Στο ΠΔ 318/94 ακυρώθηκε από το ΣτΕ η 2η παράγραφος του 1ου Άρθρου. Η πρώτη παράγραφος είναι σε ισχύ και γράφει:

ΑΡΘΡΟΝ-1.

Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων των Τμημάτων:

α) Πολιτικών Δομικών 'Εργων,

β) Πολιτικών 'Εργων Υποδομής,

γ) Τοπογραφίας.

1. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, των Τμημάτων Πολιτικών Δομικών 'Εργων, Πολιτικών 'Εργων Υποδομής και Τοπογραφίας, της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους.

 

Συνεπώς, η «μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους» συνιστά τη μόνη ισχύουσα ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. (αφού το Β.Δ. 769/72 ΔΕΝ αφορά τα Τ.Ε.Ι.). Ο προσδιορισμός αυτός περιλαμβάνει ως επαγγελματικό πεδίο οτιδήποτε προσδιορίζεται από τη νομοθεσία ως αντικείμενο της ειδικότητάς τους. Το αντικείμενο της ειδικότητάς τους ορίζεται από τον καθορισμό Περιεχομένου Σπουδών Τμημάτων ΤΕΙ Πειραιά και Πάτρας (Υ.Α. 40512/Ε5 – ΦΕΚ 537/Β/28-4-2006). Για τα υπόλοιπα ιδρύματα δεν έχω κάνει αναζήτηση. Όπερ έχουμε συνοπτικά από την παράγραφο 6:

  • Αρχιτεκτονικές εργασίες κτιριακών έργων (μελέτη – επίβλεψη).
  • Στατικές εργασίες (μελέτη – επίβλεψη), για φέροντα οργανισμό κτιρίου και ειδικά τεχνικά έργα.
  • Τοπογραφικές εργασίες που εμπίπτουν στα επαγγελματικά δικαιώματα του Πολιτικού Μηχανικού (αποτυπώσεις οικοπέδων, γηπέδων, ιδιωτικών ή δημόσιων έργων κ.λπ.).
  • Ειδικές αρχιτεκτονικές εργασίες (μελέτη – επίβλεψη), όπως διαμόρφωση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, αποκατάσταση κτιρίων.
  • Περιβαλλοντικές μελέτες για τα τεχνικά έργα εν γένει (έχουν ήδη το δικαίωμα όλες οι ειδικότητες μηχανικών).
  • Οικονομοτεχνικές μελέτες για τα έργα που εμπίπτουν στο μελετητικό τους αντικείμενο.
  • Πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες.
  • Χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες.
  • Γεωτεχνικές – εδαφολογικές μελέτες για τα οικοδομικά – κτιριακά έργα.

Η απόδοση των ως άνω ειδικότερων επαγγελματικών πεδίων στον Πολιτικό Δομικών Έργων έχει νομική αφετηρία, δηλαδή βασίζεται σε ερμηνεία της γενικής νομικής περιγραφής του αντικειμένου των σπουδών, όπως αυτή διατυπώνεται στην ως άνω Υ.Α. 40512/Ε5, και είναι – εκ των πραγμάτων ευρεία, αφού δεν μπορεί νομικά να προσδιοριστεί κάποια άλλη ειδικότερη.

(Επίσης για να κλείσει και το θέμα της ανώτατης-ανώτερης εκπαίδευσης, με το ΦΕΚ 114/Α/01 στο Άρθρο 1 είναι ξεκάθαρο ότι η ανώτατη εκπαίδευση χωρίζεται σε πανεπιστημιακό και τεχνολογικό τομέα.)

Στην πράξη τώρα!
Οι περισσότερες ΥΔΟΜ παρανόμως αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των ΤΕ βάσει του ΒΔ 769/72 παραβλέποντας τμήματα αυτού (βλ. περί σκυροδέματος Β160 και ανοιγμάτων 5,50 μ.).

Κάποιες ΥΔΟΜ δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να προχωρούν οι εργασίες.

Ο σύλλογος της ΕΕΤΕΜ δε φαίνεται να έχει καταφέρει πολλά μετά από την απόφαση του ΣτΕ 678/05 και για να έχουν παρέλθει 15 έτη εκτιμώ ότι δε θα καταφέρει κάτι. Το ΤΕΕ κάνει προσπάθειες τώρα τελευταία που έσφιξαν τα πράγματα σε οικονομικό επίπεδο να προσεγγίσει τους ΤΕ αλλά χωρίς σαφή αποτελέσματα. Επίσης σε πάμπολες ειδικές περιπτώσεις όπου εκδίδονται ΦΕΚ που αφορούν σε εργασίες πολιτικού μηχανικού αναγράφεται ξεκάθαρα η λέξη Διπλωματούχος αποκλείοντας έτσι τους ΤΕ που είναι Πτυχιούχοι.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η πραγματικότητα εάν ακολουθήσουμε πιστά το γράμμα του νόμου είναι πως οι ΤΕ δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και εργάζονται απλώς διότι αν δεν εργάζονταν θα υπήρχε πιθανά κάποια επιπλέον αναταραχή στην κοινωνία. Ο οποιοσδήποτε υπάλληλος ΥΔΟΜ θα μπορούσε να αρνηθεί υπογραφή από ΤΕ βάσει των παραπάνω και να έχει και δίκιο. Αλλά δεν το κάνει κανείς γιατί υπάρχει έστω και αυτή η εκφυλισμένη αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο και στο δικαίωμά του να εργάζεται.
Αυτά!

  • Thanks 2
Δημοσιεύτηκε

Κι ο οδηγός σπουδών αν τον διαβάσεις προσεκτικά θα δεις ότι τα λέει συγκρατημένα. Λέει πχ "ασχολούνται με μελέτες" που είναι μια γενικότητα. Δε λέει υπογράφουν ή κάτι πιο ξεκάθαρο.

Το πρόβλημα είναι ότι στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας μια ομάδα καθηγητών μπορούν να ιδρύσουν τμήμα και να διδάξουν ότι θέλουν, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι άλλοι φορείς θα το αναγνωρίζουν, ακριβώς γιατί δεν τους ζητήθηκε να το διδάξουν. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα και κάθε καθηγητής να διδάσκει αυστηρά μόνο ότι του ζητιέται και ούτε λέξη παραπάνω αλλά τότε δε θα είχαμε ακαδημαϊκή ελευθερία. Αν πάλι ίσχυε η αυτόματη αναγνώριση δικαιωμάτων σε οτιδήποτε διδάσκεται θα φτάναμε σε ακραίες καταστάσεις, οι σχολές να αλλάζουν περιεχόμενο ανάλογα πως φυσάει ο άνεμος, να είναι όλες ομοειδείς, να υπάρχουν ειδικότητες που δε θα διδάσκονται καθόλου κλπ. Μπορεί και να είναι αυτό το σωστό. Δεν το απορρίπτω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ασαφής τρόπος διορισμού των καθηγητών που μελλοντικά θα καθορίσουν και το αντικείμενο μιας σχολής. Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας είναι όλα χύμα και δε μπορείς και να βρεις και άκρη, ως τι διορίστηκε ο καθένας.

Δημοσιεύτηκε

Έχουν γίνει ακαδημαϊκά εγκλήματα σε αυτή τη χώρα, όπως αυτό που με το 1 μάθημα έγιναν κάποιοι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι μηχανικοί. Το να μπορεί κάποιος να υπογράφει τη δουλειά που έχει διδαχτεί στη σχολή του και που ούτως ή άλλως κάνει απλά σήμερα την υπογράφει άλλος, όχι μόνο δεν είναι λάθος αλλά επιβάλλεται από την στοιχειώδη λογική .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.