CHRIS_M Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1 , 2008 Λοιπόν, αντιμετωπίζω το ακόλουθο πρόβλημα... Πελάτης μου έφερε συμβόλαιο σύμφωνα με το οποία θέλει να του οριοθετήσω το ακίνητό του & να συντάξω Τοπογραφικό Διάγραμμα, το οποίο θα συνοδεύει τη δήλωση στο Κτηματολόγιο. Το ακίνητο προέρχεται από διανομή του Υπ. Γεωργίας. Επίσης, η ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου είναι το 1963. Το συμβόλαιο αναγράφει ως τίτλο: "Αγοροπωλησία αγροτικού ακινήτου 1791/9649 ποσοστόν εξαδιαιρέτου". Μέσα στο συμβόλαιο περιγράφεται κανονικά το ακίνητο εμβαδού 9649τ.μ. και στο οποίο αναγράφεται ρητώς πως ο πελάτης μου (αγοραστής) αγοράζει έναντι συμφωνημένου ποσού το ποσοστό εξαδιαιρέτου 1791/9649 του ακινήτου. Μέχρι εδώ όλα καλά... Ωστόσο, στο συμβόλαιο αναγράφεται το εξής: Σε περίπτωση κατά την οποία οι εξαδιαιρέτου συνιδιοκτήτες του ακινήτου θέλουν δια την τακτική εκμετάλλευσιν του επικοίνου προβή εις πράξιν διαχωρισμού χρήσεως μεταξύ των, ο αγοραστής (δηλ. ο πελάτης μου) εδήλωσε και απεδέχθη ότι η αντιστοιχούσα εις αυτόν εξαδιαρέτου μερίδα του προσδιορίζεται από... και στη συνέχεια περιγραφεται τμήμα του ακινήτου, εμβαδού 1791τ.μ. Ο πελάτης μου τώρα υποστηρίζει ότι του ανήκει το ακίνητο ιδιοκτήσιας 1791τμ εξολοκλήρου, το οποίο το θεωρεί και ως αυτόνομο. Ωστόσο εγώ διαβάζοντας στο συμβόλαιο όσα σας ανέφερα θεωρώ: (α) ότι του ανήκει εξαδιαρέτου ποσοστό 1791/9649 (β) έχει γίνει κάτι σαν σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας Έχω δίκιο? Επίσης, από το 1992 και μετά η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας είναι παράνομη . Τι συμβαίνει τώρα (το συμβόλαιο συντάχθηκε το 1963, άρα τότε ήταν νόμιμο)
DIMITRIS80 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1 , 2008 Καλησπέρα συνάδελφε. Εγω στην θέση σου δεν θα δεχόμουν οτι αποτελεί κάθετη συνιδιοκτησία το συγκεκριμένο τμήμα καθώς στο συμβόλαιο αναφέρεται πολλάκις από οτι μας λες το "εξ αδιαιρέτου". Από όσο έχω καταλάβει , εκείνες τις εποχές, συντάσσονταν διάφορα συμβόλαια με τα οποία με διάφορους τρόπους γινόταν προσπάθεια να γίνει διαχωρισμός τμήματων σε αγροτεμάχια. Νομίζω όμως πως θα έπρεπε το συμβόλαιο να έχει στον τίτλο του κάτι που να υπονοεί καθορισμό τμήματων ή κάτι τέτοιο. Πάντως στην προκειμένη περίπτωση αναφέρεται στο συμβόλαιο οτι ο διαχωρισμός θα γίνει αν συμφωνήσουν οι συνιδιοκτήτες για εκμετάλλευση του αγρού (γεωργική?). Θα ήταν χρήσιμο αν έλεγε κάποιος συνάδελφος κατά πόσο και με ποιό τρόπο γίνεται να συμπεραίνουμε με βεβαιότητα τι έννοείται από τέτοια συμβόλαια.
GRTOPO Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1 , 2008 Chris_M, ναι αποτελεί σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας. Η κάθετη στην ουσία είναι περιορισμός του δικαιώματος (ποσοστό εξ αδιαιρέτου) σε συγκεκριμένο χώρο και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χωρου αυτού. Αν έχει γίνει και το συμβόλαιο με το οποίο καθορίζονται τα τμήματα αποκλειστικής εκμετάλευσης τότε ναί έχεις σύσταση καθέτου. Στο συμβόλαιο αναφέρει "διαχωρισμό χρήσεως" και όχι καθορισμό αυτοτελούς και ανεξάρτητου ιδιοκτησίας. Για τη θεώρησή σου : α) Ναί είναι συγκύριος με το αυτό ποσοστό εξ αδιαιρέτου. β) Πρόθεση του πως θα διαχωρισθεί το εννιαίο, όχι σύσταση. Εγώ βλέπω ότι στο συμβόλαιο γίνεται μια δέσμευση για προσχώρηση σε μια μελλοντική κατάσταση (σύσταση καθέτου).
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα