Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συγγνώμη που θα ανεβάσω ένα ακόμη θέμα με τη φορολογία αλλά δεν γίνεται κι αλλιώς. Δεν βλέπω κανέναν μηχανικό να ανησυχεί ιδιαίτερα για την έμμεση μεν, πολύ σοβαρή δε επίπτωση που θα έχουν στα επαγγελματικά μας οι νέοι φόροι για την ιδιοκτησία.

Θεωρείται πολύ πιθανό το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι), ο ΦΑΠ και άλλοι φόροι που βαρύνουν την ιδιοκτησία (είναι γύρω στους 30!) να παγιωθούν και να ενσωματωθούν σε έναν ενιαίο φόρο που θα έχει τον χαρακτήρα...ενοικίου στο κράτος για την ακίνητη περιουσία <<σου>>.

Ασχέτως του πόσο θίγουν τον κάθε έναν από εμάς προσωπικά, μας θίγουν έμμεσα και πολύ σοβαρά επαγγελματικά: Παλιοί μου πελάτες κάπως αγριεμένα μου λένε ότι "μετάνιωσαν που τακτοποίησαν τα υπόγεια/ΗΧ τους" (φοβούνται ότι τα δηλωμένα εμβαδά θα υπολογιστούν στους νέους φόρους) και παρά το ότι πλησιάζουμε τη λήξη της προθεσμίας για τον 4014, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι υποτονικό: Οι γονικές παροχές πάγωσαν, αφού τις αφήνουν για...μετά θάνατον μέσω αποδοχής κληρονομιάς, όσο για τις μεταβιβάσεις (αγορές) αφήστε το καλύτερα...

Υπάρχουν μόνο τα ΠΕΑ που δίνουν ψίχουλα.

Edited by Julius Caesar
Δημοσιεύτηκε (edited)

φοβούνται ότι τα δηλωμένα εμβαδά θα υπολογιστούν στους νέους φόρους

 

Μα δεν ειναι φοβος, ειναι απλη λογικη.

Ασφαλως και θα δηλωθουν.

Edited by terry
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

julius συγνώμη και εγώ μηχανικός είμαι και δικό μου σπίτι έχω και κάτι παλαιοχώραφα εκτός σχεδίου κυριολεκτικά άχρηστα που δεν έχω δει ποτέ θα κληρονομήσω αλλά θεωρώ απολύτως δίκαιη την φορολόγιση στην ακίνητη περιουσία. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και κατά τη γνώμη μου κινεί την οικονομία. Δεν γίνεται να έχει κάποιος ένα σωρό ακίνητα και να κάθονται. Και το να έχει κάποιος σπίτι στην Αθήνα και πατρικό στο χωριό και εξοχικό το θεωρώ υπερβολή! Αλλά έτσι έχουμε μάθει στην Ελλάδα. Φθηνά και πολλά.

 

Τον 4014 δεν μπορούν να τον αποφύγουν οι πελάτες μας αν θέλουν να κάνουν μεταβίβαση.

 

Για μένα χίλιες φορές φόρος στα ακίνητα ή στα επιτόκια των μεγάλων προθεσμιακών καταθέσεων παρά στις επιχειρήσεις ή έκτακτες εισφορές και φόροι αλληλεγγύης στους ελ. επαγγελματίες. Γενικά ακίνητη περιουσία ή χρήμα που κάθεται και τοκίζεται είναι χρήμα που δεν επενδύεται και κρατάει την οικονομία στάσιμη. Αν υπάρχει σοβαρή οικονομία τέτοιοι φόροι μπαίνουν τους ενσωματώνει άτυπα ο ιδιοκτήτης στο ενοίκιο. Για αυτό τα ενοίκια στο εξωτερικό είναι πανάκριβα. Αλλά εμείς έτσι όπως είμαστε τώρα θα αρχίσουμε πάλι το κλάμα περί χαρατσιών.

 

Για τα τακτοποιημένα υπόγεια τα οποία έγιναν κανονικότατοι χώροι κύριας χρήσης με τις μπαλκονόπορτες τους και τα παράθυρα τους δεν το συζητάω ότι πρέπει να φορολογούνται. Όπως λέει ο τέρυ κοινή λογική.

Edited by nik
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε
Αν υπάρχει σοβαρή οικονομία τέτοιοι φόροι μπαίνουν τους ενσωματώνει άτυπα ο ιδιοκτήτης στο ενοίκιο. Για αυτό τα ενοίκια στο εξωτερικό είναι πανάκριβα.
Στις σοβαρες ομως οικονομιες το κρατος εχει φορους παντου αλλα και εξαγει παντου και εχει και μισθους ονειρεμενους. Πχ εδω που ειμαι το ποιο φθηνο ενοικιο ειναι στα 1200-1300 ευρω και ειναι γκαρσονιερα. Το εισιτηριο στο τρενο στις χειροτερες θεσεις κοστιζει 200 ευρω. Ομως ο μεσος μισθος εδω ειναι στα 7000 ευρω.....
Δημοσιεύτηκε (edited)
Δεν γίνεται να έχει κάποιος ένα σωρό ακίνητα και να κάθονται. Και το να έχει κάποιος σπίτι στην Αθήνα και πατρικό στο χωριό και εξοχικό το θεωρώ υπερβολή! Αλλά έτσι έχουμε μάθει στην Ελλάδα. Φθηνά και πολλά.

 

Συγγνώμη, τί είδους λογική είναι αυτή?

 

Δηλαδή αν κάποιος έχει ακίνητα και τα εκμεταλλεύεται, θα πρέπει να πληρώνει λιγότερο φόρο από αυτόν που τα έχει και κάθονται?

 

Επίσης:

1. η μισή παλαιά πόλη της Αθήνας είναι ΓΕΜΑΤΗ νεοκλασσικά παρατημένα κτίρια, τα οποία με τα χρόνια πέρασαν σε 150 κληρονόμους το καθένα και πλέον εκ των πραγμάτων είναι μη εκμεταλλεύσιμα και ΜΗ κατεδαφιστέα, λόγω ''νεοκλασσικής πρόσοψης''. Δηλαδή αυτοί οι μαλάκες πρέπει να πληρώσουν την κακιά τους τύχη, έτσι δεν είναι?

 

2. Αυτοί που εκμεταλλεύονται ακίνητα, ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ στο φόρο, διότι στις μέρες μας το να εισπράττει κάποιος ενοίκιο θεωρείται προύχοντας και εχθρός του λαού. Από τα συμφραζόμενά σου προκύπτει ότι αυτοί θα πρέπει να είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους μαλάκες του 1., έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος?

 

3. Δεν γίνεται σε πολιτισμένες κοινωνίες για 35 χρόνια να ευλογείται η απόκτηση κατοικίας για να κινηθεί η οικονομία, και ξαφνικά για λόγους ''κατεπείγοντος'' να πηγαίνουν να αρπάξουν ό,τι ευλογούσαν. Υπάρχουν άνθρωποι με δάνεια 30 και 40 ετών, που θα αποπληρώσουν δηλαδή στο 2030-2040, και αγόρασαν με ΑΛΛΑ δεδομένα. Ας τους έλεγαν από την αρχή τα δεδομένα να έκαναν αντίστοιχα τα κουμάντα τους.

 

4. Δεν μας πέφτει λόγος πόσες κατοικίες και πόσα εξοχικά έχει ο καθένας, αλλά το αν τα απέκτησε με άσπρα ή μαύρα λεφτά. Το να μας πέφτει λόγος για το ΠΟΣΑ ακίνητα έχει ο καθένας ανήκει σε καθεστώτα άλλων εποχών.

 

5. Χρήμα που ''κάθεται'' και τοκίζεται ΔΕΝ κάθεται, αντιθέτως προσφέρει ρευστότητα στην κάθε τράπεζα να το ρίξει στην αγορά με τη μορφή δανείων, της προσθέτει μάλιστα κλασματικό απόθεμα 9-12 φορές την αξία του. Επομένως αν πραγματικά θέλει κάποιος να ρίξει με έμμεσο και αποτελεσματικό τρόπο λεφτά στην αγορά, ο καλύτερος ''ηθικός'' τρόπος είναι να τα βάλει σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό!!! Το να φορολογηθούν περισσότερο αυτοί οι λογαριασμοί επομένως θα οδηγήσει τους έχοντες σε άλλου είδους ''επένδυση'', όπως την αγορά ακινήτου!!!

 

6. Το να φορολογείται συνεχώς η ΙΔΙΑ ΜΑ ΙΔΙΑ βάση δεδομένων (ακίνητα, μισθοί, συντάξεις) του υπουργείου απάτης και κλοπής της λαϊκής περιουσίας (ΥΠΟΙΚ) είναι δείγμα ανικανότητας και κακεντρέχειας. Ευτυχώς γι αυτούς τους ανίκανους λοιπόν που βρίσκουν ακόμη μαλάκες για να τους ψηφίζουν.

 

7. Για ποιό λόγο παίρνεις δεδομένη μια άλλου τύπου φορολόγηση όπως π.χ. το ''τέλος επιτηδεύματος"? Πρέπει να υπάρξει δηλαδή σώνει και καλά μια εξτρα φορολόγηση? Ρε φίλε, αν θέλουν να βρουν λεφτά επιπλέον, ας ξεκινήσουν να πουλάνε βραχονησίδες, στη συνέχεια νησάκια, στη συνέχεια την ακρόπολη και τη βεργίνα. Για ποιό λόγο να καταδικαστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σώνει και καλά? Μήπως είμαστε σε εποχές που πρέπει να κρατάμε τα λάβαρα ψηλά? Γνωρίζει κανείς τί σημαίνει ''πτωχεύω'' και τις συνέπειές του, ή γράφουν όλοι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε? Όταν πτωχεύει κάποιος φίλε μου καλέ, ΔΕΝ έχει να πληρώσει, επομένως του παίρνουν το σπίτι. Και εμείς ως πτωχευμένοι έλληνες, οφείλουμε να πουλήσουμε την ακρόπολη μια ώρα αρχύτερα, αντί να κλέβουμε από τους ίδιους και τους ίδιους, είναι πιό τίμιο και το ψυχολογικό κόστος θα μοιραστεί ΑΠΟΛΥΤΩΣ αναλογικά σε κάθε συνιδιοκτήτη έλληνα, αντί να τον τρώνε οι ίδιοι μονίμως.

 

P.S.: για αποφυγή παρεξηγήσεων, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας ΜΗ μισθωτός του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ τομέα, ζω σε ΕΝΟΙΚΙΟ, και όσα ακίνητα έχω στο όνομά μου είναι ΜΗ εκμεταλλεύσιμα, ΔΕΝ έχουν σοβαρή αξία, και ΜΙΣΩ τους διπρόσωπους.

Edited by [email protected]
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

6. Το να φορολογείται συνεχώς η ΙΔΙΑ ΜΑ ΙΔΙΑ βάση δεδομένων (ακίνητα, μισθοί, συντάξεις) του υπουργείου απάτης και κλοπής της λαϊκής περιουσίας (ΥΠΟΙΚ) είναι δείγμα ανικανότητας και κακεντρέχειας. Ευτυχώς γι αυτούς τους ανίκανους λοιπόν που βρίσκουν ακόμη μαλάκες για να τους ψηφίζουν.

 

Γεια στο ..."στόμα" σου!!! Υπομονή!!!

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

nik, από την αρχή της κρίσης έχουν μπει ένα σωρό φόροι στα ακίνητα και καθόλου στις καταθέσεις (υπάρχει φόρος από παλιά 10% στους τόκους). Αποτελεί σκανδαλώδη εύνοια προς το τραπεζικό λόμπυ εις βάρος του κατασκευαστικού κλάδου κι εσύ λες μπράβο!

Τώρα επί της ουσίας εγώ το θεωρώ πολύ δικαιότερο να μπαίνουν φόροι σε πραγματικά εισοδήματα (από μισθούς, κέρδη, επιτόκια, ενοίκια) παρά από ακίνητα που δεν αποφέρουν τίποτα! Αυτό κι αν είναι παραλογισμός!

 

"Δεν γίνεται να έχει κάποιος ένα σωρό ακίνητα και να κάθονται. Και το να έχει κάποιος σπίτι στην Αθήνα και πατρικό στο χωριό και εξοχικό το θεωρώ υπερβολή! Αλλά έτσι έχουμε μάθει στην Ελλάδα. Φθηνά και πολλά."

 

Να υποθέσω ότι είσαι μεγάλος θαυμαστής της Μέρκελ και κάποιων συμβούλων της που γι' αυτούς οι φόροι έχουν κι έναν "παιδαγωγικό" ή ακόμη και "τιμωρητικό" χαρακτήρα έτσι;

Edited by Julius Caesar
Δημοσιεύτηκε (edited)

Το να τίθεται θέμα ύπαρξης ενός φόρου ''ιδιοκατοίκησης'', ας δούμε τί σημαίνει από καθαρή άποψη οικονομικών:

 

Έστω ότι ο συντελεστής ανατοκισμού και προεξόφλησης είναι σταθερός στο 5% για 40 χρόνια.

 

Αγοράζει ΣΗΜΕΡΑ ένας τύπος ματσωμένος μια κατοικία με αγοραστική αξία 200.000 ευρώ.

 

Σε 3 χρόνια αυτά τα 500.000 ευρώ έχουν καθαρή ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ αξία (200.000 χ 1,05^3) = 231525 περίπου 230.000 δηλαδή.

 

Ο τύπος λοιπόν ως καλό κορόιδο μέσα σε 3 χρόνια ΗΔΗ έχει χάσει 30.000 ευρώ τόκους.Έχει δηλαδή ΗΔΗ πληρώσει ''φόρο ιδιοκατοίκησης'' έμμεσα, διότι έριξε στην πραγματική αγορά εργασίας 200.000 ευρώ τα οποία μπορείς να υπολογίσεις πόσους ΑΜΕΣΟΥΣ φόρους θα αφήσουν πίσω τους, let alone τους έμμεσους. Συν το γεγονός ότι μέσα στα 3 χρόνια ο τύπος αυτός έχει πληρώσει ''ενοίκιο ιδιοκατοίκησης'' τριάντα χιλιάρικα + την απόσβεση/απαξίωση (200.000 χ 3 / 40 ) = 15.000 ευρώ ΣΥΝΟΛΟ 45 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ MY MAN!!!!!!!!!

 

Ένας δεύτερος τύπος νοικιάζει μια αντίστοιχη κατοικία, και ας πούμε ένα ρεαλιστικό ενοίκιο 400 ευρώ (σταθερό για 3 χρόνια) για την αγοραστική αξία της κατοικίας. Μέσα σε 3 χρόνια, αυτός ο τυπάκος έδωσε 400 X 12 X 3 = περίπου 15.000 ευρώ

 

Σχέση 3 προς 1..........

 

Τα συμπεράσματα δικά σου, σκέψου τί λες λοιπόν στο ποστ σου και ποιοί είναι αυτοί που όντως πληρώνουν ''φόρο ιδιοκατοίκησης''

 

Εγώ λοιπόν προτείνω οι ενοικιαστές να δίνουν πλέον απευθείας το ενοίκιο στο κράτος, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενά σου ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!! Αν το δίνουν στο κράτος όμως, θεωρείται ότι η κατοικία ανήκει στο κράτος, θεωρείται με τη σειρά του ότι ζούμε σε καθεστώτα άλλων εποχών. Ζούμε σε άλλες εποχές φίλε nik?

 

........................

 

........................

 

Mε τιμή

 

[email protected]

Edited by [email protected]
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

1. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας που δεν τα εκμεταλευόμαστε τα νεοκλασσικά. Αλλά έτσι όπως είναι η Αθήνα με την υποβάθμιση που έχει τι να τα κάνεις ? Για αυτό λέω ότι πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη γενική και μέσω της ανάπτυξης να υπάρχουν υψηλοί φόροι οι οποίοι θα μπαίνουν στις τιμές των ενοικίων και υψηλό βιωτικό επίπεδο, κρατικές υπηρεσίες κ.τ.λ. Είναι κύκλος το πράγμα. Δεν λέω να έχουμε υποβασθμισμένο κέντρο με μειωμένη εμπορική αξία και υψηλή φορολογία. Τώρα για τα μερίδια των κληρονόμων και εγώ μπορώ να σου πω περιπτώσεις ατόμων που με γκαρσονιέρα στο Κολωνάκι βγάζουν σχεδόν μισθό. Για περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα η εμπορική αξία είναι χαμηλή και δεν είναι δίκαιος ο φόρος όντως θα πρέπει να υπάρχει κάποια πρόβλεψη.

 

2. Οι φόροι θα μπαίνουν στην τιμή των ενοικίων. Θα αυξηθούν οι τιμές αλλά αυτό προυποθέτει αύξηση της εμπορικής αξίας και ανάπτυξη.

 

3. Γιατί δεν γίνεται ? Σε άλλες πολιτισμένες κοινωνίες βλέπε ΗΠΑ και Αγγλία γιατί τους πήζουν στους φόρους τους ιδιοκτήτες ? Εν τέλει ποιος θα πληρώσει φόρο με την λογική σου σε αυτή τη χώρα ? Μόνο ο Κόκκαλης και ο Βαρδινογιάννης ?

 

4. Μια χαρά μας πέφτει λόγος. Περουσιολόγιο και στις καταθέσεις. Το ίδιο π.χ. είμαι εγώ στο ενοίκιο με εσένα (λέμε τώρα) που έχεις 3 σπίτια ? Αν δεν μπορείς να συντηρήσεις πουλάς. Αν έχεις μόνο ακίνητα και καθόλου ρευστό...κάτι δεν πάει καλά. ΔΕΝ είναι λογικό και δεν είναι σωστό , καταλήγει σε κραχ.

 

5. Σοβαρά ??! Δηλαδή όλοι οι ξένοι που έχουν επιτόκια προθεσμιακών γύρω στο 1-2% έίναι μαλάκες και εμείς είμαστε έξυπνοι που το έχουμε στο 4-5% ? Ένα κρατικό ή εταιρικό ομόλογο προσφέρει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη από την προθεσμιακή όπου ουσιαστικά το ίδιο πράγμα είναι αλλά με χαμηλότερο ρίσκο. Ουσιαστικά οι τράπεζες μας ποντάρουν στα σίγουρα και έχουν χαμηλότερες αποδόσεις.

 

6. Βρες μου τι άλλο να φορολογηθεί. Οι εταιρείες που δεν έχουμε ή οι χιλιάδες ελ.επ. που δεν μπορείς να τους πιάσεις ? Μήπως έχεις πετρέλαιο ή καμιά ΝΟΚΙΑ να σου στηρίξουν τον προυπολογισμό σου ?

 

 

Τα παραδείγματα FV που κάνεις είναι ημιτελή. Λες τι γίνεται το κεφάλαιο. Η επένδυση για αντιπαραβολή ποια είναι ??? Με τι το συγκρίνεις ? Για αυτό σου λέω ότι εγώ αυτά που λέω προυποθέτουν ανάπτυξη. Αλλιώς ας κάτσουμε σαν χώρα να ρίχνουμε μία ζωή μπετά και να κάνουμε εσωτερική κατανάλωση...Το οποίο αν το κάνεις και σωστά είναι καλό βλέπε Κύπρος αλλά δεν μπορεί να συντηρήσει μία χώρα του μεγέθους μας.

Δημοσιεύτηκε

5. Ένα κρατικό ή εταιρικό ομόλογο προσφέρει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη από την προθεσμιακή όπου ουσιαστικά το ίδιο πράγμα είναι αλλά με χαμηλότερο ρίσκο. Ουσιαστικά οι τράπεζες μας ποντάρουν στα σίγουρα και έχουν χαμηλότερες αποδόσεις.

 

 

ΟΚ, ό,τι πεις...καληνύχτα. :smile:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.