Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας! Σπουδάζω Πολιτικός Μηχανικός ( ΑΠΘ), ετοιμάζομαι να πάρω διπλωματική και με προβληματίζει το θέμα... Κλίνω εδώ και χρόνια προς το ενεργειακό κομμάτι του κατασκευαστικού και έχω αποφασίσει να κάνω κάτι ανάλογο. Πριν ένα χρόνο σκεφτόμουν κάτι πάνω στη θερμομόνωση. Παρακολουθώντας τον ενεργειακό σχεδιασμό συνειδητοποίησα, ότι η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας ή/και του φυσικού φωτισμού στις κατασκευές, ακριβώς επειδή ο ήλιος υπάρχει στην καθημερινότητά μας, έχει -θα τολμούσα να πω και θα έχει όσα χρόνια κι αν περάσουν- πολύ μεγάλο περιθώριο εξέλιξης και βελτιστοποίησης. Με κέρδισε και σαν αντικείμενο πολύ περισσότερο είναι η αλήθεια και είναι για μένα προσωπικά ο βασικότερος λόγος που άλλαξα γνώμη. Σε γενικές γραμμές η διπλωματική μου θέλω να είναι κάτι που να μ' ευχαριστεί πρώτα απ' όλα σαν αντικείμενο, καθότι θα αφιερώσω μήνες σε αυτή, αλλά ταυτόχρονα κάτι σύγχρονο, πρακτικό, γιατί όχι και αξιοποιήσιμο. Ίσως ζητάω πολλά από μια διπλωματική, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και σκέφτομαι οι γνώσεις πάνω σε ένα αντικείμενο που μ΄ αρέσει, γιατί όχι να μην μπορούν να μου χρησιμεύσουν και μετέπειτα;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Χαιρετώ,

θεωρώ πως το θέμα της διπλωματικής εργασίας πρέπει να το δεις στις πραγματικές του διαστάσεις....ως η τελευταία εκρεμότητά σου (edit, εννοώντας "μεταβατική", όχι με απαξιωτική έννοια) πριν βγεις στην αγορά εργασίας και σε ένα περιβάλλον που δεν έχει πολλά κοινά με το περιβάλλον του πανεπιστημίου.

Προσωπικά, βασικό κριτήριο επιλογής θεωρώ το να βρίσκεις το αντικείμενο της εργασίας ενδιαφέρον.

Εξίσου σημαντικό είναι να επιλέξεις συνεργασία με καθηγητές, επιβλέποντες και ίσως συμφοιτητές που να μπορείς να έχεις καλή και συνεπή σχέση.

 

Λίγο πολύ όλοι μας ονειρευτήκαμε τη προοπτική να υλοποιήσουμε τις διπλωματικές μας εργασίες ως διπλωματούχοι μηχανικοί αργότερα, πραγματικά όμως δεν ξέρω πόσοι (και έαν κάποιοι) τα κατάφεραν. Σίγουρα αποτελεί εφόδιο, αλλά στις σημερινές απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς μια διπλωματική εργασία όσο καλή και να είναι, δεν μπορεί να αποτελέσει το κλειδί που θα σου ανοίξει εύκολα πολλές πόρτες.

Ωστόσο, αφήνω ένα ενδεχόμενο για το εάν μπορεί να ανοίξει περαιτέρω ακαδημαικές πόρτες ευκολότερα.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, η επιλογή της διπλωματικής καλό είναι να γίνεται με γνώμονα το αντικείμενο, τον όγκο δουλειάς και τον χρόνο που θα απαιτήσει για να ολοκληρωθεί και φυσικά τις καλές συνεργασίες. Το εάν μπορεί να υλοποιηθεί ή να αξιοποιηθεί επαγγελματικά, προσωπικά θα το έβλεπα σε δεύτερο πλάνο.

 

Η ουσιαστική βοήθεια που θα σου προσφέρει η σύνταξη της διπλωματικής εργασίας είναι η άμεση ενασχόληση με ΦΕΚ, Νομοθεσία, προδιαγραφές, ίσως προσωπικές επαφές με ανθρώπους που θα βρείς στο δρόμο σου ως επαγγελματίας και σαφώς η μεθοδολογία, τα χρονοδιαγράμμτα και η μεθοδικότητα κατά τη συγγραφή της.

Τα παραπάνω σίγουρα θα σου χρειαστούν και θα τα συναντήσεις ξανά στην ελεύθερη αγορά μεθαύριο..

Edited by yian
Δημοσιεύτηκε

Διαφωνώ κάθετα!!!! Η διπλωματική θα πρέπει να δίνει στον φοιτητή την δυνατότητα να αναπτύξει ικανότητες έρευνας και να γευτεί την διαδικασία απόκτησης γνώσης. Μπορεί η ελεύθερη αγορά να διαφέρει και όντως διαφέρει αλλα αυτό δεν σημαίνει οτι ενας νέος άνθρωπος, ακόμα φοιτητής, θα πρέπει να κάνει επιλογές βασισμένος σε αυτό. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα για ένα νέο άνθρωπο εκτός απο τα ΦΕΚ και να τελειώνει γρήγορα. Υπάρχει η χαρά της γνώσης που με τα χρόνια θα του δώσει την δυνατότητα να βγεί και στην ελεύθερη αγορά με την δυναμική του εξειδικευμένου αφήνοντας πίσω αυτούς που επέλεξαν άλλες λύσεις και πήραν άλλες αποφάσεις.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Όντως κ. Ροδόπουλε βλέπουμε το θέμα από διαφορετικές οπτικές!

 

Μεταξύ άλλων όμως, στο παρακάτω όμως με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο.

..να αναπτύξει ικανότητες έρευνας και να γευτεί την διαδικασία απόκτησης γνώσης.

Edited by yian
Δημοσιεύτηκε

Μπορεί η Ελλάδα να έχει την τάση της ισοπέδωσης αλλα αυτό δεν σημαίνει οτι τα νέα παιδιά θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την νοοτροπία. Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο χωριό και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να να δούμε τα πράγματα σφαιρικά και να διατηρήσουμε την μοναδική υπεραξία του πολιτισμού μας, αυτήν της γνώσης και της προόδου. Γνωρίζω οτι μόνο ένα 5% θα καταφέρει να κάνει κάτι παραπάνω αλλα εξάγετε απο το 100%. Εαν μειώσουμε το 100% τότε θα μηδενίσουμε. Η μαθηματικές αυτές ισορροπίες είναι βαρύτερες σε μία χώρα με 10εκ πληθυσμό παρά στα 100 και 500 εκ πληθυσμό.

Δημοσιεύτηκε

Γεωργία,κατά τη γνώμη μου, αν θες να συνεχίσεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό ειδικά στο εξωτερικό, καλό είναι να πας σε κάποιον καθηγητή με κύρος και να αναλάβεις κάτι ενδιαφέρον, παρά τον όγκο της δουλειάς. Αλλιώτικα, κάνε κάποια πρακτική, εύκολη διπλωματική για να τελειώνεις καινα μπεις γρήγορα και ξεκούραστα στην αγορά εργασίας.

 

Έτσι όπως έιναι η αγορά εργασίας, σήμερα, εγώ σίγουρα θα ακολουθούσα,βέβαια, τον πρώτο δύσκολο, δρόμο.

 

Γιατί δεν κοιτάς να συνδυάσεις ανάπτυξη λογισμικού με ενεργειακό σχεδιασμό.

Αν μη τι άλλο, όλοι η μηχανικοί χρησιμοποιούν λογισμικά για να κάνουν τις μελέτες.

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας. Σήμερα μας ανακοίνωσαν να έχουμε βρει θέμα διπλωματικής μέχρι μέσα Οκτώβρη.Το μεταπτυχιακό είναι πάνω στην ενέργεια. Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω να ψάχνω. Έχουμε ενάμιση μήνα.

Δημοσιεύτηκε

Μεταπτυχιακό ξένου πανεπιστημίου σε συνεργασία με Ελληνικό. Είναι part time για τους εργαζόμενους. Ήθελα η διπλωματική να να μου ανοίξει νέους δρόμους και να ασχοληθώ αρκετά αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εφικτό ένα πολύ δύσκολο θέμα αν εργάζεσαι τόσες ώρες. Παρόλα αυτά από που ξεκινάς για να διαλέξεις θέμα και επόπτη?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.