Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνεχίζοντας στο παραπάνω, αφού βρήκα ένα φεκ του 1990 που προσδιορίζει το όριο του οικισμού ως ακτίνα 800 μ από το κέντρο του οικισμού, πρότινα στην συμβολαιογράφο αντί κατατμήσεως να γίνει σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας στο γήπεδο.

Η σύσταση αφενός διατηρεί την συνολική δόμηση στο γήπεδο αλλά μάλλον φαίνεται καλύτερη λύση γιατί:

α) κανείς δεν ενδιαφέρεται να οικοδομήσει εκεί,

β) επειδή το χρησιμοποιούν στην ουσία ως χωράφι,

γ) επειδή το έδαφος και η θέση του είναι τετοια που καθιστά την οικοδόμηση ασύμφορη και

δ) επειδή ενδεχόμενη κατάτμηση κάνει το γήπεδο μπακλαβά προκειμένου να έχουν όλα τα νέα γήπεδα μέτωπο στο δρόμο,

Η συμβολαιογράφος ωστόσο εκφράζει επιφυλάξεις για το αν μπορεί να εφαρμόσει σύσταση καθέτου σε γήπεδο το οποίο είναι εντός ακτίνας 800 μ σε στάσιμο οικισμό γιατί λέει πως οι πράξεις αυτές προβλέπονται εντός ορίων οικισμών και δεν είναι σίγουρη αν μπορούν να γίνουν εντός ακτίνας. Από την πλευρά μου θεωρώ πως η "ακτίνα" δεν είναι τίποτα άλλο από όριο γιατί όπως ανέφερα προηγουμένως απόφαση νομάρχη του 1990 (η οποία είναι και η πιο πρόσφατη απόφαση για τον εν λόγω οικισμό) λέει πως "το όριο των οικισμών αυτών εκτίνεται σε ακτίνα 800 μ από το κέντρο τους". Επίσης η εφορία βλέπει και κοστολογεί το εν λόγω γήπεδο ως οικόπεδο και το φορολογεί ως τέτοιο. Επομένως κρίνω πως το δίκαιο και ορθό είναι να λογίζεται ως κανονικό όριο και άρα να μπορεί να γίνει σύσταση σε αυτό.

Γνωρίζετε αν υπάρχει ειδική διάταξη που να αναφέρει την πρόβλεψη για συστάσεις καθέτου σε γήπεδα τα οποία βρίσκονται εντός ακτίνας 800 μ. ?

Edited by Vasili
  • Απαντήσεις 397
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

για την καθετη σχυει αυτο [ν 2052/92]

"2. Η προηγούμενη παράγραφος 1 εφαρμόζεται μόνο επί οικοπέδων

κειμένων εντός σχεδίων πόλεων, εντός ορίων οικισμών προ του 1923,

καθώς και εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που

καθορίζονται βάσει του από 24.4.1985 π.δ. (ΦΕΚ 181 Δ`), όπως ισχύει.

Συστάσεις διηρημένων ιδιοκτησιών σε οικόπεδα, που βρίσκονται μέσα τους

ανωτέρω οικισμούς, που έγιναν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος

νόμου, είναι έγκυρες, εκτός αν κηρύχθηκαν άκυρες με αμετάκλητη

δικαστική απόφαση".

 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δημήτρη γεια σου και σε ευχαριστώ πολύ. Μιας και είσαι νομικός εσύ τι καταλαβαίνεις από το παρακάτω:

ΦΕΚ 719Δ / 24.12.1990

Αρ.οικ. 3918

Καθορισμός ορίων και όρων δόμησης οικισμών μέχρι 2000 κατ. του Ν.Ηλείας που έχουν χαρακτηρισθεί στάσιμοι σύμφωνα με την υπ'αριθμ. 7687/83 απόφαση Νομάρχη Ηλείας

Εχοντας υπόψη:
1) το ΠΔ από 24.4.85 ΦΕΚ 181/Δ/3.5.85
2) το ΠΔ από 14.2.87 ΦΕΚ 133/Δ/23.2.87
3) τις μελέτες που έγιναν για τους οικισμούς: α)Αξιόλογοι β) ενδιαφέροντες γ) αδιάφοροι ορεινοί, δ) αδιάφοροι πεδινοί και ε)αδιάφοροι παραλιακοί, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις οδηγίες που δόθηκαν κατά καιρούς
4. το ΠΔ από 25.4.89 (ΦΕΚ 293/Δ/16.5.89)
5) την υπ' αρ. 7687/83 απόφαση Νομάρχη που αφορά τους παρακάτω οικισμούς κατά κατηγορίες, όπως κατηγοριοποιήθηκαν με την υπ' αριθ. 36/87 απόφαση Νομάρχη.

[Εδώ παραθέτει μια εκτεταμένη και ρητή λίστα από οικισμούς. Μέσα στη λιστα αυτή αναφέρεται και το όνομα του εν λόγω οικισμού]

αποφασίζουμε:

1) καθορίζουμε τα όρια των παραπάνω οικισμών σε ακτίνα 800 μ από το κέντρο του οικισμού με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.2 του άρθρου 1 του από 14.2.87 ΠΔ (ΦΕΚ 133/Δ/23.2.87)

2) Εντός των ορίων των παραπάνω οικισμών ισχύουν οι γενικοί όροι δόμησης που προβλέπονται από το ΠΔ ΦΕΚ 181/Δ/3.2.85 όπως τροποποιήθηκε με το από 14.2.87 ΠΔ ΦΕΚ 133/Δ/23.2.87 και για τους παραπάνω οικισμούς αρτιότητες γήπεδα 500 μ.

[...]

5) Σε οικισμούς που έχουν οριοθετηθεί ή θα οριοθετηθούν και τμήμα τους εμπίπτει εκτός της ακτίνας των 800 μ κατισχύει και η οριοθέτησή τους.

 

Κατά τη γνώμη μου φαίνεται να δημιουργεί οριοθέτηση, και επομένως βάσει των παραπάνω που μου έγραψες ισχύουν τα:

" ... εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που καθορίζονται βάσει του από 24.4.1985 π.δ. (ΦΕΚ 181 Δ`), όπως ισχύει. "

Για να μη παρεξηγηθώ, δεν θέλω να πιέσω να γίνει σώνει και ντε σύσταση αν δεν επιτρέπεται αλλά ψάχνω να βρω αν όντως προβλέπεται ή όχι.

Edited by Pavlos33
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

(από μεταφορά. Pavlos 33)

Καλησπέρας σας, 

είμαι αρχιτέκτονας και νέο σχετικά μέλος. Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με ελάχιστα πλάτη δρόμων σε μη οριοθετημένους, στάσιμους οικισμούς. Είναι απαραίτητο να διατηρείται το ελάχιστο των 4,00μ?? Δεν αναφέρομαι σε παραδοσιακούς οικισμούς όπου ως γνωστόν το πλάτος μπορεί να είναι κατά πολύ μικρότερο. Στους όρους δόμησης δεν αναφέρεται ξεκάθαρο ελάχιστο πλάτος δρόμου παρά μόνο αν υπάρχει οριοθέτηση, ή μου διαφεύγει κάτι?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων .  

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο φόρουμ. 

Να μας διευκρινήσεις αν ο οικισμός παραμένει στάσιμος και υπακούει στο ΦΕΚ 588/Δ ή έχει οριοθετηθεί με απόφαση νομάρχη και πλέον γι αυτόν ισχύει το ΦΕΚ 181/Δ όπως τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ 289/ΑΑΠ/2011

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα/μέρα σας :) ,

... ο οικισμός έχει απόφαση Νομάρχη με το 588/Δ του '82 αρχικά. Μετά το ΦΕΚ 181 Δ/ 1985 που καταργεί τις αποφάσεις Νομαρχών και τις διατάξεις του 588, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Η πολεοδομία συνεχίζει να τον χαρακτηρίζει στάσιμο και όχι οριοθετημένο. Το θέμα βρίσκεται στο ΣΥΠΟΘΑ, πριν όμως από το ΦΕΚ που αναφέρετε εσείς ( του 2011) και μετά το 181 /Δ, υπάρχει το ΠΔ 24-04-1985 τόμος Α1, σελίδα 544,1 και υπάρχει και η εγκύκλιος 1 του 2010 της Κ. Μπιρμπίλη στα οποία αναφέρεται ότι το πλάτος του δρόμου πρέπει να είναι 4,00μ σε όλους τους οικισμούς γενικά εκτός των παραδοσιακών.

Έχω λοιπόν ...μπερδευτεί. :)

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

 

 για το (ΠΔ  ΦΕΚ Δ 588 1982): Οροι-περιορισμοί δόμησης οικισμών μέχρι 500 κατοίκους με εξαιρέσεις.

υπαρχει η εξης παρατηρηση:

 Με την δημοσίευση στην Εφημερ. της

        Κυβερνήσεως της αποφ.καθορισμού των ορίων των

        οικισμών, κατάταξης των οικισμών σε κατηγορίες

        και τον προδιορισμό της αρτιότητας των οικοπέδων

        σύμφωνα με το άρθρ.9 Π.Δ. 24.4.85 το παρόν Δ)γμα

        δεν εφαρμόζεται. Κατόπιν αυτού για την εφαρμογή

        του απαιτείται προηγουμένως έρευνα εάν ο οικισμός

        έχει χαρακτηρισθεί ως ανωτέρω.

 

   Υ παρχει και η  απόφ.59241/72/89 "Διευκρίνιση

        στην παρ.3 του άρθρ.3 του ΠΔ 6.12.82 ως πρός την

        συνολική  κάλυψη  για  δόμηση περιοχών μέχρι 500

        κατοίκους".

υγ

μηπως ανηκεις στο Δ 138/81?

 β

 δες τα Μ

 

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)
6 ώρες πριν, Labros KFS said:

... ο οικισμός έχει απόφαση Νομάρχη με το 588/Δ του '82 αρχικά. Μετά το ΦΕΚ 181 Δ/ 1985 που καταργεί τις αποφάσεις Νομαρχών και τις διατάξεις του 588, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Η πολεοδομία συνεχίζει να τον χαρακτηρίζει στάσιμο και όχι οριοθετημένο. Το θέμα βρίσκεται στο ΣΥΠΟΘΑ, πριν όμως από το ΦΕΚ που αναφέρετε εσείς ( του 2011) και μετά το 181 /Δ, υπάρχει το ΠΔ 24-04-1985 τόμος Α1, σελίδα 544,1 και υπάρχει και η εγκύκλιος 1 του 2010 της Κ. Μπιρμπίλη στα οποία αναφέρεται ότι το πλάτος του δρόμου πρέπει να είναι 4,00μ σε όλους τους οικισμούς γενικά εκτός των παραδοσιακών.

Έχω λοιπόν ...μπερδευτεί. :)

Να ξεμπερδευτείς το συντομότερο δυνατόν διότι είναι πολύ σοβαρό θέμα να γνωρίζεις με τι οικισμό έχεις να κάνεις. Αν δεν υπήρξε ποτέ απόφαση οριοθέτησης (σύμφωνα με το ΦΕΚ 181 Δ 85) και οικισμός έχει χαρακτηριστεί στάσιμος, τότε παραμένει στάσιμος και έχει ισχύ το ΦΕΚ 588 Δ 82. Προσοχή διότι αν ισχύει στην περιοχή και ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ έχουμε και άλλα θέματα στην ακτίνα των 800 μ από το κέντρο του. Στους στάσιμους οικισμούς δεν μας ενδιαφέρει ο δρόμος ή το πλάτος του. Μας ενδιαφέρει μόνο για προκύπτοντα μετά το 1982 οικόπεδα να έχουν σύνδεση με κάποιο δρόμο. Μάθε τι ακριβώς παίζει και τα ξαναλέμε εδώ να ρωτήσεις εκ νέου.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

...καταρχήν να ευχαριστήσω όλους για το άμεσο και το εμπεριστατωμένο των απαντήσεων .

Αυτό που είναι γνωστό για τον οικισμό, πρόκειται συγκεκριμένα για τη Μερκάδα Φθιώτιδας (ορεινός οικισμός) είναι, όπως διευκρίνισα νωρίτερα, ότι πρόκειται για οικισμό ΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ και ΣΤΑΣΙΜΟ με απόφαση Νομάρχη. Για το ΣΧΟΑΠ θα το ελέγξω καλύτερα, αλλά οπωσδήποτε το ΣΧΟΑΠ αφορά χρήσεις γης και όχι όρους δόμησης για τα εντός οικισμών, για τους οποίους λαμβάνω υπόψη τα των οικισμών. Αυτό που κατανοώ είναι ότι ο 588 έχει καταργηθεί το 1985 από το ΦΕΚ 181 το οποίο έχει άμεση εφαρμογή από τότε και αναφέρει 4,00μ για τους οικισμούς ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ! Δηλαδή μιλάει για όλους γενικά..... (πλην των παραδοσιακών  φυσικά) .

Το θέμα αφορά γείτονα από την πάνω πλευρά του δρόμου που έχει κατασκευάσει τοιχίο αντιστήριξης (το 2009) με ράμπα εισόδου στο οικόπεδό του που βρίκεται σε υψηλότερη στάθμη του δρόμου (περίπου +5,50μ) ΕΞΩ από τα όρια της ιδιοκτησίας του, καταλαμβάνοντας μέρος του κοινοτικού δρόμου (κοινόχρηστος χώρος) και καθιστώντας τον περίπου 2,10μ πλάτους. Η ιδιοκτησία στο κάτω μέρος του δρόμου (κατάντι) φθείρεται από υγρασίες και όμβρια ύδατα που δεν έχει τακτοποιήσει με αποτέλεσμα να παρουσιάζει θέματα στατικά πλέον (λιθόκτιστη κατοικία προ του '55).  Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια -ΣΥΠΟΘΑ και άκρη δεν βγαίνει εδώ και δεκαετία. 

Το θέμα λοιπόν του απαιτούμενου πλάτους ...καθίσταται μείζον!!!! 

 

Δημοσιεύτηκε

Αν ο οικισμός ήταν στάσιμος και δεν έχει οριοθετηθεί με απόφαση Νομάρχη δυνάμει του ΦΕΚ 181 Δ 85 τότε παραμένει στάσιμος. Το ΣΧΟΟΑΠ έχει σχέση και με την ακτίνα των 800 μ. Οι στάσιμοι οικισμοί δεν έχουν απαίτηση σε πρόσωπο ή πλάτος οδού. Διάβασε προσεκτικά το ΦΕΚ 588 Δ. Τα αναφέρει λεπτομερώς.

Το αν ο γείτονας έχει καταλάβει μέρος του δρόμου αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε και όπως λες είναι θέμα δικαστηρίου. Θα ορίσει πραγματογνώμονα κλπ.

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.