Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στάσιμοι οικισμοί


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 397
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

10 ώρες πριν, Dimitra_V said:

Ο λόγος είναι καθαρά για λόγους αερισμού του κτιρίου ...

Η πιο συνηθισμένη μορφή δόμησης τέτοιων κτιρίων στη χώρα μας είναι να φτιάχνεται πρώτα μια βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα και πολλές φορές φτιάχνεται και υπόγειο προεξέχον του εδάφους όσο επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Αν θέλουμε επενδύουμε με λιθοδομή τα τοιχία για να φαίνεται και πιο όμορφο. Η ξυλεία συνήθως είναι σκανδιναβική πεύκη με κατασκευή από ολόσωμους κορμούς εμποτισμένους με ειδικά χημικά για μύκητες και υγρασία. Τα βερνίκια αυτά ανά χρονικές περιόδους (πχ 4-7 χρόνια) θα πρέπει να ξαναπεραστούν στα ξύλα (όλα βεβαίως είναι σχετικά και εξαρτώνται από την ποιότητα και κατηγορία των χημικών που χρησιμοποιούνται). Το ανοιχτό μέρος από κάτω μπορεί όπως λες να συντελεί σε περαιτέρω αερισμό αλλά την διαπνοή αυτή την επιτυγχάνουμε και από τη στέγη. Κάτω από το σπίτι αν αφεθεί πανταχόθεν ανοιχτό θα υπάρχει ένα θέμα για τον καθαρισμό του και ενδεχομένως να τρυπώνουν και διάφορα τετράποδα ή και φίδια την άνοιξη-καλοκαίρι. Ένα άλλο θέμα που ίσως δεν συζητήθηκε είναι εάν το κτίριο αυτό πρόκειται να κατασκευαστεί στο συνεκτικό τμήμα του στάσιμου οικισμού, δηλαδή στο προ 23 τμήμα του και μήπως υπόκειται σε έγκριση από Σ.Α να είναι εναρμονισμένο με την κτιριακή μορφολογία του οικισμού και απορριφθεί. Για το αν στο θεωρήσουν υπόστυλο κτίριο με τόσο χαμηλό ύψος δεν μπορώ να το γνωρίζω. Η "τεχνική" λογική λέει ότι αφού ο χώρος δεν έχει ύψος κύριας ή βοηθητικής χρήσης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί κτίριο επί πυλωτής.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

Έχουμε ένα πρόβλημα με ένα οικόπεδο (655 τ.μ.) σε οικισμό που είναι ταυτόχρονα στάσιμος και προ του 23 (μέσα στο συνεκτικό τμήμα). Μας ενδιαφέρει να χτίσουμε κατοικία, οπότε πάμε με τους όρους δόμησης των στάσιμων οικισμών.
Αλλά είναι και στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού προ του 23 και είναι πάνω από 500 τ.μ., οπότε θα έπρεπε να αφήσουμε 4 μ. από το δρόμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε δύο δρόμους, είναι γωνιακό, και στενό οικόπεδο, οπότε αυτές οι αποστάσεις μας είναι μεγάλο πρόβλημα.
Στο ΦΕΚ για τους στάσιμους οικισμούς - άρθρο 8 - λέει ότι από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε διάταξη αντίθετη με τις διατάξεις του ή κάθε διάταξη που ρυθμίζει θέματα σχετικά με το αντικείμενό του στις περιοχές των στάσιμων οικισμών. Όμως το ΦΕΚ των στάσιμων δεν αναφέρει αποστάσεις από τα όρια του οικοπέδου, οπότε θα ακυρώνονταν σίγουρα οι αποστάσεις που λέει το προγενέστερο για τους οικισμούς προ του 23, είναι δηλαδή ασαφές.
Ο μοναδικός υπάλληλος της αρμόδιας υπηρεσίας δηλώνει ότι δε μπορεί να μου απαντήσει αν υπερισχύει το ΦΕΚ των στάσιμων και τί αποστάσεις πρέπει να αφήσουμε από το δρόμο.... Αν μάθω λέει να του πω και κείνου....

Παρακαλώ για λίγη βοηθεια!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Για αποκλειστική χρήση κατοικία εντός ακτίνας 800 μ από το κέντρο του στάσιμου οικισμού εφαρμόζεις το σύνολο των διατάξεων του ΦΕΚ 588/Δ/82. Η μέγιστη δόμηση 200 τμ, πλάγιες αποστάσεις 2,50 (όπου δεν εφάπτεται). Όρους δόμησης προ 23 θα έπρεπε να εφαρμόσεις αν ήθελες να αδειοδοτήσεις κτίριο μικτής χρήσης και εντός του συνεκτικού-προ 23 τμήματος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ!!!

Οπότε δεν έχει καθόλου εφαρμογή το ΦΕΚ για τους οικισμούς προ του 23 σε αυτή την περίπτωση?

Σε σχέση με το όριο του οικοπέδου προς το δρόμο, που είναι το βασικό πρόβλημά μας, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ελεύθερα το κτίριο είτε στο όριο, είτε πιο μέσα αν θέλουμε?

Edited by ioulida_arxitekt
Link to comment
Share on other sites

Όχι αφού η δόμηση για αποκλειστική χρήση κατοικία διέπεται από το ΦΕΚ 588/Δ/82 και όχι από το ΦΕΚ 138/Δ/81. Αναφορικά με την γραμμή δόμησης θα ελέγξεις μόνο αν υπάρχει χαρακτηρισμός του δρόμου (πχ κύρια δημοτική οδός με ΦΕΚ) στο πρόσωπο του οικοπέδου και εφόσον το πρόσωπο είναι εντός συνεκτικού. Αν όχι, τοποθετείς ελεύθερα (προφανώς μέχρι το όριο του δρόμου). 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και γω έτσι το φανταζόμουν, αλλά ο πολιτικός μηχανικός της περιοχής που έχει κάνει το τοπογραφικό θεωρεί ότι υπάρχει θέμα και είναι ασαφές και το συζητάνε με τον υπάλληλο της Υ.ΔΟΜ. και δε μπορούν να απαντήσουν.
Οι δρόμοι δεν είναι κύριοι, οπότε φαίνεται να μπορούμε να τοποθετήσουμε ελεύθερα.

Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.