Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί ηλεκτροπληξίας


lem-x24

Recommended Posts

ίσως είναι κάπως χαζό το τόπικ, αλλά επειδή πρόκειται για ρεύμα καλό είναι κάποιες απορίες να λύνονται.

 

σύμφωνα με μελέτες η αντίσταση του ανθρωπίνου σώματος είναι απο 10- 100 ΚΩ.

 

η επιτρεπόμενη ένταση (αναφέρεται ώς ένταση ασφάλειας) που μπορεί να διαπεράσει το σώμα μας ορίζεται το 1mA AC στα 60 Hz.

 

ερωτώ εγώ τώρα: η τάση που δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τα παραπάνω είναι περίπου στα 100 V AC.

 

με αυτό το σκεπτικό, όταν ο πολλαπλασιστής του αυτόκινήτου που τροφοδοτεί τα μπουζί ανορθώνει την τάση στα 20000 V,η τάση αυτή είναι επικίνδυνη και μπορεί να επιφέρει θανατηφόρο ατύχημα???

 

(στο συνεχές ρεύμα, το επιτρεπτό όριο έντασης είναι τα 5mA δηλαδή τάση 500V υπολογισμένα πάντα με αντίσταση σώματος στα 100ΚΩ).

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεις ετσι απλα να διαιρεις τασεις και αντιστασεις σωματος ή να πολλαπλασιαζεις με επιτρεπομενα ρευματα για να βγαζεις περιοχες ηλεκτρικων μεγεθων μεσα στα οποια εισαι ή οχι οκ.

 

Ξεκινησα να γραφω (με ανοιχτο το βιβλιο) αλλα ειναι αρκετα αυτα που πρεπει να εχεις υποψη για να σχηματισεις σφαιρικη γνωση για το θεμα

Οποιοδηποτε βιβλιο για ηλεκτρικες εγκαταστασεις καταναλωτων, οπως του Ντοκοπουλου ή αυτα που μας εδιναν στη σχολη θα σε καλυψουν με το παραπανω.

 

η επιτρεπόμενη ένταση (αναφέρεται ώς ένταση ασφάλειας) που μπορεί να διαπεράσει το σώμα μας ορίζεται το 1mA AC στα 60 Hz.ω

Αυτο που πρεπει να κανεις για να λυσεις τις βασικες αποριες σου ειναι να δεις διαγραμματα ρευματος-χρονου για συνεχες ρευμα, καθως και για εναλλασομενο αντιστοιχα.

Τα διαγραμματα αυτα εχουν προκυψει απο ερευνες, και χωριζονται σε 4 περιοχες με τις αντιστοιχες αναμενομενες συνεπειες στον ανθρωπινο οργανισμο, με την τελευταια περιοχη να χωριζεται σε 3-4 υποπεριοχες.

Ουσιαστικα η καμπυλη που χωριζει τις περιοχες AC-2 - AC-3 ή DC2 - DC-3 ειναι το ασφαλες οριο κινδυνου για τον ανθρωπο.

Για το AC για απειρο χρονο εκθεσης στο ρευμα εχεις επιτρεπομενο ρευμα 10mA, για χρονο 0,01 sec 200 mA

Για το συνεχες εχεις αντιστοιχα 20 και 200 mA.

Οι επομενες ζωνες, AC-3 & DC-3 σημαινουν οτι δεν παθαινεις οργανικη βλαβη, αλλα υπαρχει δυσκολια στην αναπνοη, μουδιασματα, κινδυνος ασφυξιας, διαταραχη καρδιακων παλμων αυξανομενου του ρευματος και του χρονου.

Ορια των περιοχων αυτων:30-500 mA για AC και 150-500 για DC, με το συνεχες ρευμα πιο ακινδυνο σε σχεση με το εναλλασομενο

Για εντασεις πανω απο 30mA AC & 150mA DC σαν συμπερασμα αρχιζουν να υπαρχουν πιθανοτητες για κοιλιακη μαρμαρυγη

 

Για το μπουζι που αναφερεσαι απο οσο ξερω μπορει να εχουμε μεγαλη ταση αλλα εχουμε πολυ μικρο ρευμα (ενα σπινθηρα)

Οποτε πιστευω δεν μπορεις να παθεις αξιολογη βλαβη. Για του λογου το αληθες απο σπινθηρα μπουζι ενιωσα χτυπημα και στιγμιαιο μουδιασμα στο χερι. Περα απο αυτο τιποτα αλλο. Ετσι και αλλιως το μπουζι δεν ειναι αγωγος για να μην μπορεις να απελευθερωσεις το χερι σου, ουτε προκειται για κανενα ρευμα που θα σου προκαλεσει εγκαυμα

Edited by ckiriako
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

εγώ έκανα κάποιους απλούς υπολογισμούς και σίγουρα αυτό που αναφέρεις για ζώνες σώμαγτος είναι το σωστό.

 

έχω δει πίνακες που αναφέρουν για το σώμα και ποιες είναι οι συνέπειες.

 

όσον αφορά το μπουζί. με τη λογική ότι η τάση που βγαίνει στα άκρα του δευτερέυντος τυλίγματος στον πολλαπλασιαστή είναι 20000 V αυτή η διαφορά δυναμικού αν ακουμπήσεις και τα δύο άκρα του τυλίγματος δε θα σε σκοτώσει το ρεύμα που θα σε διαπεράσει?

Link to comment
Share on other sites

δεν αρκεί να βρεθεί ο άνθρωπος σε υψηλή διαφορά δυναμικού για να σκοτωθεί, θα πρέπει και η πηγή της τάσης να μπορεί να δώσει και το κατάλληλο ρεύμα που σκοτώνει άνθρωπο. Αλλιώς θα είχαμε θανάτους σε όσους χτυπιούνται από taser, στους ηλεκτρονικούς που δουλεύουν σε flyback από CRT, στα παιδάκια στο δημοτικό που παίζουν με γεννήτριες van de graaff.

Link to comment
Share on other sites

αυτα τα μηχανήματα που αναφέρεις πόση τάση "βγάζουν" στα άκρα τους???

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

...όσον αφορά το μπουζί. με τη λογική ότι η τάση που βγαίνει στα άκρα του δευτερεύοντος τυλίγματος στον πολλαπλασιαστή είναι 20000 V αυτή η διαφορά δυναμικού αν ακουμπήσεις και τα δύο άκρα του τυλίγματος δε θα σε σκοτώσει το ρεύμα που θα σε διαπεράσει?

 

Επειδή μιλάμε για μπουζί, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αναφερόμενη τάση δευτερεύοντος (20.000V) δεν είναι απόλυτα καθορισμένη όπως στους μετασχηματιστές εναλλασσόμενου (ημιτονοειδούς).

 

Στην πραγματικότητα ο πολλαπλασιαστής απελευθερώνει ένα συγκεκριμένο ποσό ενέργειας (ανάλογα με το σύστημα μπορεί να είναι η ενέργεια ενός πυκνωτή -σύνηθες στα αυτοκίνητα- ή του ενός μαγνητικού πεδίου -μανιατώ, σύνηθες στα εργαλεία χειρός και στα αεροπλάνα-)

 

Αυτή η ενέργεια εκφράζεται ως το ολοκλήρωμα στον χρόνο του ρεύματος επί την τάση στο δευτερεύον και είναι περίπου σταθερή, ενώ το ρεύμα και τάση ποικίλουν ανάλογα με την αντίσταση του φορτίου.

 

Αυτό που νοιώθει κανείς από τον πολλαπλασιαστή είναι συνέπεια του δεδομένου -και περιορισμένου- ποσού ενέργειας που είναι διαθέσιμο, και το οποίο διοχετεύεται στο σώμα για κάποια msec με τάση μερικές εκατοντάδες βολτ και αντίστοιχη τιμή ρεύματος, η οποία εξαρτάται μάλλον από τα χαρακτηριστικά του δευτερεύοντος, παρά από την αντίσταση του σώματος.

 

Είναι αδύνατον να σκοτωθεί κανείς από ένα και μόνο τέτοιο χτύπημα αν δεν έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το αίσθημα (το βεβαιώνω ως πολλάκις παθών) είναι άκρως οδυνηρό, αλλά περιορίζεται σε μία περιοχή γύρο από το σημείο επαφής (αν είναι το δάχτυλο, ο πόνος και η μυική σύσπαση δεν περνάει πέρα από τον αγκώνα).

 

Φυσικά πρέπει να τονίσουμε τους κανόνες ασφαλείας:

Δεν παίζουμε με την υψηλή τάση, ακόμη κι αν υπό κανονικές συνθήκες είναι μη θανατηφόρα...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

αυτα τα μηχανήματα που αναφέρεις πόση τάση "βγάζουν" στα άκρα τους???

τα taser από 50-5000, τα flyback 10-50 και οι μικρές γεννήτριες van de graaff μέχρι 500kV

Edited by nvel
Link to comment
Share on other sites

απο το νόμο της φυσικής, όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση (είτε φορτίου, είτε μάζας, είτε θερμοκρασίας) αυτή είναι υπεύθυνη για να γίνει η μεταφορά του.

 

έτσι ακριβώς λειτουργεί και το ηλεκτρικό ρεύμα.

 

γι' αυτό το λόγο αν ακουμπήσεις τη φάση (και τα πόδια σου είναι στη γη) τότε μεταφέρεται το φορτίο (που μετράται ως ένταση) διαμέσω του σώματός μας προς τη γη. εφόσον το σώμα μας είναι αγώγιμο και μάλιστα μικρής ωμικής αντιστάσεως (μεγάλης δηλαδή αγωγιμότητάς) είναι λογικό να περάσει φορτίο με μεγάλο ρυθμό (ένταση), γι αυτό και σε σκοτώνει.

 

εκτός αν η διαφορά δυναμικού που λέμε στα παραπάνω ποστ (για τα διάφορα μηχανήματα) δεν είναι με τη γη αλλά με τον ουδέτερο πόλο της μηχανής.

 

έτσι ναι δε σε σκοτώνει το ρεύμα και ας είναι η διαφορά δυναμικού 50000000 βολτ (αν δεν είναι με τη γη είμαστε οκ)

 

έτσι το έχω καταλάβει εγώ το ρευμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι ακριβως ετσι. Ο πολλαπλασιαστης οπως και καθε διαταξη που παρεχει ηλεκτρικη ενεργεια θα μπορουσε να μοντελοποιηθει με ενα ισοδυναμο κυκλωμα. Μια πηγη ρευματος σε σειρα με μια συνθετη αντισταση. Πιανεις εσυ με τα χερακια σου και κλεινεις κυκλωμα, και παρεμβαλλεις μια ακομα αντισταση πολυ μεγαλυτερη απο την εσωτερικη του κυκλωματος. Το ρευμα που θα κυκλοφορησει για κυκλωματα μικρης ισχυος νομιζεις οτι θα μπορει να σε σκοτωσει?

Για να εχεις μεγιστη μεταφορα ισχυος σε εσενα και το σωμα σου πρεπει να εχεις ιδια αντισταση με την εσωτερικη της πηγης, ή πιο σωστα την συζυγη αν το θυμαμαι καλα. Ιδια ωμικη και ιδια σε απολυτη τιμη αλλα με αντιθετο προσημο επαγωγικη/χωρητικη.

 

Το τι συνεπειες θα υποστεις ακουμπωντας /γεφυρωνοντας μια συσκευη που παραγει ηλεκτρικο ρευμα εχει να κανει με την ισχυ εξοδου της/με την ενεργεια που εχει διαθεσιμη για εκφορτωση κτλ κτλ.......

 

Για εκφορτισεις πυκνωτων πανω σε ανθρωπο βλεπω οτι τα πραγματα αρχιζουν και γινονται επικινδυνα για ενεργειες πανω απο 2mJ. Φανταζομαι οτι κατι παραπλησιο θα ισχυει και για αλλες διαταξεις που απελευθερωνουν στιγμιαια φορτιο στο σωμα μας, οπως πχ ενα μπουζι.

 

Δες και αυτο, ωραιο αρθρο

http://www.gofastfor...ition/howig.htm

 

Και ενα τελευταιο edit, αν οντως τιμες εκφορτισης πανω απο 2mJ αρχιζουν να γινονται επικινδυνες κατα iec 60479-2 συμφωνα με τον ντοκοπουλο, και διαβαζω για ενεργειες της ταξης 0,125J για μπουζι, μαλλον δεν ειναι ακινδυνο παιχνιδι να πιανεις την ακρη του μπουζι

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

Σωστά και αυτά που έγραψαν παραπάνω οι συνάδελφοι αλλά πρόσεξε μια λεπτομέρεια:

Για να προκαλέσει το ηλεκτρικό ρεύμα καρδιακή ανακοπή πρέπει να έχει τάση πάνω από 100 V, τιμή πάνω από 1mA...και να είναι εναλλασσόμενο. Το εναλλασσόμενο ρεύμα τείνει να επιβάλει στην καρδιά το δικό του ρυθμό. Π.χ. αν η καρδιά ενός ανθρώπου κτυπάει κατά την ώρα της ηλεκτροπληξίας με 70 παλμούς το λεπτό, το ρεύμα που διαπερνά το σώμα του έχει συχνότητα 50 εναλλαγές το δευτερόλεπτο. Έτσι, επειδή το εξωτερικό ρεύμα που διέρχεται εκείνη την ώρα από τον άνθρωπο είναι δυνατότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα του ανθρωπίνου σώματος τείνει να επιβάλει τη δική του συχνότητα στην καρδιά (η οποία έχει δικό της παλμό συνεπικουρούμενο και από το νευροφυτικό σύστημα). Άρα επέρχεται αρρυθμία με συνέπεια την κυκλοφοριακή και καρδιακή κατάρρευση. Αυτός εν ολίγοις είναι ο μηχανισμός που προκαλεί τον θάνατο από ηλεκτροπληξία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.