Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σόμπα ή λέβητας pellet?


RosaP

Recommended Posts

Θα ήθελα τα φώτα σας για το θέμα αυτό. Το σπίτι αυτό είναι μονοκατοικία του '82 (οχι καλή μόνωση, αλλά έχει στέγη), 72τμ, έχει μικρό υπόγειο που θα χωρούσε καυστήρα. Το σπίτι είναι πολύ εκτεθειμένο στους αέριδες, δεν εχει σώματα καλοριφερ ή άλλη μορφή θερμανσης.

 

Εχει έναν μεγάλο ενιαιο χώρο σαλονι-τραπεζαρία-κουζίνα, και μετά είναι 2 Υ/Δ και μπάνιο. Το σπίτι κατα τα άλλα μόλις το ετοιμάσαμε (πλακακια -βαψιματα) για μόνιμη κατοικία και δεν θέλουμε να αρχίσουμε πολλά "σκαψίματα".

 

Εχει νόημα ο λέβητας για ενα τόσο μικρό σπίτι (είτε στο υπόγειο είτε μέσα στο σπίτι). Μας εχουν προτείνει και την λύση να μπει σόμπα υδραυλική με σωληνώσεις. Τι νομίζετε πως συμφέρει, από άποψη κατανάλωσης και απόσβεσης της αρχικής αγοράς;

Ευχαριστώ!

Edited by RosaP
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω η σόμπα πόσο κοστίζει για να σου πω την γνώμη μου για την απόσβεση, ξέρω όμως ότι είναι πολύ πιο συμφέρουσα.

 

1. Ανακτάς κάποιες από τις απώλειες των καυσαερίων μέσω της καμινάδας. Συχνά δεν την βγάζουν απευθείας έξω από τον διπλανό τοίχο αλλά διασχίζει το δωμάτιο και βγαίνει από τον απέναντι τοίχο. Επειδή είναι μεταλλική και ανεβάζει θερμοκρασία από τα καυσαέρια, λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα.

2. Γλιτώνεις απώλειες από την μεταφορά θερμότητας. Σημαντικό στοιχείο ιδιαίτερα αν το λεβητοστάσιο είναι εκτός του διαμερίσματος.

3. Αν η σόμπα έχει και εστίες ή και φούρνο, όπως οι παραδοσιακές ξυλόσομπες, κάνεις οικονομία στο ρεύμα αν την χρησιμοποιείς για μαγείρεμα ή για ζέσταμα φαγητού. Όποιος έχει δοκιμάσει φαγητό από ξυλόσομπα σίγουρα θυμάται και την απίστευτη γεύση που παίρνουν τα φαγητά.

 

Αν τώρα σε ενδιαφέρει πολύ ο ωφέλιμος χώρος, ο λέβητας στο υπόγειο είναι μονόδρομος καθώς γλιτώνεις τα 2~3τ.μ. (μαζί με το κενό γύρω της) που θέλει η σόμπα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.