Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρουσίαση έξτρα κόστους - εγγυήσεις


kopolo

Recommended Posts

ΚΑΛΗΜΕΡΑ,

Παρακαλώ για τη συνδρομή σας στην ακόλουθη υπόθεση:

Κατασκευάσαμε τέσσερα αδέλφια ισάριθμες εξοχικές οικίες σε χωριό της Αρκαδίας έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον μηχανικό και εργολάβο, (ίδιο πρόσωπο) του χωριού, (επιθυμούσαμε η απόφασή μας να συνδράμει και στην οικονομική στήριξη, όσο μπορούσαμε, ατόμων του χωριού). Εκτός των οικιών συμφωνήσαμε και για την κατασκευή μαντρότοιχων – περίφραξης των οικιών. Τώρα και ενώ τα σπίτια έχουν εξοφληθεί και απομένει για εξόφληση λιγότερο του 3% του συνολικού συμφωνημένου ποσού, (υπόλοιπο μέρος της αξίας του μαντρότοιχου) μας παρουσίασε ένα έξτρα κόστος της τάξης των 6.000 ευρώ, (με την ονομασία: ηλεκτρολογικά περιβάλλοντος χώρου) που ισχυρίζεται ότι αφορούν σε υλικά (καλώδια, σωλήνες, κοκ) και εργασία, από τα σπίτια έως το μέρος που θα τοποθετηθούν τα ρολόγια της ΔΕΗ, (απόσταση 60-70 μέτρων). Στην αρχική του οικονομική προσφορά (με το κλειδί στο χέρι ) δεν εξαιρούσε αυτήν τη δαπάνη όπως άλλες. Ζητεί δε να του εξοφλήσουμε όλο το ποσό και αυτό το πρόσθετο των 6.000 ευρώ, για να δώσει εντολή στον ηλεκτρολόγο να τοποθετήσει τα κουτιά των ρολογιών της ΔΕΗ, τα οποία έχουμε παραλάβει και αναμένουμε συνεργείο της ΔΕΗ εντός μηνός για να συνδέσει το ρεύμα. Στη συνέχεια και αφού έχει εξοφληθεί πλήρως θα μεριμνήσει για αποκατάσταση συγκεκριμένων κακοτεχνιών που του έχουμε επισημάνει στα σπίτια. Εάν δεν συμφωνήσουμε σ΄ αυτά, δεν θα συνδεθούν τα κουτιά της ΔΕΗ και το συνεργείο της θα φύγει άπραγο επιβάλλοντας και ένα πρόστιμο στους ιδιοκτήτες.

Μετά από όλα αυτά παρακαλώ για το πώς θα πρέπει να χειριστούμε την υπόθεση, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά μας με το λιγότερο δυνατό κόστος και ταλαιπωρία, αφού η μόνιμη κατοικία μας είναι στην Αθήνα.

Επίσης ανοικτό είναι και το θέμα ττων εγγυήσεων για 2 έτη που έχουμε μεν συμφωνήσει αλλά δεν έχουμε σαφώς προσδιορίσει. Πώς θα εξασφαλιστούμε στην παροχή της εγγύησης; Υπάρχει συγκεκριμένο πρότυπο ως οδηγός; Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι η αποκατάσταση τυχόν ζημιάς θα γίνεται έγκαιρα και ποιοτικά;

Σας ευχαριστώ

Γιάννης Βιδάκης
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ κύριε,

 

Απευθύνεστε σε φόρουμ μηχανικών. Η υπόθεσή σας ενδιαφέρει όμως πρώτα δικηγόρο. Οι συμφωνηθείσες εργασίες περιγράφονται φαντάζομαι σε κάποιο συμφωνητικό, μια σύμβαση έργου, όπου περιγράφονται οι υποχρεώσεις και οι σχετικές παράμετροι εκτέλεσης του έργου.

Θεωρώ τουλάχιστον μεγάλη απερισκεψία να μην έχετε στα χέρια σας κάποιο τέτοιο κείμενο. Αν το έχετε, αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς αυτό, δεν μπορεί κανείς να εκφέρει γνώμη.

Η οικονομική προσφορά του συναδέλφου πιθανολογώ ότι θα πρέπει να αναφέρει την εκτέλεση των ηλεκτρολογικών εργασιών έστω περιγραφικά. Δηλαδή, νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα πρόχειρο εκ μέρους του και επιπόλαιο από εσάς να δεχτείτε κάτι που γράφει "Κατασκευή μάντρότοιχου για τα σπίτια, κόστος 50000 ευρώ"

Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει μια περιγραφή των υλικών, των διαστάσεων, αν είναι σοβατισμένη ή στρωμένη με πέτρα, αν θα έχει ανά Χ μέτρα φωτιστικό σημείο κλπ... Λέτε ότι δεν εξαιρούσε αυτή τη δαπάνη... αλλά μήπως και δεν την ανέφερε κιόλας;;;

Για παράδειγμα, εγώ ΠΑΝΤΑ στις προσφορές μου προσθέτω τη παρατήρηση: Η προσφορά θεωρείται πλήρης και δεν περιλαμβάνει καμία εργασία που δεν αναφέρεται ρητώς και λεπτομερώς, ακόμη και αν αυτή η εργασία χρειάζεται να γίνει. Ετσι δεν εννοώ βέβαια να ρίξω μπετά χωρίς να αναφέρω το καλούπωμα... Εννοώ ότι θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η σκυροδέτηση της μάντρας είναι μια ολοκληρωμένη εργασία και δεν θα πρέπει να θεωρήσει κανείς δεδομένο ότι θα βάλω και φώτα...

Είχατε μήπως κάνει μια προφορική συμφωνία για τα ηλεκτρολογικά; Μήπως δεν είχατε μιλήσει εσείς προσωπικά, αλλά κάποιος άλλος εκ των τεσσάρων;

 

Σχετικά με τα ζητήματα 2ετούς εγγύησης κλπ, υπάρχουν εντελώς συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κατασκευαστή που περιγράφονται τόσο σε εθνική όσο και σε κοινοτική νομοθεσία αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζω τόσο λεπτομερώς τα πράγματα ώστε να σας τα περιγράψω. Υπάρχουν οι εγγυήσεις των κατασκευαστών για τα υλικά και η εγγύηση καλής εφαρμογής και εγκατάστασης από πλευράς του κατασκευαστή.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

O συνάδελφος σας απάντησε άριστα και εμπεριστατωμένα .

 

Ορισμένες εργασίες εμπίπτουν στην έννοια των παροχών , με την λογική ότι δεν αφορούν το κτίριο αυτό καθ' εαυτό , αλλά τον τρόπο σύνδεσης με φορείς Κ.Ω. , όπως και με την κατασκευή ορισμένων κοινόχρηστων η κοινόκτητων κατασκευών που πολλές φορές έχουν να κάνουν με την συμφωνία των συνιδιοκτητών , η των απαιτήσεων των ΟΚΩ , οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν κατά την εποχή της σύνταξης του συμφωνητικού .

 

Συννενοηθείτε λοιπόν με τον μηχανικό σας , λύστε τυχόν παρεξηγήσεις και αμφισημείες και αν διαφωνείτε συννενοηθείτε με τον δικηγόρο σας .

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

έξτρα κόστος της τάξης των 6.000 ευρώ, (με την ονομασία: ηλεκτρολογικά περιβάλλοντος χώρου) που ισχυρίζεται ότι αφορούν σε υλικά (καλώδια, σωλήνες, κοκ) και εργασία, από τα σπίτια έως το μέρος που θα τοποθετηθούν τα ρολόγια της ΔΕΗ, (απόσταση 60-70 μέτρων).

Link to comment
Share on other sites

επανέρχομαι στην απορία μου γιατί το αμφισβητούμενο έξτρα κόστος της τάξης των 6.000 ευρώ, (με την ονομασία: ηλεκτρολογικά περιβάλλοντος χώρου) δεν αφορά στον μαντρότοιχο αλλά σε υλικά (καλώδια, σωλήνες, κοκ) και εργασία, από τα σπίτια έως το μέρος που θα τοποθετηθούν τα ρολόγια της ΔΕΗ, (απόσταση 60-70 μέτρων) - ρευματοδότηση των κατοικιών

ευχαριστώ

ΓΒ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι το φόρουμ τόπος παροχής εξατομικευμένων συμβουλών σε ιδιώτες.

Πολύ περισσότερο που δεν έχουμε όλα τα στοιχεία της υπόθεσή σας.

Απευθυνθήτε σε δικηγόρο και μηχανικό της εμπιστοσύνης σας, στους οποίους θα εκθέσετε το σύνολο του προβλήματος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν ρωτάτε για το ύψος του ποσού, εντελώς off the record μου φαίνεται τσιμπημένο... Η λύση είναι να πάρετε 2η προσφορά ή να πιέσετε για καλύτερη τιμή.

Μέχρι τώρα όμως συζητούσαμε για το αν η εργασία θα έπρεπε να εντάσσεται στο όλο έργο ως υποχρέωση στη φράση - βλακεία "Με το κλειδί στο χέρι".

 

Οπως είπε ο συνάδελφος... Απευθυνθείτε σε δικηγόρο για το ζήτημα του συμφωνητικού και σε αρμόδιο επαγγελματία (μηχανικό ή ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη) για το ζήτημα των εργασιών.

Edited by JTB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.