Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα - Αρχιτεκτονικές μελέτες


Recommended Posts

Επειδή είμαι πολιτικός μηχανικός και δεν γνωρίζω, στις αρχιτεκτονικές σχολές του εξωτερικού, διδάσκονται στατική?

Αν όχι ίσως αυτός ο λόγος που στην Ελλάδα λέγονται Αρχιτέκτονες Μηχανικοί και η σχολή τους ανήκει στο Πολυτεχνείο και όχι σε κάποια σχολή καλών τεχνών (δεν ρίχνω μπηχτές για κανέναν, μην παρεξηγηθώ) αφού πραγματικά η αρχιτεκτονική είναι τέχνη την οποία την εκτιμώ.

Αλλώστε η αρχιτεκτονική είναι η αρχή της τέχνης.

Από τον αρχιτέκτονα ξεκινάνε όλα. Χωρίς αυτός να δώσει το έναυσμα τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

Αρκεί να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι αυτό που έχει σαν ιδέα είναι υλοποιήσιμη ή τουλάχιστον να μπορεί να αντιληφθεί το κόστος αυτής της υλοποίησης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μα και βέβαια, είναι δυνατόν να γίνεις αρχιτέκτονας χωρίς να έχεις διδαχθεί στατική ή να μην υπάγεται σε πολυτεχνείο; (δεν ρίχνω μπηχτές για κανέναν, μην παρεξηγηθώ και εγώ :) ) Ο σκοπός όμως όλων αυτών των μαθημάτων δεν είναι να συντάσσουν τις αντίστοιχες μελέτες, αλλά να μπορούνε να σκέφτονται και να γνωρίζουν 10 πράματα παραπάνω. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα επαγγέλματα μας έχουν ισχυρές αμφίδρομες σχέσεις. Πράγματι δεν θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες και πράγματι κουβέντα κάνουμε, συζήτηση, έστω και σε στυλ καφενείου. Και μιας και το ανέφερα ας φέρω ένα παράδειγμα που στην ουσία δεν διαφέρει και πού απο τα προλεγόμενα. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω να πω την αλήθεια την αντίληψη τύπου "εφόσον είναι απλή αρχιτεκτονική μελέτη ας ΜΗΝ έχουν δικαίωμα υπογραφής μόνο οι αρχιτέκτονες" Είναι σαν να λέμε ότι όταν μας πονάει λίγο και το τονίζω το αυτί ας πάμε στον παθολόγο ή με πονάει λίγο η μέση ας πεταχτώ μια δίπλα στον φίλο μου τον Βαγγέλη και ας είναι οδοντίατρος π.χ. αφού και αυτός έχει διδαχτεί γενική ιατρική:)

Link to comment
Share on other sites

Επειδή αναφέρθηκες σε ιατρικές ειδικότητες να σε ενημερώσω ότι υπάρχει και η ειδικότητα του Γενικού Ιατρού που είναι αυτό που ονόμασες προηγουμένως all around player και κατά τη γνώμη μου αλλά και φίλων ιατρών είναι η πιο δύσκολη ειδικότητα μαζί με αυτή του παθολόγου που επίσης είναι all around player.

Να σε ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου, κάθε φορά που πονάει το κεφάλι σου ή έχεις λίγο πυρετό πηγαίνεις στο γιατρό ή παίρνεις μια ασπιρίνη; Θέλω να πω ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται γιατρός αλλά δίνουμε τη λύση μόνοι μας. Όπως επίσης αν πονάει το αυτί σου μπορείς να πας σε παθολόγο αντί για ΩΡΛ. Αν μάλιστα έχεις παιδιά θα ξέρεις ότι πας στον παιδίατρο που είναι ένας παθολόγος ειδικευμένος για παιδιά και από εκεί και πέρα αν έχει υπόνοιες ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό θα σε παραπέμψει στον γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας.

Ο Οδοντίατρος έχει κι αυτός πολύ περισσότερες από έναν απλό άνθρωπο ιατρικές γνώσεις και σε ώρα ανάγκης ή αν υπάρχει έλλειψη γιατρού μπορεί να δώσει λύσεις. Επομένως αν σε πονάει λίγο η μέση σου μπορείς να πας στο φίλο σου το Βαγγέλη τον Οδοντίατρο :) και να του ζητήσεις μια πρώτη γνώμη. Αν όμως σου πονάει πολύ η μέση ή για πολύ καιρό τότε σίγουρα θα ήταν καλύτερο να πας κατευθείαν στον Ορθοπαιδικό.

 

Κατ' αντιστοιχία θεωρώ υπερβολή ότι χρειάζεται αρχιτέκτονας για έναν στάβλο. Ούτε Πολιτικός Μηχανικός καλά καλά δε χρειάζεται.

Θεωρώ ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατασκευών (ανέφερα σε προηγούμενη δημοσίευσή μου) όπου δεν χρειάζεται καν αρχιτεκτονική μελέτη.

 

Το ερώτημα για εμένα δεν είναι αν θα μπορούσαν οι Πολιτικοί Μηχανικοί να υπογράφουν Αρχιτεκτονικές Μελέτες για κάποια είδη κτιρίων αλλά για ποια απ' αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το κρύβω...η ιδέα της συνθετικής επεξεργασίας ενός στάβλου δε μου προκαλεί και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά ακόμη και αν οι βασικοί χρήστες του κτίσματος - γουρούνια, αγελάδες ή πρόβατα - δεν πρόκειται ποτέ να εκτιμήσουν τις όποιες αισθητικές αξίες του στάβλου (για άλλα πράγματα κόπτονται) υπάρχουν δυστυχώς και οι άνθρωποι που θα τον βλέπουν. Και εδώ είναι το δυστύχημα: ό,τι είναι χτισμένο, όποια κλίμακα ή χρήση και να έχει, ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΟΥΜΕ. Οπότε εκ προοιμίου επηρεάζει τους πάντες και άρα απαιτείται η ύπαρξη ποιοτικών χαρακτηριστικών. Παρεμπιπτόντως αν ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο βρίσκει κάτι στάβλους για άλογα...τύφλα οι ''βίλες'' της Εκάλης (αλλά και βιοτεχνίες, βιομηχανίες).

 

Και αργοπορημένα να απαντήσω στις 3 ερωτήσεις:

1. Δικαίωμα υπογραφής πάσης φύσεως αρχιτεκτονικών μελετών να έχουν μόνο οι Αρχιτέκτονες - και της στατικές επίλυσης βεβαίως μόνο οι Πολιτικοί Μηχανικοί.

2. Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να γίνει εφόσον ο μελετητής-αρχιτέκτονας θεωρεί ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν (δυστυχώς οι συνθετικές επιλογές είναι απεριόριστες - θεωρητικώς - οπότε δεν είναι εύκολο να προτείνω κατηγοριοποιήσεις).

3. Ομολογώ σχετική άγνοια περί του νομοθετικού πλαισίου για τα δημόσια έργα (μακράν απέχω από τέτοια δυνατότητα και άρα δε με απασχολεί ακόμη). Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (Μ.Κ.Ι.Ε.) σε νομοθετικό πλαίσιο αντίστοιχο με αυτό των δημοσίων έργων αλλά (προς Θεού) όχι παρόμοιο. Από ό,τι έχει πέσει στην αντίληψή μου (τυχαίνει να το ξεφυλλίζω το φυλλάδιο του ΤΕΕ, βλέπετε) οι νεώτερες εξελίξεις για τα δημόσια έργα προβλέπονται καταστροφικές (βλ. ΣΔΙΤ). Αλλά όχι, δε θα κλάψω για τις τεχνικές εταιρειούλες...ας πρόσεχαν.

 

 

έντιτ1: πράγματι η χρήση του όρου ''μηχανικός'' σε πολλούς αλλοδαπούς συναδέλφους δημιουργεί ερωτηματικά - δεν το έχω ψάξει γιατί χρησιμοποιείται στην Ελλάδα (αν ήμουνα κακεντρεχής θα έλεγα ότι το πρόσθεσαν ώστε οι λοιποί αμαθείς και απαίδευτοι Έλληνες να μπορούν να το προσδιορίσουν στο περίπου ως επάγγελμα...βέβαια παίζει και οι πρώτοι αρχιτέκτονες να το είχαν και το κόμπλεξ κατωτερότητας) αλλά θα μου άρεσε να το πληροφορηθώ, εγκυκλοπαιδικά.

έντιτ2: αν πάτε ποτέ προς τα βόρεια, ρίξτε μια ματιά στα κτήρια εκατέρωθεν της εθνικής οδού λίγο έξω από την Αθήνα - οι ''αρχιτεκτονικές υπογραφές'' κραυγάζουν. Παράδειγμα, το εργοστάσιο ΝΙΚΑΣ - μπορεί να το σχεδίασε ένα κάθαρμα (είτε ως καθηγητής είτε ως εργοδότης...ως άνθρωπο ευτυχώς δεν τον ξέρω) αλλά είναι ένα άκρως ενδιαφέρον βιομηχανικό κτήριο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου ss_sk αλλά οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες υποβαθμίζουν το επάγγελμα τους και μου βάζουν ιδέες ότι αυτές τις αηδίες που φτιάχνουν μπορώ να τις φτιάξω και εγώ.

Αναφέρθηκα σε στάβλους, απλά ισόγεια ορθογωνικά βιομηχανικά κτίρια όπου απ' ό,τι έχω καταλάβει ο αρχιτέκτονας δεν κάνει τίποτα περισσότερο απ' το να ρωτάει τον Πολιτικό Μηχανικό που θα κάνει τη στατική μελέτη πώς θα κάνει το ένα και πώς το άλλο (τι κλίση θα έχει η στέγη, πού θα μπουν τα παράθυρα, πώς θα είναι οι πόρτες κλπ).

Και για να μην είμαι άδικος ούτε οι αρχιτέκτονες φταίνε ή είναι ανίκανοι, απλώς υποκύπτουν στις απαιτήσεις των πελατών.

Link to comment
Share on other sites

Οι Διπλωματούχοι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί

 

1) διδάσκονται Δομική Μηχανική και Τεχνικά Υλικά

με την αξίωση όχι να υπογράφουν στατικά αλλά να «επικοινωνούν» με τον Στατικό

 

2) γνωρίζουν πολύ καλή Οικοδομική

 

3) παρακολουθούν 5ετή κύκλο σπουδών σε Πολυτεχνική Σχολή

 

Κάποια άλλη απορία;;;;;;;;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Στο θέμα μας παρακαλώ που είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα αναφορικά με τις Αρχιτεκτονικές Μελέτες, όχι τις στατικές.

Link to comment
Share on other sites

....με την αξίωση όχι να υπογράφουν στατικά αλλά να «επικοινωνούν» με τον Στατικό.....

 

Ομως αφενος υπογραφουν κανονικοτατα , αφετερου η επικοινωνια με τον

Στατικο ειναι (συνηθως) του επιπεδου Κινεζου - Ινδιανου.

Link to comment
Share on other sites

....με την αξίωση όχι να υπογράφουν στατικά αλλά να «επικοινωνούν» με τον Στατικό.....

 

Ομως αφενος υπογραφουν κανονικοτατα , αφετερου η επικοινωνια με τον

Στατικο ειναι (συνηθως) του επιπεδου Κινεζου - Ινδιανου.

 

 

Καταρχάς αγαπητέ Augoust δεν αναγράφεις την ιδιότητά σου. Οπότε δεν μπορεί κανείς να καταλάβει από ποια σκοπιά είναι και η γνώμη σου.

 

Εγώ όσους Σοβαρούς Πολιτικούς Μηχανικούς ξέρω δεν υπογράφουν Αρχιτεκτονικές Μελέτες και το αντίθετο (οι σοβαροί Αρχιτέκτονες Μηχανικοί δεν υπογράφουν Στατικά).

 

Ούτε επιθυμώ να συνεχίσω μια συζήτηση σε τέτοιο επίπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.