Μετάβαση στο περιεχόμενο

κοχλιωτή σύνδεση ή βιδωτή σύνδεση


 

Recommended Posts

Γεια σας

 

Είμαι νέος στο forum. Και παίρνω το θάρρος να ξεκινήσω ένα θέμα και αν θα θέλατε, μου λέτε την άποψη σας.

Σε ένα κύκλο μηχανικών άκουσα σχετικά με μεταλλικές κτίριακές κατασκευές το ότι "το σύνθετο δοκάρι συνδέεται είτε με κοχλιοτή είτε με βιδωτή σύνδεση στη βάση του με κομβοελάσματα" κτλ....

 

Αναρωτήθηκα αμέσως για το ποια είναι η διαφορά (μεταξύ κοχλιωτής και βιδωτής σύνδεσης) δεδομένου ότι τα θεωρούσα ίδια.

Ίσως είναι κάτι που ήδη έχω στο μυαλό μου απλά το έχω μπερδεμένο.

 

Ευχαριστώ

 

dtso11

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο είναι. Καμία διαφορά. Κοχλίας = Βίδα. Είσαι σίγουρος ότι το άκουσες έτσι; Αν είναι έτσι τότε τετραγωνίστηκε ο "κύκλος"!!

 

Γενικά περί συνδέσεις: Κοχλιωτή ή συγκολλητή σύνδεση με προεξέχουσες ή μη προεξέχουσες μετωπικές πλάκες (λαπάτσες, σύνδεση παραλαβής ροπής), Κοχλιωτές συνδέσεις με μετωπικές πλάκες στον κορμό της δοκού (τα Γ με τους κοχλίες), Συνδέσεις με γωνιακά ελάσματα στο πέλμα της δοκού (από πάνω - κάτω Γ με κοχλίες), Αποκατάσταση συνέχειας δοκού με μεταλλικά ελάσματα συγκολλητά ή κοχλιωτά (για να έχεις δοκό με μεγάλο μήκος - σύνδεση δοκών πχ σε μία γέφυρα). Τέλος στον κορυφαίο κόμβο ενός πλαισίου, αντικριστές μετωπικές πλάκες \ / . Αυτά τα λίγα από μένα, ψιλομπακαλίστικα βέβαια αλλά μία ιδέα την πήρες συνάδελφε.

 

Δες και αυτό αν σε ενδιαφέρει το θέμα πιο πολύ από το φυσιολογικό :D

Συνδέσεις μεταλλικών κατασκευών - Στα πλαίσια των Ευρωκωδίκων 3 και 9, Μπανιοτόπουλος 2003 - ISBN: 978-960-431-892-6

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ευχαριστώ για την απάντηση.

Ναι έτσι ακριβώς το άκουσα και γέμισα όλος απορία.

 

Και μιας και πιάσαμε το θέμα αυτό να προχωρήσουμε λίγο παρακάτω...

 

Σε μια μεταλλική κατασκευή υπάρχει κάποιος κανόνας όσον αφορά τα σύνθετα δοκάρια? Και εννοώ πότε θα χρησιμοποιήσουμε HEB? ;h HEA ή ΗΕΑΑ κτλ?

 

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν κάτι τέτοιο?

Link to comment
Share on other sites

Προσπαθείς πάντα να χρησιμοποιήσεις την διατομή που με το μικρότερο βάρος επιτυγχάνει επαρκή αντοχή έναντι των εντατικών μεγεθών σχεδιασμού. Εκτός κι αν κάποιος άλλος παράγοντας περιορίζει το εύρος των διαθέσιμων λύσεων.

 

Πχ, έναντι κάμψης η βέλτιστη λύση είναι τα ΙΡΕ, αλλά, αν μπει στην μέση ο λυγισμός (καμπτικός ή στρεπτοκαμπτικός), βέλτιστη λύση μπορεί να είναι ένα ΗΕΑ ή ΗΕΒ κλπ.

 

Αν ο λυγισμός είναι το κύριο πρόβλημα, ένα QHS μπορεί να βγαίνει οικονομικότερο, και πάει λέγοντας.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

1) Οι διατομές (ΗΕΑ, ΗΕΒ, ΗΕΜ) είναι πολύ "βαριές" και πλατύπελμες H => είναι οι αντίστοιχες UC (Universal Columns) για υποστυλώματα λόγω των ροπών αδράνειάς των, και του λόγου πελμάτων κορμού.

2) IPE INP, κλπ υψίκορμες I για δοκούς

3) UNP [ στα δικτυώματα

4) Έπειτα έχουμε τις κοιλοδοκούς. SHS (Square Hollow Section), RHS (Rectangular Hollow Section) και CHS (Circular Hollow Section). Άλλες σε δικτυώματα, δοκούς, αναλόγως του τι θέλουμε να σχεδιάσουμε.

5) Τέλος έχουμε τις διατομές Γ (για δικτυωτούς φορείς), αλλά και τις σύνθετες που γράφεις οι οποίες έχουν μικρότερο άνω πέλμα απ' ότι κάτω. Τέτοιες χρησιμοποιούνται στη διαμόρφωση πλακών.

6) Ειδικές δοκούς customαρισμένες τις λεγόμενες υψίκορμες Plate Girders οι οποίες σχεδιάζονται σε κάθε περίπτωση από τον Μηχανικό για την υποστήριξη καταστρωμάτων Μεταλλικών ή Σύμμεικτων Γεφυρών. (Ύψος κορμού από 900cm - 1500cm (ανάλογα)).

 

edit: Και μιας και αναφέρθηκε ένα φοβερό εργαλείο θα βρείτε εδώ. TATA STeeL, Interactive Blue Book, με τις διατομές όλων των ειδών κατά τις Βρετανικές και Ευρωπαϊκές Νόρμες! Δεν αναφέρει μόνο τα χαρακτηριστικά και διαστάσεις των διατομών, αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες που σας αφήνω να ανακαλύψετε μόνοι σας!! ;)

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.