Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράθυρο πάνω απο αυλή


Barragan

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά και καλως σας βρίσκω.

Θα ήθελα τις συμβουλές σας για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την αυλή μου.

Πρόκειται για μια αυλή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σπιτιού μου αρκετα μεγάλη και ευρύχωρη. το μήκος της είναι περίπου 4,5 μ.

Γυρω της υπάρχει ενα τοιχείο γυρω στα 2 μετρα (χτισμένο πολύ παλια απο μπλόκα και σεναζι στην μεση). Η οικοδομή που ακουμπάει στο σύνορο αυτο (που βρίσκεται δηλαδή καπου 4,5μ απο τον τοιχο του δικού μου σπιτιού) κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει ανοίγματα εφόσον δεν διαθέτει τον ίδιο ακάλυπτο χώρο με εμένα (αν εχω σωστά υποψιν μου τον κανονισμό). Αυτό που έκαναν λοιπόν οταν έχτιζαν (πανε πολλά χρόνια τωρα) είναι να αφήσουν ενα μικρό φωταγωγό διαστάσεων περίπου 1Χ3μ και όσο δεν κατοικούνταν τα πάνω τους διαμερίσματα αυτό δεν ήταν πρόβλημα για μένα γιατί μας χώριζε το δικό μου τοιχείο. Φετος όμως κατοικείται ο πρώτος τους όροφος ο οποίος στο σημείο του φωταγωγού έχει τοποθετήσει παράθυρο. εννοείται οτι δεν εχει σηκώσει ποτε δικό του τοίχο στον φωταγωγό με αποτέλεσμα το παράθυρό του να είναι πάνω ακριβώς απο τον κήπο μου σαν Χάρος!

Τι μπορώ να κάνω; Δεν θα ήθελα να τσακωθώ και να δημιουργήσω εντάσεις με τον γειτονα αλλα δεν μπορώ να ανεχτώ και ένα παραθυρο που βλέπει ακριβως μεσα στις κρεβατοκαμαρες και την αυλή του σπιτιού μου. Δεν θα ήθελα να τον βάλω να χτίσει τον φωταγωγό του και σκέφτομαι να κάνω κάποια κατασκευή εγω.

Μπορώ να σας στείλω φωτογραφία για να έχετε καποια καλύτερη εικόνα πριν μου πείτε την γνώμη σας. Ευχαριστώ εκ των προτερων για τις συμβουλές σας.

Edited by Barragan
Link to comment
Share on other sites

Ο φωταγωγός ήταν μια δυνατότητα που παρείχε ο ΓΟΚ/73, για το φωτισμό-ηλιασμό χώρων που δεν είχαν άλλη δυνατότητα.

Επομένως, εάν το παράθυρο που σε ενοχλεί βρίσκεται στο φωταγωγό, φαλινεται να είναι, κατ' αρχάς, νόμιμο.

 

Επειδή, όμως, το forum δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε ένα μηχανικό με γνώσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Link to comment
Share on other sites

O φωταγωγός πρέπει να είναι κλειστός στο όριο . Μπορούσε αν ήθελε να βάλει υαλότουβλα . Συμβαίνει όμως συχνά να μην χτίζουν , όταν στο όμορο δεν υπάρχει κτίριο , αλλά δεν είναι νόμιμο . Τώρα τι θα κάνετε είναι άλλο θέμα . Κατασκευή στο δικό σας πάντως δεν μπορείτε να κάνετε .

 

Σκεφτείτε μιά πιό βολική λύση γιά όλους , που να εξασφαλίζει τον περισσότερο δυνατό ήλιο γιά αυτούς και την μικρότερη ενόχληση γιά σας .

 

Υαλότουβλα η σταθερές περσίδες αντίστροφης κλίσης από τα πατζούρια , θα μπορούσαν να είναι λύσεις βασισμένες στην έννοια της καλής γειτονίας , ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς .

Link to comment
Share on other sites

Επομένως, εάν το παράθυρο που σε ενοχλεί βρίσκεται στο φωταγωγό, φαλινεται να είναι, κατ' αρχάς, νόμιμο.

Σαφως και είναι νόμιμο. Αλλα και να μην είναι, το τελευταίο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να πω σε κάποιον γείτονα "μην ανοίγεις το παράθυρό σου" ή "κλείστο εντελώς". Φωταγωγός του είναι οτι θέλει κανει. Εκείνο όμως που θα πρεπε να κανει ειναι να εχει τον φωταγωγό του χτισμένο ωστε το παραθυρό του να μην έχει θεα σε εμενα. (Εξάλλου ο τοιχος αυτός εχει βόρειο προσανατολισμό, ο φωτισμός που λαμβάνει ακόμα και έτσι είναι λιγοστός, οπότε μιλάμε για αερισμό ουσιαστικα -πραγμα που γινεται και με κλειστο φωταγωγό.)

Edited by Barragan
Link to comment
Share on other sites

Τώρα τι θα κάνετε είναι άλλο θέμα . Κατασκευή στο δικό σας πάντως δεν μπορείτε να κάνετε .

Υποθέτω οτι το να σηκώσω παραπάνω απο τα 2 μετρα το δικό μου τοιχείο δεν είναι νόμιμο και δεν θα στέκει και σαν κατασκευη σωστα;

Οταν λες ομως οτι δεν μπορω να κανω δική μου κατασκευη εννοείς ουτε καν ξύλινη τύπου πλεγματος ή περσιδων ; Και επίσης αν κανω κατι τετοιο σε ποιο τοιχο θα στηριχτώ; Στον δικό μου δεν μπορω γιατι ειναι αρκετά κοντός γυρω στα 2 μ και στον δικό του δεν επιτρεπεται.

Η λύση με τα υαλότουβλα είναι καλή (την εχει κανει ο διπλανός του ο οποίος επισης ειχε μικρο φωταγωγό με παραθυρο ομως αυτος ειχε μια δοκό να τρεχει κατα μηκος του φωταγωγού και συνοριακα με εμενα και εκει πανω εχτισε υαλοτουβλα -δηλ σηκωσε εναν τοιχο απο υαλοτουβλα ουσιαστικα. Ο συγκεκριμένος όμως δεν εχει δοκο και για να γινει κατι τετοιο θα απαιτηθεί ολόκληρη κατασκευη και ειναι μια πολυεξοδη διαδικασία. Τωρα βεβαια θα μου πεις και η δικιά μου θα εχει εξοδα και το ερωτημα είναι γιατί πρέπει να πληρωσω εγω την μαλακια του γείτονα;

Edited by Barragan
Link to comment
Share on other sites

Ο φωταγωγός ήταν μια δυνατότητα που παρείχε ο ΓΟΚ/73, για το φωτισμό-ηλιασμό χώρων

Να ρωτήσω, ο ΓΟΚ/73 αναφέρεται στο ετος '73 ή είναι κατι άλλο; Και όταν λες "παρείχε δυνατότητα" σήμερα δηλαδή δεν εχει ισχύ αυτός ο κανονισμός;

Edited by Barragan
Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω, ο ΓΟΚ/73 αναφέρεται στο ετος '73 ή είναι κατι άλλο; Και όταν λες "παρείχε δυνατότητα" σήμερα δηλαδή δεν εχει ισχύ αυτός ο κανονισμός;

 

 

Κάθε ΓΟΚ που εκδίδεται προσδιορίζεται από το έτος ισχύος του.

Ο ΓΟΚ/73 ίσχυσε μέχρι το 1985, οπότε εκδόθηκε ο ΓΟΚ/85.

Από τον ΓΟΚ/85 καταργήθηκε η υποχρέωση κατασκευής φωταγωγού αλλά ίσχυσαν άλλες διατάξεις, όπως πχ της δυνατότητας κατασκευής ημιυπαίθριου χώρου που έφερε τα πάνω-κάτω στην κατασκευή οικοδομών. Αλλά αυτά είναι άλλη ιστορία που δεν έχει σχέση με την περίπτωσή σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλα σοβαρολογείς; Κανεις αυτη την ερώτηση όντας μηχανικός;

Είναι το ίδιο να έχεις ενα παραθυρο στα 5 μετρα φατσα και πανω απ το δικό σου και το ίδιο στα 8-9;

Είναι το ίδιο να εχεις ενα παραθυρο σχεδόν κολλητά πανω απο τον κήπο σου κα το ίδιο να είναι 4 μέτρα μέσα;

(Το προβλημα δεν είναι ακριβώς η "οπτική επαφή" είναι η αίσθηση οτι έχεις διαρκώς εναν επιστάτη πανω απο το κεφάλι σου. Είναι και λιγο ψυχολογικό ίσως -το οποίο όμως δεν είναι διολου αμελητεος παραγοντας - ή τουλαχιστον δεν θα πρεπε.) Νομιζω οτι μονο αν το δεί κανείς σε πραγματικές διαστασεις μπορει να καταλαβει το προβλημα, με περιγραφες είναι δυσκολο να το φανταστει.

 

(θα κανω μερικά σχόλια περι "ιδιωτικότητας" στο διπλανό θέμα "φραχτης με ξερολιθιά" όποιος θελει ας παρακολουθήσει)

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.