AlexisPap Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2011 Το σαιτ ειναι ετσι φτιαγμενο , που λειτουργει με ψευδωνυμα... Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... Αν θέλεις γράφεις, αν όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Εδώ όμως είμαστε μηχανικοί, κι αν αποφασίσεις να γράψεις, ας το έχεις υπόψη. Θα επαναλαβω ομως κατι ,απλο που ειναι και το βασικοτερο..Υπερυθρη θερμανση /ακτινοβολια , ειναι ο μοναδικος τροπος , που χρησιμοποιει η φυση για θερμανση... Προφανώς ψευδής ο ισχυρισμός, το golf stream θερμαίνει την γηραιά αλβιώνα δια μεταφοράς, ο ήλιος εκπέμπει κυρίως υψηλής ενέργειας ακτινοβολία, τεράστια ποσά θερμότηντας μεταφέρονται διά μέσω του στερεού φλοιού με αγωγή. Ουδέν άλλο σχόλιο. Για ετουτο , μη μπερδευοσατε με τις ακτινοβολιες , που θερμαινουν αλλα βγαζουν φως..Αυτες οντως ειναι αρκετα επιβλαβεις , και καθολου οικονομικες... Α, τώρα οι άλλοι είναι οι επιβλαβείς και αντιοικονομικοί... Δηλαδή, αν θελήσεις να θερμάνεις με ακτίνες γ (υποθέτοντας ότι οι τοίχοι δεν είναι "διαφανείς"), πως θα χαθεί η ενέργεια; Υπερυθρη ακτινοβολια , εκπεμπει το ανθρωπινο σωμα.... Αυτό ακριβώς είπα στο #55, αλλά δεν έγινα μάλλον κατανοητός και δεν έλαβα απάντηση... Οπως και καθε θερμο σωμα , αρκει να μην προλαβει ο αερας να την δεσμευσει , δια της επαφης με τα θερμα σωματα ...Ειναι απολυτως ωφελιμη , θεραπευτικη, οικονομικη και ο μοναδικος τροπος στεγνωματος της υγρασιας , των δομικων στοιχειων... Δεν χρειαζεται ομως να πω περισσοτερα...Οταν η φυση δεν κανει ποτε λαθος , εγω τι να προσθεσω σε αυτο? Αδυνατώ να εκφραστώ... Εδώ, μόνο ο χειμαρώδης λόγος της σοβατζούς θα μπορούσε να σταθεί επαρκής για ένα σχόλιο. Η ουσία είναι ότι ο τεχνικός λόγος έχασε την αξία του, πλέον ο κάθε πωλητής εφευρίσκει την κατάλληλη τεχνική ρητορική για να προωθήσει το προϊόν του. Έτσι πλέον θα πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε βαθμό απόδοσης ή COP και θα ασχολούμαστε με τον "βαθμό αξιοποίησης". Αλήθεια, ποιος είναι ο ορισμός του νέου αυτού μεγέθους; Υ.Γ: Πάντως, η καλύτερη υπέρυθρη θερμάστρα είναι μια καλή μαντεμένια σόμπα...
maneni Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2011 ποσο χαιρομε που 2 πολιτικοι μηχ μιλανε για μεταφορα θερμοτητας....... τουλαχιστον ο ενας εχει αποδειξει οτι ειναι πολυ καλος γνωστης.
mechpanos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2011 Χωρίς να θέλω να τοποθετηθώ a priori υπέρ ή κατά μιας λύσης χωρίς να την μελετήσω, ομολογώ ότι ο τρόπος γραφής των "αντιπροσώπων" και των υπερμάχων αυτής της επιλογής θέρμανσης, προσομοιάζει σε επίπεδο διαφήμισης telemarketing και φυλλαδίου απευθυνόμενο σε αδαείς και τα επιχειρήματα που γράφονται (δεν μπαίνω στον κόπο να τα αναφέρω) δεν αντέχουν καν στην κριτική που μπορεί να κάνουν τα μέλη ενός forum μηχανικών. Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός και ομολογώ ότι δεν έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με τον τομέα της θέρμανσης, όμως αυτά που διδάχθηκα στο ΕΜΠ θεωρώ ότι είναι αρκετά (αν και δεν πήρα ενεργειακή κατεύθυνση, αλλά παραγωγής& διοίκησης) για να μπορέσω να διακρίνω την επιστημονική έρευνα από την μυθοπλασία. Αντί λοιπόν να λέμε τους επιστήμονες τεχνοφοβικούς και δεν ξέρω εγώ τί άλλο, καλό θα ήταν να γίνει αναφορά σε έρευνες από τους υπέρμαχους/αντιπροσώπους αυτής της λύσης και πάνω σε αυτές να γίνει εποικοδομητικός διάλογος χωρίς υπερβολές, ούτε φανφάρες αλλά ούτε και μηδενιστικές απαξιώσεις από τους σκεπτικιστές! Λοιπόν τώρα να κάνω μια παρατήρηση που δεν εγράφη εξόσων βιαστικά, είναι η αλήθεια, διάβασα: η θερμική άνεση κατά την αντίληψη που έχω σχηματίσει, ή για να το πω καλύτερα το επίπεδο αίσθησης ζέστης ή ψύχους στον άνθρωπο δεν είναι άμεσα σχετικό με την θερμοκρασία, αλλά με τον ρυθμό μεταβολής της θερμότητας που εκπέμπεται ή απορροφάται αντίστοιχα, μεταξύ αυτού και του περιβάλλοντος. Μπορεί εύκολα λοιπόν με ίδιες γενικές θερμοκρασιακές συνθήκες να αισθάνεται ζέστη ή κρύο, αν το σώμα του την δεδομένη στιγμή προσλαμβάνει ή αποβάλλει θερμότητα. Επίσης, αυτό είναι κάτι δυναμικό και όχι στατικό, σε σχέση με το χρόνο. Γύρω από αυτόν τον ορισμό ίσως να είναι πιο δόκιμο να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την αίσθηση κρύου ή ζέστης (θερμική άνεση), και όχι την θερμοκρασία αυτή καθαυτή. Αντίστοιχα, θεωρώ ότι η κλιματολογικά θερμική άνεση σε ένα χώρο κατοικίας έχει να κάνει με το να αισθάνεται ο κάτοικος θερμικά άνετα σε όλους τους χώρους που κινείται, και για όσο τους χρησιμοποιεί. Δεν μπορεί δηλ. να φεύγει από το σαλόνι να πάει να πιει ένα ποτήρι νερό και να ξεπαγιάζει, ούτε να πηγαίνει να κοιμηθεί και να ιδρώνει. Αυτό απαιτεί μια ομοιόμορφη θέρμανση όλων των χώρων κύριας χρήσης, θεωρώ όμως ότι εκτός της απαραίτητης μόνωσης είναι απαραίτητη η εισαγωγή συστημάτων θερμικής αδράνειας, ούτως ώστε η θέρμανση να κατανέμεται ομαλά στην οικία σε 24ωρη χρήση. Για να μην πλατιάζω, αναμένω εμπειρίες και απόψεις από τους πιο έμπειρους συναδέλφους και περαιτέρω εξήγηση των συστημάτων υπέρυθρης θέρμανσης για οικιακή χρήση.
nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27 , 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27 , 2011 Αντλια θερμοτητας COP= 4 Υπερυθρη θερμανση COP= 1 Αρα η υπερυθρη θερμανση καταναλωνει 4πλασια ηλεκτρικη ενεργεια για να μου δωσει την ιδια θερμικη ενεργεια στο εσωτερικο του σπιτιου σε σχεση με μια αντλια θερμοτητας. Θερμαινει μονο τα σωματα κι οχι τον αερα. Αρα θα εχω ζεστα τραπεζια και τοιχους αλλα παγωμενο αερα. Δηλαδη οτι ακουμπαω θα ειναι ζεστο αλλα ο αερας που με περιβαλει παγωμενος. Το αποτελεσμα ειναι οτι εγω θα ξεπαγιασω μεσα στο σπιτι. Σαφως και ο αερας θα ζεσταθει απο τα ζεστα τραπεζια, τοιχους (οταν αυτα ζεσταθουν) κτλ αλλα ωσπου να γινει αυτο εγω θα κρυωνω. Παρομοιο συστημα θερμανσης σε χρονικη αποκριση ειναι το υποδαπεδιο το οποιο ομως με αντλια θερμοτητας εχει 4 φορες λιγοτερη καταναλωση. Τελικα γιατι δε βαζουμε ενα συμβατικο τζακι το οποιο με λιγοτερα χρηματα θα μας ζεματισει τραπεζια, καναπεδες και οποιον βρισκεται μπροστα του, και ομοιως με την υπερυθρη οτι βρισκεται απο πισω θα ειναι παγωμενο; Εκτος κι αν η υπερυθρη ακτινοβολια ανακλαται στους τοιχους και ζεσταινει τα παντα απο ολες τις πλευρες. Πολυς κοσμος εχει τσιμπισει και με ρωταει στο γραφειο γι' αυτη την "καινουρια" θερμανση. Φοβαμαι πως η διαφημιση που εχουν κανει θα πιασει τοπο και τελικα ο Ελληνας παλι θα πληρωσει και θα βαλει στο σπιτι του αχρηστα πραγματα που μετα απο λιγο καιρο θα τα πεταξει.
nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27 , 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27 , 2011 Εχω να πω για την υπερυθρη θερμανση , οτι ειναι ο μοναδικος τροπος που επελεξε η φυση για να μας θερμανει... Ναι φιλε μου αλλα η φυση με τον τροπο που επελεξε να μας ζεστανει δεν πληρωνει με ευρω την καθε KWh θερμικης ενεργειας που παραγει. Αν την πληρωνε τοτε θα ειχε καταστραφει οικονομικα διοτι ο ηλιος παραγει εκατομυρια φορες περισσοτερη θερμικη ενεργεια απο αυτη που φθανει σε εμας. Αν λοιπον ανακαλυψες ενα τροπο να προσομοιωσεις τον τροπο που ζεσταινομαστε απο τον ηλιο καλα εκανες αλλα δεν εχει αυτος ο τροπος καμια χρηση στο σπιτι μας.
Giorgos1987 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30 , 2011 Πολυς κοσμος εχει τσιμπισει και με ρωταει στο γραφειο γι' αυτη την "καινουρια" θερμανση. Φοβαμαι πως η διαφημιση που εχουν κανει θα πιασει τοπο και τελικα ο Ελληνας παλι θα πληρωσει και θα βαλει στο σπιτι του αχρηστα πραγματα που μετα απο λιγο καιρο θα τα πεταξει. Αν και offtopic, που να δείς τι χαμός γίνεται με την "θέρμανση ιόντων" Ευτηχώς πάντως που αν κάνει κάποιος αναζήτηση στο google για οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης, βγάζει στις πρώτες σελίδες θέματα συζήτησης από το michanikos.gr και βλέπουν όλοι μέσα από διαλόγους τι παίζει πραγματικά με το κάθε σύστημα.
ilias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3 , 2012 Τελικά μπορεί να μας πει κάποιος που έχει δοκιμάσει αυτό τον τρόπο θέρμανσης εάν πραγματικά αποδίδει? Προσφέρει ζέστη ή όχι??? Αισθάνεται κάποιος άνετα μέσα στο χώρο ή όχι? Η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να είναι μικρή, αλλά το κόστος αγορά των σωμάτων είναι αρκετά μεγάλο, δεδομένου ότι για ένα δωμάτιο θέλεις πάνελ κόστους 350 με 400+ ευρώ. Φανταστείτε για ολόκληρο σπίτι τι γίνεται.
Tassos Zachariadis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2012 (edited) Μου αρεσε παρα πολυ η τοποθετηση σουMechPano , στο θεμα υπερυθρη θερμανση (Μπραβο...αποτελεις σπανιο ειδος)...ομως εδω δεν θα γραψω πολλες λεπτομερειες.....δεν μου αρεσει καθολου το επιπεδο καποιων , που με τον κλασσικο τροπο της ημιμαθειας και φυσικα , την βολεμενη τους κλασσικη και ατελη γνωση , προβαλλουν σαθρα επιχειρηματα, για νηπιαγωγιο , ειρωνευομενοι μαλιστα , αυτους που εχουν πραγματικα ασχοληθει με το θεμα......Και φυσικα , αυτοι οι κυριοι φιλε Πανο , εχουν βαθεια νυχτα , για αυτα που εγραψες , περι θερμικης ανεσης , και φυσικα τους διαφευγουν απλα πραγματακια , οτι αυτο που αισθανομαστε σαν αισθηση θερμοτητας , ειναι ο μεσος ορος αυτου που δεχομαστε απο ακτινοβολια απο τα αντικειμενα και της θερμοκρασιας του αερα.....Και πολυ ρομαντικο το παραδειγμα καποιου ειρωνα φιλου εδω για το γκολφ στριμ , αλλα μαλλον , ουτε ο ιδιος θα ηθελε να ζει σε περιβαλλον , οπου φυσαει ζεστος αερας , βλεπε Λιβας.....Η φυσιολογια λοιπον του ανθρωπινου σωματος , ειναι φτιαγμενη , ωστε να αισθανεται τον αερα δροσεροτερο , στην αναπνοη , απο την θερμοτητα που δεχεται απο ακτινοβολια στο σωμα......Εχω χιλια πραγματα , να προσθεσω , επαυτου και στο τραγικο λαθος της τεχνολογιας , που βασισε την θερμανση , στον ανθυγεινο ζεστο αερα , που εκτος τον αλλων , διαφευγει σαν το κλεφτη μαζι με τα ευρω μας , με το ανοιγμα καθε παραθυρου.....Επισης να ξεκαθαρισω κατι, για τον βαθμο αποδοσης,,,,....Αλλο βαθμος αποδοσης ....αλλο αξιοποιησης......Η συκευες υπερυθρης θερμανση , οταν παραγεται απο ηλεκτρικο ρευμα , εχουν συντελεστη αποδοσης 1 αλλα συντελεστη αξιοποιησης εως και 1,8......Δεν θα μπω παλι στην διαδικασια να γραψω εδω σεντονια τυπων και επιστημονικων επεξεγησεων....το εχω ηδη κανει σε αναλογο φορουμ (οχι εδω)...οποιος θελει μπορει να παει να δει... παντως για σενα Πανο ειμαι στην διαθεση σου για συζητηση Έχουμε πει πολλές φορές, (σε αυτό το φόρουμ μάλιστα, όχι σε κάποιο άλλο γενικά και αόριστα), ότι θέλουμε μηνύματα με επιχειρήματα. Εφόσον δε μπαίνετε στη διαδικασία, γιατί επιμένετε να γράφετε? miltos Edited Φεβρουάριος 23 , 2012 by miltos 2
thanar Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2012 Ποια είναι η διαφορά των υπέρυθρων panel με τις θερμάστρες αλογόνων, Κε. Ζαχαριάδη; 1
Recommended Posts