Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιτέλους η πρώτη μου δουλειά αλλά...


Apithanos

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

Σας διαβάζω καιρό αλλά δε χρειάστηκε ποτέ μέχρι τώρα να γράψω. Νέος πολιτικός μηχανικός είμαι, πολύ φρέσκος και η τύχη του πρωτάρη έστειλε την πρώτη μου δουλειά, μελέτη & κατασκευή μία κατοικίας γύρω στα 150 τετραγωνικά. Θα έπρεπε λογικά να είμαι πολύ χαρούμενος ωστόσο είμαι προβληματισμένος πολύ!

 

Το θέμα είναι ότι πολύ πρόσφατα έλαβα θετική απάντηση από μία εταιρεία και κανόνισα να φύγω προσεχώς για δουλειά στο εξωτερικό, στην Αγγλία συγκεκριμένα όπου και σπούδασα.

 

Το δίλημμα λοιπόν είναι μεγάλο... Παραμένω Ελλάδα ή συνεχίζω το πρόγραμμά μου για να φύγω από εδώ;

 

Ο πελάτης είναι κολλητός του μπαμπά, έχει κάποια χρήματα χωρίς να θεωρείται και πολύ πλούσιος και θέλει κτίσει ένα σπίτι σε μία έκταση γης που έχει, αλλά ζει σε ένα μικρό νησί αρκετά μακριά από την πόλη μου. Επομένως δε θα είναι για εμένα κάτι απλό καθότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές για ένα νέο μηχανικό.

 

Κυριότερα με προβληματίζει το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι μακριά από την πόλη μου, άρα το περιβάλλον εκεί θα είναι άγνωστο σε εμένα, και το ότι είναι σε μικρό νησί το έργο. Άρα εγώ θα πρέπει να συνεργαστώ με άγνωστους συναδέλφους και συνεργεία για τη μελέτη και την κατασκευή, καθότι δε γνωρίζω την εκεί αγορά.

 

Όπως μου ξεκαθάρισε από την αρχή ο πελάτης, θέλει σε 1η φάση ένα feasibility study ώστε να δούμε αν αυτό που έχει στο νου να υλοποιήσει μπορεί να γίνει με το συγκεκριμένο ποσό χρημάτων που διαθέτει. Ειλικρινά αυτό είναι για εμένα το ποιο δύσκολο κομμάτι, κυρίως γιατί δε θέλω να κάνω καμία χοντρή πατάτα αφού είναι φίλος με τον μπαμπά.

 

Άρα τι αποφασίζω; Φεύγω έξω στη σιγουριά και ασφάλεια της δουλειάς του εξωτερικού ή παραμένω Ελλάδα και μπαίνω στα βαθιά & δύσκολα; Και τι θα γίνει μετά από 2 πες χρόνια που θα τελειώσει το έργο και θα επιστρέψω από το νησί πίσω στην πόλη μου; Θα υπάρξω ξανά τυχερός; Γιατί θα είναι πιο δύσκολο τότε να φύγω εξωτερικό. Άσε που μπορεί να γίνει κάτι με την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας και να σταματήσει το έργο μελλόντικά. Ούτε και χρήματα με βλέπω να βγάζω από το έργο, παρά για την εμπειρία και μόνο το σκέφτομαι γιατί σίγουρα θα μάθω πολλά.

Link to comment
Share on other sites

Φύγε . Αν ήταν η δουλειά στην πόλη σου θα είχες δίλημμα . Αλλιώς δες αν σου αρέσει το νησί , να μείνεις εκεί .

 

Δεν χάνεις 2 χρόνια από την ζωή σου γιά μιά δουλειά , εκτός αν πληρωθείς πολύ καλά και το μέγεθος και το μπάτζετ του συγκεκριμένου έργου , δεν αρκεί γιά αυτό .

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον bas.

Συν τοις άλλοις, απο τις συζητήσεις και τα πρώτα σκίτσα μέχρι να προσεγγιστεί το budjet και να πάρεις μια προκαταβολή ώστε να θεωρήσεις ότι έκλεισε η δουλειά .....ζήσε Μάη μου

Αν έχεις άκρη έξω και σίγουρη δουλειά έξω, φύγε.

Link to comment
Share on other sites

Σκέψου το πολύ καλά!

Από προσωπική εμπειρία, είναι δεδομένο ότι στις πολύ αρχές κάποιος γνωστός θα σου ζητήσει προσφορά για την κατασκευή του σπιτιού που πάντα ονειρευόταν.

Ίσως γιατί θέλει να φανεί ότι σε εμπιστεύεται, ίσως για να σε κάνει να νιώσεις ικανός, ίσως για να φανεί εντάξει απέναντι στους γονείς σου...το θέμα είναι εάν τελικά είναι διατεθιμένος να προχωρήσει σε πράξεις και να πληρώσει αρχικά για τη προμελέτη σου και τον κόπο σου και εν τέλει για το σύνολο των υπηρεσιών σου.

Μια λύση είναι να ζητήσεις προκαταβολή για την προεργασία που πρέπει να κάνεις, αλλά θα το κάνεις σε γνωστό?

 

Για εμένα λοιπόν να είσαι επιφυλακτικός σε περιπτώσεις γνωστών όταν μόλις έχεις ξεκινήσει το επάγγελμα, 9 φορές στις 10 το θέμα σταματά στη κουβέντα και δεν προχωρά, ενώ εσύ χάνεις τον ύπνο σου να βρεις από που θα ξεκινήσεις και πως θα το διαχειριστείς.

 

Ζύγισε λοιπόν τα παραπάνω και πράξε ανάλογα, εγώ νομίζω πως με σίγουρη δουλειά στο εξωτερικό δεν θα έπαιρνα το ρίσκο να μείνω για μια κατασκευή που μπορεί να μην γίνει ποτέ ή (εάν ακόμα και αν γίνει) που δε νιώθω ακόμα σίγουρος ότι μπορώ να την διεκπεραιώσω με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κλεισμένες συναργασίες και φυσικά εκτίμηση του τελικού μου κέρδους.

 

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, απλά σου δίνω και τη δική μου οπτική για το θέμα..

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι πολύ πρόσφατα έλαβα θετική απάντηση από μία εταιρεία και κανόνισα να φύγω προσεχώς για δουλειά στο εξωτερικό, στην Αγγλία συγκεκριμένα όπου και σπούδασα.

 

Αν επιτρέπετε, ποια εταιρία σου έκανε την προσφορά, σε ποιά πόλη και τι θέση?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή όπως θα καταλάβεις είμαι ο φανατικός επαρχιώτης του φόρουμ ψηφίζω νησί με τα χίλια εφόσον η δουλειά κλήσει και υπάρχει η εξασφάλιση τουλάχιστον κάποιων ελάχιστων χρημάτων Δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσει η ζωή Πάντως δεν ξέρω από εμπειρία ή χρήματα αν αποκτήσεις , αλλά από καθαρό αέρα και ψυχική ανάταση πολύ και αν προσαρμοστείς στην τοπική κουλτούρα θα βρείς και ανθρώπους με όλη την σημασία της λέξης .Αν θέλεις χρήματα και δόξα και επαγγελματική καταξίωση τότε εξωτερικό (αν και εγώ δεν θέλω Ελληνες να φεύγουν έξω αν έχουν δυνατότητες εδώ και ιδιαίτερα στην Ελληνική περιφέρεια) Βέβαια εδώ μέχρι να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος(ελπίζω ότι θα το δω πριν φύγω από το μάταιο κόσμο) πρέπει να οπλιστείς και με πολλά άλλα στοιχεία όπως γερό στομάχι

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Βέβαια εδώ μέχρι να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος(ελπίζω ότι θα το δω πριν φύγω από το μάταιο κόσμο)

 

έχεις σκοπό να ζήσεις χίλια χρόνια? :mrgreen: :mrgreen: :P γιατί τόσο χρειαζόμαστε για να αλλάξει το DNAμας :grin:

Link to comment
Share on other sites

Ευχaριστώ πολύ γιa τις aπaντήσεις σaς, πολλές aπό τις οποίες τaυτίζοντaι κaι με δικές μου σκέψεις.

 

Topap κaλησπέρa, δε θa ήθελa νa aνaφέρω τa στοιχείa που ρωτάς, είνaι πάντως ως graduate σε consultancy κaι όχι contractor ετaιρείa όπου ως φοιτητής είχa κάνει ένa κaλοκaίρι internship μaζί τους.

Link to comment
Share on other sites

Εσύ ξέρεις τι πρότaση έχεις, aλλά γιa μένa το κaλύτερο είνaι νa aποδεχτείς την πρότaση aπό το εξωτερικό...Θa έχεις κάτι στaθερό κaι σίγουρο, θa μπεις σε άλλους ρυθμούς, κaι γενικά είνaι στa συν όσον aφορά επaγγελμaτικά...

Εδώ μπορεί νa κάτσει...μπορεί νa μην κάτσει η δουλειά. Κaι πες ότι έγινε η δουλειά...μετά?? Η επόμενη?

Link to comment
Share on other sites

Σκέψου το πολύ καλά!

Από προσωπική εμπειρία, είναι δεδομένο ότι στις πολύ αρχές κάποιος γνωστός θα σου ζητήσει προσφορά για την κατασκευή του σπιτιού που πάντα ονειρευόταν.

 

Πρόσεχε αυτό που σου γράφει ο yian...

Εγώ την πρώτη φορά που "πήρα δουλειά" πανηγύριζα (μου είχε ζητηθεί απλά μια προσφορά...)

Κατόπιν κατάλαβα ότι στις περίπου 10 συζητήσεις/προσφορές κλπ η 1 θα κάτσει σαν δουλειά... Και από αυτές που θα κάτσουν οι μισές είναι στο κόκκινο στις πληρωμές...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.