Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρειάζεται αλλαγή χρήσης;


Recommended Posts

Σε ένα κτίριο έχουν βγει οι εξής άδειες:

1958: ισόγειος οικία

1962: κατ' επέκταση ισόγειος οικία

1973: προσθήκη ισογείου κατ' επέκταση υπάρχοντος ισογείου

1976: προσθήκη Α΄ ορόφου

1994: προσθήκη Β΄ ορόφου

 

οι χώροι του ισογείου των αδειών του 1958 και του 1962 λειτουργούν εξαρχής ως καταστήματα (ραφείο, ηλεκτρικά). Στις κατόψεις των αδειών αυτών, δεν φαίνεται κάποιο δηλωτικό της χρήσης, ωστόσο στις όψεις φαίνονται τζαμαρίες.

 

Το ίδιο και στις άδειες του 1973 και του 1976 (καμία αναφορά στην άδεια για καταστήματα, παρά μόνο στις όψεις φαίνονται τζαμαρίες). Μια λεπτομέρεια: στο στέλεχος είναι συμπληρωμένη η στήλη "Ειδικά Κτίρια" με εμβαδά που αντιστοιχούν στο σύνολο των κατασκευών (υπάρχοντα + προσθήκες)

 

Στην άδεια του 1994, για πρώτη φορά φαίνεται η ένδειξη "κατάστημα" στις κατόψεις του ισογείου, για κάθε ένα από τους χώρους των 2 πρώτων αδειών. Πλην όμως, η άδεια αφορά τον 2ο όροφο, και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αλλαγή χρήσης των δύο χώρων στο ισόγειο.

 

Παρεμπιπτόντως, το 1998, ο ένας χώρος γίνεται ψιλικά-παντοπωλείο και η αρμόδια Πολεοδομία υπογράφει Βεβαίωση Κύριας Χρήσης.

 

Σήμερα, για τον έτερο χώρο (μέχρι σήμερα, ηλεκτρικά είδη), υπάρχει η προοπτική ενοικίασης του χώρου ως αυγοπωλείο-παντοπωλείο, χωρίς παρασκευαστήρια ή χώρους συνάθροισης κοινού ή τραπεζάκια, το οποίο ωστόσο ανήκει στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, και για τον οποίο ζητείται από τον Δήμο Βεβαίωση Κύριας Χρήσης, την οποία πλέον υπογράφει μηχανικός και όχι η Πολεοδομία.

 

Μπορεί να θεωρηθεί ότι η χρήση του συγκεκριμένου χώρου είναι "Κατάστημα" ή πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης;

Link to comment
Share on other sites

Για δες αν σε βοηθήσει το παρακάτω:

 

Ε γγρ-34837/10-4-92

 

Αναφερόμενοι στο πιο πάνω σχετικό έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες χώροι κυρίας χρήσεως, που αποτελούν τμήματα κτιρίων ανεγερθέντων με τις προ της ισχύος του ΓΟΚ/85 πολεοδομικές διατάξεις, λειτουργούν αποδεδειγμένα με βεβαιώσεις των αρμοδίων φορέων τους ως επαγγελματικοί χώροι των οποίων όμως η συγκεκριμένη χρήση δεν καθορίζεται στα σχέδια της εγκεκριμένης μελέτης αλλά είναι επιτρεπτή στην περιοχή, τότε οι χώροι αυτοί εξακολουθούν να λειτουργούν ως έχουν χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας για την αλλαγή της χρήσης τους.

Επί πλέον στοιχεία με τα οποία μπορεί να αποδειχθεί η λειτουργία των υπόψη χώρων εκτός από τις βεβαιώσεις που προαναφέρονται είναι τα έγγραφα εφορίας, αστυνομίας, εμπορικών επιμελητηρίων και συναφών επαγγελματικών οργάνων. Η αλλαγή ιδιοκτήτου ή ενοικιαστού σ' αυτούς δεν επηρεάζει την προηγούμενη διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.