Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Υπάρχουν πάρα αρκετά στην αγορά με ποικίλες δυνατότητες. Από 2D με μεθόδους οριακής ισορροπίας έως 3D με πεπερασμένα στοιχεία και κινηματική ανάλυση. Όσο περισσότερα μπορεί να κάνει το πρόγραμμα, τόσο πιο πολύπλοκο είναι στη χρήση του και τόσο περισσότερες παραμέτρους θα πρέπει να ορίσεις (αυξάνοντας έτσι το βαθμό ακριβείας των αποτελεσμάτων αλλά και την πιθανότητα λάθους!!!),

 

Φαντάζομαι ότι για αρχή ένα πρόγραμμα δισδιάστατης ανάλυσης (χωρίς) πεπερασμένα στοιχεία είναι ότι πρέπει, εαν δεν σου έχει ζητηθεί κάτι διαφορετικό. Ορίζεις τη γεωμετρία του πρανούς, επιλέγεις τα υλικά, βάζεις τις φορτίσεις, επιλέγεις μέθοδο ανάλυσης et voilà.

Απο τα πιο διαδεδομένα είναι το Slide της Rocscience, το Geo-slope (Geostudio), το Slope της Oasys, το Galena καθώς και άλλα. Μια αναζήτηση στο google θα σε βοηθήσεις να τα βρεις.

Τα περισσότερα απο αυτά έρχονται με δοκιμαστική περίοδο χρήσης, ή και educational licence.

 

Kοίταξε και εδώ http://www.ggsd.com/ στην κατηγορία Geotechnical -> Slope stability (soil) :οπου θα βρεις μια λίστα με εμπορικά αλλά και freeware προγραμματα.

Edited by sbilionis
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Σ' ευχαριστω για την απαντηση σου αλλα θέλω για βραχωδες πρανες και οχι εδαφικο. Το Slide και το Geoslope δεν εχουν κριτηρια θραυσης για βραχώδη (π.χ. Hook-Bray) αλλα για εδαφικα (Bishop, Fellenius κτλ). Τα αλλα δυο δεν τα ηξερα αλλα κοιταζοντας ουτε το ενα (http://www.oasys-software.com/products/engineering/slope.html) αλλα ουτε και το αλλο (http://www.galenasoftware.com/html/features.html) κανουν για βραχωδη. Εχω δοκιμάσει το Rocplane της Rockscience αλλα δουλευει μονο με αστοχιές υπο μορφη σφηνας..

Δημοσιεύτηκε (edited)

???? βραχώδους? Δεν το πρόσεξα στην αρχική σου ερώτηση.

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο τυφλοσούρτης όπως στο εδαφικό πρανές. Δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα που να σου βγάζει απλά Σ.Α. για βραχώδες πρανές.

Θα πρέπει πρώτα εσύ βρεις το μηχανισμό αστοχίας απο τον οποίο κινδυνεύει το πρανές, και έπειτα να κάνεις τη αντιστοιχη ανάλυση βρίσκοντας και Σ.Α.

Ας μιλήσω για το software της rocscience τότε

Έτσι αν έχεις ολίσθηση επι επιπέδου χρησιμοποιείες το Rocplane

Αν έχεις δημιουργία σφήνας χρησιμοποιείες το Swedge

Αν οι ασυνέχειες του πρανούς είναι τόσο πυκνές που δεν αναγνωρίζονται οικογένειες διακλάσεων, μπορείς να λειτουργήσεις με ένα προσομοίωμα εδαφικού πρανούς με τα ανάλογα χαρακτηριστικά που θα ορίσεις. Τότε χρησιμοποιείες το slide, ή ακόμα καλύτερα το Phase2 (όμως εδώ πλέον μπαίνεις στην ανάλυση με πεπερασμένα στοιχεία -αν και μάλλον είναι πιο καλή λύση για το είδος του προβλήματος που θες να λύσεις-).

(και δεν εξετάσαμε το πρόβλημα της ανατροπής...!)

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείς και ένα πρόγραμμα όπως το Dips για την προβολή και ανάλυση των ασυνεχειών ώστε να προσδιορίσεις τους μηχανισμούς αστοχίας που θα εξετάσεις.

αυτά τα ολίγα.

 

Μπορείς να δοκιμάσεις και το Rockpack III που έχει λίγο απ'όλα

Edited by sbilionis
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Σαφως και πρωτα μεσω του Dips βρηκα το μηχανισμο αστοχιας... Αυτο που μου λες για το Slide ειναι σωστο γιατι εαν η βραχομαζα ειναι κατακερματισμενη και πολυ χαμηλης ποιοτητας μπορω να υποθεσω οτι λειτουργει σαν εδαφος. Με αναττροπη τι γινεται; Ποιο προγραμμα μπορω να χρησιμοποιησω; Γιατι στο ενα στερεοδιαγραμμα εχω ανατροπη και στο αλλο σφηνα..

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

http://www.michanikos.gr/gallery/image/731-%CE%91%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%87%CF%8E%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82/

 

Το συγκεκριμένο στερεοδιάγραμμα τι μορφή αστοχίας απεικονίζει? εγώ βλέπω ανατροπή

  • 2 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.