Ανδρέας1990 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Καλημέρα παιδιά, έχω ένα πρόβλημα και θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω δύο κλεστά δοχεία το ένα σε υπερπίεση 2 bar και το άλλο σε υποπίεση 0,5 bar. Αν τα συνδέσω αυτά με ένα σωλήνα ποιά θα είναι η τελική πίεση? Σας ευχαριστω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Δεν είναι του αντικειμένου μου αλλά απ' ότι θυμάμαι από το λύκειο, δεν παίζουν ρόλο οι όγκοι για να βρεις την τελική πίεση? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ανδρέας1990 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 (edited) Σε ευχαριστώ Γιάννη για την απάντηση.Έχεις δίκιο σ αυτό που λες ναι αν σκεφτεις ότι P*V=n*R*T. Είναι τελείως θεωρητικό το ερώτημα και μάλλον θέλει μια απάντηση πιο πολύ ποιοτική παρά ποσοτικη. Edited Οκτώβριος 11 , 2012 by Ανδρέας1990 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Θεωρητικά, για συγκεκριμένη θερμοκρασία και π.χ. για ίδιους όγκους, θα έχουμε ένα μέσο όρο υποθέτω... Δηλαδή η τελική πίεση θα είναι (2+0,5)/2 = 1,25 Σωστά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aiche Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 (edited) Φυσικά οι πιέσεις και οι θερμοκρασίες στις εξισώσεις της Θερμοδυναμικής εννοούνται ως απόλυτες. Με την υπόθεση ότι δεν υπάρχει εναλλαγή θερμότητας και έργου η τελική πίεση δίνεται από την εξίσωση p = ( p1V1 + p2V2 ) / ( V1 + V2 ) Επειδή οι πιέσεις είναι μικρότερες των 10 bar η εξίσωση των ιδανικών αερίων θεωρείται ακριβής και δεν είναι απαραίτητη η χρήση των εξισώσεων των πραγματικών αερίων. Edited Οκτώβριος 11 , 2012 by aiche Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Για ίσους όγκους, ίδια θερμοκρασία, και υποθέτοντας ότι η τιμή 0 της πίεσης αντιστοιχεί στην ατμοσφαιρική: [2+(-0,5)]/2=0,75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ανδρέας1990 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Καταρχάς σας ευχάριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας. aiche θέλω να σε ρωτήσω, όταν λες πως ισχύει η εξίσωση των ιδανικών αερίων σημαίνει πως θα πρεπει να υποθέσω εάν η μεταβολή μου είναι ισόθερμη (σταθερή θερμοκρασία) ή ισόχωρη (σταθερός όγκος). Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα ισχύει P/P'=V/V' και Ρ/Ρ΄=Τ/Τ΄ αντίστοιχα; διόρθωσέ με σε παρακαλώ αν κάνω λάθος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Η μεταβολή σου είναι ισενθαλπική, καθώς η γενικότητα της διατύπωσης υπονοεί ότι το σύστημα των δύο δοχείων είναι κλειστό. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ανδρέας1990 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Μπορείς να μου εξηγήσεις τι ακριβώς σημαίνει για το πρόβλημά μου το ότι έχει ισενθαλπική μεταβολή? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2012 Αλεξη, θεώρησε ως δεδομένο ότι ήμουνα πολύ κακός μαθητής στην Χημεία: υποπίεση 0,5bar σημαίνει -0.5? Ή απλά κάτω από 1? Η ατμοσφαιρική πίεση δεν είναι περίπου 1bar? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα