Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προϋπολογισμός κόστους κατοικίας


Recommended Posts

Καλημέρα σας!

 

Μήπως θα μπορούσε να βοηθήσει κανείς με το πώς γίνεται ένας προϋπολογισμός κόστους για τη μελέτη & κατασκευή μίας κατοικίας; Είναι, ευελπιστώ δηλαδή, η πρώτη μου δουλειά.

 

Έχω το παρακάτω βιβλίο στο ράφι αλλά είναι η 2η έκδοση, του 2008 οπότε αρκετά θα έχουν αλλάξει πιστεύω.

http://www.papasotir...d=857552&deid=0

 

Έπίσης η π-Systems γνωρίζω ότι έχει 2 σχετικά προγράμματα για υπολογισμό ποσοτήτων και κόστους. Υπάρχουν άλλα στην αγορά, δωρεάν ίσως; Γιατί δε θέλω να ξοδέψω στη φάση αυτή χρήματα για μία απάντηση στον πελάτη.

 

Επιθυμεί κάτι απλό σχεδιστικά και όχι εξεζητημένο, ένας τυπικός οικογενειάρχης είναι, όχι πολυτέλεια και ακριβά υλικά ντυσίματος αλλά κάτι για τις βασικές τους ανάγκες μόνο, γύρω στα 150 τετραγωνικά το σπίτι αλλά θα ήθελε και κανένα φωτοβολταϊκό ή γωθερμία είπε. Επίσης η προσωπική του εκτίμηση για το κόστος είναι στα 1000 ευρώ το τετραγωνικό περίπου και δε θα ήθελε να το υπερβεί.

 

Αν υποθέσουμε ότι θα στοιχίσει 150.000 πόσα από αυτά θα πρέπει να πάρω εγώ (και οι συνάδελφοι) ως μηχανικός για μελέτη & κατασκευή; Τα υπόλοιπα θα είναι το κόστος των υλικών και τα εργατικά, πιστεύω.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

όσο αναφορά το κόστος της κατασκευής, ένα δωρεάν προγραμματάκι βρίσκεται στο http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=1&la=1&catid=1 δεξιά στην οθόνη, υπάρχει εικονίδιο που αναγράφει κόστος κατασκευής

Link to comment
Share on other sites

Το κόστος αμοιβών μηχανικών για την εκπόνηση των μελετών μπορεί να υπολογιστεί με βάση των κώδικα αμοιβών και είναι ανεξάρτητο του κόστους κατασκευής στα ιδιωτικά έργα (Πλέον ΚΑΙ στα δημόσια)

 

Σχετικά με το κόστος κατασκευής, δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα πριν την εκπόνηση των μελετών και ΑΥΤΟ πρέπει να μάθεις, να το εμπεδώσεις και να το μεταφέρεις στους πελάτες σου...

Σαν νέος μηχανικός δεχόμουνα συνεχώς πιέσεις για "προκοστολογήσεις" χωρίς μελέτη...Αυτό είναι αδύνατο πέραν του γενικού 1000~1400ευρώ/μ2 για συνήθεις κτίρια (χωρίς τις αμοιβές μηχανικού) και όσο καλύτερα το κατανοούσα, τόσο πιο πειστικός και αξιόπιστος γινόμουν στους υποψήφιους πελάτες μου.

Καλές προκοστολογήσεις κάνουν μόνο όσοι κατασκευάζουν ΠΡΟΚΑΤ-έτοιμα κτίρια με συγκεκριμένα σχέδια-υλικά κλπ τα οποία όμως αν επιχειρήσεις να αλλάξεις αμέσως σου λένε ότι "αλλάζει το κόστος αναλόγως"

Ένα απλό παράδειγμα:

Υπάρχουν πλακάκια με 6ευρώ/μ2 και πλακάκια με 50 και 60ευρώ/μ2. Υπάρχουν ξύλινα δάπεδα, laminated, μάρμαρα κλπ

Το κόστος μόνο αγοράς λοιπόν παίζει από:

150μ2Χ6 = 900ευρώ έως

150μ2Χ50 = 7500ευρώ .....ΜΟΝΟ για την ΑΓΟΡΑ των πλακιδίων. Σκέψου αν θέλει σε κάποια δωμάτια ξύλο κλπ...

 

Τι κόστος να υπολογίσεις?

Το βιβλίο του Παπαχαραλάμπους είναι καλό για αρχή, το έχω κι εγώ...Αλλά δεν θα σου δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό που ζητάς και πολύ καλά κάνει...

Edited by Γιάννης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Apithanos, Μονοκατοικια 150 m2 με 150 χιλιαδες δεν γινεται ουτε για αστειο!

 

Με λιγο ρισκο και για συμβατικη κατασκευη, χωρις υπογειο, θα σου ελεγα:

 

1. Κοστος εκδοσης οικ.αδειας (φορολογικα και αμοιβες) οχι λιγοτερα απο 13000€ αλλιως θα μπεις και μεσα!

2. Κοστος κατασκευης: >1100€/μ2 χωρις μεγαλη διαμορφωση περιβαλλοντα χωρου

3. Αν εισαι επαρχια ισως και μεγαλυτερο το κοστος!

Link to comment
Share on other sites

Mονοκατοικία 150 τμ με βεράντες περί τα 60 τμ και ημιυπόγειο 90 τμ , άντε και σοφιτούλα , αν έχει και κήπο , μιλάμε γιά 250-300000 χαλαρά .

 

Το 1000 ήταν , τώρα είναι στα 1200 μόνο γιά πολυκατοικία που έχεις οικονομία κλίμακος και τα κοινόχρηστα μοιράζονται .

 

Αρα γιά αυτόν θα υπολογίσεις τουλάχιστον 1200 Χ 200 + 600 Χ 40 = 264000 και επιπλέον χρήματα γιά περιβάλλοντα χώρο , μάντρες , κήπους κλπ .

 

Οταν του πείς αυτά τα νούμερα θα σε περάσει γιά άσχετο , θα πάει σε μάστορα που θα το παίξει εργολάβος , θα του πάρει το 150άρι και μετά θα τον αφήσει στην μέση . Τι θα μπορεί να του πεί άλλωστε . Αγγράματος άνθρωπος είναι .

 

Ετσι γίνεται συνήθως γιατί η παρεούλα του τεε , που κάποιοι εδώ μέσα την υποστηρίζουν , έχει αφήσει την ανεύθυνη μαστοράτζα , να είναι ανταγωνιστής σου .

 

Σκέφτεσαι να πήγαινες σε ένα γιατρό και ο τραπεζοκόμος του νοσοκομείου να σου έλεγε ότι αυτός θα σε γιατρέψει καλύτερα ?

Ούτε γιά αστείο βέβαια .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστή ανάλυση του "ανταγωνιστικού" τρόπου ανάπτυξης που κυριάρχησε στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια (και συνεχίζει ακόμα)

Link to comment
Share on other sites

Apithanos

Αν πρόκειται απλώς να δώσεις στον πελάτη μιά ιδέα του κόστους τότε ισχύουν όσα αναφέρουν οι συνάδελφοι.

Αν όμως πρόκειται να δώσεις προσφορά, τότε το να αναζητάς προγραμματάκια υπολογισμού κόστους ή υποδείξεις υπολογισμού μέσω διαδικτύου είναι ο σίγουρος τρόπος να αποτύχεις.

Link to comment
Share on other sites

αν δωσεις προσφορα, δωσε για χωματουργικα, μπετα, τοιχοποιιες, επιχρισματα, κουφωματα, στεγη.

 

τα λοιπα θελουν συζητηση αναλυτικη με τον πελατη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.