Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή UPS


poiriazisk

Recommended Posts

Καλησπέρα , θα ήθελα να μοιραστώ τις απορίες μου μαζί σας στο να μπορέσω να κατασκευάσω ένα σύστημα UPS 3kw και αυτονομία 3ώρες. Θέλω να χρεισιμοποίησω τον inverter Victron Multiplus 3.000VA η κάποιον παρόμοιο ίσως ποιο οικονομικό. Το πρόβλημα ξεκινάει με τις μπαταρίες. Καταρχήν έλεγα να χρεισιμοποίησω 12v συσσωρευτές αλλά όσο διάβαζα περισσότερο διαπίστωνα ότι στα 24v θα είναι καλύτερα για τον λόγο ότι δεν θα έχω μεγάλο ρεύμα( απλός μεγαλώνει το κόστος). Διορθώστε με αν κάνω λάθος στους υπολογισμούς μου : για τα 12v και με πλήρη φορτίο 3kw θα έχω περίπου 250Α , ενώ στα 24v θα έχω τα μισά. Το άλλο θέμα είναι οτι υπολόγισα οτι για 3ώρες που θέλω αυτονομία χρειάζομαι περίπου για τα 12v 750ah. Τί θα ήταν ποιο σωστό να βάλω 4 συσσωρευτές 12v 200ah AGM GEL ή να βάλω 6 τεμ. OPzV 2V 760ah. ; Είμαι ποιο κοντά στους συσσωρευτές τον 12v πρώτον γιατί κοστολογικά είναι ποιο οικονομικά και δεύτερον θα μπορεί μελλοντικά το σύστημα με έναν ακόμα ίδιο συσσωρευτή ή και παραπάνω να αυξήσει την αυτονομία. Θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας και ιδιαίτερα αν υπάρχει κάποιος που έχει κάνει κάτι παρόμοιο.

 

Ευχαριστώ και συγνώμη αν έγινα κουραστικός!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Οι υπολογισμοί σου είναι γενικώς σωστοί και σωστά καταλήγεις στα 24V ώστε να αποφύγεις μεγάλες εντάσεις ρεύματος στην μπαταρία.

Οι μπαταρίες OPzV είναι μπαταρίες πολύ ακριβές γιατί είναι σχεδιασμένες για μεγάλη διάρκεια ζωής και αντοχή σε πολλούς επαναλαμβανόμενους κύκλους.

Αν η εφαρμογή είναι τέτοια που το σύστημα θα εκφορτίζει περιστασιακά και με μικρή συχνότητα, π.χ. 15 - 20 φορές τον χρόνο κατά μέσο όρο, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις μπαταρίες σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στα κοινά ups.

Βέβαια δεν θα αντέξουν όσο οι μπαταρίες OPzV αλλά θα είναι πολύ φθηνότερες. Υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις βέβαια.

Γενικά, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την συντήρηση, είναι προτιμότερες οι "ανοικτού" τύπου μπαταρίες γιατί είναι φθηνότερες και με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις "κλειστές".

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να έχεις υπόψη όταν υπολογίζεις την αυτονομία σε τέτοια συστήματα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείς την χωρητικότητα που υποδεικνύει ο κατασκευαστής της μπαταρίας για τον χρόνο εκφόρτισης που σε ενδιαφέρει. Π.χ. για την δική σου εφαρμογή πρέπει να λάβει υπόψη την χωρητικότητα της μπαταρίας σε χρόνο εκφόρτισης 3 ωρών (αναφέρεται ως "C3" ή "3h").....επίσης πρόσθεσε ένα 20% στο αποτέλεσμα ώστε να μην κάνει εκφόρτιση σε βάθος 100% κάθε φορά.

Υπάρχουν και οικονομικότεροι inverter-charger ανάλογα με το ποια χαρακτηριστικά σε ενδιαφέρουν περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.