Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κληρονομική διαδοχή πριν την κύρωση πράξης εφαρμογής


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

έχω ένα ερώτημα: Πέθανε η ιδιοκτήτρια υπό ένταξη ακινήτου. Η γυναίκα ηταν τακτική και πήγε μέσα σ' όλες τις προθεσμίες πριν την κύρωση και δήλωσε το δικαίωμά της, όμως το μοιραίο τη βρήκε στο μεσοδιάστημα πριν την κύρωση και μεταγραφή της πράξης εφαρμογής. Ο γιος της και μοναδικός κληρονόμος της αδράνησε (δεν ξαναέκανε ούτε διόρθωσε τη δήλωση ιδιοκτησίας της μακαρίτισσας) πέρασαν τα χρόνια. Τι πρέπει να γίνει νομίζετε;ποιά η γνώμη σας;

Edited by Ιωάννα1978
Link to comment
Share on other sites

α] θα δηλωσει στην ΔΟΥ το "οικοπεδο", με το αρχικο εμβαδον, με συντελεστη 0,80

β] θα κανει αποδοχη κληρονομίας

γ] θα την μεταγραψει

δ] Μαζι με την αποδοχη και το πιστοποιητικο μεταγραφής, θα μαζεψει και τα απαραιτητα πιστοποιητικα [μεριδος-ιδιοκτησιας για την την "κρισιμη" ημερομηνια,- βαρων

και θα υποβαλλει εκεινη την 2φυλλη δηλωση ιδιοκτησιας

και αιτηση να γινει διορθωτικη στο ονομα του.

Οταν θα εκδοθει η διορθωτικη, θα την μεταγραψει και

..αυτα

 

καλη συνεχεια

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Οπως σου είπε ο, ως συνήθως εύστοχος και γρήγορος, Δημήτρης παραπάνω , θα κάνει την αποδοχή κληρονομίας και με τον τίτλο αυτό θα αιτηθεί διορθωτική της πράξης εφαρμογής. Ο θάνατος είπαμε επήλθε πριν την κύρωση της πραξης, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

συνονόματε

καλησπερα

 

πριν την "μεταγραφη"- εκει ειναι το σημειο μηδεν.

 

οσο για αυτο το "θα αιτηθεί"

 

ηταν ...τα παντα όλα... :smile:

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχήν ευχαριστώ πολύ όλους για τις άμεσες απαντήσεις σας,

 

προσωπικά διαφωνώ με τα άνω και ιδίως με το σημείο μηδέν που θέτετε, σημείο μηδέν, κατά την άποψή μου δεν υπάρχει, κοινώς προθεσμία υφίσταται μέχρι και σήμερα αρκεί να εντοπιστεί ο ορθός ιδιοκτήτης του ακινήτου (βλ. εγκύκλιο που σας ανέφερα)

 

επίσης σε καμία περίπτωση σημείο μηδέν δε θεωρώ την ημερομηνία μεταγραφής της Π.Ε. για τη δήλωση ιδιοκτησίας (αφού αυτό είναι πρακτικά αδύνατο γιατί η προθεσμία που θέτει η άνω Υ.Α. προηγείται κατά πολύ του σημείου μεταγραφής)

 

Να λοιπόν το σκεπτικό μου:

ο νόμος αν δείτε την Υ.Α.93027/7188/25.11.1994 (ΦΕΚ Β 877/25.11.1994) καθορίζει απλά το χρόνο έναρξης ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΗΞΗΣ υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας, ο χρόνος αυτός, παρά τις διακρίσεις που θέτει θα δείτε, ότι είναι στο προκαταρκτικό στάδιο, όσο ζούσε ο άνθρωπος- τότε ιδιοκτήτης Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΩΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ, δηλαδή ΠΡΙΝ την κύρωση και ΠΡΙΝ τη μεταγραφή και ΔΕΝ αναφέρει καμία υποχρέωση επαναδήλωσης κάθε φορά που αλλάζει χέρια το ίδιο ακίνητο που ανήκε στον πρώτο ορθά και με σωστούς τίτλους δηλώσαντα, μιλάει για ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ δήλωση ιδιοκτησίας που αφορά την ΙΔΙΑ αλληλουχία συμβολαίων,

αλλιώς θα είναι σα να υποχρέωνε δήλωση από το δικαιούχο σε μεταγενέστερο στάδιο (πρακτικά ανέφικτο) ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ με την πράξη κύρωσης και μεταγραφή (δηλαδή αν αυτός που το δήλωσε ορθά έκανε πχ μεταβίβαση στο παιδί του, το παιδί του θα έπρεπε να το ξαναδηλώσει και γενικά να το ξαναδηλώνει κτλ όπως συμβαίνει στο κτηματολόγιο...)

εδώ όμως ολοφάνερα κατά τη γνώμη μου σκοπός του νόμου είναι αποκλειστικά η διευκόλυνση του εντοπισμού της ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ του ακινήτου (Κτηματολ. αριθμ.) και του ΑΡΧΙΚΟΥ ιδιοκτήτη (άπαξ και δηλωθεί από σωστό ΑΡΧΙΚΟ δικαιοπάροχο αυτός επιτυγχάνεται) αλλιώς με το πνεύμα που υποστηρίξατε πιο πάνω κάθε φορά που άλλαζε το ακίνητο χέρια θα έπρεπε να ενημερώνεται και η δήλωση ιδιοκτησίας (όπως γίνεται στο Κτηματολόγιο, όπου εκεί έχουμε άλλο σκοπό νόμου) πράγμα που ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως λέει και η νέα εγκύκλιος του 2011 που είπα πάνω ξεκάθαρα δεν απαιτείται, αρκεί μία φορά να έχει δηλωθεί για να εντοπιστεί το ποιός και ποιό ακίνητο χωρίς να καθιερώνεται υποχρέωση των διαδόχων και όχι μόνο αρκεί μία φορά, αλλά !! ακόμα και αν δεν είχε δηλωθεί καθόλου θα αίρονταν αναδρομικά και οποιεσδήποτε ακυρότητες με μόνη μια δήλωση ιδιοκτησίας (χωρίς διορθωτικές πράξεις εφαρμογής κτλ). και όχι τόσες δηλώσεις όσοι και οι ιδιοκτήτες που πέρασαν από το ακίνητο...

Ευχαριστώ και πάλι και αναμένω με προσοχή τα επιχειρήματά σας

Edited by Ιωάννα1978
Link to comment
Share on other sites

αν υποβαλει καποιος δηλωση ιδιοκτησιας και δεν υπαρχει μεταβολη....βγαινει η ΠΕ στο ονομα του, μεταγραφεται και παιρνει αυτο που του αποδιδει.-

Αν - εστω- ενα χρονο μετα την υποβολη της δηλωσης, ο ιδιοκτητης αποβιωσει, οι κληρονομοι του θα κανουν αποδοχη και θα πανε να δηλωσουν την "υποκατασταση" στον αρχικο ιδιοκτητη.

Αν δεν το κανουν, ο τιτλος θα βγει στο ονομα του αποβιωσαντα.

Πλην επειδη απεβιωσε πριν την μεταγραφη, δ ε ν κληρονομούν "τελικο" οικοπεδο, και δεν μπορουν να το αποδεχτουν ουτε να το πουλησουν... αφου δεν "υπηρχε" την ημερα του θανατου, αλλα θα αποδεχτουν το αρχικο.

και θα τους αποδοθει το τελικο, αναλογα με τα ποσοστα της κληρονομικής τους διαδοχής.-

Επίσης

Θα μπορουσε ο ιδιοκτητης να πουλησει το ακινητό του.

Σε αυτη την περίπτωση, ο αγοραστης θα υποβάλλει δικη του δηλωση και η ΠΕ θα βγεί στο ονοματου...

απλα οι υποχρεωσεις εισφοράς σε γη και χρημα, υπολογιζονται με βαση το "συνολο" των τμ. του ιδιοκτητη στην περιοχη της ΠΕ..και οχι του αγοραστη...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη και πάλι ευχαριστώ για την αμεσότητα,

όταν λες στο σύνολο του ιδιοκτήτη, εννοείς του αρχικού ιδιοκτήτη;;

δηλαδή η Π.Ε. αλλάζει αναλόγως με το πόσους ιδιοκτήτες αλλάζει το ίδιο ακίνητο του ιδίου αρχικού δηλώσαντα; ή μήπως όπως πιστεύω αρκεί να αποδεικνύεις με το συμβόλαιό σου ότι είσαι διάδοχός του έχεις όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις ΧΩΡΙΣ νέα δήλωση;

 

Υ.Γ. Πρέπει να φύγω, επιφυλάσσομαι να δω αργότερα τις παρατηρήσεις σας

Link to comment
Share on other sites

και βεβαια στον αρχικο που ηταν την "κρισιμη" ημερομηνια....../ ./1982 [παντα την ξεχνω...]

αλλοιως ολοι θα μεταβιβαζαν τα ακινητα

και ο υπολογισμοςθα γινονταν με μηδενικες υποχρεωσεις...

Μια εξαιρεση υπαρχει για κληρονομους αρχικου "κληρουχου" -δλδ. στο 50%

και επι θανατου,[με καποιους όρους που δεν θυμαμαι απεξω, αλλα το γραφει το 2φυλλο στην 3η σελιδα] όπου , ορθως θεωρηθηκε οτι προφανως προκειται για συμβαν

που δεν δημιουργει "υπαιτια κατατμηση" αρα παει με τους κληρονομους...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

10-3-1982 η οποία είναι η μία κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης και στο σύνολο της ιδιοκτησίας του στην Π.Ε. υπολογίζονται οι εισφορές (το όνομα αυτού εάν είναι διαφορετικός από τον ιδιοκτήτη κατά την κύρωση/μεταγραφή πράξης, αναγράφεται στις παρατηρήσεις του πίνακας) και η άλλη κρίσιμη ημερομηνία είναι η ημερομηνία της κύρωσης της πράξης, το όνομα του ιδιοκτήτη σε αυτη την χρονική στιγμή είναι αυτό που αναγράφεται στον πίνακα της πράξης εφαρμογής ως ιδιοκτήτης.

Δεν είπαμε με τον Δημήτρη αυτό που λες συναδέλφισσα, οτι δηλαδή σε κάθε αλλαγή κυριότητας, ενημερωνεις/διορθώνεις την πράξη εφαρμογής, είπαμε πως στον πίνακα ως ιδιοκτήτης πρέπει να φαίνεται ο κύριος του ακινήτου κατά τον χρόνο που κυρώνεται/μεταγράφεται η πράξη και στην περίπτωση σου, δεν είναι η αποθανούσα αλλά οι κληρονόμοι της μιας που πέθανε πριν την ημερομηνία κύρωσης/μεταγραφής της πράξης. Νομίζω οτι έγινε ξεκάθαρο τι εννοούμε με τον συνονόματο.

Link to comment
Share on other sites

Ιωάννα1978, για να τα ξεκαθαρίσεις.

 

Από την στιγμή που έχει κυρηχθεί η μελέτη της πράξης εφαρμογής μέχρι την κύρωσή της, κάθε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό θέλει και δήλωση ιδιοκτησίας στον Δήμο.

 

Υπάρχει η χρονική στιγμή της κύρωσης για την οποία η Πράξη Εφαρμογής πρέπει να είναι απόλυτα σωστή (πίνακες, διαγράμματα, κλπ). Το γιατί θα στο εξηγήσω παρακάτω. Στους πίνακες πρέπει να φαίνεται ο ιδιοκτήτης την συγκεκριμένη μέρα (καθώς βέβαια και την 10-3-82 γιατί έτσι δουλεύει η πράξη εφαρμογής).

 

Μια μεταβολή στο ιδιοκτησιακό μετά την κύρωση, σαφώς και δεν θέλει διορθωτική πράξη.

Μια μεταβολή στο ιδιοκτησιακό πριν την κύρωση, που δεν πρόλαβε να δηλωθεί, θέλει διορθωτική πράξη.

Άρα, διορθωτική πράξη γίνεται μόνο μία φορά, εκτός και κάνεις διορθωτική της διορθωτικής.

 

Γιατί θέλει διορθωτική;

Αφενός δεν είναι μόνο ο τίτλος ιδιοκτησίας ενός διαφορετικού οικοπέδου (παίρνεις τελική ιδιοκτησία). Υπάρχουν και τα οικονομικά: αποζημιώσεις & εισφορές. Μαζί με το οικόπεδο ο πελάτης σου κληρονομεί και τις υποχρεώσεις του.

Αφετέρου, μην κοιτάς που έχεις μια απλή περίπτωση κληρονομιάς (1 οικόπεδο, 1 κληρονόμος), υπάρχουν πολύ πιο σύνθετες περιπτώσεις (π.χ. 5 αρχικές να γίνονται 3 τελικές ιδιοκτησίες, ή αλλαγές στο καθεστώς στις 10-3-82 άρα εισφορές από την αρχή, κλπ, κλπ, κλπ). Η διορθωτική είναι απαραίτητη λοιπόν για να υπάρχει μια σαφής & γενική εικόνα - κυρίως για το υποθηκοφυλακείο - του "ποιός παίρνει τι", στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή της κύρωσης.

Edited by dsworks
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.