Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήσεις γης - 4014/11 & Προσθήκη εδαφίου στο Άρθρο 24 με το Άρθρο 30 του ΝΟΚ


Recommended Posts

Eπανέρχομαι στο θέμα των χρήσεων γης και του 4014,γιατί είναι πολύ σημαντικό.

 

Σήμερα είχα συζήτηση με τον διευθυντή της πολεοδομίας σχετικά με την προσθήκη στο άρθρο 24 του 4014/11 που έγινε με τον ΝΟΚ άρθρο 30

 

"Η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβολή των χρήσεων γης δεν επιδρά στο κύρος της υπαγωγής, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια."(*)

 

Η απάντηση που έλαβα είναι οτι για να δηλωθεί ενα αυθαίρετο στον 4014 θα πρέπει να επιτρεπόταν η χρήση τους κατά το χρόνο κατασκευής του και οτι το συγκεκριμένο εδάφιο αφορά μόνο κτίσματα που ικανοποιούν την προηγούμενη συνθήκη,αλλά μια μελλοντική τροποποίηση στις χρήσεις γης απλά δεν θα ακυρώνει τη ρύθμιση με τη χρήση που δηλώθηκε και θα μπορεί να διατηρηθεί για 30 χρόνια.

 

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τα λεγόμενά τους οτι θα πρέπει να αποδειχτεί ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης, που παίζει και τον σημαίνοντα ρόλο, οτι έγινε πριν την ίδρυση χρήσεων γης που απαγόρευαν τη συγκεκριμένη χρήση και οτι σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει οτι αγνοούμε τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και δηλώνουμε π.χ. βιομηχανικό κτίριο στο κέντρο της πόλης....

 

Επίσης σύμφωνα με τα λεγόμενά τους δεν σε/μας εμποδίζει κανείς στο να δηλωθεί ενα τέτοιο αυθαίρετο και να πάρει ολοκληρωμένη υπαγωγή που θεωρητικά σημαίνει οτι η αυθαίρετη κατασκευή είναι ρυθμισμένη τόσο ως προς τη δόμηση όσο και ως προς τη χρήση,καθότι δεν θα γίνει λένε κάποιος έλεγχος απο το ΥΠΕΚΑ,

 

ΑΛΛΑ

 

όταν κάποια στιγμή θελήσει ο ιδιοκτήτης να βγάλει κάποια άδεια στο οικόπεδο ή να πάρει άδεια λειτουργίας ή σήμα ΕΟΤ κτλ, τότε η υπηρεσία δόμησης θα ελέγξει τη δήλωση του 4014 και δεν θα κάνει δεκτή τη ρύθμιση!?!?!? εκτός και αν αποδείξεις οτι ο χρόνος εγκαθιδρυσης της χρήσης ηταν νόμιμος κατά το χρόνο κατασκευής/λειτουργίας??!?!?!

 

=>Πρακτικά τι σημαίνει αυτό? Οτι αν όντως ισχύει η ερμηνεία τους,τότε πολλοί συνάδελφοι θα βρεθούν κατηγορούμενοι και κυνηγημένοι απο πελάτες νομίζοντας οτι η αυθαίρετη κατασκευή είναι ρυθμισμένη,αλλά στην ουσία θα έχουν ενα χαρτί με το οποίο δεν θα μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα.

 

Έλαβε κανείς κάποια ερμηνεία απο την οικεία Πολεοδομία του?

 

Εσείς πως ερμηνεύεται τη συγκεκριμένη διάταξη?

 

Εγώ θεωρώ οτι ενισχύει τον εισπρακτικό χαρακτήρα του Νόμου και επιτρέπει τη ρύθμιση αυθαιρέτων ανεξάρτητα απο τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης ή τις ΖΟΕ

Edited by Alsterwasser
Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω το άρθρο όπως ισχύει σήμερα

 

Άρθρο 24

Δικαιολογητικά, διαδικασία υπαγωγής και ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης

1. α. Αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου, το ύψος και η διαδικασία καταβολής του οποίου καθορίζεται στο παρόν άρθρο, ανάλογα με την κατηγορία παράβασης, για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και χρήσεων, που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή 28.7.2011 και έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και εφόσον το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου.

[Αρχή Τροποποίησης]«Η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβολή των χρήσεων γης δεν επιδρά στο κύρος της υπαγωγής, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια.» - ΠΡΟΣΘ. ΕΔΑΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡ. 1Α ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 3β ΤΟΥ ΑΡΘ. 30 ΤΟΥ Ν. 4067/12, ΦΕΚ-79 Α/9-4-12 [Τέλος Τροποποίησης]

(Με την παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν. 4030/11, ΦΕΚ-249 Α/25-11-11, ορίζεται ότι : “1. Για την εφαρμογή της παρ.1 α του άρθρου 24 του ν. 4014/2011, ως περιοχή του ακινήτου, για τα εντός σχεδίου πόλεως ευρισκόμενα ακίνητα, νοείται το οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται το ακίνητο” – ΙΣΧΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν. 4030/11 ΣΤΗΝ ΕτΚ (ημ/νία δ/σης : 25-11-11).

 

Άρα, το τελικό σου συμπέρασμα είναι λάθος. Δεν μπορεί να υπαχθεί στον νόμο χρήση που έχει εγκατασταθεί σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο απαγορευόταν.

 

Η αναφορά προστέθηκε ώστε να προστατέψει (νόμιμες τώρα) υπαγωγές από μελλοντικές αλλαγές.

 

Το πρόβλημα όμως που αναφέρεις είναι υπαρκτό αλλά στην πραγματικότητα ΑΣΧΕΤΟ από τον Ν.4014/11

 

Παράδειγμα. Εργαστήριο χαμηλής όχλησης σε περιοχή αμιγούς κατοικίας. Βγήκε με άδεια νόμιμα πριν γίνει η περιοχή «αμιγής». Έβγαλε και άδεια λειτουργίας, κανονικότατα. Στην συνέχεια, επεκτάθηκε στο υπόγειο, πριν την «αμιγή», χωρίς να αλλάξει η οικοδομική άδεια (φυσικά) και χωρίς να αλλάξει η άδεια λειτουργίας (πάνω-κάτω τα μηχανήματα όποτε είναι να γίνει ανανέωση).

 

Στον 4014 μπαίνει, χαλαρά. Πολεοδομικά, καλύπτεται. Άδεια λειτουργίας θα καταφέρει να ανανεώσει; ΑΓΝΩΣΤΟ. Βεβαίωση Κύριας Χρήσης θα δώσει κανένας τότε; Δεν νομίζω. Τυχόν επέκταση με προσθήκη ή αλλαγή χρήσης ορόφου βάσει ΟΑ; Δεν γίνεται, λόγω χρήσης

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλά το ερμηνεύεις και είναι έτσι (δεν μπορείς να πάρεις άδεια λειτουργίας και απλώς με την δήλωση δεν πληρώνεις πρόστιμα για την αλλαγή χρήσης ή για την αυθαίρετη κατασκευή)

τα παραπάνω τα συμπεραίνω από αυτό:

 

Άρθρο 24

Δικαιολογητικά, διαδικασία υπαγωγής και ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης

 

1. α. Αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου, το ύψος και η διαδικασία καταβολής του οποίου καθορίζεται στο παρόν άρθρο, ανάλογα με την κατηγορία παράβασης, για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και χρήσεων, που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή 28.7.2011 και έχουν ανεγερθεί

καθ’ υπέρβαση είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και εφόσον το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου. (άρθ 30 ΝΟΚ-προστίθεται το παρακάτω)

Η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβολή των χρήσεων γης δεν επιδρά στο κύρος της υπαγωγής, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια.

και απ' αυτό:

12. Η εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου για την αλλαγή της χρήσης δεν συνεπάγεται απαλλαγή αυτών από άλλες απαιτούμενες εγκρίσεις ή όρους που αφορούν τη λειτουργία της συγκεκριμένης χρήσης.

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχετε απόλυτο δίκαιο...προσωρινά νομίζω έπαθα μπλάκ άουτ και διάβαζα αυτό που ήθελα να διαβάσω ήτοι:

 

"Η με οποιοδήποτε τρόπο μεταβολή των χρήσεων γης της χρήσης του κτιρίου δεν επιδρά στο κύρος της υπαγωγής σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο"........

 

Και να φανταστείτε οτι το διάβασα πάνω απο 20 φορές και δεν καταλάβαινα.....θέλω διακοπές.... :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος λέει ότι ¨...εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου " και συμπληρώνει "... ως περιοχή του ακινήτου νοείται το Ο.Τ. που βρίσκεται το ακίνητο".

 

Το έχω ξαναρωτήσει αλλά δοθείσης ευκαιρίας επανέρχομαι: Σε Ο.Τ. η κύρια χρήση γής είναι ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (εντάσσονται περίπου 15 οικόπεδα). Ομως στο συγκεκριμένο Ο.Τ. βρίσκεται και οικόπεδο με χρήση γής ΑΜΙΓΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

Στο κτίσμα που βρίσκεται σε αυτό το οικόπεδο μπορώ να επικαλεστώ την χρήση γής του Ο.Τ. (ήτοι Γενική Κατοικία) ώστε να προβώ σε επιρεπόμενη αλλαγή χρήσης του κτιρίου ??? δηλ. να το εντάξω στον ν.4014/11 ως αλλαγή χρήσης για Κατάστημα Υγειον. Ενδιαφ. ???

 

Ευχαριστώ

Edited by αστέριος
Link to comment
Share on other sites

αστεριε, καλησπερα,

τι δεν καταλαβαινω απο την ερωτηση.???...

...λες σε "Ο.Τ." με κυρια χρηση... εντασσονται 15 οικοπεδα..με χρηση γενικη κατοικια

Ομως στο "συγκεκριμενο ΟΤ... βρισκεται και ενα [...16ο...] οικοπεδο με χρηση...." αμιγης κατοικια.."

 

Αυτο το "16ο" οικοπεδο, παιρνει την ειδικη χρηση αμιγης κατοικια. απο καποιο ΠΔ,

 

Αυτή η ρυθμιση , προφανως και πρεπει να υπερτερει, ως μια ειδικωτερη ρυθμιση εντος του ίδιου ΟΤ. στο ΠΔ,

με το οποιο το ΟΤ χωρισθηκε για όποιους λογους σε δυο κατηγοριες χρησεων... της γενικης σε συγκεκριμενα οικοπεδα

και της "αμιγους" σε ενα [ θα μπορουσαν να ειναι και πιο πολλα...ετσι ωρισθηκε......γαι το ενα...].

 

Εσυ θα πας με το ειδικο...το οποιο "εξειδικευει" για το δικο σου οικοπεδο μια νομιμα καθωρισμενη χρηση...

Αν προκειται να σε κατηγορήσει καποιος στο μελλον, περισσοτερο θα ειναι γιατι πηγες με ό λ ο το ΟΤ και δεν πηγες με την ειδικη χρηση του δικού "σου" οικοπεδου...

Ετσι νομιζω

[αλλα , ας ακουσουμε και τις γνωμες των αλλων...

[δες την Λεμπεση- αριθ. 129- ίσως και ε/α...]

 

κι' αν δεν επειγεσαι...δεν περιμενεις εκεινη την επιτροπη που "θα" κωδικοποιήσει και εναρμονισει τον 4014 με τον ΝΟΚ>>>

 

τα λεμε

 

.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αστέριε, οι χρήσεις γης καθορίζονται από ΓΠΣ ή τροποποίηση ΓΠΣ, με ΦΕΚ (άρα και ημερομηνία). Αν εσύ έχεις χρήση πριν αυτή την ημερομηνία, μπαίνεις στον νόμο.

 

Το να χωρίζεται ένα ΟΤ σε 2 ζώνες δεν είναι ασυνήθιστο.

 

Κάτι άλλο, γιατί αυτό το ΚΥΕ είναι "άτιμο". Για τι ακριβώς κατάστημα μιλάς; Π.χ. και το παντοπωλείο είναι ΚΥΕ αλλά επιτρέπεται στην αμιγή κατοικία.

Link to comment
Share on other sites

επομενως

η "ειδικη" ρυθμιση κερδιζει με 2-0....

κι' αν ειδες εκει που σου ειπα...ουτε και που σε νοιαζει... :smile:

 

καλημερα

και σε σενα και στον dsworks

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους δύο. Η ειδική ρύθμιση κερδίζει με 3-0 διότι όσο και να έψαξα (με προβληματίζει από την αρχή αυτό το θέμα) καταλήγω και εγώ στο ότι δεν γίνεται. Απλώς ανά περιόδους επικαιροποιώ την ερώτηση μήπως έχει κάποιος καμμία γνώμη-ντρίμπλα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι ακόμα πιο πολύπλοκο απ'όσο νομίζεις. Για να πάρει άδεια λειτουργίας το ΚΥΕ, χρειάζεται βεβαίωση κύριας χρήσης. Τι σόι κατάστημα είναι;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.