Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Παρακαλώ πολύ για τις απόψεις σας πάνω σε διχογνωμία της υπηρεσίας που αφορά τον συμψηφισμό ή όχι ήδη πληρωμένων προστίμων για τις ίδιες παραβάσεις.

Επειδή πλέον σηκώνω τα χέρια ψηλά με την πολυνομία περι αυθαιρέτων αλλά και με την διαφορετική αντιμετώπιση θεμάτων της ίδιας πολεοδομίας λόγω αλλαγής προϊσταμένου σας ζητώ τις συμβουλές σας αλλά και τις απόψεις σας με παράθεση ίσως αντίστοιχης νομοθεσίας όσο μποτείτε ή θέλετε.

Σκοπός μου είναι να χρησιμοποιήσω αυτά που θα αντλήσω από εδω (μαζί βέβαια με τις δικές μου γνώσεις) για να βάλω τέλος σε μία υπόθεση που με έχει ταλαιπωρήσει όσο καμία άλλη όπως επίσης και τον πελάτη μου.¨Αν δεν πεισθεί η υπηρεσία ή εγώ και ο πελάτης ώστε να λυθεί άμεσα το θέμα θα ακολουθήσει ερώτημα στη ΔΟΚΚ ...κοκ

 

Σας παραθέτω το ιστορικό συνοπτικά:

Σε παραβάσεις-υπερβάσεις οικοδομικής αδείας βεβαιώθηκε πρόστιμο και πληρώθηκε από τον ιδιοκτήτη με απόδοχή για την έκπτωση του 50%.

Κατόπιν οι παραβάσεις αυτές εξαιρέθηκαν της κατεδαφίσεως με απόφαση Νομάρχη σύμφωνα με την διαδικασία του Ν 1512/85 αρθρου 9 παρ 8 (μικροπαραβάσεις).

Συμφωνα με την ΥΑ 7587/12-2-04 (ΦΕΚ 372/Β/04) με τίτλο " Καθορισμός μικρών παραβάσεων που μπορούν να εξαιρεθούν από κατεδάφιση κατά το άρθρο 9 παρ 8 του Ν 1512/85, καθώς και ειδικότερων προϋποθέσεων και των όρων εφαρμογής της διάταξης" το πρόστιμο διατήρησης μετατρέπεται σε εφαπαξ ίσο με το πρόστιμο ανέγερσης. Η ΥΑ αυτή δεν μιλάει για συμψηφισμό τον ήδη καταβληθέντων προστίμων κάτι που αναφέρεται ρητά στον 1512/85 (όπως συμπληρώθηκε με την παρ 6γ του αρ 23 το Ν2300) που όμως μιλάει για πρόστιμο εφάπαξ το 4πλάσιο του προστίμου ανέγερσης.

 

Οι δύο απόψεις της της υπηρεσίας είναι

α) συμψηφίζονται τα πρόστιμα που έχουν ήδη πληρωθεί με το εφάπαξ πρόστιμο που υπολογίζεται με την τελεταία ΥΑ 7587/12-2-04 ή

β) δεν συμψηφίζονται ή για να συμψηφισθούν πρέπει να υπολογισθούν ως το 4πλάσιο του προστίμου ανέγερσης.

 

Ποια είναι η άποψη σας?

Συμφωνείτε ή όχι με την δική μου που ταυτίζεται με την α) για τον λόγο ότι με την πιο πρόσφατη ΥΑ 7587/04 γίνεται "Καθορισμός μικρών παραβάσεων που μπορούν να εξαιρεθούν από κατεδάφιση κατά το άρθρο 9 παρ 8 του Ν 1512/85, καθώς και ειδικότερων προϋποθέσεων και των όρων εφαρμογής της διάταξης" ως παράρτημα του 1512/85 και άρα αφού ο 1512/85 μιλάει για συμψηφισμό τότε αυτός γίνεται ανεξαρτήτως του τρόπου υπολογισμού του εφαπαξ προστίμου όπως αυτό ισχύει την κάθε χρονική στιγμή σημειωτέων δε ότι δεν έχει απαγοτευτει ρητώς.

Δεκτή κάθε άποψη-ακόμα και ανθρώπων της υπηρεσίας που μάλλον θα έχουν καταλάβει αν διαβάζουν ειδικά για ποια περίπτωση πρόκειται.

 

Υ.Γ. Έχει αιτηθεί ο πελάτης τον συμψηφισμό σύμφωνα με τη α) άποψη αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση είτε θετική έιτε αρνητική(και φυσικά αιτιολογημένη). Αντ αυτού έγινε βεβαίωση του προστίμου χωρίς συμψηφισμό στην ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή τί γίνεται με τα ήδη καταβληθέντα. Επιστρέφονται πλέον ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Πάνε υπερ πίστεως και Δήμου? Δηλαδή αν δεν είχαν πληρωθεί, ο πελάτης μου θα τα κέρδιζε ενώ τώρα που είναι συνεπής τα χάνει?

 

Τέλος το τελικά καταβαλλόμενο εφάπαξ ποσό-όποιο τελικά και αν είναι- ρυθμίζεται με εκπτωση ή δόσεις από κάποια διάταξη?

Edited by alf
Δημοσιεύτηκε

Η φράση "με δυνατότητα μετατροπής τους σε εφάπαξ εισφορά" σημαίνει στην ελληνική γλώσσα ότι αντί του προστίμου διατήρησης οφείλεται μόνον η εφάπαξ εισφορά και συνεπώς είναι σαφές ότι τα πρόστιμα διατήρησης που τυχόν έχουν καταβληθεί συμψηφίζονται με την εισφορα. Αν ο νομοθέτης ήθελε να καταβάλλεται εισφορά για την διακοπή του προστίμου δεν θα χρησιμοποιούσε τον όρο "με δυνατότητα μετατροπής" αλλά θα έλεγε "με δυνατότητα διακοπής τους μετά από την καταβολή εφάπαξ εισφοράς". Άλλωστε, όπως και εσύ αναφέρεις, είναι ρητή η πρόβλεψη της παρ. 8 του άρθρου 9 του 1512/85, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 23 του 2300/95, σχετικά με τον συμψηφισμό. Σχετική με το θέμα είναι η εγκύκλιος 21/95, το έγγραφο 3310/06 και ιδίως η παρ.3 του άρθρου 3 και η παρ. 2 του άρθρου 4 της απόφασης 9732/2004.

 

Είναι επίσης σαφές ότι εφάπαξ σημαίνει εφάπαξ και όχι σε δόσεις, ενώ για την περίπτωση αυτή επιπλέον έκπτωση (πέραν του 50% που έχει λάβει ήδη ο πελάτης σου) δεν προβλέπει κάποια διάταξη.

  • 6 years later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

(από μεταφορά. Pavlos33)

Καλημέρα.!!!

Μπορώ να βγάλω άδεια εξαίρεσης από κατεδάφιση με τον 1512/85 για κατασκευή που έγινε το 2009, και στη συνέχεια να βγάλω άδεια προσθήκης καθ ύψος ;

Πρόκειται για ανοικτή κλίμακα [υφιστάμενη προ '55] που κλείστηκε με σιδηροκατασκευή και υαλοπίνακες το 2009, και θέλω να προσθέσω [καθ ύψος] άλλο ένα τμήμα ώστε το κλιμακοστάσιο να ανεβαίνει μέχρι και το δώμα. Ο ιδιοκτήτης πληρώνει πρόστιμο στην  πολεοδομία? 

Τι αμοιβή θα ζητούσατε γι αυτό ;

Ευχαριστώ πολύ.

Edited by Pavlos33

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.