Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Χρειάζομαι την γνώμη σας.

 

Κατασκευάζω μια μονοκατοικία και συνειδητοποίησα από μια φωτογραφία (έχω τραβήξει σχεδόν τα πάντα) ότι σε ένα μικρό δοκαράκι (1,85m) τα πάνω πρόσθετα από την μια πλευρά είναι λιγότερα από όσα έπρεπε. Τα σχέδια λένε για το σημείο αυτό (πάνω) 2φ14 συν πρόσθετα 4φ12 ενώ τελικά τοποθετήθηκαν 2φ14 + 1 φ14 πρόσθετο. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα?

Παραθέτω τις εξής παρατηρήσεις

  1. Το δοκαράκι είναι στην οροφή του υπογείου
  2. Κάτω και πάνω από το δοκάρι θα μπει τοίχος (πλήρωσης) χωρίς ανοίγματα (μήπως ειδική κατασκευή αυτού έλυνε το πρόβλημα)
  3. Αν και η περιοχή είναι για σεισμική επιτάχυνση 0,16g ο όλη μελέτη έχει γίνει για σεισμική επιτάχυνση 0,24g (εγώ το ζήτησα από τον μηχανικό)
  4. Το δοκάρι είναι 20Χ60. Από την πλευρά με τον ελειπή οπλισμός κάθεται πάνω σε κολώνα 30Χ100 στο κέντρο του σπιτιού και είναι κάθετα στην κολώνα αυτή. Από την άλλη πλευρά είναι πάνω σε κολώνα 25Χ175 και είναι παράλληλο στην κολώνα.
  5. Από την άλλη πλευρά της κολώνας που κάθεται το δοκάρι υπάρχει ενισχυμένη ζώνη που τα πάνω σίδερά της(3 στο σημείο αυτό) καταλήγουν κατά 30cm μέσα στο δοκάρι. Φαντάζομαι όμως ότι η απόσταση είναι μικρή για να καλύψουν τις ανάγκες των πρόσθετων¨.

 

Ο Μηχανικός λέει να μην ανησυχώ. «Το πολύ-πολύ σε έναν δυνατό σεισμό να κάνει κάποια ρωγμή και το κοιτάμε τότε». Δεν ξέρω αλλά αν μπορούσα να κάνω κάτι από τώρα θα το ήθελα. Έτσι ρωτάω τι γνώμη σας για το τι θα μπορούσα να κάνω τώρα.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά….

Δημοσιεύτηκε

Εφόσον υπάρχει μηχανικός μπορείτε να τον πιέσετε να σας δώσει μία λύση εφαρμογής με το ανάλογο κόστος.

Μέθοδοι επέμβασης υπάρχουν.

 

Το ερώτημα είναι , γιατί έγινε σφάλμα σε κάτι απλό;

Δημοσιεύτηκε

Το λάθος φαντάζομαι έγινε γιατί τα πρόσθετα αυτά δεν ήταν ευδιάκριτα στα σχέδια (τα σχήματα έπεφταν σε άλλα σχήματα) αλλά και γιατί ο μηχανικός που τα έλεγξε όπως φάινεται δεν τα έλεγξε.

Εχω βρει και άλλα λαθάκια μικρότερης αξίας και ελπίζω να μην υπάρχουν μεγαλύτερα.

Από την εμπειρία μου στο έργο έχω καταλάβει ένα πράγμα καλά. Ο μηχανικός πρέπει να είναι συνεχώς στο εργοτάξιο και να πληρώνεται ανάλογα. Όποιος πιστεύει το αντίθετο κάνει μεγάλο λάθος. Ο σιδεράς θα κάνει ότι μπορεί για να κάνει την ζωή του ευκολότερη και ένας έλεγχος ακόμα και κάποιων ωρών δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ικανοποιητικός για να αναδείξει όλα τα προβλήματα.

Δημοσιεύτηκε

 

Από την εμπειρία μου στο έργο έχω καταλάβει ένα πράγμα καλά. Ο μηχανικός πρέπει να είναι συνεχώς στο εργοτάξιο και να πληρώνεται ανάλογα. Όποιος πιστεύει το αντίθετο κάνει μεγάλο λάθος. Ο σιδεράς θα κάνει ότι μπορεί για να κάνει την ζωή του ευκολότερη και ένας έλεγχος ακόμα και κάποιων ωρών δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ικανοποιητικός για να αναδείξει όλα τα προβλήματα.

 

πόσο δίκιο έχεις....πόσο δίκιο....μακάρι να το ήξερες απο πριν αυτό ε?

Δημοσιεύτηκε

Ορθή σκέψη tonhpia αλλά dentonhpies. Παραλαβή οπλισμού δεν έκανε πριν τη σκυροδέτηση;

 

Σχετικά με το δοκάρι, σε κάποια κατάλληλη φόρτιση θα υπάρχει διαρροή οπλισμού πολύ γρηγορότερα από ότι προβλέπει η μελέτη. Αν τα υπόλοιπα δομικά μέλη έχουν κατασκευαστεί όπως έχουν σχεδιαστεί βάσει της μελέτης θα σου έλεγα να μην ανησυχείς, θα έχεις και ένα σημείο-περιοχή ελέγχου.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Θα συμφωνήσω με τον kostassid,αν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες αγκυρώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα. ΄Ισως μάλιστα,σε έναν πάρα πολύ ισχυρό σεισμό η πρώιμη αστοχία αυτού του δοκαριού να σώσει την κατασκευή,εκτονώνοντας σε αυτό το σημείο την σεισμική ενέργεια. Με λίγα λόγια μην ανησυχείς. Για αυτό που πρέπει να ανησυχείς,είναι για την πορεία του έργου,δηλαδή να μην ξαναγίνουν τέτοια λαθάκια.

Edited by atsalovergas
Δημοσιεύτηκε

Από ότι κατάλαβα ο πρώτος μηχανικός πήγαινε στην οικοδομή μόνο για να λεέι ότι πηγέ. Γι' αυτό και στο μέσο του έργου πλήρωσα και δεύτερο μηχανικό να ελέγχει. (ήθελα τέλειο το σπίτι μου) βέβαια και αυτός δεν είδε κάποια μικρά λάθη...(τα εντόπισα από φωτογραφίες- έχω γίνει μηχανικός πλέον) Μάλλον έπρεπε να βάλω και τρίτο.... ϊσως με σώνει τελικά που ολη η σχεδίαση έγινε για σεισμική ζώνη ΙΙ ενώ είμαι σε σεισμική ζώνη Ι.

 

Όπως αναφέρω και παραπάνω

Κάτω και πάνω από το δοκάρι θα μπει τοίχος (πλήρωσης) χωρίς ανοίγματα.

Μήπως ειδική κατασκευή αυτού έλυνε το πρόβλημα:

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε ποια περιοχή βρίσκεται το κτίριο;

 

Έχεις πολλά θετικά στην όλη παράληψη.

 

Στάθμη υπογείου.

Το δοκάρι στηρίζεται σε 2 τοιχώματα

Προφανώς υπάρχει και πλάκα η οποία στηρίζεται στο δοκάρι αλλά ο οπλισμός της συμμετέχει στον ελλιπή της δοκού (λειτουργία πλακοδοκού)

 

Αν οι συνδετήρες έχουν τοποθετηθεί σωστά δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο λόγο να ανησυχείς.

Edited by kostassid
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ε, ρε δούλεμα που πέφτει από τους ιδιώτες...

 

Δοκάρι λοιπόν, ανοίγματος 1,85, στην οροφή υπογείου, έχει λιγότερα σίδερα στην μία στήριξη...

 

Ο,τι σας (έχει) πει ο συνάδελφος επιβλέπων αγαπητέ φίλε.

 

Δεν γίνονται από το ίντερνετ αυτά τα πράγματα.

Δημοσιεύτηκε

ασχετο: Γιατί κάτω από το δοκάρι δεν υπάρχει τοιχείο υπογείου αλλά τοίχος?Θα μπαζωθεί ή όχι αυτός ο τοίχος? Τον δείχνει η μελέτη αυτόν τον τοίχο εκεί ή?.....

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.