Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα...είμαι τελειόφοιτος του τμήματος ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ του ΑΤΕΙ Αθήνας. Επειδή τα επαγγελματικά μας δικαιώματα είναι ανύπαρκτα σκέφτομαι τη συνέχεια των σπουδών μου. Το ερώτημα είναι κατατακτηριες σε ΕΜΠ , ΑΠΘ ή απόκτηση μεταπτυχιακού;;; Επίσης ξέρει κάποιος πάνω κάτω πόσους παίρνει το ΕΜΠ ή το ΑΠΘ και που δίνουν περισσότερα άτομα;;; Τέλος τι είναι καλύτερο αν δώσω...Τοπογραφους η πολιτικούς;;;

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου δεν είμαι σχετικός με το πεδίο σου, επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω σχετικά με επαγγελματικά δικαιώματα. Όμως ο πριν θέσεις το ερώτημα "πού να πάω", πρέπει να έχεις απαντήσει το ερώτημα "τι θέλω να κάνω".

 

Έχεις καποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα με τα οποία θα ήθελες να ασχοληθείς περαιτέρω επαγγελματικά? Καταλαβαίνεις ότι οι 2 επιλογές που παρουσιάζεις έχουν χαοτικές διαφορές?

Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι εξιδίκευση σε ένα συγκεκριμένο μικρό κομμάτι από όλο το φάσμα των εφαρμογών μιας επιστήμης Υπάρχει κάποιο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα και προσβλέπεις σε κάποιο όφελος (επαγγελματικό)?

Ένα προπτυχιακό πρόγραμμα (έστω και δεύτερος τίτλος) θα ήταν η εισαγωγή σου στο ευρύ φάσμα της αντίστοιχης επιστήμης.

 

Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά που λέω είναι θεωρητικά και λίγη βοήθεια δίνουν στο άμεσο ερώτημα "τι να κάνω". Όμως δεν μπορείς να αποφασίσεις (ούτε και κανένας άλλος) αν δεν ορίσεις επακριβώς ποιος είναι ο στόχος σου (ίσως να το έχεις κάνει και δεν το κατάλαβα εγώ).

 

Μια άλλη παράμετρος είναι και το ερώτημα "μπορώ?" (ειδικά στην εποχή μας...). Μπορώ να έχω την πολυτέλεια να σπουδάζω για άλλα 4-5 χρόνια (υποθέτω ότι είσαι περίπου 22)? Μπορώ να πληρώσω για ένα μεταπτυχιακό?

 

Επίσης πρόσεξε πολύ τις απαντήσεις που θα πάρεις. Ειδικά αν είναι του τύπου "κάνε αυτό", "μην πας εκεί" κλπ

Γιατί πολυλογώ??? Θέλω απλά να σου πω: προσπαθησε να καταλάβεις τι σε ενδιαφέρει!!! Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος! Δουλειά που δεν σου αρέσει είναι δουλεία. Και την δουλεία ο άνθρωπος την αποτινάζει και όποιον πάρει ο χάρος...

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω πολυ για την απάντηση σου...

Η αλήθεια είναι ότι το επάγγελμα του Τοπογραφου μου αρέσει αρκετά απλά είναι περιορισμένα τα δικαιώματα μας και έτσι σκεφτόμουν την επιλογή των κατατακτηριων...απο την άλλη ένα μεταπτυχιακο είτε ελλαδα είτε στο εξωτερικό νομίζω ότι είναι πάλι καλη επιλογή...απλα απευθύνομαι εδω για να πάρω κάποια επιπλέον συμβουλή...μεταπτυχιακο θα ήθελα να κάνω σε κλάδους όπως γεωπληροφορικη και GIS η γενικότερα σε κάποιον τομέα του περιβαλλοντος( πχ πετρέλαιο φυσικό αέριο κτλ). Σαφώς και το κόστος είναι ένα θέμα αλλα πιστεύω πως έτσι κ αλλιώς η επόμενη 5ετια θα είναι δύσκολη απο πλευρά εύρεσης εργασίας συνεπώς η απόκτηση περαιτέρω ´´εφοδιων´´ νομίζω είναι καλη επιλογή...

Ps:1 έχω διαβάσει τα παρόμοια post στο forum αλλα νομίζω είναι πριν αρκετό καιρο γ αυτο κ ξανά ανοίγω το θέμα

Ps:2 (είμαι 23 ) χαχα

Δημοσιεύτηκε

Αν σε ενδιαφέρει κάποιος κλάδος - αντικείμενο που διαφέρει από τις σπουδές του τοπογράφου κάνε μεταπτυχιακό κατά την γνώμη μου, και ειδικά εάν έχεις την οικονομική δυνατότητα, εξωτερικό.

 

Αν σε ενδιαφέρουν τα αντικείμενα της οδοποιίας ή υδραυλικών έργων, για τα οποία δεν έχεις επαγγελματικά δικαιώματα, το να πας με κατατακτήριες στους πολιτικούς ή τοπογράφους είναι μία λύση, αν και δεν πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.

 

Αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο του τοπογράφου αυτούσιο, είτε ως ελεύθερο επάγγελμα είτε εργοτάξιο, εταιρεία κλπ, δεν υπάρχει λόγος για μένα να μπεις στον κόπο να σπουδάσεις άλλο. Οι γνώσεις από την σχολή σου είναι αρκετές και στην θέση σου θα κυνηγούσα να αποκτήσω απλά επαγγελματική εμπειρία και να μπω στο παιχνίδι. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα μπορείς να υπογράφεις άνετα ένα εξαρτημένο τοπογραφικό κλπ, όπως και δικαιούσαι. Στο κάτω κάτω, με τα μέτρα που λαμβάνονται και με την εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών που μεθοδεύονται (εισφορές ΕΤΑΑ, φόρος από το πρώτο ευρώ) όλοι σε εταιρίες θα δουλεύουμε και δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία το "ιερό δικαίωμα της υπογραφής".

Δημοσιεύτηκε

Σε πληροφορώ πως ως τοπογράφος δε θα συναντήσεις κανένα πρόβλημα. Είναι από τις λίγες "ανταγωνιστικές" ειδικότητες που μέχρι και το ΤΕΕ αναγνωρίζει πως έχει δικαίωμα υπογραφής. Μπορείς να κάνεις εξαρτημένα τοπογραφικά για αρκετά μεγάλες εκτάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστω πολυ...εδω και τόσο καιρο σκέφτομαι το τι να κάνω...συμφωνώ μαζί σου φίλε ntano για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον... Νομίζω κ εγω ότι με το άνοιγμα των επαγγελμάτων αλλα και με τη παραχώρηση δικαιωμάτων στα κολέγια λογικά θα αναβαθμιστούν και τα δικα μας. Στο Πολυτεχνείο γνωρίζω πως δεν πάω για γνώσεις αλλα μόνο για το χαρτί...( και στην εταιρία που έκανα την πρακτικη μου αυτο μου είπαν )...όσο αναφορά φίλε Σταύρο όμως τα τοπογραφικό δεν νομίζω ότι μου επιτρέπουν την πραγματοποίηση εξαρτημένων τοπογραφικων...γνωρίζεις κάτι πιο συγκεκριμένο ώστε να διαφωτισεις κ εμένα;;;

Δημοσιεύτηκε

Σαφώς και το κόστος είναι ένα θέμα αλλα πιστεύω πως έτσι κ αλλιώς η επόμενη 5ετια θα είναι δύσκολη απο πλευρά εύρεσης εργασίας συνεπώς η απόκτηση περαιτέρω ´´εφοδιων´´ νομίζω είναι καλη επιλογή...

 

Από δημοσίευμα που διάβασα πρόσφατα:

 

Έτσι σήμερα το πιο φτηνό εργατικό και υπαλληλικό δυναμικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακό­μη και στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκομίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόμη και διδακτορικά

 

 

Φίλε μου διαφωνώ κάθετα οριζόντια και παραλλήλως! Το θέμα είναι τι εφόδια θα πρέπει να έχεις σε 5 χρόνια? Είναι εμπειρία? Είναι εξιδίκευση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο? Εφόδια γενικά και αόριστα είναι ισοδύναμο του κρύβομαι από την δυσκολία να μπω στην εργασία για κάποια χρόνια ακόμη. Κάνω δηλαδή ότι και οι στρουθοκάμηλοι, βλέπω τον κίνδυνο και χώνω το κεφάλι στο χώμα (η στο λάκκο με τα σκ**τα)

 

Αν πρόκειται να πας σε 5 χρόνια να βρεις εργασία στις ίδιες περιοχές που μπορείς να πας και σήμερα, ΄προσωπική μου άποψη είναι να πας σήμερα. Αυτό θά έλεγα στο γιο μου. Η εμπειρία είναι πολλές φορές το σημαντικότερο εφόδιο, προσόν μεγαλύτερο από την εμπειρία στην αντιμετώπιση δύσκολης κατάστασης δεν ύπαρχει (προσωπική μου άποψη). Μην φοβάσαι να πιάσεις τον ταύρο απο τα κέρατα!

Δημοσιεύτηκε

Φίλε περιπατητη καταλαβαίνω τι εννοείς αλλα μάλλον δεν το έθεσα εγω σωστά...δεν είναι ότι φοβάμαι η ότι αποφεύγω τη δουλεια τωρα...σαφώς και η εμπειρία είναι το παν ( αυτο βλέπω και στις αγγελιες που ψάχνω...όσοι ζητάνε θέλουν τουλάχιστον 3-5 χρονια προϋπηρεσία) Αλλα εδω είναι το θέμα... Πως θα απόκτηση εμπειρία οταν δεν μπορω να βρω δουλεια γιατι όλοι σχεδόν ζητάνε έμπειρους;;; Απο αυτή τη σκοπιά λοιπόν σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη πολλών διαθεσίμων έργων-δουλειάς εξέταζε το μεταπτυχιακο η τις κατατακτηριες...αυτή είναι η σκέψη που έκανα κ πιο πριν.

Δημοσιεύτηκε

georgekiok89_62415 στο Β.Δ. 769/1972 (Φ.Ε.Κ. Α 223/1972) καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των "Υπομηχανικών".

 

Σαν απόφοιτος των ΤΕΙ δεν μπορείς να υπογράψεις τυπικά εξαρτημένο τοπογραφικό. Τυπικά μόνο, γιατί πρακτικά πολλοί θα το δεχτούν όχι μόνο από σένα που ξέρεις πως να το κάνεις, αλλά κι από τελείως άσχετες ειδικότητες.

 

Γενικά για τα επαγγελματικά σου δικαιώματα δες στη σελίδα του ΤΕΕ http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/EPAGELMATIKA_DIKAIWMATA

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.