Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στη φυλακή έξι σεισμολόγοι για... ανθρωποκτονία!


xaniared

Recommended Posts

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και πρέπει να απασχολήσει και τον Ελληνικό τεχνικό κόσμο σε βάθος.

 

Ο δαίμονας της ποινικοποίησης των τεχνικών πράξεων που καταλήγουν σε αποτυχία ξεκινάει πριν δεκαετίες, από τον κλάδο της αεροπορική βιομηχανίας:

Σε πολλές χώρες, πληρώματα αεροσκαφών ή/και προσωπικό εδάφους συλλαμβανόταν και κρατούταν ως δυνάμει δολοφόνοι, ακόμη και για ατυχήματα που δεν είχαν θύματα. Κι ακόμη, η πραγματογνωμοσύνη σοβαρών περιστατικών παρακωλυόταν επειδή ο χώρος του ατυχήματος και το αεροσκάφος θεωρούταν "τόπος του εγκλήματος" και "πειστήριο".

 

Αλλά, πλέον, μιλάμε για κάτι πολύ ευρύτερο και γενικευμένο: Πρόκειται για ποινικοποίηση κάθε τεχνικής δραστηριότητας.

Αυτό που για τον μηχανικό είναι το θεμέλιο της επιστήμης, ότι δηλαδή η αντοχή είναι στοχαστικό μέγεθος, για την δικαιοσύνη είναι τεκμήριο ενοχής.

 

Είναι μία σκοταδιστική και αντιεπιστημονική αντίληψη, που μας γυρνάει στην εποχή του Γαλιλαίου, όπου το καπρίτσιο του δικαστή και του πολιτικού υπερίσχυαν της επιστημονικής αλήθειας...

 

Και δυστυχώς,εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας, η παράλογη αυτή λογική βρίσκει ερείσματα στον χώρο της δημόσιας διοίκησης και στον ακαδημαϊκό χώρο...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Η δυστυχία και ο πόνος έγινε οργή και εκτονώθηκε πάνω σε επιστήμονες με κατηγορητήριο εντελώς παράλογο. Με την ίδια λογική πρέπει να φυλακίζονται και οι μετεωρολόγοι αν δεν προβλέψουν μια καταιγίδα...

Link to comment
Share on other sites

Το έγραψα και σε άλλο φόρουμ . Πρέπει πλέον όσοι δικαστές καταδικάζουν κάποιον γιατί αυτή ήταν η δικανική τους πεποίθηση και μετά αυτός αθωώνεται , τότε οι δικαστές να δικάζονται και να καταδικάζονται σε βαρύτατες ποινές γιατί η πεποίθηση τους ήταν λανθασμένη .

 

Εννοείται ότι η απόφαση συναγωνίζεται την ιερά εξέταση και οι δικαστές αυτοί πρέπει να απολυθούν πάραυτα ως επικίδυνοι γιά το ανθρώπινο είδος .

 

Είναι πολύ σοβαρό γιά να το αφήσουν οι Ιταλοί να περάσει έτσι .

 

Επ' ευκαιρία χτές οι δικοί μας αντίστοιχοι , ζήτησαν συνεχή έλεγχο του ηφαιστίου της Σαντορίνης .

 

Αν πουν τον Μάρτιο ότι το νησί θα εκκενωθεί γιατί έχουν τέτοιες ενδείξει και τελικά δεν γίνει τίποτα , θα τους καταδικάσουν πάλι αυτοί που θα χάσουν την σεζόν ?

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς είστε επηρεασμένοι απο τον γενικό τίτλο του θέματος και δεν γνωρίζετε το θέμα. Υπήρχαν αρκετοί μάρτυρες που είπαν οτι είχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να σημάνουν συναγερμό. Απο εκεί και πέρα είναι θέμα Πολιτικής Προστασίας να θέσει τον βαθμό συναγερμού (πχ απάντηση στην Σαντορίνη). Δεν είναι ποινικοποίηση της τεχνικής δραστηριότητας αλλά ποινικοποίηση της έλλειψης (πολλών παραμέτρων) to be proactive. Έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά στην έρευνα και το monitoring και πλέον είναι λογικό να υπάρχει απαίτηση πρόληψης.

 

Εδω θα δείτε τους ακριβείς λόγους και καλύτερα εδω απο το οποίο αντιγράφω

 

The seven defendants, who belonged to the National Commission for the Forecast and Prevention of Major Risks, were accused of offering an unjustifiably optimistic assessment to the local population a week before the disaster. By then, the area had been hit by some 400 tremors over a period of four months and a local researcher had warned of the risk of a major earthquake, largely on the basis of abnormal radon emissions.

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Η αποτυχία στην πρόγνωση δεν σφάλμα, είναι κοινός τόπος. Αρκετά είναι τα περιστατικά που απέκτησαν μεγάλη δημοσιότητα (όπως η περίπτωση του Michael Fish η περιπτώσεις σαν αυτή).

 

Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει και σηματοδοτεί την πλήρη απαξίωση του δικαίου.

Διότι, η κατηγορία που αποδόθηκε δεν είναι για τον ενδεχομένως (αν ήταν) αντιεπιστημονικό τρόπο με τον οποίον εργάστηκαν, για την (αν υπήρξε) υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους... Τους αποδόθηκε η κατηγορία του φόνου.

 

Επιπλέον, εδώ έχουμε μία περίπτωση όπου η δικαιωσύνη κρίνει τους κατηγορούμενους με την βεβαιότητα των συμβεβικότων, ενώ αυτοί ενήργησαν με την αβεβαιότητα ενός στοχαστικού μοντέλου, και υπό το βάρος της ευθύνης ενός λάθος συναγερμού. Το ότι κάποιος άλλος είχε διαφορετική επιστημονική γνώμη και είχε προβλέψει διαφορετικά, δεν μπορεί να είναι δικανικό επιχείρημα. Πάντα στην επιστήμη κάποιοι προβλέπουν διαφορετικά. Μόνο ένας όμως έχει δίκιο.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Αλέξη

 

η καταδίκη είναι διότι είπαν στον κόσμο κανένα πρόβλημα μείνετε σπίτια σας. Αυτό δηλώνει βεβαιότητα. Εαν βασίζεσαι σε στοχαστικά μοντέλα ή έστω και αποδεδειγμένα αναλυτικά δεν είσαι ποτέ σίγουρος. Θα μπορούσαν κάλλιστα να πουν οτι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

 

Τώρα το βάρος της ευθύνης λάθος συναγερμού είναι πολιτικό και όχι επιστημονικό. Ο επιστήμονας δηλώνει πιθανότητα κινδύνου στην πολιτική ηγεσία που αποφασίζει. Μπορεί να δηλώσεις 20% αλλα μετά απο 4 μήνες δονήσεων δεν δηλώνεις 0%.

 

Μακάρι να μεταφράσουν τα πρακτικά και να δούμε τις μαρτυρίες.

 

 

Προφανώς το γεγονός οτι ενας είπε οτι υπάρχει πρόβλημα δεν είναι ο λόγος της καταδίκης.

 

Τουλάχιστον στην Ελλάδα πάντα αφήνουν ένα παράθυρο αντίθετης πιθανότητας και πολύ καλά κάνουν.

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

καλα στην ελλαδα ειμαστε το αλλο ακρος της ντροπης........εχουν χαθει ανθρωποι και βγαινει ο καθενας και

υποστηριζει και λεει οτι τοχε προβλεψει και ειχε ειδοποιησει τις αρχες!!!....

 

συγγνωμη που το λεω αλλα ειναι χειροτερες γλαστρες και απο αυτες του πρωινου καφε.....παιζουν με τον πονο του λαου

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά, θα μ' ενδιέφερε ν' ακούσω την άποψη των Ελλήνων και άλλων (π.χ. Ιαπώνων) σεισμολόγων.

 

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η απόφαση είναι κατακριτέα. Η επιστημονικότητα δεν μπορεί να δικάζεται και να καταδικάζεται. Εκτός αν είναι πολιτικό ζήτημα και έπρεπε με βάση συγκεκριμένη νομοθεσία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ενημέρωσης και προφύλαξης του κοινού και δεν το πράξανε. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η απόφαση είναι όντως επικίνδυνη και κινείται στα όρια "απόφασης από φασιστικά καθεστώτα".

Link to comment
Share on other sites

η καταδίκη είναι διότι είπαν στον κόσμο κανένα πρόβλημα μείνετε σπίτια σας.,,,.. Θα μπορούσαν κάλλιστα να πουν οτι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

 

Η είσαι μέσα στο σπίτι σου ή δεν είσαι. Τι θα πει είσαι σε επιφυλακή ? Να κοιμάσαι ντυμένος φορώντας τα παπούτσια σου ?

Η επιφυλακή μπορεί να αφορά τον κρατικό μηχανισμό γι ανα ανταποκριθεί αμέσως. Οχι τον ένοικο ενός σπιτού.

 

Τους καταδίκασαν γιατί δεν μάντεψαν σωστά.

 

Από την άλλη , σκέψου να ζητήσουν οι σεισμολόγοι την εκκένωση της Ρώμης εν'όψει σεισμού και αυτός να μην γίνει..

Οι ίδιοι τύποι θα τους καταδίκαζαν για λάθος πρόγνωση που επέφερε μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της πόλης , της χώρας κλπ κλπ.

 

Προφανώς λοιπόν , το Δικαστήριο αυτό κατέχει την λύση στο προαιώνιο πρόβλημα της Σεισμολογίας : Την πρόγνωση σεισμού.

Ας την μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο να ξεστραβωθούμε.

 

.....Είναι γελοία και απαράδεκτη η απόφαση.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.