Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις ως τώρα...Το να ρωτήσω τον στατικό της πολεοδομίας , αυτό είναι που θέλω να αποφύγω , γιατί με τα χρόνια έχω πάθει οξεία αλλεργία με τις πολεοδομίες και ο γιατρός μου έχει πει να τις αποφεύγω. Επιπλέον οι στατικοί των πολεοδομιών συνήθως είναι και οι πιο ανενημέρωτοι για τους γνωστούς λόγους. Άλλωστε θα ελέγξει κανείς από την πολεοδομία τα στατικά που θα καταθέσω ή θα τα εγκρίνει? Δηλαδή μπορεί να καταθέσω τα στατικά και να μου πει ο στατικός ότι δεν είναι σωστά , ξαναφέρτα με ΚΑΝ.ΕΠΕ. ? Από ότι έχω καταλάβει πλέων παίρνουμε εμείς την ευθύνη και δεν ελεγχόμαστε , αλλά δεν έχω καταθέσει ακόμα ο ίδιος στατικά από τότε που άλλαξε ο τρόπος έκδοσης αδειών , γιαυτό ρωτάω. Σε κάθε περίπτωση αν πάω με ΚΑΝ.ΕΠΕ. είναι υποχρεωτικό να πάρω δοκίμια?

  • Upvote 1
  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Ναι αν πας με ΚΑΝ.ΕΠΕ. είναι υποχρεωτικά τα δοκίμια μέσα στο πλαίσιο της Στάθμης Αξιοπιστίας Δεδομένων (Σ.Α.Δ.)

 

ΑΛΛΑ, η δική σου περίπτωση είναι ιδιαίτερη...

 

Αν πας στον ΚΑΝ.ΕΠΕ. 2.1.4 Αρχές Αποτίμησης, 2.1.4.1. Γενικότητες,

 

βασιζόμενος σε αυτά που μου είπες πριν, ότι δηλαδή δεν επηρεάζεται το διάφραγμα, άρα δεν επηρεάζεται δυσμενώς η κατανομή των οριζόντιων σεισμικών δυνάμεων, ούτε εισάγει η κλίμακα κινηματική δέσμευση, άρα δεν έχουμε αλλαγές στις οριζόντιες παραμορφώσεις,

 

θεωρώ ότι είσαι στην περίπτωση α : "Όταν ο υφιστάμενος φέρων οργανισμός προβλέπεται να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του ανασχεδιαζόμενου φορέα για την ανάληψη μόνον κατακόρυφων φορτίων, η αποτίμησή του μπορεί να γίνεται με βάση απλές, πάντως συντηρητικές, μεθόδους."

 

Αυτό σε σώζει από δοκίμια, γιατί δεν απαιτεί Σ.Α.Δ..

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Άρα λες να κάνω μια τεχνική έκθεση στην οποία θα λέω ότι η πλάκα δεν προβλέπεται να αναλάβει σεισμικά φορτία στην νέα κατάσταση άρα την αποτιμώ με συντηρητικές μεθόδους και κατ επέκταση δεν εξετάζω Σ.Α.Δ. ούτε δεν παίρνω δοκίμια. Εξάλλου δέχομαι ότι η πλάκα δεν αντέχει οπότε δεν έχει νόημα να πάρω δοκίμια. Επίσης θα αναφέρω ότι δεν αλλάζουν τα φορτία των δοκών , δεν επηρεάζεσαι το διάφραγμα και δεν εισάγεται κινηματική δέσμευση. Από κει και πέρα υπολογίζω τα φορτία που πρέπει να αναλάβουν οι μεταλλικές διατομές και τις διαστασιολογώ με τον ευρωκώδικα 3. Ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. επηρεάζει κάπου το πως θα διαστασιολογήσω με τον ευρωκώδικα 3?

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Νίκο ωραία τοποθέτηση και αναφορά στον Κανονισμό. +1

 

Ίσως αν υπάρχουν δοκίμια από τη σκυροδέτηση και αποτελέσματα της δοκιμής θραύσεως με το τιμολόγιο της παραγγελίας σκυροδέματος και τα σχέδια ξυλότυπου, με μία απλή κρουσιμέτρηση να μπορείς να έχεις προσεγγίσει την ποιότητα υλικών.

Δημοσιεύτηκε

Γιατί να πρέπει να εκτιμήσω την ποιότητα της πλάκας αφού θα δεχτώ ότι δεν αντέχει και τα φορτία της θα τα αναλάβουν οι μεταλλικοί δοκοί? Ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. επηρεάζει κάπου το πως θα διαστασιολογήσω με τον ευρωκώδικα 3?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Κατ' αρχάς, εφ' όσον όπως λες δεν επηρεάζεται το διάφραγμα, η πλάκα συνεχίζει όπως και πριν να συμμετέχει στην μεταφορά των οριζόντιων φορτίων.

 

Εάν κάνεις τεχνική έκθεση και πεις ότι η πλάκα δεν προβλέπεται να αναλάβει σεισμικά φορτία στη νέα κατάσταση τότε:

 

1) Εάν θεωρήσεις ότι οι μεταλλικές δοκοί λειτουργούν και ως μέσον ανάληψης και μεταφοράς οριζοντίων δυνάμεων τότε στη συγκεκριμένη περίπτωση ναι μεν υπάρχει μέσο μεταφοράς -οι δοκοί- ΑΛΛΑ δεν υπάρχει διάφραγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται:

επανεπίλυση χωρικού πλαισίου με μη θεώρηση διαφράγματος στον συγκεκριμένο όροφο, αλλαγές εντατικών μεγεθών, κοινώς μπλέξιμο...

 

και εννοείται ότι τώρα δεν γλυτώνεις όλη την αυστηρή διαδικασία του ΚΑΝ.ΕΠΕ. μιας και αλλάζει το προσομοίωμα της κατασκευής.

 

 

 

2) Εαν θεωρήσεις ότι οι μεταλλικές δοκοί συνδέονται μεταξύ τους με οριζόντια συστήματα δυσκαμψίας -οριζόντια χιαστί- και υποχρεωτικά οι υπαρχουσες δοκοί Ω/Σ συνδεόνται και αυτες με χιαστί με τις νέες δοκούς και μεταξύ τους (ουσιαστικά δηλαδή υποκαθιστάς την διαφραγματική λειτουργία της πλάκας με αυτά τα συστήματα)

και.... εφ' όσον αποδείξεις μέσω επιφανειακών πεπερασμένων στοιχείων ότι όλο αυτό το μόρφωμα λειτουργεί ως δίσκος -διαφορετικά σημεία επάνω στο επίπεδο του μορφώματος αυτού έχουν τις ίδιες διανυσματικές μετατοπίσεις-

 

τότε μπορείς να πεις ότι δεν επηρεάζεται το υπάρχον διάφραγμα και άρα οι αλλαγές που θα κάνεις στην πλάκα επηρεάζουν μόνο την κατακόρυφη συνιστώσα και άρα δεν απαιτείται Σ.Α.Δ. κλπ κλπ

 

Με τα παραπάνω, ουσιαστικά είναι σαν να σου λέω ότι:

 

είσαι σίγουρος ότι δεν επηρεάζεται το διάφραγμα με την τρύπα που θα κάνεις? Αν ναι, ανάφερέ το στην τεχνική έκθεση και προχώρα χωρίς Σ.Α.Δ. κλπ...

 

 

Ειλικρινά πιστεύω να βοήθησα...

 

Υ.Γ.: Ναι, τις μεταλλικές δοκούς θα τις διαστασιολογήσεις με EC3 και μάλιστα για κατακόρυφα φορτία μόνο (εάν προφανώς ακολουθήσεις την παραδοχή περί εξακολούθησης διατήρησης του διαφράγματος)

Edited by nikoscivil
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μέρος των φορτίων της νέας διανοιγμένης πλάκας θα ξεφορτωθεί στις μεταλλικές δοκούς. Αυτές με τη σειρά τους θα μεταβιβάσουν το φορτίο εκεί που θα στηριχθούν. Είτε πάνω σε υπάρχοντα δοκάρια (δοκός επί δοκού) είτε πάνω σε υπάρχοντα υποστυλώματα. Αλλά υποτίθεται ότι το φορτίο του τμήματος της πλάκας που καθαιρείται, μετά την "αναδιανομή των φορτικών επιφανειών", μεταβιβάζεται μέσω των νέων μεταλλικών δοκών επάνω στον φέροντα οργανισμό, ο οποίος έχει υπολογιστεί ήδη για αυτό το φορτίο. Άρα σε αυτό το στάδιο δε θα του χρειαστεί το fcd, άρα ούτε το fck.

 

Βέβαια, στο στάδιο που θα βάλει και την σκάλα, θα πρέπει τα φορτία της σκάλας να μεταβιβαστούν στο Φ.Ο. Εκεί θα του χρειαστεί το fck. Aλλά εγώ θα έβαζα κάτι γενικό, πχ έστω fck=16 MPa...

 

Κώστα όλα αυτά τώρα που λέω, υποτίθεται ότι είναι για ανάλυση υπό κατακόρυφα φορτία μόνο....Παραδοχές επί παραδοχών, προκειμένου ο άνθρωπος να γλυτώσει τον ΚΑΝ.ΕΠΕ....

Edited by nikoscivil
Δημοσιεύτηκε
Άρα σε αυτό το στάδιο δε θα του χρειαστεί το fcd, άρα ούτε το fck.

Για την στήριξη της σκάλας, εκτός και αν και αυτή στηριχθεί πάνω σε μεταλλική δοκό (περίπτωση ελαφράς μεταλλικής κατασκευής).

 

Όπως τα λες για την αποφυγή του ΚΑΝΕΠΕ

Δημοσιεύτηκε

Το διάφραγμα δεν επιρεάζεται , αυτό δεν έχω πρόβλημα να το δηλώσω, αφού είναι αλήθεια. Η πλάκα δεν αναλαμβάνει σεισμικά φορτία αλλά μόνο κατακόρυφα , με την έννοια που το λέει ο ΚΑΝΕΠΕ στην παράγραφο που ανέφερες, αλλά λειτουργεί ως διάφραγμα. Η νέα σκάλα θα στηριχθεί πάνω στο δοκάρι της απο κάτω στάθμης. Το δοκάρι που θα αναλάβει τα φορτία θα το μελετήσω αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να πάρω δοκίμια αν δεν βγάλει ενισχύσεις, αφού δεν πάω με ΚΑΝΕΠΕ για αυτό το στοιχείο. Είναι έτσι?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.