Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

Ευχαριστώ dib. Όντως κάπου μπερδεύω τους ΜΘΧ και τους μη θερμ. χώρους σε θερμική ζώνη. Εδώ, η κουζίνα, όπως έγραψα παραπάνω, δε θερμαίνεται και δεν επικοινωνεί με το υπόλοιπο τμήμα, παρά μόνο με τον εξωτ. αέρα. Η άποψή σου για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσω αυτό το θέμα όσον αφορά τον αριθμό θερμικών ζωνών, θερμαινόμενων χώρων, κτλ.; Καταλαβαίνω ότι μάλλον προτείνεις, όπως κ ο spiliosa, μια θερμική ζώνη και έναν θερμαινόμενο χώρο με επιφάνεια το άθροισμα όλων των τμημάτων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εδώ, η κουζίνα, όπως έγραψα παραπάνω, δε θερμαίνεται και δεν επικοινωνεί με το υπόλοιπο τμήμα, παρά μόνο με τον εξωτ. αέρα.

 

Δεν το καταλαβαίνω πως το εννοείς , για βοήθησε με περισσότερο ...

 

Τι εννοεις λέγοντας με εξ. αέρα ?

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Σκέψου παλιά σπίτια σε χωριά. Λόγω κλίσης του εδάφους ένα τμήμα είναι μονώροφο και το υπόλοιπο διώροφο (προκύπτει ένας έξτρα υποκείμενος χώρος). Ο έξτρα χώρος είναι η κουζίνα που δεν έχει επικοινωνία με το υπόλοιπο σπίτι. Έχει απλά μια εξώπορτα κ ένα παράθυρο. Ουσιαστικά είναι ένας ανεξάρτητος χώρος που κατασκευάστηκε ενιαίος, σε μία φάση, με το υπόλοιπο. Σαν κάτι παλιές τουαλέτες που αν σε πιάσει η ανάγκη πρέπει να βγεις στο κρύο για να μπεις απ΄τη δικιά τους μοναδική είσοδο, αφού δεν επικοινωνούν με το υπόλοιπο σπίτι...

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως το περιγράφει στο αρχικό μήνυμα (#722), μάλλον εννοεί πως η κουζίνα είναι ένας υπόσκαφος χώρος, με μια μόνο όψη σε επαφή με εξωτερικό αέρα (αυτή που έχει πόρτα κι ένα παράθυρο) και τις υπόλοιπες σε επαφή με το έδαφος, και πως αυτός ο χώρος (κουζίνα) δεν επικοινωνεί με κάποια εσωτερική σκάλα με τον από πάνω όροφο της μονοκατοικίας.

Θα μπορούσε να θεωρήσει μια μόνο θερμική ζώνη και τους δύο ορόφους μαζί, με την ξυλόσομπα να καλύπτει 30m2 και β.α.=50%=0,5 (αν δεν έχει στοιχεία από τον κατασκευαστή της) και τα υπόλοιπα τ.μ. της θ.ζ. με θεωρητικό σύστημα (βλέπε ΤΟΤΕΕ 20701-1/2012 & βοήθεια του προγράμματος).

Θα μπορούσε επίσης να θεωρήσει δύο θερμικές ζώνες: μια τον κάτω όροφο (κουζίνα) με εξολοκλήρου θεωρητικό σύστημα θέρμανσης και άλλη μια ζώνη τον όροφο με 30τ.μ. να καλύπτονται από την σόμπα και τα υπόλοιπα από θεωρητικό σύστημα.

 

edit: Απάντησε ήδη ο ενδιαφερόμενος.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

panos-vicious χαίρομαι για τη συμμετοχή στην κουβέντα. Έλα ντε 1 ή 2 θερμικές ζώνες;

 

Πάντως η κουζίνα δεν είναι υπόσκαφος χώρος. Έχει 3 πλευρές σε επαφή με αέρα και μία σε επαφή με έδαφος, όπου εδράζεται το μονώροφο τμήμα της κατοικίας.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα έγινε κατανοητό

Συνεπώς, όπως λέει παραπάνω και ο Πάνος, μπορείς να το θεωρήσεις όλο 1 ΘΖ ή και 2 (1 το κάτω και 1 το πάνω), δεν αλλάζει τίποτα, απλά στις 2 ζώνες θα περάσεις περισσότερα δεδομένα ...

Link to comment
Share on other sites

Πάρε μια θ.ζ. να ξεμπερδεύεις. Έτσι κι αλλιώς, ο λέβητας βιομάζας (που γράφεις αλλού) πως θα βάλεις σαν σενάριο στο εξοικονομώ, υποθέτω πως θα καλύπτει και τους δυο ορόφους, ενώ και τώρα, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του ο επάνω όροφος καλύπτεται με θεωρητικό σύστημα όπως άλλωστε και η κουζίνα.

Εκτός κι αν π.χ. "Υπάρχουν χώροι στο κτήριο που παρουσιάζουν πολύ μεγάλες (σε σχέση με το υπόλοιπο κτήριο) συναλλαγές ενέργειας (π.χ. εσωτερικά ή/και ηλιακά κέρδη, θερμικές απώλειες. Για παράδειγμα, οι χώροι με νότιο προσανατολισμό σε ένα κτήριο έχουν σημαντικά ηλιακά κέρδη σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους", όπως λέει και η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.

Και πάλι όπως γράφει η ίδια ΤΟΤΕΕ: "Χώροι που καταλαμβάνουν όγκο μικρότερο του 10% του όγκου του κτηρίου ή/και έχουν χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση συγκριτικά με την κατανάλωση στο υπόλοιπο κτήριο, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυτόνομες θερμικές ζώνες".

Link to comment
Share on other sites

Άρα προτιμότερο μία θερμική ζώνη. Θερμαινόμενη επιφάνεια θα έχω μία κ θα θεωρήσω το άθροισμα των επιφανειών των 2 ξεχωριστών χώρων, έτσι;

 

edit: Πάνο με πρόλαβες. Πάντως αυτό με το 10% του όγκου του κτηρίου το ξεπερνάω.

Edited by γ.ταφ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.