Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Να φορολογήσει τους πολίτες για εισοδήματα που η εφορία θα υπολογίζει από μόνη της, ασχέτως του τι δήλωναν οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια, σκοπεύει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ουσιαστικά ένα χρόνο νωρίτερα το «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από την 1η Ιανουαρίου 2013 να υποχρεώσει τους φορολογουμένους να δηλώνουν πού βρήκαν τα χρήματα για την απόκτηση οποιουδήποτε ακινήτου κατέχουν.

 

Η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στην απόκτηση ακινήτων είχε ανασταλεί το 2010 με προοπτική να επανέλθει από την 1η-1-2014 αλλά το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επισπεύσει την εφαρμογή του μέτρου. Με το σύστημα αυτό, αλλά και βάσει της νέας νομοθεσίας, αν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα μπορέσουν να βρουν τρόπο να επικαλεστούν ικανά εισοδήματα για να πείσουν την εφορία, θα κληθούν να πληρώσουν βαρύ φόρο (μέχρι και 45%) για το ποσό που δεν δικαιολογείται.

 

Το «πόθεν έσχες» σχεδιάζεται να ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν με τα εισοδήματα τους την κάθε δαπάνη για αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείου για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσία, προβλέπει και αυτοτελή φόρο έως 45% από το πρώτο ευρώ στα ενοίκια. Δηλαδή τα μισθώματα που εισπράττει κάθε χρόνο κάθε ιδιοκτήτης, δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματά του, βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά είτε κλιμακωτά με τρεις συντελεστές (10%, 30% και 45%) είτε με έναν μόνο ενιαίο συντελεστή 15% ή 20%.

 

Η πρόταση της κλιμακωτής φορολόγησης πάντως των ενοικίων, αποσκοπεί και να δοθεί ένα κίνητρο για μείωση των ενοικίων, σε όσους επιλέξουν να το κάνουν για να μην φορολογηθούν με επιπλέον φόρο.

 

Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,15%-0,25% και θα ξεπερνούν το 2% για πολύ μεγάλες περιουσίες. Και πάλι τότε δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, αλλά 7 ή 8 κλιμάκια με ισάριθμους συντελεστές φορολόγησης.

 

Πηγή: http://www.protothem...cle/?aid=233998

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε (edited)

Επιτέλους κι ένα ευχάριστο νέο. Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη. Με το νέο έτος όλοι θα τρέξουν να φτιάξουν ένα σπιτάκι. Μόνο ένα σπιτάκι, κι εξοχικό θα φτιάξουν.

Δεν θα προλαβαίνουμε τις δουλειές, Τα έλεγαν οι πολιτικοί οτι θα έχουμε ανάπτυξη και δεν τους πιστεύατε, ορίστε λοιπόν τα βλέπετε.

Edited by Paul_Mix
Δημοσιεύτηκε

Ήθελα να ήξερα, το παρακάτω σενάριο γιατί το απορρίπτουν;

 

Μετρητά του παππού -που έχει πλέον πεθάνει- τα οποία χαρίστηκαν ως δώρο (προίκα, κάτω από το τραπέζι) στον πατέρα, με τα οποία αγόρασε ένα οικόπεδο κι έχτισε ένα σπίτι, το οποίο έκανε γονική παροχή στον γιο, πληρώνοντας όλους τους φόρους.

 

Ο άνεργος σήμερα γιος, ο οποίος μένει σε αυτό το σπίτι, ποιό φόρο να πληρώνει και ποιό ποθεν έσχες να δικαιολογήσει;

 

Θα γράψει στη δήλωση ότι ο παππούς του πλήρωσε για να παντρέψει την κόρη που είχε στο ράφι και ο ίδιος είναι γιος "προικοθήρα";

 

Έχει χαθεί η μπάλα...

Δημοσιεύτηκε

Ολα τα εχουν λαβει υποψη.

Η δωρεα σε 1ου βαθμου συγγενη ηταν δωρεαν μεχρι καποιο ποσο και μεχρι πριν 2-3 χρονια.

Τωρα θα πληρωσει φορο 10% επι του ποσου της δωρεας (αν ειναι εφικτο, κατοπιν εορτης)

Δημοσιεύτηκε (edited)

το βασικο το προβλημα ειναι οτι μπορει να πανε να σε φορολογησουν στην ΥΠΕΡΑΞΙΑ

 

πχ αγοραζες ενα οικοπεδο αντικειμενικη 100,000

βαση ΕΚΚΟ αλλα 150,000 κατασκευη

 

συνολο 250,000

 

αλλα βαση τ,μ και αντικειμενικης αξιας ΤΩΡΑ 1 ΜΥΡΙΟ !!!

 

 

που σε φορολογουν ειναι το θεμα

Edited by akius
Δημοσιεύτηκε (edited)

πρωτα πρωτα να πουμε οτι η υπεραξια επιβαλλονταν μονο σε περιπτωση μεταβιβασης απο "επαχθη αιτία"

Αρα, δεν ισχυει σε δωρεες, κληρονομιες διοτι δεν ειναι εξ "επαχθους" αιτιας....

Επίσης οτι οριζεται σε ποσοστο φορου, με βαση τον χρονο διακρατησης του ακινητου και την διαφορα της αξιας κτησης και αξιας πωλησης...

Δλδ διαμερισμα αξιας οταν αποκτηθηκε [ καθοιονδήποτε τροπο] εστω 100.000 πωλείται μεσα σε 5 χρονια-χωρις να αλλαξει ο αντικειμενικος...δεν εχει υπεραξια

Αν ειχε αυξηθει η αξια του στις ....120.000, θα πληρωσει για την διαφορα...ενα ποσοστο....

Βεβαια, η υπεραξια καταργηθηκε με τον 3842, ως εχουσα αποφερει "ελαχιστα", με τεραστιο λειτουργικο κοστος...

Και δεν αφορουσε οσους φορολογουνταν με φορο εισοδήματος για τις πωλησεις σαν επαγγελματιες .

Ολα αυτα αναφερονται με πολυ αναλυτικο τρόπο στην ΠΟΛ 1119/2008

 

Παντως, το σοβαρότερο θεμα ειναι η -τυχόν- επαναφορα του ποθεν εσχες που θα ειναι και το τελειωτικο χτυπημα στις κατασκευές ακινήτων....

και θα οδηγησει σε πληρη καταρρευση του κλάδου......

 

Εκτος εάν, ολα οσα δημοσιεύονται ειναι "πληροφοριες" και "διαρροες"

αρα...θα δουμε τι -άλλο- μας περιμενει.

καλημερα

Edited by dimitris GM
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

υπαρχει καμια αλλαγη στο ποθεν εσχες? θα ισχυσει τελικα? μηπως αλλαξει κατι τελευταια στιγμη? λετε να αλλαξει προς το χειροτερο? :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Γιατί κάποιος να μειώσει το ενοίκιο , ενώ του αυξάνεται ο φόρος ?

 

Γιατί το πόθεν έσχες θα διαλύσει την αγορά ακινήτων , αφού 4 χρόνια τώρα χωρίς πόθεν έσχες δεν γίνονταν πράξεις ?

 

Αλλωστε το μη πόθεν έσχες αφορούσε ΜΟΝΟ την πρώτη κατοικία και εκεί σπανίως υπήρχε θέμα .

Δημοσιεύτηκε (edited)

<<Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από την 1η Ιανουαρίου 2013 να υποχρεώσει τους φορολογουμένους να δηλώνουν πού βρήκαν τα χρήματα για την απόκτηση οποιουδήποτε ακινήτου κατέχουν.>>

αυτό δεν είναι λάθος? το πόθεν έσχες θα ισχύσει για τα νέα ακίνητα, 'οπως γινοταν από Απρίλη ώς Δεκέμβρη 2010 αν θυμάμαι καλά γιά μόνο τίς μεταβιβάσεις πού έγιναν τότε.

Edited by katrmp

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.